Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Peyronieova nemoc, či induratio penis plastica

Urologie D 14.1.2019

Dobrý den. Mám už více jak 10 let atypickou formu peyronieho choroby, plaky uvnitř žaludu, ke konci obou kavernózních těles. Psobně cítím pohmatem, že jsou možná i celá tvrdá, v délce až 1 cm. Jeden doktor řekl, že jsou už jizevnatá, jiný, že jde jen o plak v obalu. K ohybu penisu nedochází, ale po erekci a tlaku kolem plaků je značně bolestivý i několik dnů. Plak znatelně rostl, ale první urol. to odmítal řešit. Nyní jsem jinde, ale také s tím nemají valné zkušenosti. Byl proveden UZ, zkoušen tamoxifen. Mívám problémy s neúplnou erekcí, ale nevím jestli souvisí s plaky. Bývá příliš naplněná vena dorsalis penis.
Chci se zeptat na vhodnost aplikace rázové vlny, kterou mi nyní navrhují. Osobně jsem spíše zvažoval injekci xiapexu, ale prý by to šlo obtížně píchnout přesně do plaku, když se nachází uvnitř žaludu (jaký je na to váš názor, možnost to realizovat). Vím, že rázová vlna je o tom, že se plak "rozbije" a penis narovná. Ale já ho nepotřebuji rovnat, ale aby plak-y "zmizel, nebo alespoň změkl v gel", netlačil na okolní citlivé tkáně. Obávám se, že za ty roky plak už zcalcifikoval (nezjišťovalo se, nevím jak dlouho trvá) a rozbití by znamenalo riziko zhoršení, další mikrozranění a růst plaku. Na jak malé částečky bývá rozbit, budou mít ostré hrany, co by dráždily okolní tkáně a provokovaly růst plaku ? Nyní mě jen vyjímečně píchne i v klidném stavu, ale kdyby to píchálo stále, těžko by se to snášelo. Chápu, že s tím nemají urol. zkušenosti ale, když se vlastně neví co v jakém stádiu to je, mi přijde riskantní jen cosi zkoušet. Obávám se zvýšení bolesti a ztráty erekce. Co byste navrhovali za postup ? Je bezpečné podstoupit tu RV (už ve středu 16.1), je pro mne bezpečným přínosem, nebo přílišným rizikem ? A nebo Xiapex a má reálný smysl ten ? Plak díky němu jen změkne (na jak dlouho?), nebo se může "až vytratit" ? Děkuji. Doplnění informací: Opět nic nového, přínosného nad rámec všeobecně zjistitelných informací. Peyronieho choroba mi reálně potvrzena byla, na UZ viděna, ač to první 3 urologové bagatelizovali, zjištovali chybně jen pohmatem. Prostě neprofesionální a odflákli to, neléčilo se, a plak je od té doby 3x větší. Vím, že plak je v obalech kavernozních těles. Na pohmat mám celé konce tvrdé, a 1 primář pohmatem řekl, že jsou celé ztvrdlé, takže nevím jak to je (na UZ zjistovali jen plak, bez erekce). Vážné příznaky mám, bolestivost co v podstatě neumožňuje sex. život a jakékoli dráždění okolí plaku vede k jeho zvětšování. Xiapex by měl snad lepší učinek ale opět jste mi neodpověděli, zda, jakým způsobem by bylo možné aplikovat, když dle urologa je to problematické lokalizovat, píchnout správně, do plaku. Vzhledem k tomu, že injekci nehradí pojišťovna a jde nehoráznou cenu, tak mě pochopitelně zajímá nestranný odborný názor, nezatížený snahou lekaře čerpat na mě benefity. Chápu, že případ je individuální ale mě je navrhována "léčba" bez vysvětlení a zdá se, že ani neexistuje v ČR nikdo, kdo to dokáže posoudit.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, Peyronieova nemoc, či induratio penis plastica, je ztvrdnutí penisu nadměrnou tvorbou vaziva, ev. s kalcifikacemi, které může výrazně narušovat funkci. Dochází k zakřivení penisu při erekci, která může být bolestivá. Existuje několik hypotéz vzniku, mj. opakovaná mikrotraumata, opakovaného poranění penisu při sexu, atletické činnosti nebo v důsledku nehody poškodí, či infekce u osob s určitou predispozicí k nadměrné fibroplazii příbuznost s Dupuytrenovou kontrakturou. U méně závažných případů se postupuje spíše konzervativně a zkouší se různé preparáty a léky (vitamin E, interferony, pentoxyfylin, koenzym Q10 a další). Jejich účinky jsou nicméně nepříliš přesvědčivé. Záleží to na individuálním účinku (u každého jiné). Aplikace rázové vlny se jeví jako konzervativní, bezpečná metoda, která u části pacientů, kteří podstoupili předchozí neúspěšnou konzervativní terapii, může zlepšit sexuální život. Jako prognostický faktor úspěchu léčby se zdá být věk pacienta. Přesnější doporučení a názor na doporučovanou léčbu Vám poskytne náš urolog, kterému Váš dotaz předám. Vyčkejte jeho odpovědi. S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Jan Vašinka


Dobrý den, pokud jde opravdu o Peyronieho nemoc, tak léčba Clostridiovou kolagenázou (Xiapex) má nejlepší výsledky. Dále je častá aplikace Verapamilu. Plaky nebývají přímo v kavernozních tělesech, jsou ve vazivovém obalu těles. Bývají jasně patrné. Léčba rázovou vlnou je rovněž částečně efektivní a doporučovaná. Při zákroku se plak spíše rozvolní, než rozbije a příznaky, které kvůli němu máte, se zmírní. Žádná léčba však není velmi dobře účinná. Pokud nevytváří vážné příznaky, zvolil bych vyčkávání podpořené užíváním vit. D. Jasně zjištěný Peyronie patří do léčby zkušeného androloga.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jan Vašinka


Vážený pane, je třeba si uvědomit, že máte problémy, které nepatří do zcela běžné ambulantní praxe. Pacienti s těmito problémy často cestují za lékaři přes celou republiku. Na této teoretické úrovni nelze řešit Vaši záležitost do takové hloubky, do jaké byste si představoval. Nikdo Vám neposkytne na základě Vámi napsaného laického textu přesný návod na postup. Lékař si musí sám provést vyšetření. Budu se snažit odpověď doplnit. Injekce do plaku se aplikuje a směřuje pomocí pohmatu. Pokud máte takové výrazné potíže, tak musí být plak jasně patrný. Žádná léčba Peyronieho není ani zdaleka dokonale účinná. Ale některé z metod následky z choroby zmírňují. Plak měkne a zmenšuje se. Nebo alespoň neroste. Nejčastěji se aplikuje Verapamil. Nově i kolagenáza. Léčbu je nutné opakovat, nemoc pokud možno stabilizovat a poté ev. řešit operací její následky. Dále podle doporučených postupů v urologii je dostatečnou diagnostickou metodou Peyronieho vyšetření pohmatem. Vyšetření ultrazvukem nebo magnetickou rezonancí není vždy nutné. Tuto problematiku často probírají kolegové z VFN v Praze, kde mají velké zkušennosti

Související dotazy

Peyronieova nemoc
Dobrý den, Už asi 3 roky mam na leve straně penisu...
Mnohočetné zduření na penisu
Dobrý den,nechtěně jsem zhlédla fotky mého bratra,kde...
Pupínek na penisu
Dobrý den, mám takovou prosbu. Před cca 5 dny se mi...
Pupínky na penisu
Dobrý den mam pupinky na penisu je to neco vazneho?(jsem...
Mám problém na penisu
Dobrý den, mám problém na penisu. Zaprvé, jelikož...
Z penisu se uvolňuje tekutina
Dobrý den, asi týden zpět se mi začala z penisu uvolňovat...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Pevná prsa bez plastické operace?

Dobrý den přeji. Mám dotaz ohledně této nabídky. Kopíruji sem prosím,co mi přišlo...

Pevná vůle

Dobrý den,chtěla jsem se Vás zeptat měřím 162 cm a vážím 84 kg už mockrát jsem...

Pevná zubní náhrada.

Čeká mne náhrada chlopně. Můj Kardiolog doporučuje umělou chlopeň. Tato operace...

Pevnější svaly pánevního dna

Dobrý den, rada bych se zeptala, když máme s přitelem sex tak mi řekne že jsem...

Pevnost kondomu

Dobrý den, měli jsme styk s partnerem s kondomem, avšak jsme zapomněli vypustit...

Pevnost panenské blány

Dobrý den, co přesně určuje pevnost věnečku, tedy lepé řečeno jeho dlouhou životnost....

Peyronieho choroba

Dobrý den, myslím si že mám Peyronieho chorobu. Penis mám hodně zakřivený jako...

Peyronieho choroba

Dobrý den pane doktore, je mi 39 let, mám penis zahnutý do leva viz. foto, zdá...

Peyronieho nemoc

Dobrý den, mám bolesti uvnitř penisu. Nahmatávám si 2 útvary v žaludu, spíše...

Peyronieova nemoc

Dobrý den, Už asi 3 roky mam na leve straně penisu (pod kuži) jakýsi jizevnatý...

PFAFA syndromS

Dobrý den, dceři 3 roky diagnistikovali PFAFA syndrom. Chtěla jsem Vás poprosit...

Pfapa syndrom

Dobrý den, můj syn asi ve 4 letech začal trpět jedenkrát za měsíc angínou,...

PFAPA Syndrom?

Dobrý den, prosím o posouzení našeho problému. Náš 4,5 letý syn je téměř 2...

PFO a ST elevace

Dobrý den, před 2 měsíci mi diagnostikovali PFO hraničně hemodyn. významné....

Ph

Dobrý den, již dlouhou dobu mě trápí problémy s retencí vody. Zvláště po ránu....

PH

Po jaké době se dá z moči, z pH zjistit,že jsem těhotná?Děkuji

PH a brusinky

Pane doktore, měl bych 2 preventivní dotazy. 1)jak se nechá snížit (udržet...

PH ejakulátu


Ph ejakulátu 6,4 a azoospermie

Dobrý den, u manžela (26 let) zjistili opakovaně azoospermie. Urolog-androlog...

PH metrie

Dobry den, prosim o radu, pokud se chci nechat vysetrit jako samoplatce, jake...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Pálení bříška prstů

Dobrý den, už 2týdny mně trápí pálení bříška u prostřednícku prave ruky(mám...

Průjem a tmavá stolice

Dobrý den Potřeboval bych poradit. Již druhý týden mám problémy se žaludkem...

Bolest a otok ruky

Dobrý večer, mám otok vnější strany dlaně, ráno nemohu zkrčit prsty. Trvá cca...

Narazena noha

Dobry den, zhruba pred 9 tydnama sem spadl na nocni stolek nohou. Udelala se...

Boule na stehně

Dobrý den, už je to druhý den co sem zjistil že mě bolí vnitřní strana stehna,...

Bolestivá boule za uchem

Dobrý den, objevila se mi za uchem boule,a když se jí dotknu, tak to velmi bolí....

Tiky v obličeji

Dobrý den nevím jestli to není blbá otázka ale mám tak 5 let tiky v obličeji...

Otok víčka po odstranění prodloužených řas

Dobrý den, před dvěma dny jsem si sama odstranila zbytky prodloužených řas...

Extrasystoly

Extrasystoly. Dobrý večer. Po letech se mi vrátily extrasystoly. A to asi...

Hodnoty PSA

Hezký den paní doktorko, ráda bych se Vás zeptala na prognózu. Táta byl v...

Načichání sava

Dobrý den , včera sem uklizela ze savem a bohužel sem se toho moc nadejchala...

Bradavice ve vlasech

Dobrý den, chtěl bych se zeptat co by to mohlo být? Mám ve vlasech bouličku...

Pocit plnosti břicha


Folikulární neoplazie

DOBRY DEN,JSEM PO PUNKCI ŠŽ,V PRAVÉM LALOKU MÁM UZEL,BIOPSIE NEVYLUČUJE FOLIKULÁRNÍ...

Zlomenina klíčku


Píchání u srdce u dítěte

Mého 10letého syna často píchá na straně, kde je srdce,dětská lékařka tvrdí,...

Těhotenství při odstranění jednoho vaječníku

Dobrý večer. Je mi 32 let a mám 2 děti. Ale ráda bych měla ješte jedno ale...

Bulka na stydkém pysku

Dobrý den. Letos v červnu jsem si po sexu všimla, že mám na straně levého velkého...

Bolest lýtek a náhlé krátkodobé ochrnutí.

Dobrý den, potřebuji informaci už rok mne opravdu úmorně bolí nohy a to tak...

Cipralex a tloustnuti

Dobry den, chci se zeptat zda je pravda, ze se po cipralexu muze pribirat na...

Reklama