Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Panická ataka

Psychiatrie Denis T. 2.7.2017 redakce uLékaře

Dobrý den, pokusím se stručně shrnout svoje problémy. Asi před pěti-šesti týdny jsem našel docela napité klíště na noze, které bylo opravdu silně zakousnuté a část "sosáku" mi zůstala v noze. Dočetl jsem se ale že s tím si tělo poradí jako například s třískou. Každopádně mě tato situace vyděsila tak, jako snad ještě nikdy nic - to vědomí že mám klíště a že z něj můžu mít nějakou nemoc. Asi šest dnů po tom se u mě objevily návaly tlaku a zmatenosti (jak jsem pozdeji zjistil - panická ataka). Protože jsem si neustále stěžoval na ztuhnutou šíji, vydal jsem se k doktorce která řekla že tipuje problémy se stresem, případně virozu (jelikož CRP = 2) ale i přesto mě poslala na odběr krve na otestování MEK, která se tedy po cca dvou týdnech kdy jsem měl klíště, ukázala negativní. Problémy pomalu ustávaly a týden po tom jsem v práci po vypití kafe (které normálně nepiju) objevil šílený stav, kdy jsem nebyl schopen dělat nic jiného než chodit a dýchat načež mě odvezla sanitka. Bylo mi řečeno i na základě vyšetření, že to byla panická ataka - v tu chvíli jsem si uvědomil co byly ty podobné chvíle, které jsem zažíval ty týdny předtím. Doktorka mi udělala po návštěvě nemocnice základní laboratorní vyšetření, kde se ukázalo vše v normálu. Nicméně stres z nemoci (a možná i z něčeho jiného co si nepřipouštím) byl stále přítomný, nemohl jsem moc spát, jako bych měl návaly horka v ruce (pocit horké krve) a samozřejmě strach že už se nemusím probudit. Poté jsem byl mimo práci na výletě sportovat - v tu chvíli mi bylo nejlíp na světě, všechny potíže byly zase pryč a já se cítil jakoby nic z toho nebylo. Nutno poznamenat že od svých 15ti (ted je mi 23) jsem byl zvyklý trávit celý rok sportem a na čerstvém vzduchu, od ledna mám každopádně novou práci, kde jen stojím v klimatizované kanceláři, takřka bez pohybu. Po návratu do pracovního režimu ustoupilo sice tuhnutí šíje (které nikdy nemelo znaky dráždení mozku, tedy mohl jsem dát hlavu na krk, otočit s ní apod.) ale objevily se brnění či pocit ztráty city v levé části tváře, levé ruce a levé noze. To po pár nepříjemných nocí a strachu z ochrnutí (asi jsem nekde četl že to muze byt součást onemocneni od klistete) odeznelo a včera se objevilo nepříjemné trnutí tentokrát pravé části tváře. Mám také trochu pocit jako bych na pravé ucho trošičku méně slyšel. Neustále si všímám každého nepříjemného pocitu na těle, stres je tedy na docela vysoké úrovni, takový jaký jsem nikdy před kousnutím klíštěte nezažil. I přesto že vpich je čistý (dezinfikovaný ihned po vyndání klíštěte) a včera mi tělo vyloučilo i zbytek sosáku co byl v těle, neustále se na těle ohledávám a přesvědčuju se že mi všechno funguje. Všiml jsem si taky občasně jinak velkých zorniček, zvýšeného výskytu akné a červených "znamínek" (které tam ovšem mohli být už dřív, jen jsem si jich všiml nyní kvůli zvýšené ostražitosti). Už mne ani netrápí příliš panické ataky jako spíš "kontinuální" stres. Chci se tedy zeptat, může tohle všechno být opravdu jen ze stresu (ačkoliv jsem si vědom že spoustu příznaků tomu odpovídá)? Může to znamenat že si tělo říká, že mu chybí předchozí styl života nebo to může mít i souvislost s klíštětem? Předem moc děkuji a přeji hezký den!

Odpovídá:

MUDr. Kateřina Kovaříková

Specializace: Praktické lékařství Pracoviště: Praktický lékař pro dospělé, Kladno

Dobrý den, Vaše problémy se stresem, jak je popisujete, budou rozhodně souviset se změnou životního stylu - pohyb je velmi účinný v boji proti depresím a i jiným zdravotním obtížím. Zřejmě budete muset zkusit zařadit co nejvíce pohybu a sportu jak jen to bude možné. Každopádně - pokud Vaše lékařka neprovedla testy na borreliozu - lze po cca 5-6ti týdnech od přisátí klíštěte testy provést. Pěkný den

Odpovídá:

MUDr. Miroslav Sekot

Specializace: Psychiatrie Pracoviště: Hélio - centrum pro duševní zdraví

Dobrý den Denisi, Co se týče klíštěte stanovení protilátek na borellie mělo být z laboratorních a jiných vyšetření zcela dostačující. Co se týče ostatního je vám 24 let, a to je věk kdy byste měl mít na starosti něco zcela jiného než tělesné nemoci, věřte mi že po padesátce na to budete mít času dost. Pokud se vám podaří dát mozku jiný program nežli strach z nemoc , myslím si že se dají dohromady i příznaky panické poruchy. Pokud ne, je to lehká neurotická porucha která je velmi dobře psychiatricky a psychoterapeuticky léčitelná. úspěšné vykročení do života MUDr. Miroslav Sekot

Související dotazy

Panická ataka
Dobrý večer. V tuto chvíli pro mě není vůbec jednoduché...
Panická ataka
Dobrý večer v létě jsem měla kolaps- zimnice,tres bolest...
Panická ataka
Dobrý den je mi 27 let a mívám problemy ve spaní, když...
Polymorfní obtíže, panická ataka
Dobrý den, mám 40 let a už rok mne trápí točení hlavy....
Panická ataka, je léčba správná?
Dobry den, po silne epizodě panicke ataky jsem byla...
Panická ataka
Dobrý den, pani-pane doktore. Chtěla jsem se zeptat....

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Pánev

dobrý den, už delší dobu mám jakoby na levé straně na pánvi výběžek, který je...

Pánevní bolest vázaná na menses

Dobrý den chtěla jsem se zeptat před menstruací mě vždycky bolí vaječníky a...

Pánevní tromboza žil

Dobrý den,letos v lednu jsem prodělala pánevní trombozu žil s plicní embolií...

Pangamin a kvasinková infekce

Dobrý den, Chystám se začít užívat přípravek Pangamin kvůli určitým kožním...

Pangastritida, inkompetence kardie

Hezký den, vzhledem k množství dotazů a ceně vašeho času přejdu rovnou k věci....

Pangrol a Orenzym

Dobrý den, léčím se z poruchy příjmu potravy, snažím se přibrat, ale protože...

Paní doktorka říkala, že se tubera neočkuje!?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na očkování tuberkulozy. Mám dva syny, byli...

Panic

Dobrý den,můj přítel je panic ale já už panna nejsem..Když jsme se rozhodli...

Panic/doplnění dotazu

děkuji za zodpovězení ale nikde jsem nenašel jak vlastně nějaký doktor pozná...

Panicka a uzkostna porucha

Dobry den, trpim panickymi stavy, ktere pak nasledne prerostou v trvalou uzkost,...

Panická ataka

Dobry den, uz rok me trapi me stavy. Zacalo to minuly rok, kdyz jsem chodila...

Panická ataka

Dobrý den,chtěl bych poradit prosím,problémů které mám už mám několik let...Přijde...

Panická ataka

Dobrý den, poslední rok trpím vnitřním neklidem, jsem neustále nervozní,...

Panická ataka

Dobrý den, již delší dobu mám nepředvídatelné stavy úzkosti, buší mi hrozne...

Panická ataka

Dobrý den, je mi 18 let, a poslední dobou mne po jednou Panickém záchvatu trápí...

Panická ataka

Dobrý den, pani-pane doktore. Chtěla jsem se zeptat. Necele dva měsíce jsem...

Panická ataka

Dobrý den, ráda bych Vás požádala o Váš názor. Už před lety jsem měla potíže...

Panicka ataka

Dobry den, mam panicke ataky uz pul roku, mivam je tak 2-3 do tydne, ale kdyz...

Panická ataka

Dobrý den,prosím Vás o radu.Je mi 17 a poslední 2 měsíce mě trápí bušení srdce...

Panická ataka

Dobrý den, je mi 25 let a přibližně 6 měsíců mne trápí velmi silné panické ataky....

Naposledy přečtené dotazy z poradny

V krku my zůstávají malinkaté kousky potravy .

Dobrý den mám několik let problém , když jím třeba pečivo malinký kousíčky...

Anogenitální bradavice

Dobrej,.- jen mne to svědi,.- nevite co muzu delat, nakou mast nebo neco,.-...

Bolest prsu


Průjem

Dobry den, jsem jiz mesic a pul na ceste po jihovychodni Asii (Filipiny,...

Zlatý stafylokok


Chronická rýma

Dobry den. Od mala jsem mívala záněty nosohltanu, laringity, v sedmi letech...

Utržený biceps

Asi před 8 roky jsem si utrhla biceps v oblasti ramene. V nemocnici mi řekli,ze...

Zalehlé ucho při rýmě


V březnu jsem měla bolesti v krku při polykání,bolesti na hrudi

Dobrý den, V březnu jsem měla bolesti v krku při polykání,bolesti na hrudi.Lékařka...

Polyp GIT

Zdravím, Je mi 18 let, zanedlouho 19. Od jisté doby mám problém se střevními...

Klacid 500 a Lozeprazol

Vážená paní doktorko,mám kašel od 1.10.2014, byla mě odebrána krev ve FKN Brno...

Bolesti zad a hrudníku

Dobrý den,už půl roku mi trápí bolest v bederní části a pak taky velká nesnesitelná...

Brnění trupu a končetin, podezření na roztroušenou sklerózu

Dobrý den. V létě mi začal brnět trup a končetiny a neuroložka měla podezření...

Vysazení hormonální antikoncepce

Dobrý den, brala jsem antikoncepci Balera 4 roky. Je to měsíc co jsem vysadila...

Hernie disku

dobrý den, prosím o laické vysvětlení nálezu a vyhodnocení vhodného způsobu...

Růst penisu


Dávkování BronchoVaxom

Dobrý den, dostala jsem na místo atb na S. pyogenes Broncho Vaxom na ORL. Beru...

Krev ve stolici, bolesti břicha

Dobry vecer mam jen takovou prozbu pritel mel dnes ve stolici hodne krve k...

Norethisteron

Dobrý den,kvuli dovolené jsem začala užívat norethisteron ,brala jsem jej 12...

Noční pocení a bolesti hlavy

Dobrý den, chtěl bych se na vás obrátit s dotazem. Už 3 noci po sobě mám problém...

Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×