Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Recidivující kondylomata

Kožní obtíže Matěj 21.7.2020

Dobrý den, už asi rok trpím s kondylamaty na předkožce a u žaludu. Začlo to jedním malým výrůstkem který jsem měl asi 3/4 roku a ani jsem nevěděl že to jsou kondylamata. Přítelkyně mě přesvědčila abych s tím došel k urologovi, který mi to vyříznul. Po 2 měsících už se mi udělali asi 3 výrůstky, které jsem si opět nechal vyříznout od urologa a momentálně asi po dalších 3,4 měsících mám těch výrůstků asi 5 a nějaké už jsou velké. Cca před měsícem jsem měl s přítelkyní sex a z nějakého důvodu mi nešla přetáhnout předkožka ten sex neskutečně bolel což mělo za důvod, že jsme spolu asi 14 dní nespali.
Můj dotaz je ten, jestli mám opět chodit k urologovi na vyříznutí když mi přijde, že každým dalším zákrokem se to jenom zhoršuje nebo zvážit obřízku, která by tento problém snad mohla vyřešit.

Děkuji za radu

Odpovídá lékař:

MUDr. Igor Romanko

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den Matěji,

kondylomata se musí chirurgicky odstranit, zatím není lepší léčba ložisek dostupná. Některá pracoviště nabízejí i odstranění laserem. Odstranění ložisek situaci nezhoršuje. Pokud ložiska ponecháte, mohou být zdrojem infekce. Kondylomata se přenáší nejčastěji pohlavním stykem. Můžete nákazu přenést i na vaši partnerku. V některých případech se kondylomata objevují opakovaně, není to až tak vyjímečné. Vzhledem k charakteru přenosu je potřeba se zamyslet, jestli nedochází k reinfekci- střídání sexuálníhch partnerů, infekce partnera. Vaše partnerka by rozhodně měla být vyšetřena, jestli je nález na zevním genitálu, vagině a děložním čípku v pořádku. Zdrojem infecke totiž může být také ona. Určitě by jste měl používat kondom. Do odstranění ložisek nejlépe sexuální styk neprovozovat. Kromě mechanického odstranění, existuje i možnost imunomodulační léčby, která může být efektivní v případě recidivujících virových infekcí. Bylo by vhodné vyšetření imunologem, kam Vás může doporučit praktický lékař. Zjistilo by se, jestli nemáte nějakou formu imunodeficitu. Co se týká obřízky, neumím s jistotou říct, jestli to Váš problém zcela vyřeší a jestli je vhodná. Z tohoto důvodu přepošlu dotaz kolegovi urologovi, který se Vám k tomu vyjádří.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jitka Kapounová

Specializace: Dermatovenerologie, Dětské kožní (dermatovenerologie), Korektivní dermatologie Pracoviště: Sanoderm Praha

Dobrý den,pane Matěji, condylomata accuminata neboli genitální bradavice jsou způsobeny HPV (lidský papilomavirus).Nejčastěji se jedná o typy 6 a 11. Během sexuálního života se většina populace s nějakým typem HPV setká.Některé typy jsou zcela bezpříznakové, některé dělají zmiňované genitální bradavice a některé mají zodpovědnost za rakovinu děložního čípku.Pokud je imunitní systém dostatečně silný, virus z těla eliminuje,ale stejně tak často se stane, že virus v těle zůstává skryt a při oslabení imunity vyvolává výše zmíněná onemocnění.
Již vzniklá condylomata se odstraňují různými způsoby - vyříznutí, odstranění laserem, tekutým dusíkem či aplikací různých mastí.Mastičky je možné aplikovat v domácím prostředí.Většinou je na domluvě lékaře a pacienta,kterou metodu zvolí.Z lékařů můžete volit urologa či dermatologa.Dobré je během léčby podporovat imunitu.
Vy sám si můžete koupit přípravky z hlívy ústřičné nebo Vám může lékař předepsat léky na recept.
V některých studiích se ukazuje pozitivní efekt očkování proti HPV i v případě, že už jste virem nakažen.
Stávající projevy je nutné odstranit,bývají zdrojem dalšího šíření.Obřízka ohledně šíření viru není nutná.Pohlavní styk opravdu jen s ochranou.Určitě je vhodná i kontrola partnerky.
Doporučuji teda nyní opětovné odstranění projevů a podporu imunity.
S pozdravem MUDr.Kapounová Jitka

Související dotazy

Kondylomata
Dobry den, pred 5-6 lety mi byl zjisten v tele hpv...
Kondylomata
Dobrý den mam diagnostikovana Kondylomata v oblasti...
Kondylomata
Kondylomata jsou pouze estetický problém nebo je v...
Kondylomata?
Dobry den, chtela jsem se zeptat zda to nejsou na hrazi...
Kondylomata v DÚ
Dobrý den, měl bych dotaz, jak poznám, že mám kondylomata...
Recidivující kondylomata
Dobrý den už asi 3 roky se lečím s kondylomaty chodila...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Recidivující infekce močových cest

Dobry den,pan doktor, chcela by som sa spytat, ci sa da spravit vysetrenie...

Recidivující infekce močových cest po sexu

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat proč má partnerka vždy po mokrém orgasmu zánět...

Recidivující infekce ochvy

Dobrý den, před rokem mi zjistili Streptococcus agalactiae v pochvě. Léčila...

Recidivující infekce virem herpes simplex

Dobrý den, už přes dva roky mě trápí vyrážky na levé straně zadku. Ze začátku...

Recidivující infekt močových cest

Dobrý den, mám takový delší dotaz ohledně mého "záhadného"zánětu močových cest....

Recidivující infekty močových cest

Dobry vecer mam problem už téměř 3 roky trpim neustale se vracejicim zanetem...

Recidivující kašel

Dobrý den, manželku 34 let vždy takto na podzim, již cca 4 rokem trápí suchý...

Recidivující kašel

Dobry den, uz pres rok mam problemy s kaslem. V lete jsem v poradku, ale behem...

Recidivující kašel

Dobrý deň. Vopred sa ospravedlňujem za obšírnejší dotaz. Môj 14 ročný syn...

Recidivující kašel u dítěte

Dobrý den,mám osmiletého syna.Poměrně často trpí zánětem průdušek.Je alergik...

Recidivující kondylomata

Dobrý den už asi 3 roky se lečím s kondylomaty chodila jsem na seškrabavani...

Recidivující kondylomata

Dobrý den, už léta (cca 4 roky) trpím kondylomaty (HPV vir). Žiji poměrně zdravě...

Recidivující kožní záněty

Dobry den, mam dlouhodobe problemy s koznimi zanety hlavne v oblasti krku(zadni...

Recidivujíci krustózní laryngitida

Dobrý den, chci se zeptat, jaký důvod může mít mé letos už 4. onemocnění krustózní...

Recidivující kvasinková infekce

Dobrý den. Je mi 17 let a nikdy jsem neměl pohlavní styk. Už třikrát jsem byl...

Recidivující kvasinkové infekce

Již nějaký ten rok mám problém s kvasinkami na žaludu. Není to nic hrozného,...

Recidivující kvasinkové infekce

Dobrý den, ráda bych se poradila s někým dalším ohledně mých přetrvávajících...

Recidivující kvasinkové infekce pochvy

Dobrý den, již několik měsíců mám problém s kvasinkovou infekcí. Byla jsem již...

Recidivující laryngitidy

Dobry den. Potrebuji radu ohledne meho 4leteho syna. Trpi od roku na laringitydu....

Recidivující luxace čéšky

Dobrý den Mám velikou prosbu. Mám problém s kolenem. Už po třetí se mi čéška...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Propadlý hrudník

Dobrý den,jsem 16letý kluk a chtěl bych se zeptat jestli propadlý hrudník narovnám...

Bolest na hrudi

Dobrý den,přítelkyně si stěžuje na pálení na hrudi má obavi ale sanitu nechce...

Bolest pod levým žeberním obloukem

Dobry den, uz nekolik mesicu me boli na leve strane pod zebry. Mela jsem pred...

Krev ve spermatu

Dobrý den, zhruba před 6 lety se mi poprvé objevila ve spermatu krev, od té...

Hyperplastická řasa žaludku

Dobry den, léčím se s problémy s jícnem, resp.tlakem v horni části břicha po...

E. Coli v pochvě

Dobrý den, mám už delší dobu problémy s ecoli v pochvě. (Asi rok a půl) Chodím...

Můžu otěhotnět

Dobrý den měla bych otázku,Měla jsem menstruaci a s přítelem jsme se milovali...

Nadýmání v břiše, chvilková bolest v tříslech

Hezký den. Již cca 4 roky beru léky na gastro. reflux (helicid, helides atd..)....

Bolesti v oblasti mezi bradou a ohryzkem

Dobrý den, včera jsem zjistila, že mě bolí oblast mezi bradou a kousek nad...

Pálení jazyka

Ještě jednou dobrý den,chci ještě doplnit předchozí dotaz,léky žádné neberu,jazyk...

Zlomenina klíční kosti

dobrý den. jmenuji se tomáš a mám zlomenou klíční kost na levé straně. mám na...

Puchýř na krku

Dobrý den, po návratu z dovolené z Egypta se mi udělal na krku puchýř, který...

Dobrý den, před 15 dny js...

Dobrý den, před 15 dny jsem si vyndala klíště. Nic po něm nezůstalo, ale měla...

Brnění levé nohy

Dobry den. Pred rokem mi zacalo brnet v leve noze. Byla jsem u neurologa,ten...

Bolest horního patra v ústech


Poštěváček je klitoris

Dobrý den, četla jsem diskusi, kde byla převážná většina diskutujících muži....

Nádor mozku

Dobrý večer, mohu se zeptat co to znamená. Doktor mi řekl pouze, že je to nádor...

Erdomed a pití alkoholu

Dobrý den, mám zvláštní dotaz. Dostal jsem tyto prášky, (viz. foto) prý to je...

Palec na noze

Dobry den, chci se zeptat asi pred pul rokem jsem byla na chirurgii s palcem...

Nízký neutrofilní segment (26.000%) a vysoký počet lymfocytů (65.000%)

Dobrý den, v poslední době jsem měl žlučníkové koliky, které se začaly léčit,...

Reklama