Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Propycil, kojení, vliv na dítě

Endokrinologie Andrea 7.10.2018

Dobry den,
mam 3 mesačnu dceru, ktorej som pod pazuchou, asi pred mesiacom, našla čierny chlp. Počas celého tehotenstva som sa liecila na štitnu žlazu, hypertyreozu, propycilom 50 v davke od 1-3 tabl.denne. Kojím a lieky uživam aj teraz. Momentalne 1tabl.denne. Riesila som to aj s jej pediatričkou. Vraj sa s tym este nestretla. Spravila jej zakladny krvny obraz a hormony štitnej žlazy. Všetko bolo v poriadku. Potom sme to už neriešili, ale dnes sme jej našli ďalši čierny chlpok na ličku. Prosím Vas moze to mat suvis s mojou štitnou žlazou popripade s liekom propycil 50? Ako nejaky vedlajši prejav? Mame sa pytat na nejake odbornejsie vysetrenie? Prveho syna som tiež prestala dojčit, ked mal 2 mesiace práve kvoli propycilu lebo mal zhorsenu krvotvorbu a znizeny pocet bielych krviniek. Po odstaveni dojčenia sa mu všetko upravilo.

Za odpoveď vopred ďakujem

Odpovídá lékař:

MUDr. Kristýna Jiříčková


Hezký den Andreo. Velmi díky za zajímavý dotaz, bohužel je tak odborný a specifický, že se obávám, že Vám nemohu já, jako všeobecný praktický lékař pro dospělé, dát 100% relevantní odpověd. Ovšem z logiky věci růst chlupů, chloupků i vlasů na těle je ovlivněn hormony štítné žlázy, takže teoreticky by s Propycilem výskyt těchto chloupků souviset mohl. Ovšem pokud má dcera v normě hodnoty štítné žlázy, poté bych se situace nebála, vy propycil užívat musíte, otázkou jen zůstává, zda ji kojit dál. Z mého pohledu pokud má dcera v normě hodnoty štítné žlázy - stačí odběr u pediatričky, pak bych kojila dál. Vy osobně docházíte na endokrinologii a máte hodnoty hormonů a léku nastaveny na normu? Váš dotaz ještě dále předávám ke zodpovězení našemu specialistovi z oboru endokrinologie, s pozdravem, KJ.

Odpovídá lékař:

MUDr. Zuzana Foglarová

Specializace: Diabetologie, Endokrinologie‎ Pracoviště: Endokrinologický ústav, Praha

Dobrý den Andreo. Propycil by neměl způsobovat problémy (chlupacení), které popisujete. Jedna tableta denně (když kojíte), nemá na dítě nežádoucí vliv. Rozhodnutí jestli kojit nebo ne, bych nechala na pediatrovi, ten to mu lépe rozumí. S pozdravem Dr.Foglarová

Související dotazy

Hyperfunkce štítné žlázy a kojení
Dobrý den, má užívání léku Propycil 50 vliv na dítě...
Alkohol při kojení
Dobrý den, měla bych dotaz ohledně požívání alkoholku...
Obtíže při kojení
Dobrý den, mé tříměsíční dítě již měsíc odmítá kojení....
Kojení
při kojení se mi dělají k večeru návaly horka a jde...
Kojení
V seriálu Nemocnice na kraji města, jsem si všimla,...
Kojení v 15- ti měsících
Vážená paní doktorko. Ráda bych se zeptala, zda je...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Propnutí kolena

Dobrý den, asi před 4lety jsem podstoupila operaci předního křížového vazu....

Propocené a promočené nohy

Dobrý den, mám velké problémy s chodidly. Hodně se mi potí nohy a i promočují....

Propofol

Dobrý den, Dá se propofol podávat jinak než transfuzi nebo nitrožilně? děkuji

Propouštěcí zpráva babičky (72), která byla diagnostikována s karcinomem žlučových cest

Vážený pane doktore, /paní doktorko/, chtěla bych Vás moc poprosit, zda byste...

Propouzení;Nespavost;Vyrážka

Dobré ráno, v poslední době tj. poslední týden se probouzím pravidelně ve 2:00-2:30.Pokaždé...

Propustné střevo

Dobrý den, je pravda, že existuje "syndrom propustného střeva," kdy...

Propycil 50 a kojení

Dobrý den, jsem necelých 6 měsíců po porodu, plně kojím, byla mi diagnostikována...

Propycil a játra

Dobrý den, můžete mi prosím napsat jak přesně jsou poškozovány játra, resp...

Propycil a Norethisteron

Dobrý den paní doktorko, trpím primární autoimunní hypertyreózou a v současné...

Propycil, Hlíva ústřičná a Koenzym Q10 - jdou dohromady?

Dobrý den, beru Propycil na štítnou žlázu a protože mám ještě i chronický únavový...

Proražený bubínek a Thaibox

Dobrý den, je to asi 2 měsíce zpátky. Při tréninku thaiského boxu jsem dostal...

Prorustajici sliznice do delohy

Dobry den,chtela bych se zeptat ohledne moznosti lecby když mi dr řekl ze priciny...

Prořezání druhých zubů

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na problém, který jsme našli u 6leté dcery....

Prořezávání zoubků

Dobrý večer, malé dáváme sirupy Paralen a Nurofen na teploty, rostou ji zoubky...

Prořezávání zubu

Dobrý den, žiji v zahraničí proto žádám nejdříve radu. Třetí den mám problém...

Prořezávání zubu moudrosti

Dobrý den pane doktore, v létě jsem mi začala prořezávat osmička a udělal se...

Prořezávání zubu moudrosti

Dobrý den, asi tak před čtyřmi dny se mi udělala v dásni za levou dolní sedmičkou...

Prořezávání zubů u kojence

Dobrý den, máme osmiměsíčního chlapečka. První zuby mu vyrostly v 5. měsící...

Prořezávání zubů, extrakce

Dobrý den měl bych dotaz z oboru ortodoncie. Dítě, holčička 7 let, má...

Prořídlá sítnice

Dobrý den,mám dotaz ohledně problému prořídlé sítnice - když jsem byla na očním...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Hnědé skvrny na penise

Dobrý den, trápí mě skvrny, které mám na penisu. Na žaludu a hlavně na předkožce...

Nachlazení


Sloupávání kůže na žaludu

Dobrý den chci se zeptat jestli to nebude zánět nebo něco jiného ale sloupava...

Retrográdní ejakulace

Dobry den,manzel bere asi rok lek omnic tocas 0.4 a cetla jsem v letaku,ze z...

Bolestivá uzlina v podpaží


Tlak pod žebry

Dobrý den paní doktorko, neděje se mi snad žádné drama, ale mám odletět na...

Bolest zad a varlete

dobrý den , už asi týden me bolí záda v bederní částí společně s levým varletem,...

Močový katetr

Dobrý den, mám dotaz k otci, ročník 1946 s diagnózou pokročilý Parkinson, vysoký...

Bodavá bolest

při prudkých pohybech mi vždy vystřelí do pravé zadní části hlavy vždy bolest...

Popraskaná kůže na penisu

Dobrý den, mam popraskanou předkožku a divně zbarvená. Problém mam už měsíc...

Antikoncepce a antibiotika


Bolest a otok patra


Nyní již druhý den mám hlen ve stolici, před 10 dny jsem dobrala ATB Biseptol 480

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně hlenu ve stolici. Před 10 dny...

Nateklý/zbytnely stydky pysk

Dobrý den,včera večer jsem zjistila,když mě nějak pálilo přirození,že mi natekly...

Vodnaté pupínky rukou

Dobrý den. Jsem skoro tři týdny po porodu a na rukách se mi objevily tyhle vodnate...

Skvrny na penisu

Dobrý den, vzhledem k tomu že jsem v pubertě tak mi již začíná růst ochlupení....

Dávkování antibiotik


Bolest břicha


Pohlavní nemoc

Dobrý den, mohu se zeptat, zdali je možné,že jsem se se nakazil pohlavní nemoci...

Regurgitace

Dobrý den, chtěla bych se ještě zeptat, zda je v pořádku výsledek ECHA: Stopová...

Reklama