Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Průjem

Trávení Dana 20.7.2019

Dobrý den,chtěla bych se poradit.Je mi 53 let.Mám diabetes 2.stupně asi 10 let.Nasazen metformin 850, 1x za den hned od začátku.Víška 160cm váha 74kg. Hladina cukru byla až do února uspokojivá.Od února se zvedla na 9,1mol. Obvodní lékař mi zvedl dávku na 1.0.1.Na kontrolní odběr jdu za měsíc.A na Internu kam chodím každého půl roku, za 3 měsíce.Ale co mě začalo trápit je řídká stolice,není to úplně průjem ,je to sice ráno ale i 2 až 3x do hodiny.Docela často mě pak celý den pobolívá břicha nebo střeva,prostě se necítím dobře,jako bych měla zase jít na velkou,nevím jak to přesně popsat.K tomu se přidal přechod,návaly horka nemůžu v noci pořádně spát.Ráno jsem unavená.Beru Lanzul na chronický zánět žaludku a letrox 50 na štitnou žlázu.Může souviset řidká stolice a ta nepohoda střev s vyšší dávku metforminu?To mě trápí asi nejvíc,bojím se jít i do obchodu,natož někam cestovat.Děkuji za odpověd.

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Suchecká


Dobrý den, Metformin obecně může působit dyskomfort v oblasti střev a řídká stolice je častý nežádoucí účinek tohoto léku. U někoho se může vyskytnout při vyšší dávce léku, u někoho se vyskytne již při nasazení nižší dávky léku. Myslím si tedy, že zvýšení dávky Metforminu je příčinou Vašich střevních potíží (řídká stolice, bolesti břicha; u někoho bývá přítomna i zvýšená plynatost a další). Vzhledem k potížím doporučuji navštívit co nejdříve praktického lékaře (v pondělí) a potíže mu popsat. Lékař může Metformin vyměnit za Metformin XR (forma XR by neměla již působit střevní potíže). Pokud by potíže po Metforminu, i při XR formě, trvaly nadále, může lékař nasadit jiný lék (toto je spíše v rukou internisty, diabetologa - tito lékaři mají možnost předepsat i jiné léky, které praktický lékař předepsat nemůže).
Jděte tedy k lékaři, Vaše potíže jsou řešitelné. Přeji, aby se vše brzy upravilo. S pozdravem BB.

Odpovídá lékař:

MUDr. Anna Prchlíková


Vážená paní, možná příčina, pokud se začátek obtíží časově shoduje s navýšením dávky metforminu, skutečně může být právě tím navýšením. Jak navrhla kolegyně, je možné volit metformin jiného výrobce, který se liší formou - konkrétně bych volila Glucophage XR. Pokud by toto nebylo (hodnoceno po týdnu) efektivní, pak bych neztrácela čas a provedla vyšetření k vyloučení jiné příčiny změn ve vyprazdňování a bolestí břicha - sono břicha, kolonoskopii, lab. testy. Malé části pacientů, nesedne ani Glucophage XR (ale opravdu malé), pak bych se domluvila s internistkou na jiné terapii. Každopádně dbejte na režimová opatření - jezte lehká nenadýmavá jídla, nutričně hodnotná, snažte se zařadit fyzickou aktivitu, shodit váhu. Určitě by bylo vhodné, abyste opakovaně byla edukována o tom, co máte jíst a jak vařit - zeptejte se svého internisty, obvykle edukace zajišťuje spolupracující zdravotní/dietní sestra. Pokud Váš internista toto neposkytuje, objednejte se na diabetologii, můžete využít naší poradny.

Související dotazy

Průjem
Dobrý den, již 3. den mě trápí průjem, první dva dny...
Průjem
Dobrý den je mi 23 let a uz asi cca tyden mam úplně...
Průjem
Dobrý den. Už delší dobu mám problém s bolestmi břicha....
Chronický průjem
Dobry den,chtela bych se zeptat ,maminka 82 let -alzheimer...
Chornický průjem
Dobrý den, rád bych požádal o Vaší pomoc. Jde o...
Průjem
Dobrý den chtěl bych se zeptat. Po užití 15te pilulky...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Průjem

Dobrý den, byl mi zjištěn deficit laktázy a i přes dodržování diety mám stále...

Průjem

Dobrý den. 4 den mě trápí průjem. První 2 dny byl hodně silný a 3 den se objevila...

Průjem

Dobry den, mam uz 3 dny vodovy prujem a horecku kolem 39 stupnu, ve vlnach dostavam...

Průjem

Dobrý den, už pár dnů mám průjem. Břicho mě nebolí, pouze mě trápí průjem. Mám...

Průjem

Dobry den,mam dotaz brala jsem po dobu 6 dni atb.Polygynax a ten mi pekne znicil...

Průjem

Dobrý den, před měsícem a půl jsem začal mít problémy s průjmem (vodnatý), bolesti...

Průjem

Dobrý den,mam dotaz ohledně synka 2r10m.Opakovanna,vlastne běžná kašovitá stolice...

Průjem


Průjem

Dobrý den, již 4. den mám průjem (střídavě řídký, vodnatý, někdy pouze hlenovitý)...

Průjem

Dobrý den. Jsem 14 dnů po operaci žlučníku. Koliky ani jiné žlučníkové záchvaty...

Průjem

Dobrý deň. Už zhruba šesť dní ma trápi hnačka (spočiatku biely hlien, posledné...

Průjem

Dobrý den, moje tříletá dcera má již 14 dní průjem. Začalo to v noci před...

Průjem

Dobrý den prášek si beru každý ráno..průjem jsem měla ve čvrtek odpoledne,...

Průjem

Dobrý den, před 14ti dny v letním vedru jsem měl úpal, od rána do cca 13h jsem...

Průjem


Průjem

Dobrý den moje dcera 20 let a můj syn 13 let mají od pondělka 9.7. 2018 průjem,...

Průjem

Dobrý den! Sice vím, že mi nemůžete pomoci takhle po netu, ale aspoň jsem se...

PRŮJEM

Dobry vecer,mam veliky dotaz-tyka se moji 81 lete babicky.Ma velke strevni potize.Priblizne...

Průjem

Dobrý den, již asi 7 měsíců trpím zažívacími problémy, hlavně pak průjmem,...

Průjem

3,5 letá dcera si asi týden stěžuje na bolesti bříška. Asi 3x během tohoto týdne...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Kolika u novorozence

Dobrý den,mám 6 týdeního chlapečka a nejspíš trpíme na koliky,ale trvá to celý...

Stav po plastice vazů kolene

Dobrý den, koncem listopadu jsem si při skákání přetrhl přední zkřížený vaz...

Svědění kůže penisu


Zvětšení penisu

Dobrý den, Mám problém s penisem. Jeho délka je 15.5cm a vidím, že přítelkyně...

Zlomenina kotníku

Dobrý den. Mám čerstvou komplikovanu zlomeninu kotníku (reposice proběhla včera...

Retraktilní varle

Dobrý den, u devítiletého syna lékařka zjistila retraktilní testes. Mohu se...

Antihistaminika


Brnění končetin a zhoršená psychika

Dobrý den, je mi 23 let a již půl roku mě trápí tentýž problém. Brnění končetin....

Cipralex v těhotenství

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné užívat AD Cipralex během plánování...

Revma po infekci ??

Dobrý den mám dotaz na děti sešlo se nám toho tento měsíc více. Dcera 3,5 roku...

Zvýšené ASLO

Dobrý deň, Prosím Vás o radu ohľadne zvýšeného ASLO. Syn ( 15 rokov) mal kožný...

Svědění penisu

Dobrý den, mám problém, je mi 19 let a zhruba před 5 mesici jsem mel sexualni...

Budím se každou noc kolem třetí hodiny


Potíže s jizvou po operaci štítné žlázy

Dobrý den, dnes je to přesně 14 dní, co jsem po celkovém odstranění štítné žlázy....

Výhřez ploténky, L5/S1,

Dobrý den, můžete mi prosím, vysvětlit nález CT, RTG, EMG, MR. Jsou to pro mě...

Bolest v pravém podbřišku a špinění

Dobrý den, pane doktore, prosím o radu, jak dále postupovat, abych něco nezanedbala....

Nález MR

Po diagnostike hyperventilačnej tetánie odoslaný na MR mozgu, kvôli pretrvávajúcemu...

Smithova zlomenina

Hezký den,dne 17.6.2015 mě byla provedena operace na levém zápěstí,předloktí...

Poslednú dobu mám dýchacie tažkosti.

Dobrý deň Poslednú dobu mám dýchacie tažkosti bol som na RTG plúc s nasledujucim...

Vysoký systolický krevní tlak (diastolický normální až nízký)

Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda je normální pokud po opakovaných měřeních...

Reklama