Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Parestezie, úzkostná porucha

Mozek a nervy Antonín 4.11.2020

Dobrý den, chtěl bych Vás požádat o názor, případně o pomoc.
Moje zdravotní problémy začaly v květnu po delším stresovým obdobím mírným škubáním levého horního víčka (zrak mám ale v pořádku).
Následně v červenci jsem začal mít brnění prstů u rukou. Navštívil jsem neurologii, kde mi bylo uděláno základní neurologické vyšetření. Bylo mi řečeno, že by to mohlo souviset s nedostatkem horčíku (ten ale dlouhodobě beru). Ten mi byl následně zkontrolován v krvi a byl v normě. Stejně tak ostatní biochemie, hematologie. Pouze vitaminu D jsem měl nedostatek (od té doby ho beru).
Mimoto boreliozu - IgM jsem měl v blotu hraniční. IgG bylo v pořádku.
Nicméně protože jsem žádné akutní problémy neměl (bolesti hlavy, horečka, únava), tak to paní neuroložka dál neřešila a uzavřela to, že se jedná pouze o zvýšenou nervosvalovou dráždivost.
Bylo mi řečeno, že na CT, nebo MR mě posílat určitě nebude.
Na psychiatrii jsem docházel rok a půl pro úzkost, bral jsem mirtazapin, chodil jsem i na injekce horčíku (vše bez efektu).
Protože se moje problémy nelepší a přidaly se k tomu i mírné stěhovavé záškuby po celém těle (většinou když jsem bud ve větším stresu, nebo naopak když jsem úplně v klidu), tak jsem vyhledal na doporučení jiného neurologa, který mě opět základně neurologicky vyšetřil - v pořádku, udělal mi ischemický a hyperventilační test EMG na tetanii, který byl negativní.
Opět jsem absolvoval test na boreliozu, který byl nyní kompletně negativní. Dále mám za sebou opět krevní testy (včetně hořčíku v erytrocytech - vše v pořádku).
Výsledek je, že dle pana neurologa trpím generalizovanou úzkostnou poruchou + syndromem benigních fascikulací. Vážnější neurologický problém vyloučil.
Předepsal mi pregabalin + magnerot. Pregabalin beru aktuálně týden a způsobuje mi pocity opilosti, což je ale dle příbalového letáku častý vedlejší účinek, který by měl zmizet.
Mimoto jsem absolvoval vyšetření u klinického psychologa, který mi potvrdil, že trpím chronickou úzkostí.
Chci se Vás zeptat na Váš názor, zdali souhlasíte s názorem neurologů, nebo zdali se něco nezanedbalo?
Případně zdali pro vyléčení mohu udělat něco, co jsem zatím neudělal.
Přiznám se, že mám stále obavy z roztroušené sklerozy, přestože mi ji oba neurologové jednoznačně vyloučili. Docela dost se pozoruji, takže si myslím, že mohu tímto problémy zesilovat.
Chodím aktuálně na psychoterapie, ale tuším, že to bude běh na dlouhou trať.
Aktuálně tedy mám mírné stěhované záškuby svalů, občasné cukání víčka, brnění 4.prstu levé ruky a pocit opilosti a útlum (to ale nejspíš souvisí s pregabalinem)
V příloze zasílám zprávy od lékařů.
Moc děkuji za odpověď.

MUDr. Igor Romanko
Odpovídá lékař:

MUDr. Igor Romanko

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den Antoníne. Poprostudování přiložených zpráv a popisu Vašich obtíží osobně souhlasím se závěrem kolegů. Nemyslím si, že by něco zanedbali. Váš dotaz přepošlu také našemu neurologovi, takže budete mít názor 3 specialistů. Myslím, že nejlepší, co můžete podle dostupných informací udělat, je věnovat se psychoterapii, aby jste se naučil zvládat úzkosti a také pracovat se svými tělesnými vjemy. Psychika umí být mocná a vytvořit vemi pestrou škálu příznaků. Ty mohou připomínat i některá onemocnění. Proto by se vždy mělo tělesné onemocnění vyloučit (možná kromě určitých případů, kde je duševní problém zcela zjevný od začátku). U Vás to proběhlo. Máte pravdu, psychoterapie je běh na dlouhou trať. Pokud chcete, aby byla úspěšná, je potřebná Vaše aktivní účast a musíte se snažit to, co s Váma terapeut probírá, opravdu začlenit do svého každodenního života. bez Vaší spolupráce terapie nemá smysl a bude neúčinná. V případě úzkostné poruchy přílišné sebepozorování může obtíže zesilovat, proto je vhodné naučit se tyto myšlenky zvládat. Odpoví Vám ještě neurolog.

MUDr. Tomáš Bauer
Odpovídá lékař:

MUDr. Tomáš Bauer

Pracoviště: Neurologická ambulance Sokolov

Vážený pane Antoníne,
přečetl jsem si nálezy kolegů a musím s nimi souhlasit. Nic nesvědčí pro to, že byste trpěl roztroušenou sklerosou či jiným dosud neodhaleným závažným onemocněním. Záškuby ve svalech do obrazu RS nepatří, naopak jsou velmi často přítomny u úzkostných pacietnů a stejně jako pro brnění na různých částech těla pro ně platí, že čím více se na ně pacient soustředí, tím jsou výraznější a více obtěžují. Pregabalin je, myslím, výborná volba pro léčbu Vašich obtíží a, jak sám píšete, pocit opilosti je na počátku jho užívání častý. Držím palce, aby léčba, byť bude jistě dlouhodobá, zabrala co nejdříve a Vám se ulevio. S pozdravem TB

Související dotazy

Úzkostná panická porucha
Dobrý den, nedávno mi byla diagnostikována úzkostná...
Panická úzkostná porucha
Když má člověk např. angínu, má m.j. třeba zvýšenou...
Úzkostná porucha
Dobrý den. Psychiatrem mi byla diagnistikovana generalizovana...
Panická úzkostná porucha
Dobrý den, před dvěma měsíci mi byla diagnostikována...
Úzkostná porucha
Dobrý den. Rozhodla jsem se Vám napsat a požádat o...
Úzkostná porucha
Dobry den, nekolikrat za mesic se mi vzdy z niceho...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Parestezie prstu - mravenčení

Dobrý den, můžete mi poradit, co dělat, aby mi přestalo mravenčení na posledním...

Parestezie prstů dolních končetin

Dobrý den, prosím o radu, během dne se mi tak 2-3x stane, že mi začne jakoby...

Parestezie rukou

Dobrý večer, delší dobu mám brnění v pravé dlani včetně všech prstů Začlo...

Parestezie rukou a nohou

Dobrý den, mám dotaz. Jsem žena, 2 děti (3 a 8 let), 35 let. CCa 3 roky zpátky...

Parestezie v lýtku

Dobrý den,mam otázku asinejlepe na neurologa popr.rehabilitacniho doktora. Už...

Parestezie v oblasti genitálu

Dobrý den, už asi měsíc pociťuji lehké brnění v oblasti genitálií. Trvá asi...

Parestezie z útlaku nervu

Zdravim. Par mesicu zpet jsem cestoval po svete, hodne cestovani letadlem...Vzdy...

Parestézie, bolesti hlavy


Parestezie, problém s rovnováhou

Dobrý den, připojuji ještě dodatečný dotaz k mému předchozímu dotazu (viz...

Parestezie, špatná stabilita a koordinace dolních končetin

Dobrý den, stále mě brni, pálí, mravenčí nohy, mám špatnou rovnováhu a koordinaci...

Parestezie, ztuhlé tváře

Dobrý den, je mi 19 a asi zhruba 3 měsíci mi "ztuhly" uši a já z...

Parestezie...

Dobrý den a předem děkuji moc za radu. Jelikož nevím jak vše stručně popsat...

Paréza bránice

Dobrý den, tatínek 70 let, vášnivý cyklista, nekuřák, abstinent. Od počátku...

Paréza DK - rehabilitace

Dobrý den, v lednu 2016 jsem podstoupila operaci kolene (ASK, shaving menisků,...

Paréza hlasivek, infekční onemocnění

Pareza Hlasivky. V poslednim kvetnovem tydnu me postihla drobna virozka, kterou...

Paréza hlasivky

Dobry den. Na dovolene v Tunisu jsem zacala chraptit.Pocitove jsem vnimala...

Paréza hlasivky po chřipce

Mám ochrnutou hlasivku po chřipce, podává se 3x denně Milgama a protože přecházel...

Paréza lícního nervu

Dobry den, mam jiz temer 3 tydny parezu licniho nervu..nejspise z prochladnuti.....

Paréza lícního nervu

Dobrý den, byl jsem hospitalizován v nemocnici s parézou lícního nervu na pravé...

Paréza lícního nervu

Vážená paní doktorko, obracím se na Vás s dotezem týkající se ochrnutí lícního...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zatvrdlé prso

Dobrý den, chtěla jsem poradit.Je mi 27 let,bezdětná. Mám zatvrdlé pravé prso....

Problém s okem

Dobrý den, v poslední době mě začalo pobolívat jedno oko. Problémy nastávají...

Bolest v krku

Dobrý deň chcel by som sa vás opýtať mám problém s časťou bolesťou hrdla ráno...

Pálení na levé straně hrudi u srdce

Dobrý den, mám problém s pálením na levé straně hrudi u srdce.dva dny po sobe...

Odchlipující se dáseň

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je možné že mi začala paradentóza,...

Bolest břicha

Dobrý den, ležím v nemocnici...Mám pichave bolesti pod levnými zebry a tupou...

Jak dlouho nosit rovnátka

Dobrý den, prosím Vás o radu. Rok a půl jsem nosila na rovnátka napevno....

Otoky obličeje, revmatoidní artritida

Dobrý den, ráda bych se s Vámi poradila. Je mi 21 a v 11 mi byla zjištěna...

Panická ataka

Dobrý den, pani-pane doktore. Chtěla jsem se zeptat. Necele dva měsíce jsem...

Bolest v krku po kouření

Dobrý den, byla jsem nachlazená klasická rýma, kašel, bolest v krku. Jednu noc...

Pálení, štípání, svědění žaludu a předkožky

Dobrý den, už asi týden mám problémy s bolestí žaludu a předkožky. Problémy...

Bolest v oblasti hrudní kosti

Dobrý den, už 3 týdny mě bolí v oblasti horní 2/3 hrudní kosti při hlubokém...

Závislost na masturbaci

Dobrý den.. Mám takový problém který trvá už asi tři roky.. Jsem asi závislá...

Horečka

Dobrý den paní doktorko.Chtěla jsem se zeptat.Moje mamča / 69let/ měla 3 dny...

CT žlučníku

Dobrý den,podle vyšetření CT žlučníku mi bylo zjištěno:žlučník menších rozměrů,ostře...

Bulky pod kůží

Dobrý den, už asi dva roky registruji tvrdé hrbolky pod kůží, které jsou spíše...

Možné interakce komplexu vitaminů a antidepresiva


Mdloby po jídle

Dobrý den, rád bych se pokusil zjistit víc ohledně mého zdravotního problému....

Dlouhotrvajici bolest krku po kouření

Dobrý den, je mi 17 a asi před měsícem jsem si po dlouhé době zapálil asi po...

Vnitřní neklid, nervozita, stažený žaludek, pocit odtažitosti


Reklama