Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Prednison před IVF

Alex 19.11.2015 redakce uLékaře

Dobrý den, pane doktore,
mám na Vás dotaz v souvislosti s plánovaným IVF. S partnerem se necelé dva roky snažíme o koncepci, bohužel neúspěšně. Nyní jsme 5. měsíc v péči centra asistované reprodukce. S péčí i přístupem jsme velmi spokojení, ale momentálně se rozhodujeme, jak se postavit k nabízené medikaci, hledáme další názor. Partnerovi je 38 let a je zcela zdráv - spermiogram má vynikající, genetické i imunologické vyšetření v pořádku. Mě je 35 let, mám PCOS, hypofunkci štítné žlázy, MTHFR C677T (v heterozygotní formě). Genetické vyšetření mám také v pořádku, ale závěr imunologického vyšetření zní: ...zachycena hraniční pozitivita protilátek proti ováriím a annexinu, v oblasti buněčné imunity jsou reaktivní změny se zmnožením NK buněk v periferní krvi. V ostatních vyšetřovaných autoprotilátkách ANA, ENA screen ACLA, ASA, protilátky proti beta 2 glykoproteinu, zona pellucida, protilátky proti tkáňové transglutamináze, anti TPO proti fosfatidyl serinu, fosfatidyl inositolu je nález negativní. FW 5/8. Seropozitivní nález bez známek aktivity/EBV. Serologicky negativní nález/CMV.
Výsledky mimo normu:
Annexin ELIS IgG 11.50 U/ml
Cirkul.IK (PEG)70
%CD3-CD56+ (NKb) 15.00%
Aktuálně jsme po jednom stimulovaném cyklu s pokusem o přirozené otěhotnění, 3xIUI a v prosinci či lednu nás čeká IVF. Po vyšetření na imunologii mi bylo doporučeno užívání Prednisonu – několik týdnů před transferem a pak minimálně v 1. trimestru (v rozmezí od 2,5g po 10 g). Považujete to dle popsaného stavu za nutné? Musím říct, že s rozhodnutím, zda medikaci užívat, váhám. Sama paní doktorka v CAR mi řekla, že ona by doporučenou medikaci dodržela, ale že nutit mě nemůže a nebude, ale že si tím snižuji pravděpodobnost úspěšného přenosu a udržení těhotenství. O kolik mi ale nebyla schopná říct. Nicméně řekla, že mé rozhodnutí bude samozřejmě respektovat.
Já pro sebe v celém procesu hledám nějakou rovnováhu. Zvažuji, zda se ještě zatěžovat Prednisonem ve chvíli, kdy je u mě, i dle informace od paní doktorky, poměrně dost pravděpodobný hyperstimulační syndrom. A nepopírám, že mi radost nedělají ani další možné vedlejší účinky a především pak informace, že lék není doporučen k užívání v těhotenství.
Zároveň by mě zajímal Váš názor na to, zda by v mém případě bylo vhodné užívat v průběhu těhotenství miniheparin. Ještě doplním, že tatínek má za sebou CMP a já jsem v roce 2012 měla jakýsi stav, který projevy též připomínal cévní příhodu (pokleslý koutek, plazení jazyka do strany, při testování nerovnoměrné držení jedné ruky i nohy), ale výsledek všech vyšetření byl dost neurčitý – závěr krátké hospitalizace byl, že mohlo jít o postmigrenózní stav, neuroinfekt či právě cévní příhodu. Od té doby se nic podobného neopakovalo. Aktuální hematologické vyšetření mám v pořádku. Paní doktorka to opět nechává tak trochu na mě – řekla mi, že pokud budu klidnější, není problém mi ho napsat, nicméně, že ona to jako nutné nevidí.
Předem Vám velice děkuji za odpověď a Váš čas.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jan Sládeček


Rozhodně na imunologie tak i CAR jsou velmi úzce specializovaná oddělení a to nejlepší co můžete udělat je řídit se jejich radami mají obrovské zkušenosti a kvalifikovanější názor než na těchto centrech nenajdete.
Příjemný den

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

IVF a viroza
Dobrý den,17.5. Jsem absolvovala v rámci IVF KET 1...
Prednison a sport
Dobrý den, mám ulcerozní kolitidu. Už dva roky ji mám...
IVF
Dobrý den prosím vás chtěla jsem se ze ptát zdáli,...
Neplodnost a IVF
Dobrý den, uz je to rok co mi byla zjištěna neplodnost...
IVF, neplodnost
Dobrý den, nedávno jsme podstoupili první IVF, které...
Prednison a trombocytopenie
Při léčbě chemoterapií (Karboplatina a Navalbine)...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Prednison a alkohol

Dobrý den,jsem devět let po operaci štítné žlázy,pro zvýšenou funkci provázenou...

Prednison a alkohol

Dobry den, beru Prednison v dlouhem protokolu, predpriprava na IVF, k samotnemu...

Prednison a draslík

Dobrý den, mám imunodeficientní problém, který je léčený 7,5 mg Prednisonu na...

Prednison a sport

Dobrý den, mám ulcerozní kolitidu. Už dva roky ji mám a teď jsem podruhé dostal...

Prednison a trombocytopenie

Při léčbě chemoterapií (Karboplatina a Navalbine) (a zároveň jsem užíval a...

Prednison a vedlejší účinky

Dobrý den.Brala jsem 6 měsíců Prednison a nabrala jsem 9kg a necítím se vůbec...

Prednison a vedlejší účinky

Dobrý den.Brala jsem 6 měsíců Prednison a nabrala jsem 9kg a necítím se vůbec...

Prednison jednorázová dávka

Dobrý den, prosím o radu ohledně mé 6ti leté dcery. Jako malá měla v 8 měscíích...

Prednison na 5dní ?

Dobrý den, paní doktorko, byl mi nasazen PREDNISON na uklidnění zánětu průdušek....

Prednison po operaci žaludku

Byl mi na kretinkinazu z revmatologie předepsán Prednison 2O jednu tabletu...

Prednison u dítěte

Hezký den. Chci se optat, zda mohu 12 leté dceři dát místo Rectodeltu /který...

Prednison v těhotenství

Dobrý den, chci se pouze ujistit. Jsem nyní v 8 měsíci těhotenství a moje...

Prednison, atarax v 6ti letech?

Dobrý den, mám syna 6 let, v únoru proděla neštovice, kdy ho kožní lékařka místo...

Prednison, způsob užívání a kombinace s antihistaminikem

Dobrý den, snažíme se o druhé miminko a v uplynulém roce jsem 2x po sobě v...

Prednison, způsob užívání a kombinace s antihistaminikem

Dobrý den, snažíme se o druhé miminko a v uplynulém roce jsem 2x po sobě kolem...

Prednison, způsob užívání a kombinace s antihistaminikem

Dobrý den, pane doktore, odpovídal jste na můj dotaz ohledně Prednisonu a způsobu...

Prednizon - Nežádoucí účinky

Vážená paní doktorko, chtěla bych se Vás zeptat.Proč lékaři neupozorňují pacienti...

Predoperacne

Dobry den . Pred par dnami mi robili predoperacne vysetrenie...chcel by som...

Predoperacne

Dobry den. Odhali predoperacne vysetrenie infekciu/pohlavnu chorobu?

Predoperacni vysetreni u ditete

Dobry den, dcera (6 let) ma planovanou plastickou operaci v celkove anestezii...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolesti prsou

Dobrý den, mám otázku před pěti dny jsme s přítelem měli tzv.přerušovanou soulož,...

Zlatý stafylokok

Dobrý den, b uchu a v nose mi byl diagnostikován zlatý stafylokok. Mám v uchu...

Zalehlé ucho


Výrůstky u kořene penisu, dírky na spodní straně penisu

Dobrý den, je mi 20 let, jsem z ......., kde jsme teď jednou za dva týdny, a...

Bolest kloubů a celého těla

Dobry den, uz fakt nevim kam se obratit.Zacalo to bolestma kloubu( kycelni,...

Myslíte, že jsem se nějak mohl nakazit, i když jsem měl chráněný pohlavní styk?

Dobrý den, Před měsícem jsem měl chráněny pohlavní styk se slečnou z privátu....

Pálení hrudníku při běhu

Dobrý den, při běhu mě neskutečně pálí a bolí na hrudníku, vždy se musím zastavit...

Fordyce's spot


Bolest žeber


Fordyce's spots

Dobrý deň, Mám na penise Fordyce´s spots, čítal som si o tom fakt veľa a prosím...

Čepy a povlaky na mandlích

Dobrý den, mám takovéhle čepy, povlaky na mandlich, na pravé více... bez bolesti...

Fordyce spots

Dobrý den, chtěla bych se zeptat..strašně dlouho mám na obou stydkých pyscích...

Vysoká děložní sliznice

Dobrý den, 6.10.17 jsem byla na běžné gynekologické prohlídce. Paní doktorka...

Fordyce's spots

Dobrý den j mi 14 let a na penisu jsem objevil asi pred rokem fitdyce spots...

Pityriasis rosea gibert nebo primoinfekce?

Dobrý den. Na konci října 2012 jsem měla chráněný pohl. styk s rizikovou osobou....

Zvětšené mízní uzliny v tříslu a riziko rakoviny


Bulka na krku


Hučení v uších

Dobrý den, poslední cca týden mi vždy večír hučí v uších. Myslím si, že přes...

Opakované záněty močových cest

Dobry den. Jiz jsem Vam jednou psala. Jiz nekolikatym rokem trpim zanetem mocoveho...

Nevolnost, vysoký krevní tlak, krvácení z nosu

Dobrý den, mému příteli je 23 let a v poslední době si stěžuje na nevolnost,úzkost,...

Inzerce
×