Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Přetrvávající potíže po přeléčení ureaplazma

Urologie Jan 18.2.2020

Dobrý deň,

na základe predchádzajúceho dotazu : https://www.ulekare.cz/poradna-lekare/neprijemna-bolest-ve-varlatech-364401 som opäť navštívil urológa. Na prítomnosť ureaplazmy mi bol urobený test z moču, podľa slov urologoa je to nový test ktorý testujú a má to 80-90% úspešnosť. Test už prítomnosť ureaplazmy nepotvrdil , napriek tomu som pozvaný na klasický výter z močovej trubice o mesiac neskôr, kedže vraj baktéria nemusí byť viditeľná. Napriek tomu mám pretrvávajúcu miernu bolesť ako som písal v predchádzajúcom príspevku, teda zadná časť varlat a kúsok akoby za nimi. Urobil som asi aj domáci test na moč a krv v moči je stále prítomná. Je možné, že kvôli infekcii sa objavili iné potiaže? Som už zúfalý, kedže je bolesť prítomná stále na to myslím, a už sa obávam rakoviny. Okrem vyššie spomínaných vyšetrení som absolvoval CT panvy - pankreas, kosti,slezina,obličky, žlnčník, pečen všetko bez nálezu, cytoskopiu bez nálezu, a vyšetrenie prostaty pohmatom a ultrazvuk taktiež v poriadku, rovnako aj ultrazvuk varlat. Mám čakať teda mesiac na výsledky vyšetrenia, alebo skúsat iných doktorov?

Odpovídá lékař:

MUDr. Lenka Smejkalová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den pane Jane.
Vzhledem k tomu, že jste opakovaně v péči specialisty, tak se nebudu obecně jako praktický lékař vyjadřovat a Váš dotaz předávám specialistovi. Vyčkejte prosím na jeho odpověď. Přeji hodně štěstí.

Odpovídá lékař:

MUDr. Monika Žižlavská

Specializace: Urologie‎ Pracoviště: Urologická ambulance v Třešti

Dobrý den pane Jane. Určitě nebuďte zoufalý ani vystresovaný. Nyní máte test na ureoplazmu negativní a to je dobrý začátek. Stopové množství krve v moči mají někteří lidé chronicky a celý život, je potřeba jen toto sledovat, aby se nález nehoršil, rozhodující je množství krvinek v laboratorním vyšetření moči. Absolvoval jste CT vyšetření, ultrazvuk varlat a cystoskopické vyšetření taktéž s negativním náleze, a to je výborné. Opravdu nyní myslím, že žádné obavy nejsou na místě. Bohužel po vleklém onemocnění urotraktu - tím tedy myslím vaše delší onemocnění ureoplazmou, lze předpokládat, že i přidružené potíže (bolesti nadvarlat, tedy bolest za varlaty) budou odeznívat déle. Rakovinu varlete či nadvarlete nemáte - to by bylo patrné na ultrazvukovém vyšetření, navíc rakovina nadvarlat je velice vzácné onemocnění. Nyní by bylo tedy spíše lépe se zaměřit na Vaši bolest a jak Vám od ní ulevit, než se vše vyhojí. Dají se užívat léky tlumící bolest (domluvte se s Vaším praktickým lékařem, které by byly pro Vás nejvhodnější), někdy je bohužel potřeba k terapii i přechodně přidat léky na psychiku (mírná antidepresiva). Pacienti si to těžko přiznávají, ale taková urologická infekce u mladého člověka je opravdu věc deprimující a stresující a někdy opravdu i následky a bolesti po vyléčení dlouhodobě přetrvávají vlivem psychiky a podvědomí. Není potřeba kvůli tomu rovnou navštěvovat specialistu, i na této terapii se můžete domluvit s Vaším praktickým lékařem. Samozřejmě pokud by jste nebyl zastáncem "práškové" léčby, což tedy ani já příliš nejsem, lze zkusit nějakou formu meditace či psychoterapie. Často také pomáhají zcela triviální režimová opatření : dieta a snížení váhy, nenosit příliš obepínající kalhoty, spodní prádlo spíše volit elastické a těsnější (boxerky), nesedat na studené, ale zároveň si ani nepřehřívat genitál (pozor na notebook na stehnech). Někdy pobolívání varlat může souviset i s pracovní zátěži a nesprávnou pracovní polohou, často se objevuje u IT pracovníků --- pak doporučuji občas místo sezení na židli zkusit "klekačku" a nebo se v pravidelných intervalech při práci protahovat, procházet a měnit pracovní polohy.
Držím pěsti a věřím, že s pomocí třeba jen drobných výše popsaných režimových opatřeních bude brzy lépe. Vše chce jen čas a hlavně žádný stres a "černé" myšlenky.
Monika Žižlavská

Související dotazy

Ureaplasma urealyticum
Dobry den.Zistili mi ureaplazma urealitikum.Chcem sa...
Ureaplazmatická infekce
Dobrý den, byla mi zjištěna pozitivita ureaplazmat....
Recidivující infekce močových cest
Dobry den,pan doktor, chcela by som sa spytat, ci...
Ureaplasma
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať na infekciu ureaplazmy....
Potíže po přeléčení uroinfektu
Dobrý den, ráda bych Vás poprosila o radu. Během tří...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Přetrvávající obtíže po respiračním infektu

Dobrý den, rád bych poprosil o radu. Cca 3 měsíce mě trápí takové problémy....

Přetrvávající otok a zarudnutí po říznutí

Dobrý den, asi před dvěma měsíci jsem se řízla do kloubu na prstu a ránu myslím...

Přetrvávající otok po bodné ráně

Dobrý den pane doktore, manžel si cca před dvěma měsíci bozapíchnul rezavý drát...

Přetrvávající otok tváře po zaplnění zubních kanálků

Dobrý den pane doktore, mám dotaz ohledně otoku tváře po endodonickém ošetření...

Přetrvávající otoky a bolesti hlavy po extrakci osmičky

Před rokem a půl mi má zubařka vytrhla osmičku,byla jsem v té době těhotná.Téměř...

Přetrvávající pálení a štípaní penisu i po léčbě

Dobrý den, jsem po léčbě chlamydií, kontrolní test po měsíci od ukončení léčby...

Přetrvávající pihy po pálení dusíkem

Dobrý den je mi 20 let a měla bych takový dotaz. U mé kožní lékařky jsem si...

Přetrvávající poruchy zraku po užití marihuany

Dobrý den, můj kamarád kouřil před 5 dny skoro poprvé marihuanu a již v ten...

Přetrvávající potíže

Dobry den mam k Vam dotaz.Mam jiz prez mesic pretrvavajici teploty okolo 37,1.Jsem...

Přetrvávající potíže 3 dny po alergické reakci

Dobrý den. V neděli jsem měla alergickou reakci - nevím přesně, na co. Hlavním...

Přetrvávající potíže po zánětu močových cest.

Dobrý den pane doktore, v polovině prosince 2014 jsem prodělal zánět močových...

Přetrvávající problémy

Dobrý den, můj problém začal někdy na začátku roku. Měl jsem nechránený pohlavní...

Přetrvávající problémy po operaci hemoroidů

Dobrý den pane doktore, manžel byl asi před 3 lety na operaci hemoroidů Longovou...

Přetrvávající problémy po silném zánětu močových cest

Dobrý den, již pred 3 měsíci jsem prodělal silný zánět močových cest. V moči...

Přetrvávající problémy po výronu kotníku

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na léčbu či nějakou rehabilitaci po výronu...

Přetrvávající problémy po zahájení léčby vrozené vady srdce

Dobrý den, na začátku srpna 2015 se u mě začaly objevovat tyto problémy: tachykardie,...

Přetrvávající problémy s nucením na močení

V červnu jsem chodila na lymfatické masáže a asi po 3 procedůrách jsem začala...

Přetrvávající problémy s očima

Dobrý den, mám dotaz ohledně problémů s očima. Více jak před třema měsíci mně...

Přetrvávající průjem

Dobrý den, Byl jsem v Číně, kde mne několik dní po příjezdu (a konzumaci místních...

Přetrvávající průjmy

Dobrý den, před 5 dny v noci mne vzbudil vodnatý průjem s ledovým potem. Následně...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Ztráta čichu po Covid

Krasny den! Bezne se ze vsech nemoci lecim sama za pomoci bylinek, cviceni,...

Zlomená čelist

Dobrý den mám zlomenou čelist dolní na jedné straně a chci se zeptat, mám to...

Lozap

Dobrý den!Prosím o odpovědˇ-beru lék Lozap.Tlak je nyní kolem 130-80 Vždy byla...

Divné stavy

Dobrý den, poslední dobou mám pocit takového divného vidění, ale nevím vůbec,...

Pervitin, důsledky užívání


Nosní sliznice


Panenská blána

Dobrý den, je mi 15 a přítel se mně zeptal na sex řekla jsem že ne... On okál...

Pane doktore ,mám RS a vý...

Pane doktore ,mám RS a výrůstky na patní kosi , které jsou bolestivé.Bylo mi...

Slabost, malátnost, unava, motání hlavy


Zhoršený zrak - borelioza/páteř

Dobrý den, pro vysokou krátkozrakost (9 a 7dioptrií) jsem v květnu 2013 prodělala...

Mohl mi s ni byt nevěrný?


Psychické zhroucení

Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o radu. Moje sestra měla delší dobu problémy...

Bolest levé poloviny těla

Dobry den! Je mi 16 let a uz nejakych par mesicu me trapi spousta ruznych bolesti...

Penis

Chtel bych se zeptat jestli 16cm penis v 14letech je dost velky a jak se ho...

Zaboli to jen (nijak ostre, spis takovy tlak), kdyz se skousne, jinak ne.

Dobry den, prosim o radu, zda se Vam muj problem se zubem zda povedomy, prip....

Krvácení při prstění

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Je mi 15 a přítel mě asi tak před dvěma měsíci...

Aptima HPV

V rámci preventivní kontroly u gynekologa mi byla nabídnuta možnost vyšetření...

Bolest močového měchýře

Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu. Od prosince loňského roku mám bolesti...

Depersonalizace, derealizace? Úzkostná porucha? OCD?

Dobrý den, Po několika předešlých "atakách" znovu prožívám peklo....

Zánět dásně

Dobrý den, když se udělá zánět dásně, vznikne váček s hnisem pod zubem a otok....

Reklama