Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Paréza hlasivek, infekční onemocnění

Uši, nos, krk Vilém 29.7.2019

Pareza Hlasivky.
V poslednim kvetnovem tydnu me postihla drobna virozka, kterou jsem uspesne prechodil a 1.6. odletel s rodinou na Mallorcu. 8.6. jsme se vraceli a posledni den jsem se necítil uplne dobre, v letadle jsme se potkali s pani, ktera nemohla vubec mluvit. Nasledne jsem se citil, ze na me neco leze, az 17.6 skoncil u lekare s lehkym chrapotem, teplotou 37-37,5, suchym kaslem, a celkovy pocit nemoci. Odesel jsem s pripravky Klacid, Erdomed, Mommox, Ecobec s tím, ze Ecobec i Mommox se bere alespon 2 tydny, a ze uvidime. Jak je mym spatnym zvykem, i s klacidem jsem chodil do prace (pracuji v kancelari + HOme office). a muj stav se zhorsoval az jsem v patek nebyl schopen vyslovit slovo V praci pouzivam hlas celkem dost. V pondeli 24.6 jsem sel na kontrolu k praktickemu lekari, ze uz nejsem schopen ani mluvit, CRP <5 a tak mne doktor odeslal domu, ze se to zlepsi. ve ct. 27. mu volam ze se to nijak nelepsi a jestli si mam dojit na ORL, tak jsem vyrazil na ORL. Byly mi predepsany kloktadla, Bendovy kapky, Erdomed, Jovesto a dostal injekci (uz nevim co), bohuzel zadne zlepseni do patku. Behem dalsiho tydne se mi nedelalo ani hure ani lepe a pri dalsi navsteve ORL cca za tyden mi byl znovu predepsan Klacid, ze v patecnim vyteru byl nalezen Streptokok. Na Orl jsem sel opakovane a ve ct. 11.7 byl odeslan na Bulovku, jestli by nezarilili lepsi vysetreni. Diky tomu jsem mel v ruce zpravu jak z domaciho ORL, tak z nemocnice Bulovka a diagnosa: Edem Hlasivek. Po navratu domu jsem na internetu objevil, ze nezadouci ucinek pripravku Ecobec mohou byt edemy (tedy pro me neznaleho zanet - otok hlasivek jsem si nespojil s edemem), okamzite vysadil Mommox i Ecobec. Den na to se mi udelalo lepe, den na to hure az v nedeli 14.7. jsem zamiril na pohotovost ORL Bulovka s velkymi bolestmi krku a obtizemi pri polykani, kde mi byla diagnostikovana pareza leve hlasivky, po kontrole RTG hrudniku, Plicni oddeleni, Neurologie - CT Hlavy jsem byl hospitalizovan a cekal na CT krku a dalsi neuro vysetreni vylucujici celkovou obrnu. 18.7. jsem byl propusten (vysetreni neprokazala zadnou vaznejsi diagnozu), s doporucenim na MR mozku a michy (jsem objednan) a po navsteve Fonyatrie na Bulovce jsme se domluvili na pravidelnem cviceni hlasu.
Od te doby je muz zdrav. stav stale stejny. Trvale mám zvysene teploty 37-37,5, trpim tupymi bolestmi hlavy vzadu (nejsou silne ale trvaji dloho v kuse), obcas me polyje studeny pot na cele (ustupuje), obcas motanim hlavy (tento priznak celkem ustupuje), bolestmi v krku ktere se zklidni a nekdy nekdy vedou k pocitu uzkosti - knedlik v krku po nekolik hodin, nekdy se zakuckavam pri piti, unavou, v noci nespavosti a problem s usinanim, zadychavanim se napr pri chuzi do schodu do 1. patra (nejsem sportovec a uz cca mesic mam celkem klidnejsi rezim), obcas bolest na hrudi (ale to muze byt i stresem, za posledni 3 tydny jsem precetl mnoho clanku s nejhruznejsimi diagnosami), mam problem se soustredenim (mam 3 deti a kdyz s jednim hraju sachy tak OK, ale jakmile se 3 sejdou a zacnou se dohadovat, citim slabost a musim do jine mistnosti).
Jeden den se citim relativne dobre, priznaky jsou vyrazne utlumene a druhy nevylezu z postele kvuli navratu do puvodniho stavu.
Nyni uzivam pouze vitaminy a podpurne latky (vit. C, Milgamma, Aescein, B-komplex), obcas na bolest hlavy ibalgin.
Absolvoval jsem ruzne odbery krve, cekam na vysledek z infekcni kliniky na Bulovce kde jsem byl odeslan k vyzkoumani priciny a i ja bych byl rad, kdyby se tam nasla pricina i dalsich obtizi. Muj stav se nijak nevyviji a psychycky je to pro me i rodinu úmorne (jsem jediný živitel rodiny).
Poradili byste mi prosim co by mohlo byt pricinou mych problemu? Souvisi pareza leve hlasivky i s dalsimi popsanymi obtizemi? Nevim na koho se jeste obratit, ORL lekar nemel zadny napad a pro jistotu poslal na sono bricha, Fonyatrie resi jen to ze nemohu mluvit, Obvodni lekar by me nejradeji poslal do prace, jelikoz krevni testy jsou dle jeho nazoru v poradku (CRP nizke) a neni duvod k obtizim.
Dekuji mnohokrat za jakoukoli reakci, doporuceni, cokoli. Verte, ze mym nejvetsim pranim by bylo jit se dohodnout do prace, jak se znovu zapojit a resit korekci naplne, protoze hlas celkem potrebuji a je jasne, ze bude trvat tak pul roku nez se vylepsi natolik, abych byl znovu schopen hovorit.

Doplňující dotaz: Dobry den, dekuji za odpoved, jen myslim ze doslo k nedorozumneni, nemoc jsem prechazel v uvodu v prvnim tydnu, ( uvodni virozu pred dovolenou nepocitam protoze jsem se citil opet fit) aod te doby jsem v celkem klidovem rezimu, nesportuji, nedelam nic fyzicky narocneho (ono by to ani neslo) Moje prace je prevazne u PC a ve stresu jsem omezene. Muj prakticky lekar mi rika, prekonejte to, chodte na vychazky at muzete jit brzy do prace, co pisete vy je logicke a doufam ze jen telo ptrebuje trochu oraz a klid a ne nervy co ni vsechno muze byt. Jsem jen prekvapen ze se takovy stav neda diagnostikovat a takto pacienta zklidnit?? Dekuji a doufam ze se nemylite anejaky cas odpocinku mne postavi zpet na nohy.

Odpovídá lékař:

mjr. MUDr. Denisa Gottvaldová


Dobrý den,

paréza hlasivky může být v konečném důsledku pouze v souvislosti s přechozeným onemocněním. Samozřejmě nyní v nemocnici postupným vyšetřováním vylučují další možné a závažné onemocnění, zejména se jedná o nádorové onemocnění, ale nic takového u Vás prokázáno nebylo. A nízké CRP s neefektivitou antibiotik hraje ve prospěch diagnózy běžné virózy, která z Vaší strany pouze nebyla řádně vyléčená.
Ono také si nelze myslet, že může člověk měsíc v kuse přecházet onemocnění, jet s ním na dovolenou, chodit s tím do práce... - tělo si nakonec řekne "a dost" a k tomu klidovému režimu Vás "donutí". Čili když to nešlo po dobrém a chrapot a teploty nestačily k tomu, abyste se pořádně vyležel, vede to poté až k paréze hlasivek apod. komplikacím, bohužel.
Čili nyní bych doporučila striktní klidový režim jak stran fyzické zátěže, tak hlasové zátěže. Když už jste v procesu vyšetřování, tak absolvovat vyšetření, která máte nyní naplánována, a dát tělu zejména čas se uzdravit, léčbu užívat tak, jak Vám bylo nyní doporučeno na ORL. Čistě ze zkušeností lze odhadovat, že cca trojnásobek času, po který jste onemocnění přecházel, tak bude nyní potřeba k dovyléčení. Čili pokud to byl tak ten měsíc, kdy jste obtíže přecházel, tak si nyní připočtěte cca další 3 měsíce nyní k léčení. Pro příště je vhodné se poučit - zda to má cenu onemocnění takto přecházet... A strany finanční - je jistě vhodné pořídit si pojištění, které Vám bude krýt finanční výpadky v případě nemoci, zvláště, když jste jediný živitel rodiny.

Přeji, ať se stav brzy zlepší a hlavně, aby onemocnění nezanechalo žádné trvalé následky.
S pozdravem, MUDr. Gottvaldová

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, pane Viléme, zcela souhlasím s praktickou lékařkou. Píšete, že jste onemocnění přecházel jen na záčátku, ale to bohatě stačí na to, abyste se nezotavil. Jste kompletně vyšetřen a podle mého názoru užíváte všechny vhodné léky, které lze doporučit. Osobně bych přidala Vincentku na pití a také můžete sprej párkrát denně stříknout do krku, k tomu můžete zkusit cucavé Panthenolové pastilky. Vhodné je hodně pít, hlasivky šetřit a rehabilitovat dle návodu foniatra. Na podporu hojení můžete zkusit Wobenzym a homeopatikum Homeovox. Bohužel moje zkušenost je taková, že se hlasivky mohou vzpamatovávat i měsíce. Ohledně hlasu se řiďte doporučením infektologa, foniatra a kdyby se přínaky horšily, pak bude vhodné udělat nové vyšetření. Na podporu imunity, která je oslabená, doporučuji Imunoglukan na tři měsíce. Snažte se nyní vyhýbat klimatizaci, davům, nemocným lidem, do práce jděte tehdy, kdy nebudete mít teplotu a nebudete mít problémy s mluvením, řiďte se doporučení odborných lékařů.Je možné, že máte souběžně i úzkost, která Vám dělá pocit staženého krku, můžete zkusit byliné přípravky jako Sedatif, NovoPassit, nebo Vám lékaři mohou napsat například Lexaurin, nicméně je nutno dodat, že je to lék nesmírně návykový. Dále pokud by byly potíže s polykáním a pocit knedlíku v krku, je možné, že se Vám rozvíjí jícnový reflux. V takovém případě doporučuji zkusit na 14 dní Omeprazol v dávce 20 mg denně. Poradíte se s praktickým lékařem. Držím Vám palce, abyste se brzy cítil lépe. Při zhorošvání dušnosti by bylo potřeba vyloučit plicní a srdeční onemocnění, obraťe se potom na praktického lékaře o vyšetření a žádanku. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Hlasivky
Dobrý den, je pravděpodobné, že budu muset (dřív nebo...
Onemocnění hlasivek
Zdravím, v minulosti jsem hodně trpěla na hlasivky,...
Paréza hlasivky
Dobry den. Na dovolene v Tunisu jsem zacala chraptit.Pocitove...
Operace hlasivek
Dobrý den, manžel je po operaci hlasivky, kde mu byla...
Onemocnění hlasivek při refluxní chorobě
Dobrý deň, mám 23 rokov a posledného 1,5 roka bojujem...
Hlasivky
Dobrý den, chtěla bych se poradit. V září jsem byla...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Parestezie nohou

Dobry den, Chtela bych se zeptat,zda je nutne vysetreni,kdyz jsem cca behem...

Parestezie prstů dolních končetin

Dobrý den, prosím o radu, během dne se mi tak 2-3x stane, že mi začne jakoby...

Parestezie rukou

Dobrý večer, delší dobu mám brnění v pravé dlani včetně všech prstů Začlo...

Parestezie rukou a nohou

Dobrý den, mám dotaz. Jsem žena, 2 děti (3 a 8 let), 35 let. CCa 3 roky zpátky...

Parestezie v oblasti genitálu

Dobrý den, už asi měsíc pociťuji lehké brnění v oblasti genitálií. Trvá asi...

Parestezie z útlaku nervu

Zdravim. Par mesicu zpet jsem cestoval po svete, hodne cestovani letadlem...Vzdy...

Parestezie, špatná stabilita a koordinace dolních končetin

Dobrý den, stále mě brni, pálí, mravenčí nohy, mám špatnou rovnováhu a koordinaci...

Parestezie, ztuhlé tváře

Dobrý den, je mi 19 a asi zhruba 3 měsíci mi &quot;ztuhly&quot; uši a já z...

Parestezie...

Dobrý den a předem děkuji moc za radu. Jelikož nevím jak vše stručně popsat...

Paréza DK - rehabilitace

Dobrý den, v lednu 2016 jsem podstoupila operaci kolene (ASK, shaving menisků,...

Paréza hlasivky

Dobry den. Na dovolene v Tunisu jsem zacala chraptit.Pocitove jsem vnimala...

Paréza hlasivky po chřipce

Mám ochrnutou hlasivku po chřipce, podává se 3x denně Milgama a protože přecházel...

Paréza lícního nervu

Dobry den, mam jiz temer 3 tydny parezu licniho nervu..nejspise z prochladnuti.....

Paréza lícního nervu

Dobrý den, byl jsem hospitalizován v nemocnici s parézou lícního nervu na pravé...

Paréza lícního nervu

Vážená paní doktorko, obracím se na Vás s dotezem týkající se ochrnutí lícního...

Pareza n. peroneus po totální endoprotéze kyčle

V lednu 2014 mi po operaci totální endoprotézy kyčle ochrnula operovaná noha....

Paréza n. thoracicus longus

Dobrý den, měl bych dotaz ohledně diagnozy, kterou mám G54.3 Paréza n. thoracicus...

Paréza peroneu

Dobrý den, proběhla u mě pareza n. peroneus: více info v příloze. Po operaci...

Pareza plexus brachialis - 3 týdení miminko

Dobrý den, prosím o informaci zda-li je možné u 3 tydeního miminka kreré prodělalo...

Parézu nervus peroneus

Dobrý den , popíši vám to podle zprávy od lékaře , měla jsem LDK pod sedačkou,poplit.jamku...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest a pálení v podbřišku po sexu

Dobrý den, Chtěla bych se zeptat....s přítelem jsme měli sex a hned po něm...

Zvětšená uzlina

Dobrý den, Zhruba před 2-3 týdny jsem prodělal nějakou virovou infekci, k...

Skříplý sedací nerv nebo vyhřezlá ploténka

Dobrý den,prosím o radu,je mi 37 let,už delší dobu mám bolesti bederní páteře...

Nemoci konečníku

Dobry den, mel jsem operaci vnitřních hemeroidu před 3 mesici před 2 mesici...

Infekce v krku


Kožní nález na zádech

Dobrý den zhruba před 4 hodinami se mi udělal pupen na zádech v pravé oblasti...

Boule v třísle - uzlina/kýla?


Vyrážka na penisu


Bolest lýtek

Je mi 17 let, vyška 174 a uz par dní mam bolesti lytek při chuzi. chtela bych...

Hemofilis

Dobrý den, chtěla bych se zeptat,dotaz se týká mojí babičky,je jí 63 let,před...

Leukocyty v moči

Dobrý den, dnes jsem si měla volat na výsledky moči a řekli mi že mám leukocyty...

Červený flek v podpaží.

Dobrý den pane doktore, udělal se mi flek v podpaží, myslím že ho tam mám maximálně...

Svrab

Mám nejspíše svrab asi 2 týdny jak ho léčit

Naražené zápěstí


Nepravidelná menstruace a negativní těhotenský test

Dobrý den.10.5.jsem měla dostat menstruaci a nepřišla. Dva těhotenské testy...

Nadměrná tvorba slin u dítěte, 7 let

Dobrý den, můj syn bude mít v březnu sedm let. Stále trpí nadměrnou tvorbou...

Vyšetření krve

Dobrý den, můj manžel již několik let daruje krev (Je mu 31). Vždy bylo vše...

Bolest kyčlí a hyždí

Zdravím,¨v roce 2012 po námaze bolest pravé nohy,ortoped rengen pravá kyčel3,levá2...

Bolest při defekaci, podráždená pochva

Dobrý den. Je mi 16 let a před asi 14 ti dnema jsem lezela na Bulovce na kapackach...

Imazol

Dobrý den, Mohu se zeptat, může být Imazol použit jako lubrikační gel při sexu?...

Reklama
Zavřít