Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Recidivující kašel

Plíce, dýchání Ľubica 10.8.2019

Dobrý deň. Vopred sa ospravedlňujem za obšírnejší dotaz.
Môj 14 ročný syn je od 3 rokov vedený v alergo ambulancii. Od malička trpel častými bronchitidami ale s výskytom iba od jesene do jary. V neskoršom veku sa pridala celoročná nádcha. Mandle mu vyberali v 10. rokoch. Bez efektu. Vyšli mu alergie na pele, trávy, roztoče, plesne, palinu, .... Keď bol malý, bral flixotide a ventolin ale iba v akútnom stave. Potom bolo dlhšie obdobie keď sme to nejak neriešili a bol bez akejkolvek liečby. V posledných 3 rokoch opäť zápaly dýchacích ciest v jesenno-zimnom období. Problém je že to vzdy prepukne do nekonečného vlhkého kasla. Väčšinou bez teploty s negatívnym posluchovym nálezom. Crp väčšinou negatívne prípadne trocha zvýšené. Zistili sme však, že ak nasadíme Aerius, tak dokážeme zimu celkom pekne v zdraví prežiť. Na nádchu mu zaberá Nasonex.
Krvné testy v alergologickej ambulancii robia každý rok a sú väčšinou OK, prípadne niektoré parametre mierne vraj bezvýznamné zmenené. Naposledy mal aslo mierne zvýšené (433). Doktor neriešil.
Spirometria pokiaľ je zdravý, tak je OK. Raz ju mal horšiu, ale po nasadení Aeriusu sa mu do týždňa upravila. Rovnako aj NIOX. Ten sme mali teraz mierne zvýšený (36). Keď bol mimo akutného stavu, tak bol OK. Takže sme po rokoch opat vyfasovali flixotide pre podozrenie na sezónnu astmu. Vo vyteroch občas nejaký streptokok a stafilokok. RTG nález hrudníka a PND spred piatich rokov negatívny, odvtedy vzhľadom na negatívny posluchovy nález nebolo RTG robene. ORL vyšetrenie sme už tiež niekoľko krát absolvovali. Väčšinou s nálezom vodnateho sekretu v nose a sliznicou typickou pre alergika. Uzavreté ako chonicka nádcha. Potreba uzivania ATB sa ukáže tak v priemere raz za rok. Jeho chorobnosť bola vždy v zimných mesiacoch. Od jary do konca leta je zdravý bez potreby akejkoľvek imuno liečby, akurát nádcha pretrváva celý rok zvyčajne s priesvitnym vodnatym sekretom. Na to berie Nasonex. Vtedy je OK. Po vysadení je tak 2-3 mesiace ok a potom zase nádcha. Teraz mu boli robené vytery s nálezom v nose ojedinele streptokok pneumoniae a veľmi ojedinele stafilokok.
Aby som prešla k otázke, je možné že sme spôsobili tieto chronicke problémy neliecenim alergie? Lebo už má napádajú aj také diagnózy ako cysticka fibroza kvôli tomu vlhkemu kašľu.
Myslíte, že by sa CF prejavila aspoň nejak na vyšetreniach, ktoré sú mu pravidelne robené? Iba potné testy mu robené neboli. Ale nemám pocit že by bol slaný. Jemu ešte novorodenecky skrining na CF robený nebol. Mladšiemu synovi asi áno, predpokladám s neg. vysledkom. Predpokladám to len preto že je ročník 2010 a od 2009 sa tie skriningy na SK vraj robia celoplošne. Starší je ročník 2005. Zo spomínaných vyšetrení podozrenie na CF zatiaľ nepadlo. Pribera normálne, trávenie je v poriadku, nástup puberty podľa tabuľky. Len ten kasel, ktorý však dobre reaguje na antihistaminiká. Na toto mi však zatiaľ nikto nedal odpoveď, prečo je to tak.
Prosím o vyjadrenie ak je to možné špecialistu. Ďakujem.

MUDr. Dominika Pitaková
Odpovídá lékař:

MUDr. Dominika Pitaková


Dobrý den,
děkujeme Vám za Váš dotaz. Vaše obtíže jsou směřovány do odborné poradny, proto bude dotaz předán specialistovi pro daný obor, který se Vám k němu vyjádří. Vyčkejte si na odpověď v druhé době. Přeji hezké odpoledne.

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, paní L´ubica, podle popisu souhlasím s tím, že by se mohlo jednat o astma se sezónními projevy. Váš syn má alergii na alergeny, které se vyskytují celoročně a proto má také celoročně sklon k vodnaté rýmě, která se může zhoršovat sezónně natolik, že potřebuje Nasonex sprej. Stav můžete řešit tak, že můžete v průběhu citlivého období podávat antihistaminika, která zabrání rozvoji zánětlivé rekace přecitlivělých průdušek. Alergici a astmatici mají z podstaty nemoci vyšší sklon k přecitlivělosti průdušek a nachlazení u nich probíhají hůře, často potřebují více antibiotik ročně a kašlou déle než zdravé děti. Pokud ale syn má antibiotika jen jednou ročně a stavy zhoršení, které má, jste schopní zvládat přechodným podáváním léčiv, pak je to podle mne v pořádku. Poraďte se s alergologem, který syna sleduje a na plicním, jak stav řešit. Déledobějším podáváním antihistaminik jako Aerius synovi nemůžete ublížit, pokud bude lék brát v odpovídající dávce. Nemyslím si, že byste se kvůli opakovanému vlhkému kašli měla obávat cystické fibrózy, průběh obtíží Vašeho syna se podle popisu nijak zvláště nevymyká dětem, které trpí na dechové alergie a astma. Zvýšené ASLO je příznak prodělané streptokokové infkece, může přetrvávat dlouho a neřeší se. Je samozřejmě vhodné se synem pravidelně chodit na kontroly a sledovat vývoj plicních funkcí, v případě zhoršení spirometrie zvážit nasazení léků jako jsou inhalační kortikoidy nebo Singulair. Stran chronické rýmy se obraťte na ORL k vyšetření dutin a nosu, zda není příčina ještě někde jinde než v alergii. Jak by se jeho stav vyvíjel, kdybyste léčili intenzivněji, se nemá cenu domýšlet. Každopádně je mu čtrnáct a popisovaný stav nevypadá nebezpečně, ani jako kdybyste něco zanedbali. Někdy se alergie, pokud nejsou dobře léčené a stav zánětu těla se neřeší, množí a přidávají se další, někdy ale naopak dojde k postupnému otupění vůči alergenům a tělo si zvykne a postupně není třeba léky dávat vůbec. Doporučuji si nedělat hlavu nějakým kdyby, syna brát na pravidelné kontroly, důsledně dolečovat infekce, posílit imunitu otužováním přes léto, můžete přidat Imunglukany atd., v citlivém období podávat antihistaminika a Nasonex jak jste zvyklí, při pochybnostech je možnost dovyšetřit a v léčbě přitvrdit. Pokud chcete mít jistotu stran CF, objednejte syna na nenáročný potní test, nicméně vzhledem k tomu, že normálně tráví, roste, přibírá na váze, nečekám pozitivní výsledek. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Kašel
Dobrý den chci se jen zeptat jestli na pruduskovy kasel...
Kašel
Dobrý den, 30 let, bez nadváhy, epileptik, kuřák (cca...
Kašel
Dobrý den, chtěl bych se zeptat ohledně kašle. Již...
Kašel
Dobrý den, obracím se na Vás s chronickým kašlem....
Kašel
Dobrý den mám dotaz na začátku dubna jsem začala jezdit...
Kašel
Dobrý den, mám 74 letou maminku. Trpí kašlem, který...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Recidivující infekce močových cest

Dobrý den, mám neustále problém s zánětem močových cest. Ten jsem dostávala...

Recidivující infekce močových cest

Dobrý den, Chtěla bych se zeptat, jakým způsobem probíhá urologické vyšetření...

Recidivující infekce močových cest

Dobry den,pan doktor, chcela by som sa spytat, ci sa da spravit vysetrenie...

Recidivující infekce močových cest po sexu

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat proč má partnerka vždy po mokrém orgasmu zánět...

Recidivující infekce ochvy

Dobrý den, před rokem mi zjistili Streptococcus agalactiae v pochvě. Léčila...

Recidivující infekce virem herpes simplex

Dobrý den, už přes dva roky mě trápí vyrážky na levé straně zadku. Ze začátku...

Recidivující infekt močových cest

Dobrý den, mám takový delší dotaz ohledně mého "záhadného"zánětu močových cest....

Recidivující infekty močových cest

Dobry vecer mam problem už téměř 3 roky trpim neustale se vracejicim zanetem...

Recidivující kašel

Dobrý den, manželku 34 let vždy takto na podzim, již cca 4 rokem trápí suchý...

Recidivující kašel

Dobry den, uz pres rok mam problemy s kaslem. V lete jsem v poradku, ale behem...

Recidivující kašel u dítěte

Dobrý den,mám osmiletého syna.Poměrně často trpí zánětem průdušek.Je alergik...

Recidivující kondylomata

Dobrý den, už asi rok trpím s kondylamaty na předkožce a u žaludu. Začlo to...

Recidivující kondylomata

Dobrý den už asi 3 roky se lečím s kondylomaty chodila jsem na seškrabavani...

Recidivující kondylomata

Dobrý den, už léta (cca 4 roky) trpím kondylomaty (HPV vir). Žiji poměrně zdravě...

Recidivující kožní záněty

Dobry den, mam dlouhodobe problemy s koznimi zanety hlavne v oblasti krku(zadni...

Recidivujíci krustózní laryngitida

Dobrý den, chci se zeptat, jaký důvod může mít mé letos už 4. onemocnění krustózní...

Recidivující kvasinková infekce

Dobrý den. Je mi 17 let a nikdy jsem neměl pohlavní styk. Už třikrát jsem byl...

Recidivující kvasinkové infekce

Již nějaký ten rok mám problém s kvasinkami na žaludu. Není to nic hrozného,...

Recidivující kvasinkové infekce

Dobrý den, ráda bych se poradila s někým dalším ohledně mých přetrvávajících...

Recidivující kvasinkové infekce pochvy

Dobrý den, již několik měsíců mám problém s kvasinkovou infekcí. Byla jsem již...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Po hormonální kyretáži

Dobrý den pane doktore. Před zhruba měsícem jsem vám pokládala dotaz týkající...

Ranka lýtka s vodovou sekrecí

Dobrý den. Jmenuji se Božena, je mi 63 let, vážím 145 kg už rok a půl jsem nešla...

Bolesti svalů

Dobrý den, již jsem sem vnesl dotaz na mou bolest svalů (viz odkaz http://www.ulekare.cz/poradna-lekare/bolesti-svalu-hkk-241172...

Bolest a otok varlete

Dobrý den, je mi 17 let a před 2 dny jsem se probudil s bolestí pravého varlete....

Opožděná menstruace, bolesti zad a podbřišku

Dobrý den, mám zpožděnou menstruaci asi o 10 dní a 4 dny mě bolí záda a v podbříšku,...

Nadýmání


Oválná bulka v prsu

Dobrý den, je mi 23, a rakovinu prsu v rodině nikdo neměl. Těhotná jsem ještě...

Bolesti pod lopatkami


Cysta vaječníku

Dobrý den, pane doktore. v srpnu 2015 jsem měla cystu na pravém vaječníku,...

Lokalní vyndaní sroubu

Dobry den ja uz jsem sem jednou psala tento problem - V roce 2011 sem utrpel...

Krvácení při léčbě mykózy

Dobrý den, před 3mi dny jsem si zavedla tebletu canesten combi pack. Mykozami...

Padání vlasů

Dobrý den, před cca 2 týdny jsem si začal všímat, kolik vlasů mi vypadává...

Bolest kolene po artroskopii

37 dnů po artroskopii pravého kolene, odstranění části odtrženého vnitřního...

Jak pevně je děloha uložena v pánvi?

Dobrý den,mám jeden dotaz na který se stydím zeptat fyzioterapeutky. Zajímá...

Bolest kolene v ohybu a při zátěži

Dobrý den pane doktore. Je mi 19 let, mám 200 cm a 120 kg. Již dva roky mne...

Bulka na stydkém pysku

Dobrý den ,mohla bych poprosit o pořadu?Jsem v 38 t.t a při masáže hráze objevila...

Bulka varlete

Dobrý den. Před 2 měsíci sem mel zanet varlat nastidl sem.užíval sem antibiotika...

Ztráta krve při menstruaci

Dostalo se mi nedávno odpovědi, že krev při měsíčkách, je ta krev, kterou máme...

Flek na horním patře

Přeji dobrý den, dnes jsem si všimla, že mám v horním patře vínově zabarvený...

Otok varlete

Dobrý den, Prosím Vás o radu. Už 8. den trpím zvětšujícím se otokem a žilnatostí...

Reklama