Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Přibírání po odstranění štítné žlázy při užívání Euthyroxu

Endokrinologie Jana 23.1.2018

Dobrý den, mám od října, roku 2017 odebranou celou štítnou žlázu. Jednou denně mám užívat EUTHYROX 100, dále užívám 2x denně Rocaltrol + vápník (3x po 2 tabletách). Mé potíže spočívají v náhlém přívalu hmoty po těle a rychlém nárůstu váhy. Z původních 55 kg (již 22 let, od 18 vážím stejně a štítka se poškodila cca před 5 lety) před operací, mi váha již na konci listopadu ukazovala téměř 70 kg. Snížila jsem energetický příjem, naopak zvýšila výdej, cvičím hodinu denně, či běhám, někdy obojí (cvičení velice intenzivní). Pohyb mám celý život, jsem zvyklá, ovšem po operaci mne zmáhá. Nárůst hmoty pozoruji v olasti kolen, stehen, boků a spodní části břicha. Rsp. totálně se mi změnila dispozice postavy. Zkoušela jsem Euthyrox vysadit na cca 10 dní a vracelo se vše do normálu. Nyní váha 65 kg a léky užívám. V únoru mám kontrolu, prosím o radu, zda mám konzultovat s lékařkou, že Euthyrox nevyhovuj nebo si to pouze namlouvám. V rodině nemáme obezitu ani anomálie ani žádnou závažnou chorobu. A dále, jaké následky by měl život zcela bez medikace, či lze získat hormony do těla nějakou jinou, alternativní cestou? Např. z potravy? Děkuji

MUDr. Barbora Bačová
Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Bačová

Pracoviště: Klinika pracovního a cestovního lékařství - FNKV Praha

Jano, pokud Vám byla odebrána celá štítná žláza, je bezpodmínečně nutné hormony štítné žlázy užívat. Váhový přírůstek ale s endokrinoložkou jistě proberte. Za nárůst hmotnosti a únavu často může spíš nízká dávka Euthyroxu. Určitě ho nevysazujte. Neužívání hormonů ŠŽ po jejím odstranění má velmi závažné následky. Postupně se objeví únava, spavost, zimomřivost, sklon k depresím, suchost kůže, myxedém – otoky bérce, obličej se sníženou mimikou, následné postižení jazyka a hlasivek, což způsobí hluboký hlas, nadváha (ale nikoli obezita), zácpa, myxedemové postižení srdce (pomalý tep, perikardiální výpotek, arytmie), urychlení aterosklerózy, chudokrevnost, sterilita a poruchy menstruačního cyklu. Tento stav může vést až ke smrti (tzv. myxedémové kóma - vystupňování příznaků hypotyreózy do život ohrožujícího stavu). Z potravy potřebné hormony nezískáte. S pozdravem MUDr. Barbora Bačová

Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Jandíková Ph.D.

Specializace: Diabetologie, Endokrinologie‎ Pracoviště: Nefromed, Praha 6

Dobrý den, rozhodně ošetřujícímu lékaři řekněte vše tak, jak to bylo, i 10-ti denní vysazení může ovlivnit výsledky, pokud mezi pauzou a odběrem bude méně než 6-8 týdnů. Pak by se mohlo zdát, že máte výrazně nižší dávku, než potřebujete. Každopádně bohužel o zvýšení váhy po operaci neslyším poprvé, i když pravidlem to není. Můžete vyzkoušet Letrox, jinou tabletu s hormonem thyroxin, třeba bude lépe vstřebáván a snášen. Zároveň vás chci uklidnit, jste od operace krátce, pro tělo a jeho bazální metabolismus to mohl být šok a potřebuje čas, aby si nová situace "sedla". Ptáte se, zda hormony získáte odjinud...bohužel těžko. Také se snad časem zmírní nedostatečnost příštitných tělísek a bude možné snížit vápník. Dávkování Euthyroxu ale i Letroxu vyžaduje trpělivost a pravidelnost, zda dávka "sedí" či ne, lze zkontrolovat nejdříve za 6 týdnů.
S pozdravem
Jandíková

Související dotazy

Odstranění štítné žlázy (papilární karcinom)
Dobrý den, jsem 1/2 roku po odstranění štítné žlázy...
Odstranění štítné žlázy
Dobrý den, Chtěl bych se zeptat když mám zvýšenou...
Karcinom štítné žlázy - dědičnost
Dobrý den, jsem po odstranění štítné žlázy (07/2013)...
Operace štítné žlázy
Dobry den, 14.12. mam jit na operaci odstraneni stitne...
Onemocnění štítné žlázy
Dobrý den, mám autoimunitní zánět štítné žlázy. TSH...
Snížená funkce štítné žlázy
Dobrý den, mám dotaz ohledně štítné žlázy. Již 8 let...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Přibírání na váze v dospívání

Je mi 14 let a měřím 151,5cm. Normálně vážím 55-56 kg, ale teď jsem najednou...

Přibírání na váze ve středním věku

Dobrý den, je mi 46 let a darovala jsem asi rok plazmu bez problémů jen trochu...

Přibírání na váze, chybějící menstruace

Dobrý den, v listopadu jsem po 10 letech přestala užívat HA z důvodů zdravotních...

Přibírání na váze, otok končetin

vse me boli,otykaji a krece v nohach nejvice od kontniku a nartu do holene,lytka,svedi...

Přibírání na váze.

Dobrý den, pane doktore. Můj dotaz se týká mé neustále vzrůstající váhy. V lednu...

Přibírání po antidepresivách

Dobrý den chtěla bych se zeptat jestli se po každých antidepresivách přibere...

Přibírání po antidepresivech

Dobrý den, po šesti letech užívání antidepresiv (Citalec 2x denně a Lerivon...

Přibírání po antikoncepci

Dobrý den, dostala jsem od svého lékaře na měsíc k užívání antikoncepci Jeanine...

Přibírání po antikoncepci


Přibírání po liposukci

Dobrý den chci se zeptat a zároveň poradit co mám dělat když jsem byla v lednu...

Přibírání po Omega 3

Dobrý den je mi 16 let a moje lékařka mi zjistila vysoký cholesterol.jím zdravě,takže...

Přibírání po Omega 3

Dobrý den je mi 16 let a moje lékařka mi zjistila vysoký cholesterol.jím zdravě,takže...

Přibírání po operaci

Dobrý den, v lednu 2013 jsem podstoupila operaci. Byla mi odstraněna děloha...

Přibírání po vysazení antikoncepce

Dobrý den, paní doktorko, již 10 let užívám antikoncepci Mercilon a posledních...

Přibírání po Zoloftu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je možné rapidní přibrání na váze...

Přibírání při injekční aplikaci inzulínu

Dobrý den. Mám dotaz ohledně mé babičky (62 let) má cukrovku asi už přes 10...

Přibírání při menstruaci

Dobrý den,měla bych takový dotaz je možné když mám menzes přibrat na váze?někdy...

Přibírání v 9. mesíci

Dobrý den, v 38. Tt jsem přibrala přes 2 kg za týden, doktorka se nad tím pozastavila,...

Přibírání v těhotenství

Dobrý den, jsem ve 22tt a podařilo se mi přibrat jen 2 kg (před otěhotněním...

Přibírání v těhotenství

Dobrý den chtěla bych se zeptat po posledním porodu sem neshodila nic a nyní...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Trombóza?

Dobrý den, cca 10 dní mně bolí lýtko pravé nohy. Do včerejška bylo oteklé i...

Myslíte, že bych mohla být těhotná?


Krvácení nosu spojené s bolestí hlavy

Dobrý den, Poslední dobou mám obtíže spojené s krvácením z levé dirky nosu...

Červené pupínky na žaludu

Mám červené pupínky na žaludu co to může být ?

Bolest zad

Dobrý den, Chtěla jsem se zeptat, již delší dobu mám velké bolesti zad. Především...

Antikoncepce a antibiotika


Ucpaný nos

Dobrý den, mám na vás dotaz, už nevím kudy kam. Poslední dobou, možná že už...

Bolestivá bulka v podpaží


Bolesti a křeče v břiše po alkoholu

Dobrý den už je to asi týden co jsem s kamarády slavila a vypila jsem celou...

Antibiotika - 1 vynechaná dávka

Dobrý den ! Dostala jsem antibiotika Macmiror a svou hloupou chybou jsem...

Svalové křeče, mdloba, bezvědomí

Dobrý den, chytají mě křeče do stehna. Stále častěji. A navíc v noci. Probudí...

Soustředění

Dobrý den, za nedlouho budeme psát zápočtový test ze zbraní (zákony, ale i technickou...

Bolest a ztuhlost kolenního kloubu


CMV a zvýšené jaterní testy

Mam dlouhodobe - minimalne rok, zvysene jaterni enzymy ( ALT a AST) a zvysenou...

Protilátky po infekci covid-19

Dobrý den, rád bych se zeptal na pár informací ohledně covid-19 konkrétně na...

Bolest zad

Dobrý den, prosím o odbornou radu zda můj stav vážný nebo ho lze léčit konzervativní...

Trombóza


Větší chuť k jídlu při menstruaci

Dobrý den, při každých měsíčkách mám značně „velkou žravou“. Sním, co se zrovna...

Krvácení během braní antibiotik


Ukončení menstruace

Dobrý den. Mám dotaz ohledně úplného ukončení menstruačních cyklů. Moje manželka...

Reklama