Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Recidivující kvasinkové infekce pochvy

Gynekologie Andrea 24.3.2018

Dobrý den, již několik měsíců mám problém s kvasinkovou infekcí. Byla jsem již dvakrát u lékaře, ten mi předepsal vždy Jenamazol a Diflucan 150. Zkoušela jsem již opravdu všechno a mám podezření, že mi vše dělá antikoncepce (beru Sunyau od listopadu a od prosince trvají kvasinky) Vrací se každý měsíc, někdy i kolikrát do měsíce. Před dvemi týdny jsem začala i z ničeho nic krvácet, doktor mi řekl, že za to může Diflucan. Dodržuji snad vše, partner je přeléčen, styk nějakou dobu neproběhl a i přesto je to tu opět. Už jsem zoufalá. Uvažuji, že teď zkusím na dva měsíce vysadit antikoncepci, abych zjistila, zda je to doopravdy od toho. Četla jsem, ze tyto problémy vyvádí estrogen, je následně možné najít nějakou antikoncepci, která je bez něho a přesto budu plně chráněna? Děkuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Daniela Králová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den, slečno Andreo, otázka je také, jestli se kvasinkové infekce neopakují v důsledku oslabené imunity, nerovnováze prostředí v pochvě, doporučuji Vám také zakoupit vaginální probiotika, dodržovat důslednou hygienu intim, gely. Dále dotaz ohledně antikoncepce předávám k odpovědi gynekologovi, vyčkejte druhé odpovědi. S pozdravem.

Odpovídá lékař:

odb.as. MUDr. Luděk Fiala Ph.D., MBA


Dobrý den, kvasinková infekce je v pochvě jedna z nejčastějších infekcí, nasedá často na jinou infekci například bakteriální, nebo k ní dojde také v souvislosti s drobnými poraněními kůže nebo sliznice např. po sexu, může být ale také součástí snížené imunity apod.
Dostatečně chráněná pochva je díky lactobacilům, bakteriím, které vytvářejí kyselinu mléčnou, která zvyšuje kyselé prostředí pochvy a brání ji před některými druhy infekce. Dá se jednoduše říci, že správná hladina estrogenu podporuje tvorbu lactobacilů. Samozřejmě, že antikoncepce hladinu hormonů, včetně estrogenu, ovlivňuje.
Ptáte se na nějakou jinou antikoncepci, třeba jednosložkovou. Existují takové, které tvoří jen druhý hormon - gestagen, ale bohužel, velmi často tato antikoncepce neudrží cyklus, vede k nepravidelnému krvácení apod. Jen malá část žen je s ní spokojena-využívá se např. u žen, které jsou po porodu a kojí. Vhodnou formou takové antikoncepce je tělísko s gestagenem - Mirena (pro ženy, které již rodily) nebo Jaydess (pro ty, co ještě nerodily).
Je dobře ale také vědět, že plísně a kvasinky, především druh Candida albicans přežívají mj. také v zažívacím traktu.
Existují dietní postupy a kúry, které mohou pacientky použít a následně se kvasinkové infekce zbaví pomocí nich.
Je třeba především omezit cukr a bílou mouku.
Dále pak babským, ale účinným postupem je např. k pití slabě octová voda (do 2-3 dcl skleničky vody přidáte pár kapek octa) 3x denně alespoň 10 - 14 dní. Silným antimykotikem je také Citrovital (koncentrát z grapefruit. jader), který se používá k pitné kúře 3x denně 15 kapek do skleničky vody, opět aspoň 10-14 dní - můžete to pít i s partnerem, abyste se přeléčili oba.
Pak lze používat různé druhy probiotik, vhodným terapeutickým preparátem je také borax-glycerin v globulích, kterým byste se mohla 10 dní přeléčit zaváděním do pochvy.
V případě, že se infekce bude stále opakovat, bude vhodné navštívit také alergologa-imunologa a poradit se i s ním.
Přeji pěkný večer.
MUDr.Luděk Fiala,MBA

Související dotazy

Kvasinkové Infekce
Prosim o radu na koho se mam obratit pri kvasinkove...
Nechráněný sex po kvasinkové infekci
Dobrý den, ráda bych se zeptala po jaké době je možné...
Vliv euthyroxu na kvasinkové infekce pochvy
Dobrý den, četla jsem složení léku euthyrox a chtěla...
Recidivující kvasinkové infekce
Dobrý den, ráda bych se poradila s někým dalším ohledně...
Výtok z pochvy
Dobrý den, asi půl roku jsem trpěla opakovaně na svědivost...
Kvasinková infekce
Zdravím, chtěl bych se zeptat zda-li se dá doma dělat...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Recidivující kašel

Dobrý deň. Vopred sa ospravedlňujem za obšírnejší dotaz. Môj 14 ročný syn...

Recidivující kašel u dítěte

Dobrý den,mám osmiletého syna.Poměrně často trpí zánětem průdušek.Je alergik...

Recidivující kondylomata

Dobrý den, už asi rok trpím s kondylamaty na předkožce a u žaludu. Začlo to...

Recidivující kondylomata

Dobrý den už asi 3 roky se lečím s kondylomaty chodila jsem na seškrabavani...

Recidivující kondylomata

Dobrý den, už léta (cca 4 roky) trpím kondylomaty (HPV vir). Žiji poměrně zdravě...

Recidivující kožní záněty

Dobry den, mam dlouhodobe problemy s koznimi zanety hlavne v oblasti krku(zadni...

Recidivujíci krustózní laryngitida

Dobrý den, chci se zeptat, jaký důvod může mít mé letos už 4. onemocnění krustózní...

Recidivující kvasinková infekce

Dobrý den. Je mi 17 let a nikdy jsem neměl pohlavní styk. Už třikrát jsem byl...

Recidivující kvasinkové infekce

Již nějaký ten rok mám problém s kvasinkami na žaludu. Není to nic hrozného,...

Recidivující kvasinkové infekce

Dobrý den, ráda bych se poradila s někým dalším ohledně mých přetrvávajících...

Recidivující laryngitidy

Dobry den. Potrebuji radu ohledne meho 4leteho syna. Trpi od roku na laringitydu....

Recidivující luxace čéšky

Dobrý den Mám velikou prosbu. Mám problém s kolenem. Už po třetí se mi čéška...

Recidivující luxace ramene - operativní stabilizace

Dobrý den, můj syn 17,5 let opakovaná luxace pravého ramene během 3/4 roku....

Recidivující močová infekce

Dobrý den, mám již třetí měsíc potíže s močovým měchýřem. Jsem po léčbě ATB...

Recidivující močová infekce

Dobrý den, potřebovala bych poradit jestli se dá něco dělat s bolestmi močového...

Recidivující močové infekty

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Už delší dobu mám problémy se zánětem močového...

Recidivující močové záněty

Dobrý den, mám neustále problémy se zánětem močových cest, trva to uz 4 roky....

Recidivující močové záněty

Dobrý den, s přítelem jsme se vrátili v neděli 25.6. Z víkendového pobytu v...

Recidivující mykotické infekce pochvy

Dobrý den, omlouvám se, mám opravdu trapný problém. Trápí mě vracející se...

Recidivující mykózy

Dobry den, Mam skoro rok opakovane mykozy, vracajuce sa kazdy mesiac. Vystriedala...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Pupínky na noze

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu o jaký problém se přesně jedná. Včera...

Předávkování ???

Dobrý den je mi 13 let a dnes jsem si vzala 5 prášků xyzalu 5 prášků ibalgunu...

Tepání aorty

Tápání v břiše. Dobrý den, Chtěl bych se zeptat na jednu věc, je mi 23 let...

Užívání Paralenu a Nurofenu


Pupínek na stydkém pysku


Vřídek na šourku

Dobrý den, chtěl bych Vás poprosit o radu. Asi před měsícem se mi na šourku...

Lék Meloxicam-Teva

Dobrý den, prosím Vás o radu ohledně náhrady za lék Meloxicam-Teva 15mg, jsem...

Alergie na Amoksiklav

Dobrý den. Předevčírem jsem dobral balíček antibiotik Amoksiklav 1mg. Dnes se...

Preejakulát a otěhotnění


Červené fleky pod nehty

Dobrý den, objevily se mi zvláštní červené nehty pod nehty, viz. přiložená...

Kostní výběžek po extrakci zubu

Dobrý den, prosím o radu ohledně posunu kosti v dolní čelisti. Při vytržení...

Povlak na jazyku a kouření

Dobry den, Asi od června me trápí povlak na jazyku. Nikdy predtim jsem tento...

Růst penisu


Zvýšené jaterní testy - možné příčiny?

Vážený pane doktore, obracím se na Vás, protože jsem si všimla, že jste na podobné...

Zvrtnutý kotník - přetrvávající potíže

Dobrý den, Před 4 týdny jsem si zvrtla kotník. Ten mi během chvíle otekl...

Bolest na hrudi

Dobrý den.Chci se zeptat boli me na hrudníku na levé straně nad prstem a vystreluje...

Předávkování léky

Můj dotaz je jestli existuje lék na předávkování lékem říká se tomu asi antidotum...

Znaménka a pihy


Zkažený sýr v těhotenství

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, resp. ujistit. Jsem ve 30. tt a snědla...

Oranžové zbarvení dlaní

Dobry den, jiz priblizne rok sleduji občasné bezdůvodné skvrny v dlanich, ktere...

Reklama