Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Poslouchám zázračné rady, abych se nerozčilovala

Mozek a nervy Dobroslava 16.7.2019

Dobrý den, je mi 67 let ,mám nedomykavost mitr.chlopně - těžká. Cítím že se potíže zhoršují,ale přizpůsobím se tomu. Problémy se srdcem máme v rodině z otcovy strany, téměř všichni. V květnu 2019 mě bez přípravy přepadla CMP, v průběhu hospitalizace 3 dny monit. Holtr - bez prokázání - čehosi a vyšetření srdce jícnem -OK. Krční tepny -ACI drobný AS plát šíře do 1,5mm bez stenoz obě AV s kraniopetálními toky .Vpravo 45cm/s ACI 50cm/s ACE 37cm/s AV 31cm/s Vlevo ACC 40cm/s ACI 52cm/s ACE 50cm/s AV 34cm/s Absolvovala jsem mag,rez. mozku/alergie na jod/. Dobře a rychle jsem se z toho dostala, díky péči v iktovém centru - rychlá kvalitní pomoc. Na kardiologii docházím,ale léky žádné neberu,jen na cholesterol,vyšetření krev a ultrazvuk pravidelně. Mám nízký tlak, 168 cm 67 kg. Nyní nevím jak dál, CMP mě varovala a myslím,že by tomu měla být věnována pozornost. Našla jsem v Brně MDT centrum/monitoring/, nikdo mi nechce dát doporučení na monitoring srdce, jsem u VZP,která toto hradí. Na kardiologii je na Holtra přetlak a na delší dobu ho nedostanu. Poslouchám zázračné rady abych se nerozčilovala atd. Necítím se být nemocná, že mě někdy čeká výměna chlopně vím, ale CMP již nechci riskovat,nemuselo by to proběhnou tak dobře jako tentokrát. Moje babička/kardiak/ takové CMP měla několikrát ,vždy bez následků- ruce,nohy,chůze atd. /jen se pletla/ a na poslední velkou zemřela. Chtěla bych problém podchytit a předejít mu. Děkuji.

Doplňující dotaz: Já si ani v nejmenším nestěžuji,že bych nedostala odpovídající péči. Naopak v iktovém centru jé péče neuvěřitelná,skvělá a pracují zde velmi zdatní odborníci. Jde mi o to , že CMP nespadla z nebe a já si ji neumím jinak vysvětlit,než tak, že mi srdce pracuje nepravidelně, pouze v nějakých intervalech,ne stále? Může to být ale i jinak. Takže krátkodobé měření asi nic neřeší. Prevence je levnější. Je levnější monitoring,nebo jiné vyšetření, /nerozumím tomu/než následná péče v ikt.centru, rehabilitace atd.atd.Takže monitoring si tedy zaplatím já /nestátní lékař ušetří náklady - hurá/ a pokud se přihodí např. CMP platí pojišťovna. Co se týká mého životního stylu nekouřím,nepiji,denně chodím,jezdím na kole,nejím tučné a slané/naštěstí mi to nechutná/nepiji sladké ,mám nízký tlak a přiměřenou váhu.prostě NEUMÍM se sama léčit a mrtvici už nechci, co s tím?

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, zcela nerozumím Vašemu dotazu. Během hospitalizace proběhlo řádné vyšetření, kromě běžného EKG jste měla Holtra na 3 dny, provádělo se jícnové ECHO, stran nálezu na mitrální chlopni jste v péči kardiologa. Proběhlo sono karotid a vertebrálnich tepen, zobrazení mozku CT, poté i MR. Stran sekundární prevence Vám byl nasazen lék na snížení hladiny cholesterolu, takto časně po iktu předpokládám i antiagragační léčba (anopyrin, trombex?). To v rámci preventivních opatření mně připadá dostačující. Samozřejmě v kombinaci s racionální stravou, dostatkem pohybu. Pokud sama vyžaduje další vyšetření, které Váš ošetřující lékař neindikuje, pak máte určitě možnost objednat si toto vyšetření a uhradit si ho v plné výši jako samoplátce. S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Tomáš Vilhelm

Specializace: Rehabilitace

Dobrá den,
typickou příčinou mozkové příhody ischemické / z nedokrvení / je uzávěr mozkové tepny arteriosklerotickým plátem . Vaše mitrální vada nemá s CMP nic společného . Toho je i důkazem, že na kardiologii chodíte , byla jste opakovaně vyšetřena ECHO a léky žádné neberete.
Nález plátu na vnitřní krkavici je důkazem toho , že mozkové tepny jsou arteriosklerozou postižené a to se týká i drobnějších mozkových tepen. Výskyt podobných problémů v rodině , vyšší hladina cholesterolu tomu odpovídají .
Žádný vámi zmiňovaný monitoring nemá medicínský smysl a na riziko opakování CMP nesníží.

Související dotazy

Rada
Pane doktore,jsem uz zoufalej z te bolesti,rad bych...
Dotaz a rada
Dobrý den.Když jsem byla u druhého porodu oznámili...
Rada
Dobrý den, Opět Vám píšu o radu. Je moéžné se spojit...
Rada
Dobrý den. Můj přítel má skoro vždy po pohlavním styku...
Rada
Prosim o radu..co mam delat kdyz muj prakticky zubni...
Rada
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat mám kvasinkový zánět...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Poslední týden mě však pobolívá v podbřišku, špiním a mírně krvácím.

Dobrý den, před půl rokem jsem začala užívat antikoncepci Diane-35 na zlepšení...

Poslední týden nám problém se střevy

Dobrý den, Poslední týden nám problém se střevy. Začalo to jako střevní viróza,...

Poslední týden při delším...

poslední týden při delším pobytu venku mě pálí obličej,krk,uši a ve vlasech,při...

Poslední týden se mé šestileté dcerce tvoří bílé skvrny na předních mléčných zubech

Dobrý den pane doktore/paní doktorko, poslední týden se mé šestileté dcerce...

Posledních 6 měsíců trpí dvojitým rozmazaným viděním

Dobrý den, chtěl bych se s Vámi poradit o zdravotním stavu mé maminky (ročník...

Posledních cca. 14 dní mám problémy se spánkem

Dobrý den, posledních cca 14 dní mám problémy se spánkem. Začalo to poté, co...

Posledních pár dní mě trápí křeče v břiše v noci

Dobrý den,posledních pár dní mě trápí křeče v břiše v noci.Přes den se cítím...

Posledních pár let jsem velice unavená při sebemenší zátěži

Dobrý den,potřebovala bych poradit, posledních pár let jsem velice unavená při...

Poslednú dobu mám dýchacie tažkosti.

Dobrý deň Poslednú dobu mám dýchacie tažkosti bol som na RTG plúc s nasledujucim...

Poslechova arytmie

dobry den, mam před operaci a prakticka lékařka me poslala na holter z duvodu...

Posmrtné změny

Dobrý den, před pár lety jsem našla svého příbuzného po infarktu. Přestože...

Posousení dotazu k hiátové hernii

Prosím o vyjádření k dotazu.Dle vyšetření gastroskopie-je vidět velkou hiátovou...

Posouvání menstruace antikoncepcí

Dobrý den, často si menstruaci posouvám antikoncepcí(jelikož sem prodělala syndrom...

Posouvání mentruace a možnost těhotenství

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaké je riziko otěhotnění, když si posouvám...

Posouvání MS u antikoncepce Qlaira

Dobrý den, používám antikoncepci Qlaira. Chtěla bych MS dostávat už v pondělí...

Posouzení

Dobrý den, je mi 49 let, jsem po operaci páteře pro skoliosu. Mám stabilizaci...

Posouzení EMG nálezu

Dobrý večer, můj primární dotaz je ohledně posouzení provedeného EMG. Důvod...

Posouzení kůže

Dobry den, Muzete se prosim jeste podivat, zda i v tomto pripade je vse v...

Posouzení léčebných metod

Dobrý den, dcera 17let, má již více než dva roky silně pozitivní protilátky...

Posouzení nálezu MR páteře

Dobry den mohl by jste me poskytnout vas nazor jestli se s timhle nalezem da...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Otok obličeje

Dobrý den, včera jsem po dlouhé době (cca 2 roky) byla cvičit a dnes jsem se...

Krvácení po KET

Dobrý den, minulý pátek jsem byla 15. den po KET pětidenní blastycysty kvality...

Vnímání bušení srdce- divné

Dobrý den, problém u mě nastal před dvěma dny v noci (třetí hodina ranní). Zničehonic...

Vyrážka okolo nosu a úst..

Dobrý den..už několik měsíců mě trápí vyrážka..začalo to asi před 9 měsíci!Začalo...

Bolest podbříšku

Zdravím, před cca 3 dny jsem se probudil s zvláštní bolestí v podbřišku na levé...

Srůsty, tlak v konečníku

Dobrý den, jsem po operaci uskřinuté pupeční kýly v 6/2012 velikosti malé pecky....

Bolest varlat

Už asi týden mě bolí levé varle, občas i prave. Jsem sportovec a bolest se zvýší...

Jak správně zapíjet antikoncepci?

Dobrý den, mám na Vás takový hloupý dotaz, ale docela mi to vrtá hlavou. Zapíjím...

Užívání antikoncepce a otěhotnění


Brnění prstů

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Už druhou noc se budím kvůli brnění pravé...

Projev na penise

Dobrý den, prosím o radu - na předkožce se mi udělala menší bulka - viz.foto...

Nemoc jazyka

Dobry den, mam spatny pocit s mym jazykem vypada opravdu divne :-( brala jsem...

Důsledky boreliozy

Dobrý den, minulý rok /asi v květnu/jsem byl infikován boreliozou /zimnice...

Bolest kloubů

Velice Vám děkuji za odpověď,kterou jsem tak rychle nečekala.Čekám tedy ještě...

Holtova mast

Dobrý den, ráda bych věděla co je obsahuje Holtova mast, vím, že se používá...

Biseptol a antikoncepce Dienille

Dobrý den Beru antibiotika BIOSEPTOL 480 může to mít vliv na antikoncepci DIENILLE? S...

Opožděná menstruace při stresu


Bezezbytková dieta před kolonoskopii

Dobrý den, chtěla bych se zeptat za mohu když mě čeká kolonoskopie při bezezbytkové...

Zalehlé ucho


Fraktura lícní kosti

Dobrý den. Cituji z lékařské zprávy: ,,...podkožní krevní výron pravého oka,zakrvácení...

Reklama
Zavřít