Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Psychické trauma a jeho následky

Psychiatrie Študák 4.1.2018

Dobrý den, potřeboval bych poradit s trápením, se kterým bojuji už tak dvě léta aktivně. Jako malého mě nutili polykat náboje do pistole, pocházím z rozvracené rodiny a jeden z členů rodiny mě takto týral, díky čemuž se u mě projevila posttraumatická porucha, resp. postupně úzkostně depresivní, panická, někdy s prvky obsedantně - kompulzivní poruchy. V dětství jsem byl traumatizován hodně, dlouho, nejen tímto, to jen zhoršuje celkový obraz mé psychiky. Z nějakého důvodu se ale pořád vracím k těm nábojům a různě se mi tyto prožitky v tzv. flashbacích vrací. Už jsem prožil sto a jeden příběh, kdy jsem se bál, že ve mě patrona - slepá, vybouchla. Naposledy toto pondělí večer, kdy jsem slyšel ránu, v takřka stejný okamžik, nebo jen o pár setin později, mně velmi výrazně cuklo v žaludku. Já se vyděsil a začal mě do 20 minut píchat žaludek. V noci už píchání bylo tak silné, vracely se žaludeční šťávy, že jsem užil gaviscon. Ráno v úterý mě překvapila trochu našedlá stolice (měl jsem den předem ale krupicovou kaši), celý den mě pak bolel a štípal žaludek. Bolest byla silná, píchavá, bodavá. Celý jícen jak kdyby hořel. Taky se mně na břiše, v oblasti žaludku, udělal v místě bolesti takový kruhový, asi 3cm útvar - jak kdyby z potniček. Nebyla to modřina, ani otok, jen něco, jak kdybych si tam dal igelitový sáček a nechal to zapařit, nebo se v těch místech natáhla kůže a proto to udělalo takovou "mapku". Mně to přišlo, jak kdyby to bodání, svědění a pálení žaludku se i projevilo na kůži, která taky svěděla, i když jsem se tam neškrábal. Pořád jsem se snažil se neděsit, říkat si, že somatizuji, že to znám. Celá středa byla stejná, šílené bodání, píchání, pálení žaludku. Šel sem do lékárny, že gaviscon mi vůbec nepomáhá. P lékarnice byla hodná a řekla mi, že je slabý, doporučila mi rennie. To jsem začal užívat dva prášky najednou co osm hodin a situace se tak o 30% zlepšila. Dnes ve čtvrtek stolice v pořádku, normální barva atd. Včera jsem měl na oběd kukuřici a dneska byla ve stolici, tudíž z toho usuzuji, že vše funguje správně. Dál jsem rennieoval a kolem oběda už byly obtíže lepší tak o 50% (výjma ostrých nárazových bolestí žaludku, které ale po minutě - dvou, někdy ale i deseti, odezněly..). Pak ale jsem byl u svého psychologa, kde jsem ležel - probíhají terapie při ležení a já jsem si říhl a v puse (i nosem jsem to procítil) jsem cítil pachuť / příchuť / aroma úplně stejné (na 100%), jako když na silvestra lidi pálili petardy, ony vybuchovaly a člověk se nadechl toho kouře spáleného střelného prachu z nich. Z toho jsem se tedy vyděsil, jakto, že cítím střelný prach ze svého žaludku... Propadlo se mé veškeré snažení o to, zvládnout nějak situaci. Neboť jsem si nedokázal vysvětlit, proč mi jde z žaludku taková pachuť / aroma.. To je tedy dnešek.... Můj problém jsem nastínil, svou dg. jsem napsal. Beru samozřejmě antidepresiva - dost antidepresiv (argofan 225mg den, prosulpin 100mg den, trittico 50mg na noc). Chodím na psychoterapii. Byl jsem hospitalizován s tímto na psychatrii. Nikde mi nejsou schopni pomoci :( Doktoři stran fyzického těla se odmítají mou zabývat, protože jsem nemocný hypochodrický blázen, psychoterapeut Vám řekne, že nerozumí tělu a medicíně, takže vůbec neví, co na to říct, psychiatr má na Vás pět minut jednou měsíčně a řekne Vám, že je to hloupost a ať si když tak zajdu na internu, kdyby mi bylo hodně zle.. Ale ať nevyprávím v žádném případě tento příběh s nábojem. Má úzkost je naprosto šílená, panika, deprese. Jsem v takových stavech, že teď nezvládám ani práci (jsem na neschopence). Bydlím sám, takže to nemám s kým probírat. Neumím z toho nijak vyváznout, ačkoliv mě ty šílené masivní úzkosti nutí k tomu něco s tím dělat, jenže nevím co.. Tak bych Vás chtěl jako odborníka poprosit o cokoliv, co Vás k tomu napadne. Jakékoliv nasměrování, kam zajít, kde zapracovat, co udělat. Jak se zbavit strachu, že ve mě bouchla patrona a já poté prožíval všechny ty somatické věci. Léčím se na psychiatrii od doby, co jsem odešel v 18 z domu. Měl jsem všemožné léky, terapie, hospitalizace, jenže .. Mně přijde šílené, že by tělo po spouštěcím mechanismu - zvuk + zacuk v břiše, umělo udělat psychikou celou plejádu těch příznaků - 1) zabarvit stolici do barvy střelného prachu, 2) vyrobit píchavou - bodavou - pálivou nesnesitelnou bolest žaludku, 3) udělat "opar" na kůži v oblasti žaludku a 4) že se mi v žaludku namixovala "čistou náhodou" taková směs kyselin a šťáv, že při říhnutí mi vejde do pusy a nosu aroma, jako když těsně vedle mě bouchne petarda a já se nadechnu toho spáleného střelného prachu :( A hlavně nevím, co s tím vším pak dělat, když mi nikdo nikde není ochotný pomoci :( Je možné, aby člověk přežil, když v něm vybuchne poplašný náboj (tj. náboj, kde není střela, udělá to při výstřelu jen zvuk a vyletí tlaková vlna střelného prachu, která roztrhne náboj). Jak by se do mě dostal - třeba ve mě zůstal z dob, kdy jsem to musel polykat. Nebo se mi někdy stane, že usnu v tramvaji, nebo jsem někde tak vysílený, že se musím na chvíli položit na lavičku a v tom mám třeba pocit, jestli kolem nešel nějaký ten člověk, co mě patronami strašil a který by jistě využil svůj přístup ke mě a znovu by mi patronu natlačil do krku.. Jenže achjo.. V minulosti mám jinak za sebou gastroskopii, kolonoskopii. Nález dráždivý tračník, víc nic. Tak děkuji moc za jakoukoliv radu, pomoc, nasměrování, uklidnění. Zajímalo by mě i , jestli ty žaludeční štávy atd mohou mít chut a aroma střelného prachu, nebo dýmy z prachu petardy, či jestli takovou příchuť mít nemohou a pak je jasné, že ve mě něco bouchlo, ale jelikož je to tak delikátní téma, nemám s tím kam jít a jen budu bolestně čekat na to, až v ukrutných bolestech a naprosté bezmoci zemřu :( Achjo :(

Odpovídá lékař:

MUDr. Dominika Pitaková


Dobrý den,
předem mé odpovědi musím vyjádřit lítost, že Vás takovéto těžké a ošklivé zážitky potkaly. Zcela chápu, že se Vám znovu a znovu promítají do současného života a stresují Vás. Práce na odstranění těchto a podobných úzkostí a strachu je velice náročná, dlouhodobá, přesto však lze pomoci. Nejsem odborníkem na duši a tak Váš dotaz zcela jistě přepošlu kolegovi ,který Vás lépe nasměřuje v dalších možných řešeních. Zkusím však odpověďět alespoň na část týkající se žaludečních obtíží. Píšete, že jste všechny ošklivé chvíle zažil v dětství. Od té doby jste již prošel mnohými vyšetřeními, včetně jistě pečlivé kontroly žaludku a střev. Nemusíte se obávat, že by lékaři přehlédli cokoliv, co v žaludku či ve střevě nemá být. Opravdu . Obtíže, které máte, jsou nejspíše projevem opakované úzkosti a stresu, což na Váš žaludek a střeva působí negativně. Výsledkem mohou být obtíže jako bolesti, píchání, pálení, různé pachutě v ústech či třeba i lehce odlišná zbarvení stolice. Jako nejlepší a nejjednodušší řešení doporučuji v první fázi zkusit léky na zklidnění žaludku ( například Omeprazol 20mg 2x denně apod - jistě Vám jej praktický lékař napíše). Pokud je můj předpoklad správný, do 1-2 týdnů se Vám začne ulevovat. Samozřejmě v kombinaci s psychoterapii či posílenou psychiatrickou medikací, bude- li třeba. Základem je uklidnit mysl,aby se následně mohlo uklidnit i tělo. Pokud by se obtíže nepodařilo odstranit, pak je na místě konzultace s lékařem, zvážit opakované vyšetření žaludku ( stres může způsobit i žaludeční vředy, je-li silný a dlouhodobý).
Věřím, že se Vám ( třeba i s pomocí naší poradny) podaří Váš zdravotní stav zlepšit. Držím Vám palce v dalším životě, ať už je jen a jen krásný.Hezký večer.

Odpovídá lékař:

MUDr. Luboš Janů Ph.D.

Specializace: Psychiatrie Pracoviště: Ambulance Smrková ulice, Plzeň

Dobrý den, tělo skutečně až i takto výrazně na podkladě psychiky reagovat dokáže. Vůbec oddělování psychiky od těla je dost sporné. Pocit (chuť, bolest, strach, zrakový vjem...) se nám tvoří v mozku, realita je tedy dle mozku, "objektivní" pravdy (barva stolice, kožní projev) jsou takto ovlivněny. Ale čistě prakticky: náboj, který by všichni přehlédli a on vydržel řadu let v trávicí soustavě být nemůže. Zároveň nelze zemřít jen náhle bolestí. Nicméně to na dlouhodobé snížení úzkosti je málo. Doporučuji pobyt ve specialilzovaném zařízení - fakultní nemocnice nebo centrálně NUDZ Klecany. Ambulantně zvolte psychiatra, který vám bude vyhovovat. Hezký den, zdraví Luboš Janů

Související dotazy

Poporodní trauma
Dobry den jsem 2 mesice po porodu s nastrihem a mam...
Akustické trauma
Dobrý den, v sobotu 4. 3. jsem byl na koncertě a byl...
Operace menisku, trvalé následky
Dobrý den, prosím o radu ohledně operačního protokolu....
Dříve vyslovené přání, následky bezvědomí
Uvažuji udělat "dříve vyslovené přání " podle & 36...
Psychické potíže
Dobrý den, v roce 2008 jsem dostal úzkostné záchvaty...
Psychické problémy v rodině
Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o pomoc. Mám...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Psychické problémy- nutkavé škrábání kůže

Dobrý den, Je mi 20 a již asi od 14 let mám problém se škrábáním a hnípáním....

Psychické problémy, bolesti hlavy - strach z nádoru

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, už od mala cca 12 let, trpím chorobným strachem...

Psychické problémy, fobie

Dobrý den, pokládal jsem tu již dnes dotaz, ale nebylo mi zodpovězeno, resp....

Psychické problémy, které způsobují hypertenzi

Dobrý den, mám hypertenzi, která občas i špatně reaguje na léčbu. Po roce se...

PSYCHICKÉ problémy, strach

Dobry den je to trochu divne , ale asi uz dva roky ve me bloudi dve myslenky...

Psychické problémy, žádost o invalidní důchod

Dobrý den,tady Monika 39.Let ,mám 2 děti 16._.-12 let :prosím mám dotaz jsem...

Psychické problémy,velké výkyvy nálad,suicidální myšlenky

Dobrý den paní doktorko.Již delší dobu,asi 2 roky u mě probíhá nepříjemné střídání...

Psychické problémy???

Dobrý den, velice děkuji za Vaší službu a přeji mnoho úspěchů. K mému problému: Poslední...

Psychické stavy

Dobrý den, už tak rok mám tak jednou za týden stav kdy se o sebe začnu bát...

Psychické stavy a závratě

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Mývám dost často závratě, unavenost, brnení...

Psychické týrání a vyhrožování

Dobrý den přeji. Mám takový dotaz nevim jestli to je nebo není týrání, ale už...

Psychické týrání, agrese

Dobrý den, mám otce, který je velmi často agresivní, stačí se ho jen zeptat...

Psychicke vydirani

Dobry den, chtela bych se Vas zeptat na muj problem.Je mi 17 let a mam normalni...

Psychické zhroucení

Dobrý den.Je mi 23 let a jsem po MD.Před 14 dny jsem navštívila pohotovost protože...

Psychické zhroucení

Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o radu. Moje sestra měla delší dobu problémy...

Psychické zhroucení z nevěry

Dobrý den potřebuji poradit. Moje sestra se psychicky zhroutila zjistila že...

Psychické změny během puberty

Dobrý den,je mi 14 let a začínám na sobě vidět hrozně velké psychické změny...

Psychický blok

Dobrý den mám dotaz Před 4 roky jsem přestoupila na jinou školu. Do té doby...

Psychický blok

Dobrý den, potřebovala bych poradit. Je mi 15 let a chodím do prvního ročníku...

Psychický blok

Dobrý den, nevím jestli dávam svůj problém do správné kategorie, ale s psychikou...

Naposledy přečtené dotazy z poradny



Svedeni pokozky hlavy

Dobry den, potrebuji poradit. Uz asi 14 dni me svedi pokozka hlavy. Lak, gel...

Paleni a bolest penisu

Dobry den, posledni dobou (jiz asi 3 tydny) me pali predkozka na penisu. Vetsinou...

Svědění konečníku a hubnutí


Ekzém v okolí konečníku

Dobrý den. Dlouho mě trápí ekzém v okolí konečníku. Je dosti svědivý. Vyzkoušel...

Časté pohyby střev

Dobrý den, prosím o vás názor, minimálně poslední týden registruji časté pohyby...

Bílé pupínky

Chci se zeptat mam po celém obvodu zaludu takové bíle pupinky.viz priloha.jsou...

Na vnitřní straně stehen pupínky připomínající akné

Dobrý den, před dvěma dny jsem měl nechráněný sex s jistou slečnou. Hned...

Vdechnutí tekutiny a jídla, dušení

Dobdrý den, stala se mi velice nepříjemná věc. Z nepozornosti jsem vdechla čaj...

Dyshidrotický ekzém, vodnaté pupínky kůže


Kvasinky

Dobrý den, už delší dobu mám problém s kvasinkami, vždycky mi ale pomohl Clotrimazol...

Jak "léčit" dysplazii patellae

Byla mi dg.dysplazie patellae bilater,jelikoz jsem se celkem dost ted chytl...

Bolest břicha a krev ve stolici

vpravo v urovni pupku me boli uz treti den. Dnes jsem si na toalete vsiml ze...

Pálení a bolení v močové trubici/v penisu

Dobrý den, dovolte mi, abych se na Vás touto cestou obrátil se zdvořilou žádostí...

Podkožní zatvrdlina

Více než týden mám na pravé části zad oválnou podkožní zatvrdlinu bolestivou...

Vdechnutí jídla

Dobrý den, asi před 2-3 týdny jsem vdechla jídlo a mám pocit, že se mi ho nepodařilo...

Tvarohovitý povlak pod předkožkou

Dobry den, Jiz dlouhou dobu se mi pod predkozkou na zaludu dela tvarohovy povlak,ktery...

Překyselení žaludku

Dobrý den.V poslední době mívám překyselený žaludek (pálení žáhy?)tak dvě hodiny...

Husté sperma

Chtel jsem se zeptat i kdyz je mi to trapne kdyz mam moc huste sperma je to...

Crohnova nemoc a spalovače tuků

Dobrý den, již od 5 let mám odstaněnou celou štítnou žlázu a pravidelně užívá...