Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Pyrosa

Marie 17.6.2018

Dobrý den, prodělala jsem B hepatitidu před 11 lety. Po léčbě jsem byla v pořádku ale nyní mám několik let příznaky na onemocnění jater. Výkyvy nálad, deprese (občas i silnější), nadměrná únava, žluté bělmo, svědění nohou, (škrábu se až do krve), žlutá kůže (nejčastěji obličej) - to mívám ve stresu, který mám nyní v práci na denním pořádku od začátku roku. Nevolnost po ránu až do dopoledních hodinách, bolesti žaludku. Pravidelně beru ostropestřec mariánský - občas mi na nevolnost zabere, jinak beru Noplazu na předpis a kupuji si bylinkový čaj žaludek a střeva (pomáhá nejrchleji). Jaterní testy mám v normě mám jen zvýšený bilirubin. Poslední testy tento měsíc (červen) jsem měla hodnotu 38 (prý to můžu mít geneticky). trpím nadměrným říháním. Po každém jídle, po pití (čaj, voda ...). Když se najím více, ale necítím se přejedena, tlačí mě žaludek, říhání je větší intenzivnější až se mi dělá na zvracení a začíná mě pálit žáha. Jsem objednána na sono jater, fibroskopii mi dělaly již 2x a vše mám v pořádku. Dobře mi ale není :( nevím už co s tím mám dělat.

Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková


Dobrý den. Nyní musíte vyčkat na vyšetření a poté vám lékař řekne, jestli našel nějaký problém. Sama proto můžete udělat jen to, že budete dodržovat správnou životosprávu a vyvarujete se všem toxickým věcem, které poškozují jaterní buňku. Pokud je gastroskopické vyšetření zcela v pořádku a opravdu dodržujete dietní opatření (to je nejíst kořeněné, uzeniny, nadýmavé potraviny, nepít kávu, náboje s bublinami, nekouřit atd.), tak zkuste jíst častěji po malých dávkách, zkuste užívat Nolpazu pravidelně 1x1 a k tomu doplnit volně prodejné Maalox sáčky. Pokud máte jaterní testy v normě, tak jste dopadla dobře, žloutenka nepoškodila jaterní buňku a játra fungují jak mají, hodnota bilirubinu okolo 38 není pro zdravotní stav rozhodující, opravdu může jít o genetickou predispozici. Existuje vyšetření zvané pH metrie, která dokáže zjistit kyselost a vracení se obsahu žaludku do jícnu. Toto vyšetření je ovšem hůře dostupné, provádí se jen v některých nemocnicích v republice a čekací doby jsou velmi dlouhé, například v Brně až 6 měsíců. Zkuste se informovat u vašeho gastroenterologa, jak reálně vidí toto vyšetření u vás. Přeji rychlé uzdravení, s pozdravem Dr. Janoušková

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, je nutné, abyste zašla co nejdříve ke svému ošetřujícímu hepatologovi a gastroenterologovi. Pouze běžné jaterní testy nestačí. Byť hodnota bilirubinu není dramaticky vysoká, tak ostatní příznaky jako žluté bělmo a kůže, svědění, únava, břišní potíže zaslouží pozornost a důkladné vyšetření. Bude třeba vyšetřit znovu viry žloutenky, tedy zejména hepatitidy B a její aktivitu. Dále je třeba podstoupit ultrazvuk, pravděpodobně může dojít také na jaterní biopsii a další testy na objasnění stavu jater a příčin zvýšení bilirubinu a Vašich příznaků. Vyšetření neodkládejte. Nadále můžete užívat ostropestřec, lépe by nyní bylo užívat ve formě tablet či kapslí, například Essentiale Forte, proti svědění Vám lékař může předepsat antihistaminika.
Pokud byla provedená gastroskopie v pořádku, je pravděpodobnost, že jsou Vaše obtíže dané návratem žaludeční kyseliny do jícnu spíše menší, nicméně vyloučené to s ohledem na Vaše příznaky není. Váš gastroenterolog Vás může poslat na jícnovou pH metrii a manometrii jícnu, kde se objasní zda, kolik a jak kyselé refluxy jsou. Zatím je ale možné užívat Nolpazu denně na lačno půl hodiny před jídlem. S dfalším vyčkejte na výsledky vyšetření u hepatologa.
S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Pyrosa a palpitace
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na impulsivní bolest...
Gastroesophageální reflux, pyrosa
Dobrý den, neustále mne pálí žáha. Za posledních...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Pylová alergie?

Dobrý den, u koho se mohu nechat vyšetřit na pylovou alergii.

Pylte pod očima

Dobrý den, už několik let mě trápí oteklé oči. Nejvíce to mám po ránu když vstávám...

Pyogenes

Dobrý den, brala jsem dvoje atb na chlamydie. Následkem toho se mi udělala...

Pyogenes

Dobrý den, brala jsem dvoje atb na chlamydie. Následkem toho se mi udělala...

Pyogenní streptokok

Dobrý den. Mám opakované zdravotní problémy s pyogenním streptokokem. V srpnu...

Pyogenní streptokok v krku bez příznaků

Dobrý den, dcera měla opakovaně ve výtěru z krku masivní výskyt pyogenního...

Pyramidove jevy

Dobrý den,je to 2 měsíce co jsem prodělala guillein barre sy.Každým dnem se...

Pyramidove jevy

Dobrý den,je to 2 měsíce co jsem prodělala guillein barre sy.Každým dnem se...

Pyridoxin a Thiamin

Dostala jsem Pyridoxin a Thiamin, 2-0-2 - je možné, že mám po nich zažívací...

Pyrixodin

Dobrý den, dcera 4,5roku je už více jak 14dní nemocná, při rozboru krve má být...

Pyrosa a palpitace

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na impulsivní bolest od hrudi do krku, vyskytuje...

Pyrvinium působí jinak, než léčivo ve Vermoxu?


Pyrvinium, roupy

V lékárně mi řekli,že už se nevyrábí sirup Pyrvinium a nedoporučili žádný jiný...

Pysky

Dobrý den, na velkých pyscích mám takové hrbolečky,když po nich přejedu prstem,...

Pytiriasis rosea

Dobrý den, byla jsem na kožním s červenými skvrnkami a byla mi diagnostikovaná...

Pytiriasis rosea gibert

Paní doktorko, mohou být vyvolavatelmi téhle vyrážky bakterie nebo viry obsažené...

Pytiriasis rosea gibert a jiné vyrážky

Dobrý den.Když mám vyrážku konkrétně pytiriasis rosea gibert nebo bych měla...

Pytiriasis rosea nemusím léčit?

Dobrý den, mohu nechat pytiriasis rosea bez léčby? Kortikoid, který mi byl předepsán...

Pytiriasis rosea, ekzém

Dobrý den, na kožním mi byla diagnostikovaná pytiriasis rosea, zaléčeno kortikoidem....

Pytiriasis rosea, jak se chytí?

Několik měsíců marně bojuji s Pytiriasis rosea. Byl mi předepsán kortikoid...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Injekce a těhotenství

Dobrý den, mám dotaz. Po vysazení HA cca po 9 letech jsem nedostala MS a dostala...

Levá ruka

Dobré dopoledne pane doktore, v květnu jsem si vyvrtla palec levé ruky v zaměstnání....

Injekce

Dobrý den,chtěla bych poradit ohledně výběru injekcí.Od lékaře mi byla doporučena...

Injekce

Zdravím, zpozdila se mi menstruace o 7 dni, tak jsem dostala injekci, ktera...

Oteklá předkožka

Pane doktore, Při sexu mému partnerovi celkem hodně otekla předkožka, nešla...

Levá nosní dírka

Dobrý den, delší dobu mám vždy po ránu ucpanou levou nosní dírku. Byla jsem...

Oteklá předkožka

Dobrý den,chtěl jsem se zeptat na jeden problém co se mi včera stal,z ničeho...

Injekce

Dobrý den chtěl bych se zeptat co může způsobit Clexane 4000 a 1-2, 10°-ti stupňové...

Levá nosní dírka

Dobrý den, delší dobu mám vždy po ránu ucpanou levou nosní dírku. Byla jsem...

Oteklá předkožka

Dobry den. Ja ani nevim co napsat ale zacnu s tymhle. Pred casem sem mnel...

Levá lopatka

Dobrý den.. Den ve škole mě bolestivě píchlo do lopatky... Potom kolem šesté...

Injekce

Dobrý den, před 2 měsíci jsem byla na očkování - vakcína Silgard (2. dávka)....

Levá lopatka

Dobrý den je mi téměr 16 let a poslední dobou mě trápi bolest pod levou lopatkou...

Střevní chřipka


Častější stolice a průjmy

Dobry den, chtela jsem se zeptat. Jiz deset dni me trapi velmi casta stolice....

Injekce

Dobrý den,chtěl bych se zeptat na (SUMAMED 500 mg infuze) je možné,aby mi lékař...

Oteklá prsa

Dobrý den, už asi 4 den mám taková oteklá prsa, jako kdybych tam měla zduřelé...

Tlaky v podbřišku, časté močení

Dobrý den, je mi 18 let a už druhý den mám strašne tlaky v podbřišku nebo kolem...

Leva kycel

Dobry den, asi treti den me zacala bolet leva kycel pri chuzi. Kdyz si rukou...

Injekce

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Jsem hodně citlivá na kazivost zubů, tudíž...

Zavřít reklamu