Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Palpitace

Vnitřní lékařství Lenka 23.10.2017

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na svůj problém. Je mi 40 let. Trpím větší nadváhou. Asi ve dvaceti letech mi zjistili vyšší krevní tlak na který již delší dobu užívám egilok ( 1/2-0-1/2) a necelých deset let se léčím s panickou poruchou. Nejdříve jsem užívala fluoxetin a poté paroxetin. V době užívání těchto léků jsem žádné větší problémy neměla, před tím jsem pociťovala takové přeskakování srdce nebo jakoby silnější bouchnutí a pak vynechání, někdy to bylo častější jindy jen občasné, ale po zjištění panické poruchy a medikací výše uvedenými léky jsem tyto problémy už neměla. Před necelými třemi lety jsem otěhotněla a tak jsem tyto léky přestala užívat, na tlak mi paní doktorka místo egiloku předepsala Dopegyt, těhotenství proběhlo bez potíží až na vysoký krevní tlak ke konci těhotenství, ale ten se po porodu srovnal do normálu. Všechno bylo v pořádku až rok a půl po porodu jsem zase začlala pociťovat to přeskakování srdce, většinou je to v klidu v sedě nebo v leže a i s tím se mi znovu objevili panické ataky. Lékaři mi znovu nasadili léky Setralin, panické ataky se už neobjevují, na tlak užívám znovu egilok a při měření mám hodnoty většinou Kolem 130/80 a tep mezi 60-70, někdy i vyšší, ale nikdy přes 100. krevní hodnoty, cholesterol a cukr mám také dobrý. Ale bohužel to přeskakování srdíčka nevymizelo, objevuje se většinou dva tři dny před menstruací a při menstruaci, někdy je to jednou dvakrát za pár minut někdy třeba několikrát za sebou i několik minut v kuse pak zase přestávka, při pohybu a běžné denní činnosti to nepociťuji jenom v leže a někdy i v sedě. Nevím jestli to s tím může souviset nebo je to jen náhoda nebo je to zvýšenou psychickou zátěží v období menstruace. Paní doktorce jsem toto všechno říkala udělala mi EKG a to bylo v pořádku. Nevím jestli je to jen psychické nebo to může být něco vážnějšího. Děkuji za odpověd.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, podle popisu vaší potíží s bušením srdíčka by se mohlo jednat o extrasystoly. Extrasystola znamená stah srdeční svaloviny, který je vzhledem k normálnímu pravidelnému rytmu navíc. Extrasystola vzniká předčasně, narušuje pravidelnost srdečního rytmu. Extrasystoly občas vznikají prakticky u každého z nás a většina lidí je nijak nevnímá. Přesto mohou být četnější extrasystoly spojeny s nepříjemnými příznaky. Podle toho, ve kterém místě srdečního svalu extrasystola vzniká, rozlišujeme extrasystoly síňové a komorové. Oba typy extrasystol se mohou vyskytovat i u zcela zdravých jedinců. Četnější výskyt extrasystol se může objevit u poruch vnitřního prostředí (např. odchylky hladiny krevních iontů), u zvýšené funkce štítné žlázy, při zvýšené teplotě a vlivem různých léků a drog (některá antidepresiva, digoxin, kofein, kokain apod.). Musíme myslet na to, že četné komorové extrasystoly mohou souviset s přítomností srdečních poruch a onemocnění, jako jsou ischemická choroba srdeční, srdeční selhávání a kardiomyopatie. V takovém případě se zvyšuje riziko vzniku nebezpečných arytmií, jako jsou komorové tachykardie a komorové fibrilace, které mohou způsobit náhlou srdeční smrt. K posouzení typu a taky frekvence výskytů extrasystol je důležité pořídit dlouhodobější záznam srdeční akce, EKG holter na 24 hodin. V případě podezření na onemocnění srdce (zejména při vyšší frekvenci ES, případně v kombinaci s dalšími poruchami rytmu), které s extrasystolami souvisí je možné provést echokardiografické vyšetření, které nám dá základní informace o funkci srdce a jeho chlopní. Součástí základního vyšetření při výskytu četnějších extrasystol by mělo být vyšetření krevních minerálů a hladiny hormonů štítné žlázy. S pozdravem, Dr. Horáková

Související dotazy

Palpitace
Dobrý den, po dlouhé době se mi objevilo opět rychlé...
Palpitace
Dobrý den paní doktorko,nezlobte se s tímto dotazem,ale...
Palpitace
Dobrý den, Dnes jsem byla ráno v nemocnici. Měla...
Palpitace
Dobrý den Je mi 23 let, aktivně cvičím, nekouřím,...
Palpitace
Dobrý den, rád bych se zeptal ohledně svých problémů....
Palpitace
Dobrý den, můj problém je v tom,že občas se v noci...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Palpitace

Dobrý den,mívám občas v noci bušení srdce a zrychlený tep a pocit strachu,potíže...

Palpitace

Dobry den asi pred dvoma rokmi som bola u kardiologa s tym ze mi akoby preskakuje...

Palpitace

Dobrý den. Nevím si rady tak se obracím zde na vás. Od začátku března 2016...

Palpitace

Dobrý den. Minulý týden jsem byla na EKG kvůli bušení srdce a pocitu občasného...

Palpitace

Dobrý den, Dnes jsem byla ráno v nemocnici. Měla jsem hrozné bušení srdce,...

Palpitace

Dobrý den, již pár měsíců mám pocit, že mi srdce bije nepravidelně- vždy má...

Palpitace

Dobrý den, ráda bych se zeptala na to, co je moji mamce. Mamka na sobě již delší...

Palpitace

Dobrý den pořád mě trápí aritmie byl jsem u lékaře, který mi dělal vyšetření...

Palpitace

Dobrý den, mám dotaz, již několik let cca 4roky mám zvláštní pocit jakoby mi...

Palpitace

Dobrý den. Mám takový dotaz mám bušení mezi prsy. Nikdy dřív jsem to neměla...

Palpitace

Dobrý den. Můžete mi poradit ohledně případné spojitosti hypofunkce štítné žlázy...

Palpitace

Dobrý den, již dva týdny mě trápí velmi zvláštní obtíže, se kterými jsem se...

Palpitace

dobrý den, mám na Vás prosbu už do září mě trápí vynechávání srdce někdy cítím,...

Palpitace

Dobrý den ,chtěl bych se zeptat ,mám takový problém ,někdy mám takový návaly...

Palpitace

Zdravim, mam takovy problem... Dnes vecer jsem si sel lehnout a po pul hodine...

Palpitace

Dobrý den, asi před 2 lety jsem měl palpitace a kardiolog mi řekl, že mám extrasystoly....

Palpitace

Dobrý den. Už pár měsíců mě trápí občasné bušení srdce ( v klidu ), pocity na...

Palpitace

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat mám casto silné bušení srdce třeba i 3xza sebou...

Palpitace

Dobrý den, můžou antibiotika (přesněji Medoxin) způsobovat palpitace? Pokud...

Palpitace

Dobrý den, před dvěma dny mi to začalo nepříjemný pocit knedlíku v krku , a...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Útvar u poševního vchodu

Dobrý den. Při sprchování jsem si nahmatala ve vchodu do pochvy nějaký "útvar"....

Zarudnutý koutek v oku

Dobrý den. chtěla bych vám touto cestou poděkovat za radu kterou jste mi napsal....

Křupání a bolest kloubů

Dobrý den, je mi 21 let a křupe mi snad každý kloub ( prsty, zappestí, ramena,...

Tvrdá bulka pod středem hrudního koše


Bolest leve nohy(nartu,prstu)pri chuzi

Dobry den,pri chuzi mam bolest pouze u leve nohy v oblasti nartu,prstu(druhého...

Bolest v podbřišku, výtok

Dobrý den, je mi 21 let a beru antikoncepci. Chtěla bych se zeptat jestli...

Ekzém v uchu

Dobrý den, trápí mě vracející se velmi intenzivní svědění v obou uších. Praktická...

Plánovaná operace kolene a pracovní neschopnost

dobry dem mam problem s kolenem po navsteve ortopeda mne obednal na operaci,jelikoz...

Mírně zvýšený bilirubin

Při posledním vyšetření krve byl výsledek AM S Bilirubin celkový 24,5, mez...

Trpím střídavě silnějšími a slabšími bolestmi zad v kříží


Hodnoty TSH, anémie

Dobrý den, po preventivních odběrech krve se mi rozjel zajímavý kolotoč. Byla...

Volná vagína

Dobrý den chtěla bych se zeptat jeslti je normální když třeba cvičím a používám...

Komplikace ATB léčby

Dobry den, chtela bych se zeptat zda se muze jednat o alergickou reakci (viz...

Hlavička nízko v pánvi

Dobrý den, chtěla bych se optat na dvě věci. Jsem na začátku 36tt a od 31tt...

Léčím se s úzkostnou, panickou poruchou

Dobrý den už 9 let se léčím s úzkostnou,panickou poruchou vždy se to cca po...

Podvázané vejcovody a možnost dalšího otěhotnění


Tmavé koutky okolo očí

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, proč mívám často tmavé koutky u očí a studené...

Zubní náhrada úplná

Zhotovená totální horní zubní náhrada, kterou užívám 2 měsíce mi připadá velmi...

Svědění hlavy a krku

Dobrý den,už asi 2-3měsíce mě neskutečně svědí hlava a krk,ale tak že mě to...

Bolesti hlavy

Od začátku podzimu řeším bolesti páteře hlavně hrudní a krční oblasti a bolesti...

Reklama