Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Průjem

Trávení Andrea 17.2.2019

Dobry den,
uz sem pisem asi kazdy mesiac, neustale beham od doktora k doktorovi a stale mi nikto nepomohol. Som uz velmi zufala a neviem co robit. Liecim sa na hypertyreozu od polky roka 2015. Cely cas beriem propycil 50, momentalne v davke 1tabl.denne spolu s kyselinou listovou. Od kedy sa na stitnu liecim zacala som mavat aj problem s travenim. Sem tam ma prehnalo, mozno tak 2 x do mesiaca a hotovo, nebolo to nejak obmedzujuce, pocas tehotenstiev v r.2015 a v r.2018 som mala relativne pokoj, ale od 5.1.tohto roku sa to rapidne zhorsilo. Mavam hnacku kazdy den 1 az 2 krat. Je super tyzden, ked ju nemam 2 dni v tyzdni. Obvodny lekar mi spravil nejake vysetrenia krvi, krvny obraz bol v poriadku, leukocyty mam na spodnej hranici, ale to bude zrejme tym propycilom. Sedimentaciu mam zvysenu, pecenove testy ok, stolica na kvasinky vysla pozitivna a vysli mi aj zvysene mycoplazmy. U gastroentrologa mi vylucil ulceroznu kolitidu a crohna, na alergologii alergie na potraviny. Pani doktorka este odporucila sono brucha a vyjadrila sa, ze to moze suvisiet so stitnou zlazou, ze zrejme sa tam nieco deje. Hnacku mam hoci kedy, staci, ked je voda studensia, alebo jedlo horucejsie. Nieco mi nesadne a hned musim utekat. Jogurt nemozem vobec. Lepok mi zle nerobi to mam odsledovane. Pred a pocas hnacky mam take krce, ze mi je na zvracanie. Uz sa mi stalo aj, ze som sa zobudila o jednej rano na krce v bruchu a naslednu hnacku. Nemozem ani nikam chodit, prepadne ma hned panika, ze ma to niekde chyti. Brucho ma z tych stresov nozaj rozboli. Mam 2 male deti a takto uz dalej nevladzem. Neraz som s nimi musela utekat domov. Ja neviem uz kto by mi pomohol. Mam pocit, ze ma nikto nepocuva a vsade ma odbiju. Rozmyslam nad radiojodom alebo vyoperovanim stitnej zlazy. Od gastroentrologa mam probiotika Mutaflor, beriem este b komplex a selen. Sem tam po hnacke si dam aj imodium. Prosim Vas poradte mi co mam spravit? Neviem sa ani z domu pohnut. Ked niekam ideme radsej cely den nejem, ale ani to mi niekedy nepomoze. Za mesiac som schudla uz cez 4kg. V prilohe Vam poslem foto poslednych krvnych vysledkov.

Odpovídá lékař:

MUDr. Danica Fričová


Dobrý den Andreo, chápu, že Vás problém velice trápí, ale vězte, že čím více budete z toho ve stresu, tím horší to bude. Psychika má velký vliv na trávení a často jen pouhý strach z toho, že "Vás to přepadne" může průjem vyvolat. Obtíže by mohly souviset se štítnou žlázou, avšak Váš dotaz přeposílám odborníkům v oboru gastroenterologie, kteří Vám budou ještě na dotaz odpovídat. Vyčkejte na odpověď.
S pozdravem

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, slečno Andreo, abych Vám mohla odpovědět podrobněji, potřebovala bych, abyste nám zaslala kopie výsledků z gastroenterologie (kolonskopie a gastroskopie), dále i z alergologie. Protože z toho, co vidím, je štítná žláza dobře léčená, ultrazvuk by jistě byl vhodný, ale na tom se domluvíte na endokrinologii. Domluvte se také na možnosti, že by Vaše potíže mohly souviset s léčbou poruchy štítné žlázy. Lék dělává trávicí potíže a navíc obsahuje laktózu, která myslím, že Vám dělá potíže (viz dále). Pokud máte potíže s trávením laktózy a potíže začaly po zahájení léčby štítné žlázy, je možné, že je zde souvislost. Z laboratorních testů se ukazuje, že máte vyšší bilirubin, nevím, zda se vyšetřilo proč. Může se jednat o benigní hyperbilirubinermii zvanou Gilbertův syndrom, u kterého jsou také různé trávicí a další obtíže. Optejte se gastroenterologa. Také Vaše obtíže mohou být dané lékem na štítnou žlázu, který mívá nežádoucí účinky jako nevolnosti, zvracení, poruchu jaterních testů (je třeba jaterní testy kontrolovat pravidelně). Nevidím, že by byly dobře udělané odběry na celiakii, tu by bylo třeba předně vyšetřit pomocí celkového IgA, protilátek proti tkáňové transglutamináze. To, že píšete, že lepek můžete, nevylučuje, že celiakii nemáte. Pokud jsou obtíže jako máte Vy, pak je jistě na místě udělat biopsii ze žaludku při gastroksopii. Nevím, zda se to dělalo. Dále máte pravděpodobně nesnášelivost mléčného cukru laktózy, když běžíte hned po jogurtu a máte potíže po užívání léku na štítnou žlázu. Na to také existují vyšetření, vyžádejte si jej u Vašeho gastroenterologa. Upozorňuji, že se nejedná o alergii, takže z alergologických testů se na to nemuselo přijít. Nesnášenlivost znamená, že nemáte enzymy, které mléčný cukr tráví. Doporučuji každopádně, abyste na měsíc nejedla žádné mléčné výrobky a ani potraviny, co mléko a laktózu obsahují (prohlédněte si složení výrobků, budete překvapená, kde všude je mléko a laktóza, například v pečivu, sušenkách, margarínu, uzeninách atd.). Po měsíci, pokud se obtíže zlepší, můžete řici, že máte nesnášenlivost a zkoušet, které výrobky snesete. Doporučuji začít s návratem pomalu, většinou lidé, kteří mají intoleranci, snesou máslo a velmi tvrdé sýry (parmezán, grana padano, gran moravia). Někdo snese jogurty, moje zkušenost je taková, že je nedoporučuji. Obecně pak doporučuji začínat s kozími výrobky jako kozí máslo a kozí tvrdé sýry, které mají méně laktózy. Také není jasné, zda jste měla provedený ultrazvuk břicha, vyšetření hormonů, minerálů a iontů, což by se mělo doplnit. Pokud se zcela vyloučí celiakie, pokud nedojde ke zlepšení po vysazení mléčných výrobků, nebude nic na ultrazvuku, na gastroneterologii se neprokáže nesnášenlivost laktózy a dalších cukrů a ani jiná vyšetření nepřinesou vysvětlení, pokud se případně změní lék z endokrinologie a nedostaví se účinek, je možné, že se u Vás jedná o dráždivý tračník. To se potom řeší podáváním léků jako Prosulpin, Duspatalin, které jsou na předpis, dále psychoterapií a úpravou jídelníčku. Přeji Vám, aby se přišlo na to, co způsobuje Vaše potíže, abyste se mohla začít cítit lépe. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Průjem
Dobrý den, již 3. den mě trápí průjem, první dva dny...
Průjem
Dobrý den je mi 23 let a uz asi cca tyden mam úplně...
Průjem
Dobrý den. Už delší dobu mám problém s bolestmi břicha....
Chornický průjem
Dobrý den, rád bych požádal o Vaší pomoc. Jde o...
Chronický průjem
Dobry den,chtela bych se zeptat ,maminka 82 let -alzheimer...
Průjem
Dobrý den chtěl bych se zeptat. Po užití 15te pilulky...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Průjem

Dobrý den, včera jsem byla na WC a měla jsem tmavě hnědou bobkovitou stolici,...

Průjem

Dobrý den, ráda bych požádala o radu. Syna (1,5 roku) už delší dobu trápí střevní...

Průjem


Průjem

dobrý den pane/paní doktore/doktorko mám dotaz,už asi týden mám následujici...

Průjem

Dobry den včera jsem psala abych Všechno upřesnila tak prujem jsem mela 5 dni...

Průjem

Dobrý den, mám takové trápení. Nikdy jsem na průjmy netrpěla. Jestli jsem měla...

Průjem

Dobrý den, potřebovala bych poradit. Cca týden mám problémy s průjmem. Poprvé...

Průjem

Dobrý den, užívám pravidelně ATK YAZ. Aktivní tabletu užívám pravidelně mezi...

Průjem

Dobrý den, dcerce jsou 3 roky, před 14-ti dny prodělala střevní chiřpku, měla...

Průjem

Dobrý den, Už třetí den mě trápí průjem vždy ráno. V sobotu jsem byla na...

Průjem

Dobrý deň, 3 mesiace ma trápia hnačky s krčami v bruchu, mávam ich po jedle,...

Průjem

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na několiko otázek. Může být lék IMODIUM...

Průjem

Dobrý den mám dotaz,můj manžel má asi už 5 dní průjem,teploty 38,zimnici,a...

Průjem

Dobrý den Mám problém s vyžívou. Když jím syrovou zeleninu kedlub,rajče,mrkev...

Průjem

Dobrý den pani doktorko. Moc prosím o radu ohledně antikoncepce. Beru prášek...

Průjem - co se děje při nedodržení diety

Dobrý den, už dva dny chodím co 20 minut na záchod, užívám endiaron a černé...

Průjem - jak dlouho užívat Endiaron

DOBRY DEN CHCI SE ZEPTAT UŽ 2 DEN MAM PRŮJEM ZAČAL JSEM UŽÍVAT ENDIARON JAK...

Průjem + antikoncepce Jangee

Dobrý den, včera okolo 19:00 jsem měla průjem ( hned jsem si vzala laktobacil)....

Průjem 22 hodiny po užití antikoncepce Yaz

Dobrý večer, užívám antikoncepci YAZ. Chtěla bych se zeptat: cca 2 hodiny před...

Průjem 22 hodiny po užití antikoncepce Yaz

Dobrý večer, užívám antikoncepci YAZ. Chtěla bych se zeptat: cca 2 hodiny před...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Rtg hrudníku

Prosí Vás chcel by som sa spýtať, aký je rozdiel pri Rtg hrudníka ak jeden...

Vřed na penisu


Artróza ramene a léčba

Dobrý den. Už půl roku mě trápí artróza pravého ramene s poměrně silnými bolestmi,...

Menopauza

Dobrý den, mám dotaz , již 3 měsíce se mi objevují nepravidelné menstruace ,Začali...

Nadmuté břicho

Dobrý den,mám 8letého syna ,který si poslední zhruba 2 měsíce stěžuje téměř...

Vnější hemoroidy, mast FAKTU

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Udělal se mi zřejmě hemeroid vnejší u konečníku....

Zvětšené mízní uzliny v tříslu a riziko rakoviny


Syfilis?

Syfilis Dobrý den,zhruba před měsícem jsem měla nechraneny pohlavní styk a...

Rozdíl aulin a nimesil

Dobrý den chtěl bych se zeptat jaký je rozdíl mezi AULINEM a NIMESILEM a co...

Bolest žaludku

Dobrý den jiz mesic mívám divny tlak v oblasti zaludku,zacalo to kdyz sem v...

Zarudlá pokožka a loupání kůže na genitáliích

Dobrý den, už 2 roky trpím zarudlou pokožkou na genitáliích, která nepříjemně...

Vykašlávání tuhého a dlouhého hlenu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, mám dlouhodobý problém s vykašláváním hlenu....

Buzení během noci, nemohu dýchat

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, už asi tři měsíce mě trápí, že se každou noc...

Mravenčení palce u nohy


Hořko v ústech

Dobry den uz asi 4 dny mam velice hořko v ustech (Celodenne be jen po jidle...

Bolest zad

Dobrý den, mám celkem velkou bolest zad při ležení na břiše..v noci mě to probudí...

Fordyce's spots

Dobrý den j mi 14 let a na penisu jsem objevil asi pred rokem fitdyce spots...

Bolest od svalu na stehně - je nutná operace?

Dobrý den, rád bych se Vás zeptal na radu, zda mám podstoupit operaci, lékař...

Brnění končetin

Dobrý den, chci se zeptat na svůj problém. Je to už asi měsíc dva, kdy se potýkám...

Zvětšené tvrdé uzliny pod uchem


Reklama
Zavřít