Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Otrava houbou Pavučinec

Trávení Pavel 23.9.2021

Dobrý den. Před měsícem jsem byl v jedné dobře hodnocené restauraci na Vysočině a dal jsem si tam jihočeskou kulajdu. Ani ve snu by mě nenapadlo zpochybňovat jejich nekompetenci ohledně hub ačkoli nevím, jakým způsobem houby pro svou kuchyň sbírají. Nicméně byla tam houba, která měla žlutý či oranžový klobouk. No, polévku jsem snědl komplet. Nicméně mi to nedalo, a začal jsem hledat, až jsem se dopátral k houbám Pavučinec plyšový a Pavučinec výjimečný, které byly podobné houbě, kterou jsem pozřel v kulajdě (nejsem expert přes houby).

Teď je to 32 dnů od doby, kdy jsem v té restauraci byl. Občas mám průjem (ale nemyslím si, že se jedná o něco výjimečného, když bych to vytrhl z kontextu). Včera jsem ovšem dostal křeče do žaludku..... pobolívá mě spodní část zad (ale opět - může to být kvůli tomu, že hraji často tenis). Je to právě pavučinec jehož otrava se symptomaticky projevuje s odstupem času. Můj žaludek dnes nemá křeče (na rozdíl od včera).

Myslíte si, že by to mohlo být teoreticky způsobeno např. Pavučincem výjimečným či jiným Pavučincem? Nebo je to spíše nepravděpodobné a touto dobou (32 dnů od požití houby) bych už dávno ležel v nemocnici se selháním jater či ledvin, kdybych Pavučinec skutečně pozřel? Případně jak postupovat? Nejspíš by se mi v nemocnici vysmáli, kdybych jim řekl svou "story".

Nevím, možná to jenom zveličuji (byl bych rád). Ale raději se chci poradit s někým zkušeným a odborně zdatným.

Předem Vám děkuji za zpětnou vazbu.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jitka Lang


Dobrý den, pane Pavle! Děkujeme za Váš dotaz. Výskyt hub z rodu Pavučinec je v ČR velmi vzácný a šance, že by došlo k požití takového množství, aby došlo k otravě mladého dospělého muže, je takřka mizivá. Navíc by se po takto dlouhé době spíše projevily příznaky z poškození ledvin, tedy buď zvýšené, nebo výrazně snížené močení, únava a celková nevůle. Dle mého názoru tedy můžete být v klidu. Pokud nyní máte potíže s trávením, tak nejspíše budou jiné příčiny. Může se jednat o podráždění jídlem, či virový zánět žaludku. Doporučuji nyní dbát na dostatek neperlivých tekutin, vyhněte se mastným, tučným, smaženým a pikantním pokrmům. Zaměřte se spíše na šetřící dobře stravitelnou stravu. Pokud by potíže přetrvávaly, doporučuji návštěvu Vašeho praktického lékaře, který může provést celkové vyšetření včetně odběrů krve, z nich by se ostatně prokázalo případné postižení jater, nebo ledvin. Držím palce, ať je vše brzy v pořádku!

Související dotazy

Otrava PHA
Dobrý den, existují po požití neuvařených fazolí (které...
Otrava krve
Minulý týden nám strejdu odvezli do nemocnice. První...
Alergie na houby
Dobrý den, nikdy dřív jsem s houbami neměla problém...
Otrava
Dobrý vecer chci se zeptat omilem jsem snedla hrasek...
Otrava
Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu. Včera jsem...
Otrava Paralenem
Kamarádka se chtěla zabít na předávkování paralenem...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Otoskleroza

Dobry den, byla mi zjištěna otoskleoza. Jsem po operaci - trminek byl nahrazen...

Otovent

Dobrý den, Se synem jsme byli na kontrole na ORL v Motole a byl mu doporučen...

Otrava

Dobrý vecer chci se zeptat omilem jsem snedla hrasek kterej bil postrikamej...

Otrava

Dobrý den chtěl bych se zeptat mám přítelkyni a delší dobu nám to neklape, vaří...

Otrava

Dobry den, vcera 26.6. jsem snedl 6 listů oleandru za 4 hodiny jsem vse vyzvracel...

Otrava

Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu. Včera jsem omylem vypila sklenici...

Otrava jídlem

Dobry den, vcera vecer jsem uvarila kureci vyvar, do ktereho jsem pridala nudle....

Otrava asi

Omylem jsem se napil (nafty dieselu ) tak jeden lok cca tak jsem se vyzvracel...

Otrava během těhotenství

Dobrý den,chtěla bych se septat ohledně mé sestry která těhotenství zjistila...

Otrava bradavičníkem

Dobrý den,dceři(5let)jsem natírala 3dni 2krát denně bradavice na prstu a patách...

Otrava Hypnogenem


Otrava jedlými hřiby?

DObrý den, před pěti dny jsem snědla grilované hnědáky, asi už byli starší navíc...

Otrava jídlem

Dnes jsem vzala děti na oběd do Kfc. Mladšímu synovi (2006) bolelo odpoledne...

Otrava jídlem

Dobrý den, mám dotaz ohledně otravy jídlem. Můj hlavní dotaz zní - Za jak dlouho...

Otrava jídlem

dobry den dnes sem si obednala jidlo a byl knemu okurek bohuzel jsem si nevsimla...

Otrava jídlem

Dobrý den, včera jsem snědla pizzu a pak jsem celý večer zvracela.. myslíte,...

Otrava jídlem

Dobrý den, včera jsem snědl pravděpodobně špatnou šunku nebo květák (oboje byla...

Otrava jídlem


Otrava jidlem

Dobry den, navstivila jsem zemi 3. sveta {konkretne Banglades} a nejspise jsem...

Otrava jídlem

Dobry den,mesic pred porodem jsem snedla nejspis zkazenou houbovou polevku....

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest prsu


Ranní plynatost a kašovitá stolice

Dobrý den . Bude to již 2 měsíce co mě trápí, plynatost lehká přes celý den,...

Anopyrin a Stacyl

Dobrý den,prosím,je možné nahradit lék Anopyrin lékem Stacyl? Obsah je u obou...

EBV

Dobrý den, chci poprosit o konzultaci s imunologem ohledně EBV viru a protilátek...

Mandlové kameny

Dobrý den, dcera má 35 let a již několik let se jí dělají "mandlové kameny",...

Alkoholový dech

Dobrý den, mému muži jde poslední dobou cítit z dechu jakoby rozložený alkohol....

Diskogenní lumbalgie

Dobrý den, od dubna 2013 trpím silnými bolestmi bederní páteře. Ze začátku jsem...

Partnerka se mě vůbec nechce dotknout na přirození.

Dobrý den, chtěl bych se Vás prosím zeptat na následující problém v našem vztahu:...

Nepravidelná menstruace po ukončení kojení

Dobrý den v prosinci jsem rodila císařským řezem. Po šestinedělí se mi menstruace...

BUlka na konečníku


Snížená hodnota trombocytů v krvi a zvýšené MPV


Boelst palce u nohy

Dobrý deň. Už je to asi 5 rokov čo ma bolí kĺb na palci lavej nohy. Bolí to...

Prach ze skelné vaty v krku

Dobrý den, kamarádovi jsem před časem (cca před měsícem a půl) pomáhal na stavbě...

Věková hranice pro legální pohlavní styk


Loupající se kůže na na prstech ruky

Dobrý den, asi tak před 14 dny se mi na prstech na rukou přesně řečeno na polštářcích...

Pocit knedlíku v krku při braní antibiotik

Dobry den,již čtvrty den mám v krku malou bulku jako knedlik v krku,ktera mi...

Dotaz

Dobrý den, měla bych dotaz. Přítel se mi včera svěřil s tím, že ho pálí při...

Zarudnutí na obličeji.

Dobrý den, asi před půl rokem mi byla zjištěna Snížená fce. štítné žlázy. Bral...

Dotaz

Prosím, mohu Vás požádat o vysvětlení, co znamená kyretáž dutiny děložní, a...

Bolesti v krku, kašel, rýma a nově i bolesti ucha


Reklama