Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Obavy z roztroušené sklerosy nebo amyotrofické laterální sklerózy

Psychika Pavel 19.6.2019

Dobrý den,

Je mi 23 let, sportuju a studuju momentálně v zahraničí. Za měsíc se vracím domů hned půjdu k lékaři, ale bohužel mi už přes dva měsíce leží v hlavě, že můžu mít ALS. Nejdříve to začalo že jsem někdy šoupnul patou o zem a hned jsem si našel tento příznak RS nebo ALS. Podle mě chodím dobře jen u pravé nohy více zabírá přední lýtkový sval , jelikož furt mám v hlavě že zakopnu, ještě se mi zdá lýtkový sval okolo kotníku menší než na druhé noze Do toho se mi teď přidalo cukání svalů ale spíše ve druhé noze kde jsem nic nepozoroval, ale často to mám po celém těle. Dále mám zvláštní pocit v obou palcích na noze spíše ve špičce, nevím jestli to nemůže být způsobeno i obuví. Doplňuji tu zinek, b-complex a magnesium. Strava je tu velmi jednotvárná a určitě mám tak 10 kg dole. Dost mě to trápí, jelikož se těžko soustředím na něco jiného. Děkuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, pane Pavle, obavy z nemoci jsou někdy velice nepříjemné a to, že si věci nastudujete, leckdy potíže způsobené strachem umocní. Prosím, abyste nestudoval příznaky na internetu, pokud už máte to nutkání a nemůžete si pomoci, volte takové zdroje, kde jsou uváděné přesné lékařské informace a také pradvěpdodobnosti. Skvělé stránky má například klinika Mayo, ale i na české materiály narazíte, pak jsou podle mého názoru vhodné například ty pro zdravotní sestry. Nečtěte si životní příběhy, akorát se vyděsíte a informací Vám to nepřidá. ALS (amyotrofická laterální skleróza) se objevuje spíše po čtyřicátém roce, její příznaky jsou svalová slabost, obtížná chůze, křeče, potíže s mluvením. Na to Vaše potíže nevypadají. Roztroušená skleróza se může projevovat zakopáváním, ale občasné zakopnutí či nešikovnost neznamená, že máte tuto diagnózu. Svalové záškuby a divné pocity mohou bt zhoršení strachme a tím, že se pozorujete. Vše se vysvětlí a ukáže po důkladném neurologickém vyšetřením. Abyste si zkrátil dobu nervozity a nechal se vyšetřit po návratu, můžete se k neurologovi objednat například prostřednictvím našich sester nebo po internetu sám, abyste měl již termín, než přijedete. Zatím se snažte být v klidu, můžete užívat bylinky na nervy, dále Sedatif dražé 4x denně jednu, vhodný je hočík 500 mg denně a vyšší dávky vitaminu B 6. Poraďte se ve Vaší lékarně. Kdybyste měl dojem, že se Váš stav zhoršuje, potíže s nohami se zvýrazňovaly, objevily se problémy se zrakem, řečí či jiné významné změny, nebo byste nechtěl čekat na návrat do Čech, vždy je možné navštívit lékaře v zahraničí. Věřím, že se nebude jednat o nic vážného, jsou to vzácné diagnózy. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Léčba roztroušené sklerózy
Dobrý den, je možné pozastavit celkovou léčbu roztroušené...
Příznaky roztroušené sklerózy
Dobrý den, trápí mě bolesti svalů a svalové záškuby....
Riziko rozvoje roztroušené sklerózy
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda následující nález...
Mám obavu z diagnozy roztroušené sklerózy.
Dobrý den, mám přibližně dva týdny mlhavé vidění v...
Příznaky u roztroušené sklerózy
Děkuji za odpověď no popravdě mají podezření na RS...
Začátek roztroušené sklerozy
Dobrý den, mám na Vás dotaz ohledně počátku a příznaků...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Obavy z pohlavní nemoci po orálním styku

Dobrý den, Včera jsem měl orální sex od neznámé paní bez kondomu. Jelikož jsem...

Obavy z rakoviny


Obavy z rakoviny

Dobrý den, před cca 2 týdny (2 týdny zpět o víkendu) jsem začal pociťovat...

Obavy z rakoviny


Obavy z rakoviny


Obavy z rakoviny


Obavy z rakoviny plic


Obavy z rakoviny prostaty


Obavy z rakoviny slinivky

Dobrý den, zhruba od pátku jsem zpozoroval, že mě střídavě na různých místech...

Obavy z rakoviny vaječníků


Obavy z roztroušené sklerózy

Dobrý den, můj dotaz se týká možných příznaků rs. Mám z toho šílený strach....

Obavy z Roztroušené sklerózy

Dobrý den, chtěla bych poprosit o vysvětlení výsledků z lumbalni punkce a MR,...

Obavy z roztroušené sklerozy

Dobrý den, již zhruba pět měsíců se necítím ve své kůži. Ze začátku mi to nepřišlo,...

Obavy z RS


Obavy z RS

Dobrý den, je mi 19 let. Od pondělí do soboty chodím do práce, chladné prostředí,...

Obavy z RS

Dobrý den, mám různorodé dlouhodobé problémy, mnohé zde jmenované. Jakým způsobem...

Obavy z růstu v dospělosti

Dobry den, Rad bych se zeptal na rust v dospelosti. Jsem muz, je mi 38 let...

Obavy z SM ci ALS

Dobry den, je mi 35 let a uz vice jak 6 tydnu mam brneni koncetin (HK, DK)...

Obavy z těhotenství


Obavy z těhotenství

Dobry den, chtela bych se zeptat, jestli je mozne, ze bych mohla pri prsteni,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest prsu a bradavky u muže


Pálení chodidel


Bolest za uchem


Zvětšení levé lymfatické uzliny a mrtvý zub

Dobrý den, před několika lety mi zubař ošetřil mrtvý zub na horní levé stranětuším...

Strhnuté znaménko

Dobrý den trpím hnisavým akné v poslední době se mi soustředilo především na...

Dušnost při mluvení

Dobrý den je mi 36 let kouřit asi 15 cigaret denně . Kourim si 15 let. Cvicim...

Krvácení po hysterektomii

Prosím o radu,jsem po hysterektomii,oba vaječníky mám odstraněny,je to už 1rok...

Angina


Díry v zubech

Dobrý den, Mám na zubech díry pravděpodobně od bakterií. Mam je tam cca tři...

Výtok u dětí

Dobrý den , u mojí dcerky , které je 11,5 roku se objevil hnědý výtok... chci...

Modřiny na ruce

Dobrý den, prosím o radu. Minulý týden se mi na levé paži objevil červený...

Bolest v pravém podžebří


Růst vousů


Bolest lýtka

Dobrý den, jsem řidič z povolání (20 let). V posledních třech měsících mě bolí...

Mysimba

Dobrý den, obracím se na vás s dotazem ohledně léku Mysimba, který mi napsala...

Bolest za uchem

Dobrý večer, paní doktorko. Již asi 10 dní-s třídenní pauzou mi vystřeluje...

Očkování proti encefalitidě - vyšetření protilátek

Zajímalo by mě, zda je možné abych měla protilátky proti klíštětové encefalitidě...

Mykotické onemocnění jícnu

Dobrý den, ráda bych znala Váš názor. Měla jsem bolesti jícnu, takže jsem na...

Bulka v oblasti klíční kosti

Několik dní zpět jsem si nahmatala bulku v těsné blízkosti klíční kosti (pod...

BUlka na řitním otvoru

Dobrý den, udělal se mi u řitního otvoru bulka, na omak není nikterak tvrdá....

Reklama