Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Posledních 6 měsíců trpí dvojitým rozmazaným viděním

Denisa 27.8.2018

Dobrý den,

chtěl bych se s Vámi poradit o zdravotním stavu mé maminky (ročník 1970), která už posledních 6 měsíců trpí dvojitým rozmazaným viděním na levém oku a točením hlavy, které přestane, pokud se zdravé - pravé oko zakryje.

Nejprve podstoupila vyšetření na neurologické ambulanci(Res:paresa n III. vlevo) , kde bylo doporučeno kontrolní oční vyšetření a rozbor diplopie, MR mozku. Vyšetření MR mozku bez nálezu-oboustranné orbity bez patologie.

Na oční klinice zjistili, že postavení víček je správné, bez známek edemu či zarudnutí, spojivek s lehkou smíšenou injekcí a lehkou chemózou, karunkula klidná, rohovky transparentní, PK čirá, duhovka klidná, zornice okrouhlá, volná, fotoreakce přímá i nepřímá výbavná, čočky in situ, čirá. Byl zjištěn deficit zvedačů vlevo,patologie vyloučena - MR negativní, myositida a pseudotumor očnice vyloučen.

Také podstoupila vyšetření na revmatologii, kde IgA,IgG a IgM protilátky v normě, KO v normě, biochemie v normě, ANA, WENA anti dsDNA negativní, ANCA negativní, HLA B27 negativní, borrelie negativní. Endokrinologické vyšetření - dle parere hashitoxikóza, TRAK lehce pozitivní, celkové nasazen Tyrozol.

Dále se již od března 2017 podstupuje endokrinologické vyšetření:

3/2017:THS-0,005,FT4-16,77,ANTI-TPO-24,6,ANTI-Tg-0,9,TRAK-1,22
6/2017:THS-0,006,FT4-23,6,FT3-8,0
8/2017:THS-0,004,FT4-15,4,FT3-4,8
5/2018:THS-0,524,FT4-15,4,FT3-5,1

Na základě těchto vyšetřeních se obracíme na Vás, zda nevíte co může být příčinou nemoci a na koho by se dále měla obrátit.

Předem moc děkuji za odpověď.

V příloze zasílám lékařské zprávy.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková

Specializace: Praktické lékařství Pracoviště: Klinika pracovního lékařství a cestovní medicíny FNKV

Dobrý den, já by jsem z provedených vyšetření a výsledku viděla jako příčinu diploopie v endokrinologické poruše, co je Hashitoxikóza, zvýšená funkce štítné žlázy. Pro thyreotoxikózy jsou orbitopathie a s tím spojené zrakové poruchy poměrně běžné. Po normalizaci hormonální hladiny pomocí Thyrozolu by se měla znormalizovat i oční symptomatologie. Váš dotaz přepošlu očnímu lékaři, který potíže Vaším maminky zhodnotí podrobněji. S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA

Specializace: Oční lékařství Pracoviště: OFTEX oční klinika

Dobrý den, vše nasvědčuje tomu, že příčinou je zvýšená funkce štítné žlázy. Myslím, že není třeba teď podstupovat žádná další vyšetření, vyčkejte, jak stav zareaguje na nasazenou léčbu. Je možné, že po zaléčení potíže s dvojitým viděním ustoupí. Pokud ne, může specialista mamince předepsat tzv.prizmatická brýlová skla ke korekci dvojitého vidění.

Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Jandíková PhD.

Specializace: Diabetologie a Endokrinologie Pracoviště: III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy

Dobrý den, rozumím-li dobře, stav očí se od začátku roku 2017 nelepší? Nyní v květnu výsledek TSH 0,5 je sice v normě, ale možná by bylo na zvážení zkusit radikálněji zasáhnout - dostat TSH například nad 2, podávat krátkodobě vyšší dávku Thyrozolu (případně i v kombinaci s Euthyroxem) a přidat tabletu Selenu. Ještě jsem se nesetkala s endokrinní orbitopatií, která by se projevovala pouze parézou nervu, při endokrinním postižení očí bývá minimálně nález "otoku" svalů na MRI. Ale pokud neurologové jinou příčinu nezjistili, nelze než čekat a vyhodnotit potíže po zklidnění štítné žlázy.
S pozdravem
Jandíková

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Problémy se stolicí mám posledních cca 6 měsíců
Dobrý den, v posledních cca třech týdnech mám žlutou...
Problémy s viděním
Dobrý den. Je mi 46 let. Asi před měsícem jsem měla...
Oční potíže
Dobrý den, minulou sobotu mi dcera strčila prst...
Bolesti třísel při pohybu (již >6 měsíců)
Dobrý den, chtěl bych se zeptat co mám dělat. Už více...
Otáčení na bříško- 6. měsíců
Dobrý den paní magistro, máme 6. měsíční dceru , je...
Zvracení dcery 6 měsíců
Dobrý den, má dcera má od narození reflux.Po zánětu...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Poslední roky se objevila jícnová kýla.

Dobrý den, Již 15 let se léčím se žaludkem, poslední roky se objevila jícnová...

Poslední střípek do mozaiky

Poslední střípek do mozaiky - Dobrý den, jestli to dobře pochopila, pokud se...

Poslední tableta a možnost těhotenství

Dobrý den, Ráda bych se vás zeptala. Beru antikoncepci pravidelně, teď jsem...

Poslední tabletka ATK

Dobrý den paní doktorko. Beru antikoncepci Mercilon a z důvodu zvracení jsem...

Poslední tři měsíce se potýká s otokem očí

Dobrý den, Poslední tři měsíce se potýká s otokem oči. Vždy po nějaké akci...

Posledni tyden jsem bral antibiotika a dva dny dozadu jsem snedl asi kilo jahod

Dobr den, od rana mam tohle na obou rukou... Jsem alergik, ale maximalne jen...

Poslední týden mě však pobolívá v podbřišku, špiním a mírně krvácím.

Dobrý den, před půl rokem jsem začala užívat antikoncepci Diane-35 na zlepšení...

Poslední týden nám problém se střevy

Dobrý den, Poslední týden nám problém se střevy. Začalo to jako střevní viróza,...

Poslední týden při delším...

poslední týden při delším pobytu venku mě pálí obličej,krk,uši a ve vlasech,při...

Poslední týden se mé šestileté dcerce tvoří bílé skvrny na předních mléčných zubech

Dobrý den pane doktore/paní doktorko, poslední týden se mé šestileté dcerce...

Posledních pár dní mě trápí křeče v břiše v noci

Dobrý den,posledních pár dní mě trápí křeče v břiše v noci.Přes den se cítím...

Posledních pár let jsem velice unavená při sebemenší zátěži

Dobrý den,potřebovala bych poradit, posledních pár let jsem velice unavená při...

Poslednú dobu mám dýchacie tažkosti.

Dobrý deň Poslednú dobu mám dýchacie tažkosti bol som na RTG plúc s nasledujucim...

Poslechova arytmie

dobry den, mam před operaci a prakticka lékařka me poslala na holter z duvodu...

Posmrtné změny

Dobrý den, před pár lety jsem našla svého příbuzného po infarktu. Přestože...

Posousení dotazu k hiátové hernii

Prosím o vyjádření k dotazu.Dle vyšetření gastroskopie-je vidět velkou hiátovou...

Posouvání menstruace antikoncepcí

Dobrý den, často si menstruaci posouvám antikoncepcí(jelikož sem prodělala syndrom...

Posouvání mentruace a možnost těhotenství

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaké je riziko otěhotnění, když si posouvám...

Posouvání MS u antikoncepce Qlaira

Dobrý den, používám antikoncepci Qlaira. Chtěla bych MS dostávat už v pondělí...

Posouzení

Dobrý den, je mi 49 let, jsem po operaci páteře pro skoliosu. Mám stabilizaci...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Stav po resekci zubu

Dobrý den,zubní lékař mi dělal před rokem resekci u kořene dolní levé 6, na...

Bolest dolní končetiny nejasného původu

Od 1.4.2015 jsem byla na nemocenske,ortopedem mi byla urcena Diagnoza Metatarsalgie...

Arachnoidní cysta

Dobrý den po včerejším vyšetření na MR mi byla zjištěna Arachnoidní cysta (rozenná)...

Streptokok v pochvě

Dobrý den, byl mi zjištěn streptokok v pochvě. Intenzita 2 křížky. Gynekolog...

Bolest podbříšku a pálení při močení

Dobrý den, mám dotaz. Již od včera mě bolí v podbřišku. Dnes se přidal pocit...

Exantém

Dobrý den, potřebovala bych poradit...dnes v noci jsem nemohla vůbec spát kvůli...

Zima

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, mám druhý den hrozně studené nohy je mi pořád...

Bolest prstů u nohy

Dobrý den, před 4 dny mě večer, když jsem ležela v posteli, bolel palec u levé...

Je možnost tento zákrok nějakym způsobem "zpackat"?

Dobry den. Prosím vás, přečetl jsem vše ale nikde nevidím můj problem, tak...

POLYNEUROPATICKÝ SYNDRÓM

Dobrý deň. 28. 06. tohto roku som Vás prosila o vysvetlenie konkrétneho výrazu....

Sex

Dobrý den, Je mi 17 let a řeším pořád dokola problém s orientací už 11 dní...

Kožní nádorek, zřejmě virový

Dobrý den, chtěl bych se zeptat. Mám kůži, kde rotou chlupy(viz. foto) něco...

Campylobacter jejuni, Escherichia coli

Dobrý den, chci se zeptat jak se infekce campylobacter jejuni, Escherichia...

Bolest v podbřišku, časté nucení na močení

Dobry den, chtěla bych se zeptat uz skoro tyden me poboliva v podbřišku jako...

Zlomenina baze 5.MTT vpravo bez dislokace

Vážený pane doktore, paní doktorko, ráda bych se chtěla ujistit, že jsem v...

Křeče v oblasti hrudníku

Dobrý den . Predem moc dekuji za informace . Poslední rok mě chytají strašné...

Křeče v břiše a průjem

Dobrý den, zhruba tři dny mám problém s křečemi v břiše které doprovázel vodnatý...

Časté čurání

dobrý den,prosím vás,od října chodím na záchd několikrát do hodiny,mám krev...

Zánět močového měchýře

Dobrý den, stále se mi opakují záněty močového měchýře, za poslední dva...

Vrzáni kloubu v čelisti

zdravím,chtel bych se zeptat proc mi zniceho nic pred mesicem zacal vrzat pravy...

Zavřít reklamu