Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Přerušovaný půst 16/8

Imunita Lukáš 24.10.2020

Dobrý den pane Doktore/ paní Doktorko.
Chci se Vás zeptat na téma "půst". Zajímá mě názor lékaře, protože na internetu je spousta článků, které půst doporučují, některé naopak ne. Pár týdnů se stravuji formou 16/8, tzn. Během osmi hodin jím, a 16 hodin piju jen čistou vodu v dostatečném množství. A samozřejmě jím tak abych nepřesáhl svůj doporučený denní příjem kalorií. Je to tak prospěšné tělu jak se uvádí v mnoha článcích? Ať už jako forma diety pro zhubnutí a redukci tuku v těle, nebo pro pozitivní účinky na činnost srdce, cukrovky, tzv. očista buněk. Snižuje oxidační stres a záněty v těle. Snižuje riziko vzniku některých typů rakoviny nebo podporuje funkci mozku. Za předpokladu že během "doby jídla" dám tělu všechny potřebné živiny. Nebo že po 12 hodinách bez jídla začíná tělo spalovat tuk. Jiný článek uváděl, že během prvních čtyř dnů tělo spaluje pouze aminokyseliny, tedy svaly.
A v případě půstu vícedenního, (1-2-3) viz. Citace - 24h - 48h V tomto okamžiku vaše tělo spouští autofagii (doslovně znamená „pohltit sebe sama“). Buňky začnou uklízet svůj dům. Odstraňují nepotřebné nebo nefunkční součásti. Je to dobrá věc, protože umožňuje řádnou degradaci a recyklaci buněčných složek. Během autofagie buňky štěpí viry, bakterie a poškozené součásti. V tomto procesu získáte energii k výrobě nových částí buněk. Je to významné pro zdraví, obnovu a přežití buňky. Hlavní výhoda autofagie je nejlépe známá jako tělo, které otáčí hodiny zpět a vytváří mladší buňky. - je to překlad z angličtiny. Chtěl bych se vás tedy zeptat z medicínského hlediska co je na tom pravdy.
Předem děkuji za odpověď

Odpovídá lékař:

MUDr. Jarmila Aseemová


Dobrý večer pane Lukáši.
Půst je jednání jedince nebo celé společenské skupiny dané zřeknutím se potravy, její omezení na minimum nebo omezením na vyhraněné, skromností charakterizované pokrmy, přičemž z toho má mít postící se osobní pozitivní prospěch. Půst se používá v náboženstvích pro asketické prostředky, které způsobují, že tělo nedostává to, nač je zvyklé. Motivem půstu může být kromě náboženství také snaha o upevnění tělesného zdraví a duševní pohody.
V biologii je mnoho studií, které se půstem zabývají. Z jejich výsledků vyplývá, že rozumný půst je příkladem příznivého působení mírné zátěže na organismus. To znamená, že úbytek kalorií, tedy rozumné omezení příjmu potravy, působí proti rakovině, civilizačním chorobám, demenci, a tak prodlouží život. Absolvování dvou až čtyřdenního půstu vyvolá v těle proces regenerace bílých krvinek. Existují krvinky, které jsou nejprve hladovějícím organizmem recyklovány. Po obnovení přísunu potravy začne tvorba nových bílých krvinek z kmenových buněk. Postění je také doprovázeno s redukcí hladiny IGF – 1 hormonu, který je spojován se stárnutím, růstem nádorů a rizikem vzniku rakoviny. Tyto poznatky jsou aplikovatelné i na člověka, avšak s velkou mírou opatrnosti. V období úplného půstu má člověk zhoršenou schopnost bránit se infekci, zahojit poranění (včetně operací), sníženou plodnost, musí zvládnout zdravotní rizika např. acidozu. Celkově se cítí nekomfortně. Pro zdravého člověka proto lékaři nedoporučují držet úplný půst déle než tři dny.
Přerušovaný půst se stal populárním tématem nejen pro výzkum a nadšence dobrého zdraví. Přerušovaný půst 16/8 slibuje snížení hmotnosti, lepší výkon, nárůst čistě svalové hmoty atd.
Nejsem odborník na výživu, nejsem schopná nyní ani prostudovat podrobněji tuto metodu a mohu mít jen svůj názor, ne tedy objektivně posoudit účinnost této metody na lidský organismus. V případě potřeby se obracím na své kolegy se specializací na výživu, kteří pracují v nutriční poradně. Vždy mě dobře navedou k léčbě nemocného nebo si pacienta převezmou do své péče. Myslím, že v tuto chvíli o tom víte víc než já. Z tohoto důvodu předávám Váš dotaz specialistovi.

Odpovídá lékař:

MUDr. Anna Prchlíková


Milý Lukáši, stravování ve stylu přerušovaného půstu je spíše módní záležitost, než že by se jednalo o dietu, kterou bychom mohli doporučit našim pacientům nebo ostatním lidem. Ale není důvod ho zcela zavrhnout, skutečně lze dohledat naprosto relevantní studie, které prokazují pozitivní účinek ve smyslu pozitivního ovlivnění znaků/markerů obecně spojovaných se zdravím. Jsou studie, které ukazují pozitivní vliv na obsah tuku v těle pacientů s obezitou, na inzulinovou rezistenci, na hladinu tuků v krvi. U pacientů normostenických (s normální váhou) v silovém tréningu také bylo prokázáno, že některé hodnoty spojované se zdravím ovlivňuje přerušovaný půst pozitivně - třeba právě obsah tuku v těle, nebo některé tkáňové hormony (IGF1, adiponektin, leptin). Nicméně ani tyto studie v počtu a relevanci, kterou mají, není možné interpretovat tak, že bychom mohli začít přerušovaný půst doporučovat plošně všem. Je obecnou pravdou, že mnohé nemoci (kardiovaskulární, nádorová) souvisí s blahobytem spojeným s nadměrným příjmem jídla obecně, lidé by měli stravu vnímat nikoliv jako slast, ale jako nutnost k přežití. Dále lidé v populaci se liší svým zdravotním stavem (přítomností/nepřítomností některých chorob, věkem, pohlavím), ale také životním stylem - dobou spánku, kalorickým výdejem, každý organismus má individuální potřeby a rychlost spalování. Pokud jste zdráv a dieta 16/8 Vás zaujala, nevidím problém v tom ji vyzkoušet, ostatně to jste již udělal. Cítíte se po 8 týdnech dobře? Jste jinak zdravý? Pokud ano, není důvod Vám přerušovaný půst rozmlouvat, naopak. Je mnoho lidí, kteří dlouhodobě nesnídají a jejich první jídlo je pozdní oběd, jsou spokojení, šťastní, výkonní, zdraví. Nevím o tom, že by takový návyk byl spojen se zvýšenou nemocností, tedy není důvod Vám ho rozmlouvat. Pokud máte v mezidobí hlad a/nebo jste např. dopoledne unavený, podrážděný atd., tak by samozřejmě mohlo být příčinou i nevhodné stravování. K redukčním programům obvykle není nutné držet specifické diety ani experimentovat s režimy, ale odstranit nevhodné návyky narušující klasickou racionální dietu a zařadit fyzickou aktivitu. Samozřejmě jiná situace by byla, kdybyste trpěl nějakým interním onemocněním /cukrovkou, střevními záněty/, tam bychom k půstu měli výhrady. Samozřejmostí je, že by celkový příjem kalorií měl přibližně odpovídat doporučením a Vaší fyzické aktivitě. S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Půst a omezení stravy i pitného režimu
Dobrý den, tento měsíc držím půst po dobu čtyř týdnů...
Celiakie a půst
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli není nebezpečné...
Přerušovaný sex
Dobrý den .. chtěla jsem se zeptat ..s přítelem jsme...
Půst a hypotyreoza
Dobrý den. Mám trochu netradiční dotaz a to, zda je...
Betaserc a alkohol
Dobrý den, beru 3x denně 1tbl Betaserc 16. Ceka nás...
Blokáda krční páteře
Dobrý den, chtěla bych se poradit jak postupovat při...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Přerušovaná soulož

Dobrý den, zajímal by mě odborný názor na přerušovanou soulož. Jsem si vědoma,...

Přerušovaná soulož a těhotenství

Dobrý den, včera jsme s přítelem měli 4x přerušovaný sex. Jak velká možnost...

Přerušovaná soulož, selhání kondomu, zpoždění menstruace

Dobrý den, je mi 15 let, s přítelem jsme měli asi čtyřikrát nechráněný sex (cca...

Přerušovaná soulož+ HA

Dobrý den, Chtěla bych se zeptat jak spolehlivé je užívání hormonální antikoncepce...

Přerušované brnění u kořene penisu

Dobrý den. už asi 4 den mi nepatrně brní u kořene penisu při klidném stavu....

Přerušované čůrání u 19 mesíčního syna

Dobrý den paní doktorko, měla bych dotaz týkajícího se 19 měsíčního syna, dle...

Přerušované močení

Dobrý den, jsem muž ve věku 42 let rád bych se na Vás obrátil s dotazem,...

Přerušovane spani

Dobrý den pane doktore,obracim se na vas s prosbou o informaci. Je mne 50 let...

Přerušované spaní

První usínání mám bez problémů.Spím tak 1,5-2hodiny v kuse.Pak už spím jen po...

Přerušovaný proud moči a tlak v okolí levého třísla

Dobrý den, již přes dva roky trpím problémem, který mi způsobuje hluboké deprese....

Přerušovaný sex

Dobrý den .. chtěla jsem se zeptat ..s přítelem jsme měli přerušovaný sex ..je...

Přerušovaný spánek

Dobrý den. Obracím se na Vás s problémem přerušovaného spánku. Chodím obvykle...

Přerušovaný spánek

Dobrý den, už několik dní vkuse se budím v brzkých ranních hodinách s pocitem...

Přerušovaný spánek

Dobrý den. Trpím častým probouzením v noci a nemůžu dlouho znovu usnout.Téměř...

Přerušovaný spánek kojence

Dobrý den, mám dotaz ohledně spánku mého 11měsíčního syna. Nevím, zda je běžné,...

Přerušovaný spánek, nadměrná tvorba slin

Dobrý den, posledních cca 10 dní špatně spím, normálně usnu v 22 hodin, ale...

Přerušovaný spánek, neúčinnost Zopiclonu

Dobry den Priatelka trpi asi 3 roky nespavostou, posledny rok berie Zopiclon...

Přerušovaný spánek, spánková paralýza

Dobrý den, ráda bych se s vámi poradila ohledně mého problému. Celý život...

Přeříkání se

Dobrý den. Poslední dobou se mi velmi často stává, že se přeříkám, np. místo...

Přeříkávání

Dobrý den pane doktore, v poslední době se mi stává, že se občas přeříkávám,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Boláky na zádech

Dobrý den, již druhy měsíc mě trápí velké boláky na zádech. Většinou jsou menší,...

Trhání zubů - za jak dlouho, co a jak jíst


Furolin a alkohol


Implantace celého chrupu

Hezky den,mam více otázek,pracuji v cizině a mam velmi zkažený chrup,a to tak,ze...

Příčina pálení rtů

Dobrý den, je mi 14 let.Už asi třetí den mě pálí rty - z vnějšku.Balzám na...

Genitální bradavice


Šumění a praskání v uších

Dobrý den, už téměř před 2 lety jsem prodělala (neléčený) zánět dutin (krk,...

Poranění kůže stydkého pysku

Ahoj, mohlo se mi něco stát. Depilovala jsem si genitálie voskovými pásky a...

Jsem si nahmatala oválnou bulku na levé straně krku

Dobrý den, před více než 3mi měsíci, jsem si nahmatala oválnou bulku na...

Tepová frekvence

Dobrý den, rád bych se zeptal na tepovou frekvenci. Je mi 40 let dvakrát týdně...

Špinění


Pupínky na čerstvém tetování

V Pátek jsem byla na tetování, je to už mé druhé a poprvé jsem neměla žádný...

Skleroza aorty


Hučení v levém uchu

Dobrý den. Mám na Vás dotaz. Asi poslední týden vždy, když si lehnu, tak mi...

Hypertyroza

dobrý den, mám 8 let. syna, již 2roky se léčí na štítnou žlázu, ale mě se nezdá...

Bolest ramene, vystřelující do paže

Dobrý den, jsou to už 4 dnu, kdy mne z ničeho nic začlo bolet levé rameno. Objevila...

Bolestivý poševní vchod

Dobrý den pane doktore, mám už několik dní velký a nepříjemný problém. Bohužel...

Vermox a kojení

Dobrý den, objevil se u mě roup dětský, jsem kojící matka 3 měsíčního miminka,...

Můžu být těhotná se psem?


Bolesti v oblasti trojúhelníku pod hrudním košem


Reklama