Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Psychika

Léky Veronika 16.5.2019

Dobry den,

prosim o radu postupneho snizovani leku rivotril 0,5 mg. Uzivam denne 0,5 mg rozdelenych ve dvou pulkach, tedy jednu tabletku uz pres 40 dni. Predem Vam dekuji za odpoved.

Doplnění informací: Doktorka zamenila rivotril za neurol.
o zadnem neurolu jsem se nezminovala. Dotazovala jsem se jen na rivotril.

Doplnění informací: S odpověďí jsem spokojená. Jen by mě zajímalo jaká léčiva to například jsou. Jsem pylový a potravinový alergik a bylinkám bych se měla vyhýbat.

Odpovídá lékař:

MUDr. Dagmar Doležalová


Dobrý den, protože neuvádíte důvod nasazení Neurolu, doporučovala bych kombinaci bylinného preparátu De-press večeř 1x1 a 0,25 mg Neurolu ráno po dobu 14 dní a pak Neurol v dávce 0,25mg střídat ob den ráno s tobolkami De-press a večer De-press jednu tobolku ponechat. Pak pokračovat v tobolkách De-press 2x1. Můžete pak postupně snižovat, ale pokud budou nějaké potíže, je třeba problémy řešit a pracovat na nich se zkušeným psychologem či psychogerapeutem, neboť příčina Vašich potíží může být hluboko v podvědomí a kdykoli budete oslabena, problém vyplave na povrch v určité síle dle toho, jaká bude situace. Pokud ale máte v minulosti nějakou negativní reakci na snižování psychiatrických léků, je třeba léčbu řešit s odborným lékařem.
S pozdravem
MUDr. Dagmar Doležalová

Odpovídá lékař:

MUDr. Miroslav Sekot


Dobrý den, Rivotril z tého távky lze snižovat poměrně rychle, ale nejprvne bych doporučoval b rát 0,25 mng na noc a po druhém týdnu už jen při úzkosti. Nahrazení alprazolamem (neurol) což je jiným benzodiazepinem nic neřeší, v případě že by úzkosti přetrvávaly po vysazení benzodiazepinů byla by indikována léčeba antidepresivy.
s pozdravím MUDr. Miroslav Sekot

MUDr. Luboš Janů Ph.D.
Odpovídá lékař:

MUDr. Luboš Janů Ph.D.


Dobrý den, prosím přípravku De-press se vyhněte, obsahuje krom jiných bylin (zmíněných nekonkrétně jako silná dávka) třezalku tečkovanou, jejíž interakce na jaterních enzymech při volbě dalších nenávykových léků řešících vaše problémy jsou silně problematické, třezalka působí častěji mnohem vyšší množství nežádoucích účinků než dostupná "chemie". Rivotril je v docela nízké dávce, mělo by být postačující brát nejprve 1/2tbl (0,25mg) 4 dny, pak 4 dny 1/4tbl (0,125mg), pak vysadit. Mohou se znovuobjevit potíže, pro které byl nasazen, ale na trhu je celá řada nenávykových dobře tolerovaných léčiv. Zdraví Luboš Janů

Odpovídá lékař:

MUDr. Mgr. Anna Prchlíková


Vážená paní Veroniko, oceňuji, že se snažíte Rivotrilu zbavit, patrně jste si vědomá návykovosti této léčby. Osobně bych vynechala nejdřív ranní a pak veřerní dávku, ale je možné volit i systém navrhovaný dr. Janů, je to jedno, záleží, jak se přitom budete cítit, jiná rizika v podstatě nejsou. Pravděpodobně se objeví potíže s usínáním/se spánkem, můžete být přechodně energičtější, po čase by toto mělo odeznít. Přetrvávat mohou problémy, pro které byl lék nasazen. Obecně na deprese a/nebo úzkosti máme k dispozici antidepresiva, která jsou v podstatě nenávyková, nebo se užívají (nebo přidávají) atypická antipsychotika jako stabilizátory nálady, často je zásadní spíše než farmakoterapie psychoterapie. Léků jsou desítky, o jejich vhodnosti rozhoduje diagnoza pacienta, ale i konkrétnější problémy, zda trpí nespavostí, zda je spíše pasivní, nebo excitovaný, zda má sebevražedné myšlenky, zda má i psychosomatické příznaky. Nevím, kdo Vám Rivotril nasadil, ale vězte, že se někdy takových léků užívá právě k překlenutí doby, než začne účinkovat antidepresivum (po 2-3 týdnech od nasazení). Pokud se necítíte fit a uvažujete o další psychiatrické léčbě, vyhledejte včas psychiatra, může Vám pomoci náš objednávkový systém, počítejte i s objednací lhůtou... S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Psychika
Dobrý den, jednou se mi stalo ze se mi začalo špatně...
Psychika
Dobrý den,měl bych dotaz související nejspíše s mou...
Psychika
Dobry den.uz dlho ma trapi bolest na lavej strane hrudnika..je...
Psychika
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na následující -...
Nemoc nebo psychika
Dobrý den, už asi měsíc mám problémy se zadýcháváním,...
Psychika
Dobrý den, od 18ti let jsem denně užívala Olanzapin...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Psychika

Dobry den, trpim na neurogennu tetaniu. Mam priserne zachvaty, telo ako v ohni,...

Psychika

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o pomoc. Nejedná se o pomoc mě, ale...

Psychika

Dobrý den,měl bych dotaz související nejspíše s mou psychikou,posledních pár...

Psychika

Dobrý den, potřebovala bych poradit. V dubnu loňského roku jsem porodila své...

Psychika

Dobrý den, ráda bych se zeptala jak nebezpečný je stres v těhotenství. Konkrétně...

Psychika

Dobrý den. Poslední zhruba 2 roky mě s přestávkami trápí opakované potíže...

Psychika

Dobrý den, rozhodla jsem se po dlouhem váhani napsat, jelikož mam z toho jak...

Psychika

Dobrý den. Je mi 13 let. Na začátek je nutno podotknout, že trpím hypochondrií....

Psychika

Dobrý den, dne 21.5. mi zemřel manžel( byli jsme spolu 54 let). Od ledna t.r....

Psychika

Dobry den, mam problem..docela uz velky protoze me to nici a nevim co s tim....

Psychika

Muz 32 let, prace v tovarne 3 smeny. Samotar. Bojim se zmen a novych veci. Uz...

Psychika dospívajícího

Dobrý den, prosím o informaci, jak vysvětlit 17letému dorostenci, že porušováním...

Psychika - obavy

Dobrý den, měl bych dotaz ohledně možnosti kontrolovat vjemy, které se člověku...

Psychika - serotoninový syndrom

Dobrý den, zajímalo by mě, jestli mohou člověku zůstat po serotoninovém syndromu...

Psychika 5 leté holčičky

Dobrý den, rada bych se zeptala na radu ohledně mojí dcery. Skoro denně chodí...

Psychika a asthma

Dobrý den, ráda bych se vás zeptala, jestli je možné, aby psychické potíže mohly...

Psychika a bolest na hrudi n

Dobrý den, pro úvod bych Vám se chtěla představit. Vlastním 2 koně, které...

Psychika a bolest zad

Dobrý den, mám vleklé problémy se zády. Moje zaměstnání je sedavé jen nárazově,...

Psychika a bolest žaludku

Dobrý den. Už delší dobu mě trápí stejné obtíže tupá a následně křečovitá bolest...

Psychika a bolesti zad

Dobrý den deset let se potýkám se svalovou disbalancí v oblasti zad pracovala...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Cysta ledviny, bolesti zad

Dobrý den,pro dlouhodobé bolesti bederní páteře vystřelující do kyčlí,jsem byla...

Funkční zažívací problémy

Dobrý den, obracím se na Vaši poradnu s dotazem ohledně bolesti v nadbřišku....

Osteochondróza disku L5/S1, Spondyloartrotické změny L1/L5


Suchá kůže

Dobrý den, manžel má na nohou suche fleky, kterého se loukou a odmítá jít...

Kašel a klimatizace?

Dobrý den, prosím o radu - od června letošního ruku mam kašel. Kašlu od té doby,...

Tlak nebo svírání v krku

Dobrý den, moc děkuji za rychlou odpověď ohledně bouličky na tvrdém patře....

Sternoklavikulární kloub

Dobrý den, před 5ti týdny se mi stal úraz při cvičení. Cvičil jsem metodu pilates...

Vřídek


Moč v močové trubici

Dobrý den už jsem se jednou tady ptal na to že mám po močení zbytky moči v močové...

Stěry na streptokoka a léčba v graviditě

Dobry den. Mam gynekologicke potize uz asi rok a pul. Svedeni zevnich genitalii....

Záněty gynekologické, recidivující

Dobrý den,již delší dobu mě trápí opakující záněty.Léčím to nákupem léků z lékárny...

Skříplý nerv ??

Dobrý den, už cca 4 měsíce mě brní prsty na levé ruce, přidala se bolest zápěstí,...

Přenos hepatitidy B

Dobrý deň, prosím vás, dá sa preniesť slinami alebo bozkávaním? môže vzniknúť...

Vyšetření holter ekg

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli ta krabička a ty dráty co mi budou hlídat...

Trichomoniáza

Dobrý den, v případě, že gynekolog provede stěr z pochvy ke kultivaci(té všeobecné,...

Může na slunce při užívání Amoksiklavu?


Klíště na varlatech

Dobrý den, měl jsem klíště na varlatech a normálně jsem ho vykroudil, ale chci...

Bouličky ve vlasech

Dobrý den, moji mamku asi týden trápí otekle dlane,které ji bolí a svedi. K...

Začal cítit v levém koleni zvláštní pocit nestability.

Dobrý den, mám dotaz ohledně mého kolene. Hraji fotbal a zhruba před třemi měsíci...

Fleky na zádech


Reklama