Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Psychika - obavy

Martin 29.7.2018

Dobrý den, měl bych dotaz ohledně možnosti kontrolovat vjemy, které se člověku dějí. Někdy se jedná o pozitivní věci, kdy si člověk "jako ve filmu" v hlavě přehraje nějaký pěkný zážitek z minulosti, ale někdy je to přestava toho, že se stane něco špatného.
Konkrétně dnes jsem si na internetu četl článek o vzteklině (z důvodu plánované cesty do exotické destinace a zvažování zda-li se nechat očkovat), kdy mi krátce na to proběhla hlavou myšlenka, že mě na nějakém určitém místě poraní zvíře a já bych se mohl nakazit. Pocity pramenící z takovýchto vjemů jsou pak docela svazující a člověka to nutí nad tím přemýšlet.
U psychologa se neléčím a celkově se nepovažuji za úzkostného člověka, jen mám bohužel velmi barvitou fantazii (o to víc je to nepříjemné) a rád bych s tímto problémem uměl pracovat. Obávám se totiž, že bych se časem, v případě opakování takovýchto myšlenek mohl stát ať už hypochondrem, či jinak psychicky negativně zasaženým jedincem.

Děkuji za Vaši radu.

Odpovídá lékař:

MUDr. Dagmar Doležalová


Dobrý den, Vaše úvaha je správná, že pokud necháte negativním představám volný průběh a začnete v sobě pěstovat strach, pak může po nějaké době dojít i k psychické poruše. Je třeba si uvědomit, že Vy jste ten, kdo myšlenky, obrazy či příběhy vytváří, ne Vaše mysl. Ta je jen nástroj, ne tvůrce. Přijde impulz a člověk ho začne rozvíjet. Ten, kdo má barvitou fantazii, vytváří i bohatší příběhy. Vzhledem k tomu, že se během života potýkáme s různými obavami a strachy, máme pak někdo více někdo méně sklon vytvářet negativní scénáře. To se dá ale změnit. Kdykoli se přistihnete, že myslíte na něco negativního, přepište ten příběh. Můžete si říci "Ano, i to by byla zkušenost...." ...jde o to, aby jste nevytvářel další odpor, a pak si vědomě představte tuto situaci pozitivně. Pokud to nepůjde, řekněte si to aspoň slovy....např. nechám se naočkovat, zvíře, které potkám bude zdravé.....atd. Když s tím budete takto pracovat, pak Vám nehrozí přehnaná úzkost, ani psychická porucha.
S pozdravem
MUDr. Dagmar Doležalová

Odpovídá lékař:

Stanislava Ševčíková Ph.D.

Specializace: Psychoterapie Pracoviště: Psychoterapie a life-koučink Brno

Dobrý den, také moc oceňuji Vaši barvitou fantazii, i schopnost se svěřit a hledat pomoc. Nevím, do jaké míry Vám pomáhá zasadit si úzkostnou myšlenku do reálného kontextu, tedy jaká je asi reálná pravděpodobnost, že člověk v dané destinaci potká zvíře se vzteklinou? To Vám pomůže nepodceňovat reálné nebezpečí a zvážit případné očkování. Asi dospějete k názoru, že pravděpodobnost potkat psa se vzteklinou je dosti nízká, srovnatelná s jinými běžnými riziky - ani místní lidé nechtějí být kousnuti a psa by pravděpodobně brzy předali veterináři nebo policii. Je pro Vás tedy uspokojující nechat se naočkovat proti vzteklině a zůstat klidnější při možném setkání se psem? Když budete mít zvládnutou tuto část racionální stránky, je možné se zaměřit na další krok, hledat důvody, co vnímat při setkání se psem v exotické destinaci? To, že i tamní toulaví psi jsou velmi inteligentní a dovedou se chovat tak, aby nepoděsili lidi? Že psi, pokud jsou trošku nasycení, jsou velmi přátelští k lidem? Že je na ulici několik set lidí, kteří daného psa potkali již před Vámi a jistě by zasáhli, třeba aby ochránili své blízké, děti i ženy? Napadne Vás ještě něco jiného, co pomůže právě Vám? Popř. se vůbec neobávejte navštívit třeba i jen na několik málo setkání psychologa či psychoterapeuta, dnes již taková konzultace není dávno známkou slabosti či duševní nemoci. Držím moc pěsti a ať objevíte krásu cestování v exotických zemích. Stanislava Ševčíková

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Psychika
Dobrý den,měl bych dotaz související nejspíše s mou...
Obavy
Dobrý večer.. Je pravda, že já už prošla více vyšetřeními,...
Narušená psychika
Dobrý den,nejedná se o mně,ale o partnera. Neutále...
Psychika
MAM KAMARADKU KTERA MA SCHIZORENII A POSLEDNI DOBOU...
Psychika
Dobrý den,velmi Vás prosím o radu.Před třemi týdny...
Psychika
Dobrý den,obracím se na vás o radu či pomoc.Mám potíže,...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Psychika

Dobrý večer pane doktore. Mám dotaz. Mám psychický problém a potřebovala bych...

Psychika

Dobry den, trpim na neurogennu tetaniu. Mam priserne zachvaty, telo ako v ohni,...

Psychika

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o pomoc. Nejedná se o pomoc mě, ale...

Psychika

Dobrý den,měl bych dotaz související nejspíše s mou psychikou,posledních pár...

Psychika

Dobrý den, potřebovala bych poradit. V dubnu loňského roku jsem porodila své...

Psychika

Dobrý den. Poslední zhruba 2 roky mě s přestávkami trápí opakované potíže...

Psychika

Dobrý den, rozhodla jsem se po dlouhem váhani napsat, jelikož mam z toho jak...

Psychika

Dobry den, mam problem..docela uz velky protoze me to nici a nevim co s tim....

Psychika

Muz 32 let, prace v tovarne 3 smeny. Samotar. Bojim se zmen a novych veci. Uz...

Psychika dospívajícího

Dobrý den, prosím o informaci, jak vysvětlit 17letému dorostenci, že porušováním...

Psychika - serotoninový syndrom

Dobrý den, zajímalo by mě, jestli mohou člověku zůstat po serotoninovém syndromu...

Psychika 5 leté holčičky

Dobrý den, rada bych se zeptala na radu ohledně mojí dcery. Skoro denně chodí...

Psychika a asthma

Dobrý den, ráda bych se vás zeptala, jestli je možné, aby psychické potíže mohly...

Psychika a bolest na hrudi n

Dobrý den, pro úvod bych Vám se chtěla představit. Vlastním 2 koně, které...

Psychika a bolest zad

Dobrý den, mám vleklé problémy se zády. Moje zaměstnání je sedavé jen nárazově,...

Psychika a bolest žaludku

Dobrý den. Už delší dobu mě trápí stejné obtíže tupá a následně křečovitá bolest...

Psychika a bolesti zad

Dobrý den deset let se potýkám se svalovou disbalancí v oblasti zad pracovala...

Psychika a brnění

Dobrý den, včera jsem psala dotaz na paní rentgenoložku, a ráda bych se obrátila...

Psychika a HAK

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na Vaše zkušenosti s negativním vlivem antikoncepce...

Psychika a imunita

Dobrý den, mohu poprosit o konzultaci? Poslední rok prožívám hodně stresové...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest břicha ve večerních hodinách a nafounlé břicho

Dobrý den, asi týden trpím bolestmi v horní části břicha, které se vždy objeví...

Nechutenství

Dobrý den, už nějakou dobu trpím nechutí k jídlu, jsou i dny, kdy jím třeba...

Porucha zrakového nervu

dobry den chcem sa opytat...robili mi lumbalnu punkciu (na podozrenie sklerozy...

Zubní imlantát

Dobrý den, minulý týden jsem podstoupila zavedení zubního implantátu, mohu...

Bolestivá bulka v podpaží

Dobry den chtela jsem se zeptat udelala se my bulka v podpazi kdyz si na to...

Zlomenina ramenka stydké kosti

Dobrý den, Před dvěma měsíci jsem si zlomil spodní raménko stydké kosti -...

Nabothova cysta, bolest na levé straně pochvy

Dobrý den, dnes jsem si nahmatala zespodu na děložním krčku (děložním čípku)...

Mdloby

Dobrý den, už asi 2 roky trpím mdlobami, většinou asi max. 1. Do měsíce. Vždy...

Vysazení antikoncepce

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli nevadí, že jsem asi cca. před 6 měsíci...

Brnění končetin, tetanie, krční páteř

Chci Vás laskavě požádat o radu a posouzení i proto, že názor lékařů na moje...

Zubní implantát nebo můstek?

Dobrý den, v prosinci 2008 mi byla vytržena 6 vpravo dole. Bylo mi řečeno, že...

Zlomenina

Mám zlomenou 5 zánártní kost. Zlomenina vede od půlky kosti do do vnitřní části...

Citlivější jazyk

Dobrý den, už třetí týden mám malinko citlivější jazyk , hlavně na jedné straně...

Polyneuropatie

(neurologie) Dobrý den, měl bych dotaz k polyneuropatii, může toto onemocnění...

Bolest a hnis z pupíku

Dobrý den, již přes týden mě bolí v okolí pupíku. Nebylo to ale tak hrozné,...

Hirsuites papillaris genitalis

Dobrý den je mi dvanáct let a už poslední měsíc pozoruji že mi pod žaludem vyrostli...

Problémy se stahováním předkožky u malého syna

Dobrý den, prosim poraďte . Máme 4, 5 leteho syna, kterému nejde moc dobře stahovat...

Onemocnění štítné žlázy

Dobrý den, od r. 2009 jsem po odstraněni štítné žlázy. Denně užívám Letrox 125...

Clexane a Wobenzym

Dobrý den jsem 7 den po operaci zlomeného kotníku užívám clexane na ředění krve...

Bolest okolo srdce, třes v noci


Zavřít reklamu