Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Průjem

Trávení Milan 12.7.2019

Dobrý den, před 14ti dny v letním vedru jsem měl úpal, od rána do cca 13h jsem nic nejedl a nepil jelikož to nedovolilo pracovní vytížení ve voze. Na rychlo jsem si koupil na benzince bagetu s majonézou a vodu. Večer po cestě domu mi bylo už zle, zima, pustil jsem si bohužel i topení. Večer přehřátý, měl jsem teplotu 39st. + průjem. Cca další 2 dny stále průjem a zvýšená teplota. Třetí den problémy ustaly, průjem už nebyl vodový, ale řidší. Od prvního dne jsem nasadil dietu - imodium, banány, bíle suché pečivo. Cca 5tý den kdy stolice byla řídká ale byla jen cca 3x max 4x za den jsem začal jíst nízkotučné potraviny. Šunku s 98% masa, nízkotučný sýr, rýžové chleby, občas vařené kuřecí s bramborem, suchou mrkev, activii a banány. Po týdnu návštěva u dr s tím že jsem 5dní bral ENTEROL A BIOPRON - ten beru stále. Nepomohlo. Stolice furt ridší a 3x denně. Dietu držím do dnes, nic tučného, jen minerální voda a černý čaj s piškotem. Tento týden jsem byl na výtěru + krev zda není přítomna alergie na lepek ( moje máma ji má už 10 let ) nebo jestli nemám nějakou infekci. Stolice občas ok, občas řidší. Moje doktorka je na dovolené a náhradní to moc nezajímá a doporučila mi jíst už normální stravu bez tuků. Problém mám zatím stále, nevím co dál. Ještě jsem užíval smectu + kulíšek forte a bez výsledku. Večer střeva dost pracují a plyny zapáchají. Jinak je to cca 3 týdny zpět kdy se mi udělal v konečníku pupínek, bál jsem se zda nejde o hemoroidy ale to mi bylo u dr vyvráceno. Nevím, zda to s tím nesouvisí. Děkuji

Doplnění informací: podle výtěrů se jedná o kampylbakterialni infekci.Vůbec nevím co na to užívat, doktorka v zastoupení mi poradila hylak. Ale to se mi podle příb. letáku nezdá.

Doplnění informací: paní doktorka mi doporučila hylak s endiaronem a brát obojí 3x denně. Antibiotika žádná. Do práce chodím, nedělám v potravinářství, jezdím sám autem. Žádné další příznaky již 14 dní nemám. Stravu mi paní doktorka řekla ať jim vše krom tučného, ale třeba losos pečený s bramborem vařeným mi neudělal dobře. Jinak jím banány, přesnídávky, pečivo, chléb s florou a kuřecí šunkou. Prášky beru následovně - 8:00 endiaron 10:00 hylak 12:00 biopron 14:00 endiaron 16:00 hylak 18:00 endiaron 20:00 hylak. Piju jen minerálky a sem tam černý čaj lehce slazený s citrónem. Bohužel moje praktická lékařka má ještě týden dovolenou... potíže zatím neprestávají, na wc chodím jednou, 2x denně stolice vypadá ok ale v míse není vcelku.

Odpovídá lékař:

MUDr. Daniela Králová


Dobrý den pane Milane, dle popisu obtíží se domnívám, že se jedná o infekční důvod průjmu, doporučuji Vám zakoupit Endiaron a užívat ho do vybrání balení 2 tablety ráno a 2 tablety večer, dále bych ještě pokračovala s dietním režimem se zvýšeným příjmem tekutin. Probiotika také berte. Důležitý je výsledek provedeného výtěru z konečníku na který se pak informujte, případně kontrola u praktické lékařky při trvání obtíží. S pozdravem.

Odpovídá lékař:

MUDr. Anna Prchlíková


Vážený pane Milane, kampylobakter je jedním z nejčastějších původců bakteriálních průjmů. Jedná se o infekci, dodržujte proto prosím režim - léčte se doma (máte nárok na neschopenku, bylo by to i kolegiální, v některých zaměstnáních jako je potravinářství je to dokonce povinnost), dodržujte hygienu, myjte si ruce pečlivě. Pokračujte v dietní stravě (dle tolerance volte přísnost diety), dosolujte, dbejte dostatečné hydratace. Z léků užívejte pouze Endiaron - 1 balení dle příbalového letáku. Až po dobrání Endiaronu začněte užívat probiotika, třeba Hylak nebo něco, co už máte doma (třeba Biopron, je to vcelku jedno, Hylak se preferuje i v nemocnicích, má příznivý profil, ale netrvala bych na něm). Kontrolní odběry stolice, pokud nemáte rizikové zaměstnání ve smyslu práce v potravinářství, nejsou potřeba, do práce se začne chodit po odeznění průjmů. V případě, že se do dvou týdnů stolice nesrovná, navštivte infekční ambulanci. Ohledně pupínku v konečníku - pokud je tam 3 týdny, je to celkem krátko, může se jednat o vřídek vzniklý po podráždění (pokud vznikl ještě před epizodou průjmů, tak ho pochopitelně průjmy nevyvolaly a opačně to nefunguje, vřídek průjmy nevyvolá), můžete mazat dubovou kůrou, pokud by však afekce nemizela, určitě navštivte chirurga, nejlépe proktologickou/chirurgickou ambulanci. S pozdravem Anna Prchlíková

Odpovídá lékař:

MUDr. Anna Prchlíková


Vážený pane Milane, pokud máte stolici už jen 1-2x denně a pouze se rozpadá, nejedná se už o průjem. Pouze máte ještě pozměněné zažívání. Nepochybuji, že se časem upraví, a to i bez většího úsilí. Moc mi nedává smysl kombinovat Hylak + Biopron, obojí jsou probiotika, stačí jedno, lépe Hylak. Ani kombinace s Endiaronem, což je střevní desinficiens, mi moc smysl nedává, myslím, že Endiaron může likvidovat i bakterie obsažené v probioticích, tedy je může znehodnocovat. Dobrala bych tedy na Vašem místě Endiaron a pak pokračovala užíváním Hylaku cca 1 měsíc. Dieta není potřeba přísná, dle tolerance volte dietní protiprůjmovou stravu, upřednostňujte vařené pokrmy, připravujte si rizota, těstoviny, dušené maso. Minerálky můžete, lépe vyšumělé. Úprava stolice do normálu může trvat, dejte tomu cca měsíc. Nestresujte se, nepijte alkohol. S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Průjem
Dobrý den, již 3. den mě trápí průjem, první dva dny...
Průjem
Dobrý den je mi 23 let a uz asi cca tyden mam úplně...
Průjem
Dobrý den. Už delší dobu mám problém s bolestmi břicha....
Průjem
Dobrý den chtěl bych se zeptat. Po užití 15te pilulky...
Průjem
Dobrý den, chtěla bych se zeptat už asi rok mě trápí...
Průjem
dobrý den pane/paní doktore/doktorko mám dotaz,už...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Průjem

Dobry den,mam dotaz brala jsem po dobu 6 dni atb.Polygynax a ten mi pekne znicil...

Průjem

Dobrý den, před měsícem a půl jsem začal mít problémy s průjmem (vodnatý), bolesti...

Průjem

Dobrý den,mam dotaz ohledně synka 2r10m.Opakovanna,vlastne běžná kašovitá stolice...

Průjem


Průjem

Dobrý den, již 4. den mám průjem (střídavě řídký, vodnatý, někdy pouze hlenovitý)...

Průjem

Dobrý den. Jsem 14 dnů po operaci žlučníku. Koliky ani jiné žlučníkové záchvaty...

Průjem

Dobrý den,chtěla bych se poradit.Je mi 53 let.Mám diabetes 2.stupně asi 10 let.Nasazen...

Průjem

Dobrý deň. Už zhruba šesť dní ma trápi hnačka (spočiatku biely hlien, posledné...

Průjem

Dobrý den, moje tříletá dcera má již 14 dní průjem. Začalo to v noci před...

Průjem

Dobrý den prášek si beru každý ráno..průjem jsem měla ve čvrtek odpoledne,...

Průjem


Průjem

Dobrý den moje dcera 20 let a můj syn 13 let mají od pondělka 9.7. 2018 průjem,...

Průjem

Dobrý den! Sice vím, že mi nemůžete pomoci takhle po netu, ale aspoň jsem se...

PRŮJEM

Dobry vecer,mam veliky dotaz-tyka se moji 81 lete babicky.Ma velke strevni potize.Priblizne...

Průjem

Dobrý den, již asi 7 měsíců trpím zažívacími problémy, hlavně pak průjmem,...

Průjem

3,5 letá dcera si asi týden stěžuje na bolesti bříška. Asi 3x během tohoto týdne...

Průjem

Dobrý den, od soboty trpím průjmem a přidala se k tomu i bolest hlavy. Taková...

Průjem

Dobry den, pane doktore chtela jsem se Vas zeptat: jestli je mozna nejaka preventivni...

Průjem

Dobrý den , asi 14 dnů mám jednou někdy 2x denně průjem , přikládala jsem ho...

Průjem

Dobrý den je mi 17 a potřeboval bych poradit.Ráno když jsem vstával tak jsem...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Krvácení při antikoncepci

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda-li je normální špinění při antikoncepci....

Bolest hlavy za okem

Dobrý den, dlouhodobe s ruznymi přestávkami trpím bolesti hlavy. Bolest se vyskytuje...

Bolest v krku a koronavirus


Mám třes rukou, neurologie mi předepsala lék Neurol 0.25mg.

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, neurologie mi předepsala lék neurol 0.25mg....

Porada

Chci se zeptat jestli si na EKG a ECHO srdce musím svlékat i podprsenku nebo...

Léčba zlomeniny kostrče

Dobrý den, v únoru jsem si zlomila kostrč, začala jsem chodit na rehabilitace...

Hubnutí, průjem

Dobrý den, již cca 15 měsíců mě denně trápí pocit nadýmání a těžkosti jako bych...

Svědění genitálu

dobry den .Chtela jsem se zeptat. svedi mne vagina ale pohlavni stik z pritelem...

Patologie pankreatu?

Dobrý den, je mi 40 let a jsem půl roku po porodu. V těhotenství jem měla cukrovku...

Artroza kolene

Dobrý den, před 8 roky mi bylo operováno koleno-lékař. zpráva: As-med meniskus,mediálně...

Vedlejší účinky léku

Dobrý den.Prosím o odpověď na můj dotaz.Užívám 3 roky lék Controloc 40 mg na...

Gastroezofageální reflux

Dobrý den, na gastroskopickém vyšetření mi byla diagnostikována refluxní choroba...

Vyrážka

Dobrý den.Pod prsem se mi vyrazila nejaka vyrazka.Je to seskupeni pupinku o...

Vertebrodenní etiologie


Bolest v krku


Mravenčení palce u nohy


Vertebrogenní obtíže

Dobrý den,jsem více jak dva roky po operaci ploténky (Mikroexkochleace a extirpace...

Časté pokašlávání a nucení ke smrkání

Dobrý den. Má maminka poslední dobou často pokašlává. Taky jí to nutí ke smrkání...

Bolest konečníku

Dobrý den vážený pane doktore, ráda bych se zeptala, zda se vnitřní hemoroidy...

Možnost otěhotnění bez ejakulace

dobrý den, s přítelem sme spolu spali. A jak bych to řekla... pár krat do mě...

Reklama