Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Perianální píštěl

Proktologie Michal 9.11.2020

Dobrý den, zdvořile se na Vás obracím s prosbou o odpověď na mé dotazy.

Co nejstručněji popíšu průběh mých potíží. Je mi 44 let, jsem muž, pracuji u farmaceutické společnosti.

Leden 2020 – bolesti v konečníku a při stolici, 14 dní Faktu čípky - samoléčba, bolest odezněla, (při koloskopii v r. 2014 dg vnitřní hemoroidy st. 2), během 6 let bez vnějších hemoroidů, bez krvácení.

Červen 2020 – opět bolesti v konečníku a při stolici, Faktu již bez efektu, po 14 dnech odcházím na chirurgii.

9. července 2020 – dg. částečná drenáž abscesu, 4 dny zaveden tenký trubicový dren, operaci předcházelo endo US: „Vlevo se perianálně v anorektální fosse v hloubce od kůže 20 mm objevuje infiltrát vel. 41x32 mm, z kterého jde široký píštělový kanál šíře 8 mm v délce 45 mm a směřuje ke svěračům a patrně intraluminálně.“

13. července 2020 – pro neustávající bolesti provedena MR: „Vlevo perianálně ve fossa ischionalis laločnatá tekutinová kolekce s jemnými septy v největších rozměrech velikost 53x50x37 mm. Kolekce v těsném kontaktu se zadní stěnou rekta, přes kterou je drenovaná tenkým drenem, při drenu defekt stěny šíře 6 mm, kolekce zasahuje do zevního sfinkteru, m puborectalis a dolní části m. levator ani, laterální k m. obturatorius internus.“ Týž den provedena revize – drenáž abscesu (20 ml smetanového hnisu), 2 dny zaveden trubicový dren, poté dimise.

20. července 2020 – opět hospitalizace pro neustávající bolest a induraci perianálně, provedena incize abscesu (na kůži) vedoucí ke kompletní píštěli, zavedena volná ligatura.
Od července přetrvává indurace perianálně mimo trakt píštěle. 10. září 2020 – pro nárůst zánětlivého ložiska – incize, zavedena druhá volná ligatura.

30. září 2020 – výměna drenů za „comfort drain“, exkochleace granulační tkáně. T. č. 2 píštěle se společným vnitřním ústím – 1 IO na čísle 3, 2 EO na čísle 2 a 4.

23. října 2020 – totální koloskopie – UC/CD negativní.

31. října 2020 – pro bolestivost zevních ústí provedena discize EO na čísle 2, exkochleace dutiny, výměna „comfort drainu“ za silnější (provedeno na jiném pracovišti).

Dle posledního předoperačního vyšetření (říjen 2020) hematologie a základní biochemie v normě.

Medikace:

Entizol (metronidazol) od 6. října, NSAID, Novalgin a Paralen dle potřeby, Forlax (polyetylenglykol) na změkčení stolice (při užívání metronidazolu není třeba), Rapoxol (rabeprazol) – pro pyrosu, Lacidofil (probiotika).

Moje dotazy:

Od 6. října užívám metronidazol 2x denně 500 mg (2 tbl.). Již 3 týdny trvající a sílící celková schvácenost, únava, hnědý jazyk. Mám pokračovat dále v užívání? Sekrece z píštělí je i přes ATB hnisavá, trvá indurace kolem traktu píštělí doprovázená bolestí, zejména několik hodin po stolici. Po stolici je sekrece z píštělí velmi řídká, následovaná průchodem menšího množství stolice či sekretem se stolicí. Odpoledne se sekrece mění na hustější, žlutozelenou.

Bohužel mi žádné pracoviště nedalo odpověď na typ stravy. Zda bezezbytkovou, nebo bohatou na vlákninu, ovoce, zeleninu. Zvyklý jsem byl na pestrou stravu a velkou část jídelníčku tvořila zelenina a ovoce. Bojím se průniku zbytků do stolice, proto jsem ovoce a zeleninu vyloučil nebo začal mixovat, což není vždy možné. Je to tak správně nebo nemusím mít obavy? Mohou být zrna na pečivu nevhodná a mám se jich nadále vyvarovat?

Mám desinfikovat okolí píštělí? Potírám Octeniseptem. Bylo mi doporučeno však pouze sprchovat konečník (sprchuji ráno vždy po stolici, tedy cca 3x, poté co 2 – 3 hodiny, sprchuji 1x i v noci.

Byly by vhodné nějaké sedací koupele (heřmánek, řepík, hořečnatá sůl...?)

Jaká by byla vhodná fyzická aktivita?

Stále sedím pouze na kruhu, mám se pokoušet i normální sed? (I na měkkém cítím pocit „sezení na kameni“.)

Ze současného stavu jsem již velmi zoufalý. Co můžete doporučit pro rychlé hojení a jaký bude pravděpodobný další postup?

Velmi Vám děkuji za odpověď.

Doplňující dotaz dne 12.11.2020:
Metranidazol - pán léky vysadil, byl po nich celkově schvácený, po vysazení léků problémy ustaly. Dotaz: Má znovu léky nasadit?
Na bolest bere Nimesil 1 sáček 1xdenně. Dotaz: Může ho brát dále, něž doporučených 10 dní? Bere i Rapaxol, nevadí kombinace těchto dvou léků?

Doplňující informace: Píštele vznikly na základě incize, doslova píštel byla vyrobena, aby se drenoval absces. Nejdříve absces drenovali přes konečník, nakonec "vyrobili" píštěle. Crohnova choroba byla vyloučena, střevo čisté. Rád by odborníka na perianální píštěle.

Odpovídá lékař:

Dobrý den, děkujeme za váš dotaz. Je mi jasné, že tenhle problém je hodně obtěžující. K vašim dotazům: i přes nevolnost pokračujte v užívaní Metamizolu, můžete doplnit volně prodejnými laktobacily. Sprchovat po každé stolici, uvádíte 3xdenně je podle mne dostačující, nepoužívat gely a kosmetiku, max. antibakteriální mýdlo či jen čistou vodu, heřmánková koupel 1-2xdenně určitě vhodná, zkuste po koupeli ještě mast Hemagel. Stran stravy dostatek tekutin a vlákniny, např. možno psyllium ráno rozpustit ve sklence vody. Co se týče dalšího postupu, je asi nutné určit příčinu, důvodem může být zánět, např. Crohnova nemoc a od toho se pak odvíjí i další léčba. Krom chirurga doporučuji navštívit i gastroenterologa či lékaře specializujícího se na proktologii. Váš dotaz předávám ještě specialistovi, vyčkejte prosím na odpověď. S pozdravem Hasalíková

Odpovídá lékař:

MUDr. Petr Majtan

Specializace: Chirurgie, Proktologie Pracoviště: Chirurgická klinika Fakultní Nemocnice Motol,DK Chirurgie Kyje s.r.o.

Dobrý den,
domnívám se, že všechna opatření stran hygieny a lok. péči o konečník děláte správně, užívání ATB je běžně doprovázeno průjmy, pomohou probiotika. Pokud se při koloskopii nepotrvdila IBD ( nejčastěji Crohnova nemoc ) je v případě trvající nejasnosti nutno toto vyšetření zopakovat. Dle fotografie by se klidně o Crohnovu chorobu jednat mohlo.

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková Chief Medical Officer

Specializace: Vnitřní lékařství Pracoviště: uLékaře.cz

Dobrý den, pane Michale, chápu, že byste byl rád dostal podrobnější odpovědi a pokusím se Vám napsat, co půjde. Bohužel Vaše situace je svízelná a nebude možné ji vyřešit cestou internetové poradny. Byl jste na několikerých vyšetření u mnoha odborníků, bohužel jste nám neposlal zprávy z vyšetření, ale jen závěry. To stačí k představě o průběhu, nikoliv k posouzení takto složité situace. Můžete nám, pokud by to bylo možné, poslat celé zprávy i s výsledky. Je totiž dobré vědět, jaké byly laboratorní výsledky, zda máte nyní vysoké zánětlivé ukazatele, jak se vylučovala kolitida - zda už máte výsledek histologického vyšetření atd. Crohnova nemoc se takto skutečně projevovat může a někdy je potřeba udělat další vyšetření. Není myšleno hned, všimla jsem si data, které jste nám napsal. V tuto chvíli je potřeba snažit se zhojit píštěle. Pokud máte hnědý jazyk, celkovou schvácenost a není Vám dobře, pak Vám doporučím novou kontrolu na chirurgii, kde Vás ošetřují, s kontrolou ran a laboratorními testy s vyšetřením krevního obrazu, jestli nedochází k celkovému zánětu. To, že v říjnu byly testy v pořádku, nic nevypovídá o tom, jak je tomu nyní. Bylo by vhodné vyšetření kultivační - stěr z jazyka a z píštělí. Bylo by vhodné vyšetření zobrazovací ke kontrole, jak to v krajině kolem konečníku vypadá, ultrazvuk, endosono nebo nová rezonance dle posouzení lékaře. Někdy píštěle mohou vznikat při aktinomykóze, syfilis, tuberkulóze, někdy bohužel i u nádorových onemocnění, ale předpokládám, že jste byl již pro vše vyšetřený, rezonanci, kolonoskopii, ultrazvuk, odběry - to vše jste měl. Takže bude třeba trpělivě ošetřovat a chodit na pravidelné kontroly a možná zahájit celkovou léčbu opět podle zvážení ošetřujícího lékaře. Nenapsal jste nám, kam chodíte na vyšetření a kde jste byl hospitalizovaný. Doporučila bych zkusit ke konzultaci vyšší pracoviště. Pokusíme se Vám pomoci vyhledat takové v místě Vašeho bydliště. Jistě bude nutné být sledovat na gastroenterologii a na chirurgii. K dietě zatím doporučuji šetřící dietu, dobře stravitelnou, ovoce a zeleninu bez slupek a povařit, případně mixovat, když nejde, tak raději ne, semínka při přetrvávající píštěli, kdy se stolice dostává do rány jistě ne. Je potřeba hodně pít a doplňovat minerály, hnědý jazyk může být známkou nejen infekce, například plísňové, ale také nedostatku tekutin. Ideální strava je pro Vás kašovitá, a polévky, pyré, masozeleninové vývary, protože se tak doplńují řiviny i minerály. V hojení můžete zkusit Wobenzym, zkuste nejdříve malé balení, ne všichni ho tolerují. Péči o konečník provádíte správně, jak psal pan doktor Majtan. Důležitá je hlavně sprcha, a očista po každé stolici. Sedací koupele bych neprováděla, ale omývat konečník odvarem z heřmánku nebo řepíku je možné. Stran sezení - pokud cítíte nepohodlí i při sezení na měkkém, seďte nadále na kruhu. Chápu, jak je tato situace pro Vás složitá a rozumím, že jste z toho zoufalý. Léčba perianálních píštělí je někdy velmi zdlouhavá a je potřeba to vydržet a pravidelně se nechávat kontrolovat a dodržovat doporučení. Další postup bude v rukou ošetřujícího chirurga a gastroenterologa podle výsledků kultivačního vyšetření, podle toho, zda se ještě budou tvořit další píštěle či abscesy, podle laboratorních nálezů. Cest je více od méně po více invazivní a nechci se pouštět do detailního rozboru, protože nemám dost informací a možnost Vás prohlédnout. Každopádně pro teď bych Vám pro stav schvácenosti doporučila vyhledat Vašeho lékaře co nejdřív k dovyšetření. Moje kolegyně se Vám ozvou a domluvíte se, co byste od nás potřeboval podle toho, kde Vás nyní sledují, co máte objednáno apod. Držím Vám palce, aby se to brzy začalo hojit. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková Chief Medical Officer

Specializace: Vnitřní lékařství Pracoviště: uLékaře.cz

Dobrý večer, pane Michale, děkujeme za důvěru. Ráda bych Vám pomohla svou radou blíže, dostala se mi doplňující informace. Chápu, proč jste se rozhodl vysadit Metronidazol a pokud pak došlo ke zlepšení Vašich projevů jako je schvácenost a celková nevůle, pak se opravdu nejspíš jednalo o nežádoucí projevy léčení. Bohužel ale, vzhledem k tomu, že popisujete další odcházení hnisavého sekretu, bylo by třeba mít dlouhodobou antibiotickou léčbu. Kontrola 26.11 mi v tuto chvíli přijde pozdě, zvláště s ohledem na popisované projevy. Doporučuji zavolat na pracoviště, kam chodíte dosud a domluvit si dřívější kontrolu se stěry z píštěle a také i za dutiny ústní kvůli tomu hnědému povlaku. Podle toho, co jste sdělil sestrám jsem to pochopila tak, že byla provedeno histologické vyšetření, na základě kterého se vyloučila Crohnova nemoc nebo ulcerosní kolitida, bude tedy třeba zkusit zapátrat po dalších možných příčinách zánětu v dané oblasti. Na posouzení toho, co to může být dalšího, je potřeba skutečně mít k ruce všechny výsledky včetně starých laboratoří, nálezu z kolonoskopie, ultrazvuku, magnetické rezonance atd. Naše sestry se Vás pokusí objednat na pracoviště, kde se zabývají léčbou podobných potíží, nicméně pracoviště, kde jste byl hospitalizovaný, je velmi dobré. Nejsem si zcela jistá, že výsledek bude jiný, druhý názor může ale pomoci. Do té doby ale jistě navštivte stávajícího lékaře a poraďte se o další léčbě antibiotiky a zda by nebylo vhodné, podle toho, jak to bude nyní vypadat, nasadit nějakou celkovou léčbu. Dreny se nejspíše zatím ponechají, protože sekret je pořád hnisavý, drenáž abscesu byla nutná. Jak se to bude řešit nadále, zda zatahováním píštělí nebo nějakým radikálnějším zákrokem, vůbec nejsem takto na dálku schopna posoudit a ani nepovažuji za správné se do toho pouštět. K užívání Nimesilu - má se užívat po dobu nezbytně nutnou a pokud Vám nepřináší úlevu, měl by být vyměněn za jiný přípravek. Maximální dávka je dvakrát denně sáček po jídle a maximální doba užívání je 15 dní, ale rozhodně se řiďte doporučením lékaře, který lék předepsal. Rozhodně nedoporučuji překračovat doporučenou dávku ani dobu, může docházet k vážným nežádoucím účinkům. Pokud máte nadále bolest a k tomu ještě pálení žáhy, pak je jednak potřeba změnit lék na bolest, dále pokračovat v léčbě lékem na žaludek Rapoxolem. Zatím bych tedy doporučila obrátit se co nejdříve na pracoviště, kde Vás sledují, informovat je o Vaší nesnášenlivosti léčby Metronidazolem a že lék neberete, a domluvit se na náhradě antibiotika, dále na jiné léčbě bolesti. Vzhledem k tomu, jak jste popsal to, jak se cítíte, bych za vhodné považovala vyšetřit i laboratorními testy krevní obraz, CRP, jaterní a ledvinné funkce. Kdybyste měl horečky, zimnice, třesavku, bušení srdce, omdlévání, a podobné celkové příznaky, kdybyste zežloutl, měl tmavou moč, svědění apod., jděte hned na pohotovost. Mezitím se Vám pokusíme pomoci vyhledat dalšího odborníka k druhému názoru. Držím Vám palce. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Perianální píštěl
Dobrý den, již pět let trpím perianální píštělí....
Perianalni pistel
Dobry den, pred 3 lety se mi udelal perianalni abces...
Perianální píštěl
Dobrý den, jsem necelych 24 hodin po operaci recidivujici...
Píštěl
Dobrý den, jsem po operaci perianalni pistele, která...
Píštěl
Dobry den,mam prenatalni pistel od ledna tohoto roku.V...
Perianální absces
Dobrý den, v těhotenství se mi udělal 2x perianalni...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Perianální absces, doba hojení

Dobrý den, pane doktore, před třemi týdny mi byl ambulantně ošetřen absces konečníku...

Perianální absces, fisura

Dobrý den, už jsem tu psal o mém problému - nehojicím se perianálním abscesu...

Perianální absces, fisura

Dobrý den, v lednu tohoto roku jsem byl nucen pro velké bolesti konečníku k...

Perianální abscesy

Dobrý den, mám dlouhodobé problémy s perianálními abscesy, už více než pět let...

Perianální abscesy

Dobrý den, v letošním roce jsem byla 2 x v celkové anestézii k incizi peranálnho...

Perianální ekzém

Dobrý den mám problém kolem konečníku svědi me to pálí me to na kožní jsem byl...

Perianální intertrigo

Dobry den,mam svedeni konecniku pri stolici.Viz.foto,trva to cca tyden.Dekuji...

Perianalni ligatura - neprorezani

Mám 18 dni zavedenou ligaturu v pisteli u konečníku. Dnes mi ji podruhé potahovali,...

Perianalni pistel

Dobry den, pred 3 lety se mi udelal perianalni abces ktery byl velmi bolestivy,...

Perianální píštěl

Dobrý den. Jsem dva a půl měsíce po operaci konečníkové píštěle, která měla...

Perianální píštěl

Dobrý den, jsem 6 týdnů po operaci recidivujici nekomplezni perianalni pistele,...

Perianální píštěl

Dobrý den, jsem necelych 24 hodin po operaci recidivujici nekompletni perianalni...

Perianální píštěl

Dobrý den, již pět let trpím perianální píštělí. Již v roce 2012 jsem byla...

Perianální píštěl - hojení po operaci

Dobrý den, pane doktore, před měsícem jsem podstoupila operaci perianální píštěle...

Perianální píštělku

Dobrý den, mám 4 měsíčního chlapečka, kterému se opakovaně u zadečku dělá malý...

Perianální rýha

Dobrý den. Prosím o radu. Už měsíc mě trapí tato vráska mezi vagynou a konečnikem....

Perianální tromboza

Není to zatím bolestivé. Jak tento problém řeší? Jsou to hemoroidy?

Periánální tromboza

Dobrý den, dne 24.02. jsem byla u mého proktologa na incis perianální trombózy...

Perianální tromboza

Dobrý den, před dvěma dny jsem prí vylučování pociťoval jakýsi tlak v oblasti...

Perianální trombóza

Dobrý den, před dvěma týdny se mi objevila malá velmi bolestivá boulička na...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Inkontinence moči

Dobrý den, je mi 13 let a už přibližně měsíc se lehce počůrávám a ani o tom...

Střevní chřipka - nakažlivost

Dobrý den, Proběhla u mě zřejmě střevní chřipka: zvracení, průjem zcela vodnatý,...

Lehká mentální retardace, ADHD

Dobrý den ráda bych se zeptala mám 7 letého chlapce s lehkou mentální retardací...

Náhrada za lék Triamcinolon

Dobrý den, má matka dosud užívala lék Triamcinolon 4 mg (výrobce Zentiva, hlavní...

Mluvení nahlas

Dobrý den Je mi 14 let a právě prožívám pubertu. Mám problém s tím že mi nejde...

Nález na děložním hrdle

Dobry den, asi pred mesicem jsem si na deloznim cipku nahmatala mensi kulicku-vridek....

Coxarthrosis I.dx, gr. II.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak vážná je níže uvedená zpráva či jaký bude...

Alkohol v moči


Zarudlý žalud, fimóza

Dobrý den , chtěl bych se zeptat , nestahnu predkozku vic nez na fotce ( jeste...

Adenohypofýza

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co to přesně znamená diagnóza hypotrofická...

Výrůstky, boule na patě

Dobry den, mam vyrůstky na kosti na levé strane vice na kotníku na prave méně.....

Motání hlavy ve spánku


Plíseň na kočárku

Dobrý den, od jara do léta jsme měli kočárek v kočárkárně, a nyní jsme zjistili,...

Bolesti v podbřišku a tříslech

Dobrý den, mám takový problém. Už půl roku se trápím s močovým měchýřem. Neustále...

Permanentní močový katétr


Chvění jazyka

Dobrý den, chci se zeptat, lze na fascikulaci jazyka přijít pouze “náhodně”...

Náhrada za lék Proviron

Můj postižený bratr (63 let) užívá dlouhá léta lék Proviron 25. Mé mamince,...

Zvýšená teplota ze stresu?

Dobrý den, mám již několik týdnů zvýšenou teplotu, v posledních měsících jsem...

Zánět dásní a e-cigareta

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda elektronická cigareta může zhoršit zánět...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.