Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Přibrala jsem při léčbě kortikoidy

Dieta Barbora 16.2.2012 redakce uLékaře

Dobrý den,

léčím se s roztroušenou sklerózou, už když jsem začala s léčbou tak jsem byla obézní 178 cm a 100 kg, nikdy jsem se ale nepřejídala, když jsem si před dvěma lety nechala vyšetřit metabolismus u prof. Martiníka, řekl mi, že má vysokou hladinu stresu a proto i když se hýbu, nespálím tolik jako normální člověk. Pak jsem onemocněla RS. Začala se léčit, během půl roku s kortikoidy jsem přibrala 30 kg. Trpím silnými migrénami, takže na pravidelný pohyb nemám myšlenky. Kortikoidy jsem pomalu již vysadila. minulý týden. Jím pravidelně 5-6x denně malé věci (jogurt, banán) k obědu něco většího a jinak zase drobnosti. Opravdu se moc snažím. Mám problémy s krční páteří, špatně se mi chodí a nevím, co mám dělat. Nevěřím, že po vysazení kortikoidů zase váha sama půjde dolů a potřebuji pomoci. Nevím, co v jídle mám ještě udělat a bojím se udělat chybu. Navíc mám citlivý žaludek po té dávce různých léků, které beru. A v pohybu mě limitují krom obezity hlavně ty migrény. Prosím, můžete mi poradit? Děkuji. S úctou Barbora

Odpovídá:

MUDr. Jan Vachek


Vaše situace je opravdu svízelná. Kortikoidy vedou ke zvyšování tělesné hmotnosti, ke zvýšení krevního cukru, zároveň však mají katabolický efekt, způsobují odbourávání svalů. Je možné, že již po tak dlouhém jejich užívání máte tzv. steroidní diabetes (cukrovku) nebo jeho předstupeň. Nicméně pokud je t.č. RS v remisi nebo pokud užíváte jiné léky (např. Avonex, Imuran, Tysabri ...), mělo by jít hubnutí snáze. Neklaďte si však nereálné cíle, za velmi slušný úspěch se dá pro začátek považovat, pokud zhubnete cca 5% tělesné hmotnosti, tj. pokud nyní máte 130 kg, jde cca o 7 kg, stačí přibližně tempem 1 kg za 10-14 dní.
O dietách bylo napsáno již mnohé a vše se do mé odpovědi nevejde, připomenu jen to nejdůležitější:
- pokud máte nízký výdej energie, měla byste vystačit s cca 6500 kJ (kilojoule)/den, tj. cca 1500 kcal/den
- sladké je tabu, orientujte se podle glykemického indexu, vybírejte potraviny, které Vás zasytí na déle, nezvýší Vám rychle krevní cukr
- jezte přibližně 6x denně, vždy po 3 hodinách a malé porce, abyste neměla hlad
- můžete zkusit tzv. talířkovou dietu. Denně můžete sníst 10 "talířků", tj. porcí různých jídel, která jsou navzájem ekvivalentní svým obsahem kalorií a jsou vzájemně zastupitelná. Pokud je jídlo málo kalorické, můžete ho sníst relativně hodně a naopak. například nízkotučného sýra můžete sníst 2x více než tučného, nebo kuřecího masa či ryby také běžnou porci, zatímco vepřového masa jen málo. Brožurku pro tuto dietu prodává za drobný poplatek organizace STOB - http://www.stob.cz/pomucky-na-hubnuti-pomucky-na-hubnuti/talirky-jidelnicek-na-cely-den
- Mějte stále po ruce něco k jídlu, kdyby Vás přepadl vlčí hlad - po kortikoidech se to stává, např. knäckebrot, okurku, rajče, ev. plátek šunky
- Nejezte po 19. hodině
- Pokud Vás omezují migrény v procházkách, zkuste jinou aktivitu, např. rotoped nebo plavání.
- nepijte alkohol

Ještě bych Vám doporučil konzultoval lékaře obezitologa. Ve východních Čechách bohužel nikoho neznám, ale na Vašem místě bych se obrátil na MUDr. Martina Matoulka z Obezitologického centra III. interní kliniky VFN v Praze, který má s léčbou obézních dlouholeté zkušenosti včetně obezity způsobené léky a má návaznosti na další specializované obory (psycholog, včetně centra pro roztroušenou sklerózu), myslím, že návšteva u něj by se Vám velmi vyplatila. Dr. Matoulek by Vám navrhl jídelníček a pohybovou aktivitu a ev. by se dal režim doplnit některými pomocnými léky. Pokud byste splnila určitá kritéria, mohl by se u Vás zvážit bariatrický výkon (operace žaludku za účelem snížení přijatých kalorií) - rovněž přes Dr. Matoulka. Kontakt je zde: Centrum obesitologie, III. interní klinika, Fakultní poliklinika, Karlovo nám. 32, tel. 22496 6455, počítejte však s objednací lhůtou v řádu týdnů. O lepší péči, kterou bych Vám mohl nabídnout, nevím.

Související dotazy

Kortikoidy
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat co vlastně jsou kortikoidy...
Kortikoidy
Dobrý den. Před 5 lety mi lékařka diagnostikovala atoderm,...
Léčba kortikoidy
Dobry den, beru kortikoidy (60mg na 57kg sve vahy)...
Tetování a kortikoidy
Dobrý den , mám rakovinu nadledvinky.. už mi nadledvinku...
Vyrážka a kortikoidy
Dobry den, Chcel by som sa spytat, ci je mozne svrab...
Otok obličeje po terapii kortikoidy
Dobry den, sem otekla po kortikoidech uz jsem je brat...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Přibírání v těhotenství

Dobrý den chtěla bych se zeptat po posledním porodu sem neshodila nic a nyní...

Přibírání v těhotenství

Dobrý den, jsem ve 22tt a podařilo se mi přibrat jen 2 kg (před otěhotněním...

Přibírání váhy po lécích

Dobrý večer. Užívam pod dohľadom algeziologičky páleniu retard a teraz mi pridala...

Přibívání na váze

Dobrý den do svých 30 let sem si držela váhu na 61 kg. Ale teť vážím už 67 kg...

Přiblížení léčby

Dobry den, zhruba 3 roky me trápí ruce-> Boleni zapesti, brnění,bolest šlach,prsty...

Přiblížení menstruace

Dobrý den, chtěla bych se jen informativně zeptat, potřebovala bych přiblížit...

Přiblížení menstruace

Dobry den, Asi 3x jsem v minulosti kdysi brala Norethisteron na přiblížení...

Přibližná cena můstku

Dobrý den, chtěla bych vědět, kolik tak zhruba stojí můstek a to od zadní stoličky...

Přibližně 12 let mám výhřez ploténky.

Dobrý den, přibližně 12 let mám výhřez ploténky mezi 4. a 5. obratlem v oblasti...

Přibrala jsem po antikoncepci

Dobrý den, Chci se zeptat, beru antikoncepci Bellvalyn 0,15mg/0,02mg. Beru...

Přibrání

Dobrý den před měsícem jsem vysadila antikoncepci lindynette 20. Začala jsem...

Přibrání na váze a zastavení růstu

Dobrý den.Potřeboval bych poradit ohledně syna.Je mu 19 let a stále roste.Má...

Přibrat na váze

Dobrý den.. Je mi 19let, výška je 166 a vážím 50kg. Velice těžce přibírám,ale...

Přibrat na váze

Dobrý den chtěla bych se zeptat jestli by jste mi doporučila něco učinného na...

Příbytek na váze

Dobrý den od ledna 2012jsem přibrala cca 6 kilogramů.Byla jsem na vyšetření...

Příbytek na váze

Dobrý den mám prosbu.Od ledna tohoto roku jsem strašně rychle přibrala na váze.Nemohla...

Přibývání na hmotnosti, Letrox

Dobry den..sem zoufala uzivam letrox 50mg tabletku kazdy den,ale porad tloustnu...

Přibývání na váze

Dobrý den, Užívám euthyrox 50 1 tbl , mám hypofci šž, ale od počátku užívání...

Přibývání na váze

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat, asi za 4 měsíce jsem přibrala 10 kg, jím...

Přibývání na váze

Je možné, aby při pravidelném používání léku Symbicort 400 dítě přibívalo na...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Hemoroidy

Dobry den, mam dotaz. Je mi 30let a mam vyhrezly konecnik a asi hemeroidy vnejsi...

Opakující se loupání a pálení rtu, oslabená imunuta.

Dobrý den, na rtech se mi tvoří zvláštní druh "oparu". Poprvé se...

Svědění hlavy

Dobrý den chtěla bych se zeptat je mi 57Let a stále mě svědí hlava,nechala...

Pocit opilosti, bolest hlavy, horší zrak

Dobrý den, už 4 týdny mám pocit opilosti bolí mě hlava už hned od rána trošku...

Bolest v oblasti kyčelního kloubu

hezký den pane doktore,před 5 dny jsem se velmi zakašlala a něco se mi zpříčilo...

Bulky na obličeji

Reaguji na: http://www.ulekare.cz/poradna-lekare/bulka-na-obliceji-244111 Ateromy...

Bulka konečníku

Dobrý den, je mi 36, cca před 3 roky jsem byl na částečné kolonoskopii a mimo...

Autoimunitni tyreopatie

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat na Váš názor ohledně krevních výsledků týkajících...

Bolesti zad vystřelující do nohy


Idelyn Beliema

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zdali užívání Idelyn Beliema tablet ovlivní...

Tvrdá bulka urpostřed hrudního koše

Dobrý den,asi před dvěmi lety mě probudila náhlá bolest uprostřed hrudníku provázena...

Nízký hemoglobin

Dobry den mam hodnoty hemoglobinu 73 jakym zpusobem se daji hodnoty zvednout...

Zápach moči

Můj moč je cítit víc než je obvyklé. Nemůže to avizovat nějakou vážnou nemoc?...

Paralen Grip v těhotenství

Dobry den,jsem v 18tt mela jsem teploty 38,5 a omylem jsem si vzala paralen...

Útvar na ultrazvuku

Dobrý den, chci se zeptat, je možné, aby byl nádor vaječníku pohyblivý, to...

Co je chronická imunopatie?

Dobrý den, druhý rok beru Euthyrox 50 poté, co mi byla zjištěna nedostatečná...

Občasná bolest varlat

Dobrý den, trápí mě občasná bolest varlat(převážně toho pravého, které je citlivější...

Mapovitý jazyk


Doléčení slepáku

Dobrý den mám takový dotaz mám po laparoskopické operaci slepáku a po 10 dnech...

Zápal plic

Dobry den, chtela jsem se zeptat moje 5mesicni miminko uz prez mesic kasle nas...

Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×