Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Protilátky v krvi

Praktické lékařství Zuzana 21.7.2013

Vážená paní doktorko, dočetla jsem se, že chlamydie se z krevních odběrů prokazují obtížně (zda jde o akutní infekci či dříve prodělanou). Proto bych se chtěla zeptat, zda lze z výsledků krve bezpečně určit alespoň rozdíl mezi akutní infekcí a infekcí prodělanou již asi před deseti lety - zda je tento časový rozdíl tak velký, že dřívější a současná infekce opravdu již být zaměněny nemohou (jestli po deseti letech v krvi vůbec ještě nějaké protilátky jsou patrné)? Předem moc děkuji za odpověď. Zuzana

Lékař uLékaře.cz
Odpovídá lékař:

Lékař uLékaře.cz

Dobrý den,
v krvi se při infekci chlamydiemi tvoří 3 druhy protilátek:
1) IgM protilátky se tvoří 2-3 týdny po začátku prvního onemocnění, pokud jsou v krvi osamoceny, svědčí to pro primoinfekci, při opakovaných infekcích se již většinou netvoří (ale mohou se tvořit).
2) IgA protilátky nastupují později než IgM, typický je pro ně vzestup při opakovaných infekcích (ale rozhoduje klinický obraz onemocnění (příznaky, potíže)
3) IgG protilátky se tvoří za 6-8 týdnů po začátku onemocnění, jejich izolovaný výskyt bez klinických projevů je typický pro stav po prodělání infekce. Pokud jsou současně zvýšené i IgA, svědčí to spíše pro opakovanou infekci nebo chronickou infekci, pokud IgA i IgM, svědčí to pro probíhající první nebo opakovanou infekci.
Doufám, že je má odpověď alespoň trochu srozumitelná, při interpretaci výsledků je ale vždy nutné kromě krevních testů hodnotit i příznaky, případně výsledky kultivace. Váš lékař, který testy prováděl, by měl být schopen výsledky vyhodnotit a také je Vám vysvětlit.
Zdravím Vás.

Související dotazy

Protilátky v krvi
Dobry den, je mozne aby po dvou letech od potencionalni...
Protilátky
Dobrý den.Chci se zeptat.Kdybych se nakazila infekcí...
Protilátky
Dobrý den.Chci se zeptat.Kdybych se nakazila infekcí...
Protilatky v krvi a HCG
Dobry den, jeste bych se chtela zeptat, zda jine protilatky...
Protilátky v krvi po infekci
Dobry den, je mozne aby stejne jako napr.par let po...
Protilátky
Dobrý den, při preventivní prohlídce u své doktorky...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Protilátky u covid-19

Dobrý den, dnes jsem se nechala testovat na protilátky Covid 19,ale z výsledků...

Protilátky u covid-19

Dobrý den, Mám dotaz týkající se protilatek na Covid 19 Kazdy týden, minimálně...

Protilátky u covid-19

Dobry den, Pokud ma nekdo pozitivni test na protilatky a potka se(zije v domacnosti)...

Protilátky u covid-19

Dobrý den, dovolte mi prosím se na Vás s důvěrou obrátit. Vzhledem ke skutečnosti,...

Protilátky u covid-19

Dobry den, chci se zeptat, za jak dlouho po prvních příznacích nejlépe absolvovat...

Protilátky u HIV

Dobrý den, testy na hiv se mohou považovat za spolehlivé již po 2 měsících,...

Protilátky u mycoplasmové infekce

Dobrý deň, prosím Vás vedel by mi výsledok tohto vyšetrenia krvi vysvetliť odborník...

Protilátky u Rh negativní matky.


Protilátky v krevní skupině

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, co to znamená, když mi vyšly nějaké tři protilátky...

Protilátky v krvi

Dobrý den, paní doktorko chtěl bych se zeptat ohledně mojí imunitu a případný...

Protilátky v krvi

Dobry den, je mozne aby po dvou letech od potencionalni nakazy infekci(hiv,hepatitida..)cloveku...

Protilatky v krvi a HCG

Dobry den, jeste bych se chtela zeptat, zda jine protilatky v krvi mohou snizit...

Protilátky v krvi IGG 1,77

Dobrý den, byly mi zjištěny protilátky borelií v krvi IGG 1,77 a doktor mi...

Protilátky v krvi po infekci

Dobry den, je mozne aby stejne jako napr.par let po ockovani kdy muze cloveku...

Protilátky v těhotenství

Dobrý den,jsem ve 13 týdnů těhotenství,krevní skupiny AB Rh pozitivní a vyšly...

Protilátky v těhotenství

Dobrý den,jsem podruhé těhotná.Rh faktor neg.,manžel poz.U prvního těhotenství...

Protilátky v těhotenství

Dobrý den, mám pozitivní protilátky anti-D titr v NAT 128. Krevní skupina je...

Protilatky v tehotenstvi

Dobry den chtěla jsem se zeptat co se muže stat,když mam test na protilatky...

Protilátky v těhotenství

V 19 tt mi byly zjištěny pozitivní protilátky. V předchozím těhotenství vše...

Protilátky v těhotenství

Dobrý den, dostala jsem se do situace kdy je velmi málo, ale stále pavděpodobné...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Naražené koleno

Dobrý den, na velikonoční pondělí 6.4. jsem upadl na silnici na pravé koleno....

Prochladnutí

Dobrý den paní doktorko. Ráda bych se ještě jednou zeptala na prochladnutí u...

Pupínek na vagíně velký stydký pysk

dobrý den, udělal se mi předpár dny na vagíně pupínek na velkém stydkém pysku...

Tlak v močovém měchýři

Dobry den, cca pred 2 mesici, po nechranenem styku se objevilo simrani, stipani...

Bolest pod žebry


Epilepsie, ostré vlny, EEG

Dobrý den, chtěla bych poprosit o překlad "do češtiny" pro obyčejného, člověka...

Bolest zad a zvýšená teplota


Opar

Dobrý den, moc děkuji za odpověď na předchozí otázku ohledně pásového oparu....

Mírně oteklá noha, lymfedém

Dobrý den, je mi 24 let a mám problém už delší dobu s mírně oteklou levou nohou...

Methotrexat a alkohol?


Nízka tělesná teplota

Dobrý den, chci se zeptat. Poslední dobou mívám telotu v rozmezí 35.0 - 36.0...

Únava, návaly horka, bušení srdce

Dobrý den trápí mě stálá únava, mívám návaly horka i v noci mě to budí,pak vnitřní...

Masturbace po konizaci

Před týdnem jsem byla na konizaci děložního hrdla. Musím být bez sexu 1 měsíc....

Naražený prst na noze


Prohlubeň na lebce

Dobry den, Na lebce na prave strane se mi objevila prohluben, kterou na druhe...

Bolest v zádech po jídle

Dobrý den, mám takový problém, který se mně stává jednou za čas, avšak když...

Černý hlen

Dobrý den, měla bych jeden dotaz ohledně smrkání a barvy hlenu. Přibližně...

Macmiror a léčba partnera


Opar

Dobry už dva tydny mam opar na spodnim rtu a mazu si ho mastičkou Herpesin ktera...

Příušní žláza tumor

Dobrý den,dle USG tumor levé příušní žlázy palp.tuhý ohraničení tumor střední...

Reklama