Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Restless Leg Syndrome, pri fyzickej aktivite sa neviem vydýchať, bolo mi už aj na odpadnutie

Kristína 23.4.2018

Dobrý deň,

pri fyzickej aktivite sa neviem vydýchať, bolo mi už aj na odpadnutie. Okrem toho pozorujem tzv. Restless Leg Syndrome, niekedy mávam večer pocit, že musím hýbať nohami, pretože v nich mám veľmi ťažko popísateľný, nepríjemny pocit. Nohy nie sú opuchnuté. Mám 26.

Obávala som sa anémie, ktorou som trpela v minulosti, preto som chcela odber krvi, no moj lekár mi povedal, že výsledky červených krviniek spred dvoch mesiacov boli v poriadku.

Moj lekár sa ma ďalej iba opýtal na históriu kŕčových žíl v rodine. Áno, máme ich, ale tak od 65 rokov vyššie. Predpísal mi Detralex.

Čítala som, že Restless Leg Syndrome može byť spojený s nedostatkom železa, draslíka, horčíka, nerovnováhou dopamínu, ale aj kvoli užívaniu antidepresív a antipsychotík, či antihistaminík. Ja konkrétne užívam Fevarin 100mg na depresiu a úzkosť a Kvetiapín 100mg na insomniu, ktorý má v takejto dávke antihistaminické účinky, vďaka čomu sa lepšie vyspím. Pred štyrmi týžďnami som úspešne vysadila Abilify (20mg v priebehu 15 mesiacov). V poslednej dobe aj častejšie trpím migrénami, na čo mi farmaceutka odporučila horčík. Mám pocit, že tie nepríjemne pocity v nohách sa zvyknú objaviť práve po užití kvetiapínu, kt. užívam večer. Kvetiapín plánujem vysadiť taktiež, ale potrvá to aspoň 10 mesiacov, ak nie viac.

Ako mám postupovať, prosím?

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, na začátku by jsem asi upozornila na možnou souvislost mezi potížemi, které popisujete a vysazením Abilify. Pokud odběry krve před 2 měsíci byly v normě, určitě za tím nebude stát anémie, takhle rychle se vyvine spíše po akutním velkém krvácení, ne z běžných ztrát krve a železa. Nežádoucí účinky léků jsou taky možné, vše ale užíváte již delší dobu a typicky se NÚ objevují spíše v úvodu léčby, než při jejím vysazování. Konzultovala by jsem toto všechno s ošetřujícím psychiatrem, zvážila další vysazování léků a spíše kombinovala ještě s vhodnou psychoterapií. A co se týče stavů na odpadnutí a dušnosti po fyzické aktivitě, opět je to velice subjektivní symptom a zde především záleží na fyzické trénovanosti jedince, na stupni zátěže, a dalších faktorech, toto já posoudit bez dalších informací nejsem schopná. S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, pocity, které popisuje při zátěži, mohou být dané tím, jkaou máte zátěž, jaká je Vaše kondice a jaký je váš zdravotní stav celkově. Pokud jinak nemáte dušnst, kašel, bolesti na hrudi, není zřejmě důvod k obavám. Váš praktický lékař Vám může ještě změřit tlak, puls, natočit Vám EKG, v případě, že byste měla kašel či jiné hrudní obtíže, udělat rentgenový snímek plic. Pokud se na nic nepřijde, pak doporučuji zvolit mírnější druh cvičení. nechejte si poradit o trenéra ve fitness centru nebo posiulovně, kam chodíte. Pokud cvičíte sama, volte malou zátěž, kretší dobu cvičení a více opakování s delšími přestávkami.
Ohledně pocitů v nohách - Váš praktický lékař Vás může odeslat na cévní vyšetření k vyloučení žilní nedostatečnosti. Můžete si nechat vyšetřit minerály v krvi. Také můžete užívat hořčík a vápník. Ohleděn anemie není třeba další vyšetřování, pokud nemáte nějaké významnější krvácení. Pokud výsledky před dvěma měsíci byly dobré a nic se od té doby nezměnilo, pak se dá čekat, že nyní budou velmi podobné.
Pocity v nohách proberte se svým ošetřujícím psychiatrem, aby věděl o spojitosti, kterou přikládáte potížím s souvislosti s užíváním léků. Proberte s ním i možnou souvislost s vysazením Abilify.
Pokud se na cévním vyšetření a při poradě s psychiatrem a praktickým lékařem na nic stran Vašich nohou nepřijde, můžete navštívit i neurologa, který zváží i možnou nervovou příčinu, kterou ale nepředpokládám.
S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Točenie hlavy, závrate pri fyzickej záťaži
Dobrý deň, mám otázku, aj keď odpoveď asi tuším. Deje...
Stále som v napätí, neviem sa uvolniť.
Pekný deň prajem. Vplyvom dlhodobého stresu v práci...
Červene flaky na liciach a drsna pokožka na tvari
dobrý den už niekolko rokov mam problem s tvarou mam...
Bolest pri a po milovani
Dobry den.Rada by som sa spytala co moze zapricinit...
CC syndrom
Dobry den, chcela by som Vas poprosit o radu. Uz asi...
Neviem si rady
Dobry den. Mam caste brnenie v rukach hlavne v noci,bolesti...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Resistence na krku, uzlina


Resistence v kosti, bolesti končetiny

Dobry den, pred cca 14 dny jsem si pod kolenem na holenni kosti nahmatala cca...

Resistence v třísle

Dobry den preji . Pred dvemy dny sem si nasel bouli mezi trisly a stydkou kosti...

Respirační infekce

Dobrý den, za poslední 2 měsíce jsem asi po 4. (nemocný) i s přítelkyní. Naš...

Respirační infekce

Dobrý den.Už asi 3den mám tyto obtíže.Suchý kašel ,zvýšená teplota,trochu bolest...

Respirační infekt po nechráněném styku

Dobry den, Pred 4 tydny jsme mela nechraneny pohlavni styk. Nyni me pres tyden...

Respirační infekt u dítěte

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, syn 6 let je už třetí týden nachlazen, začalo...

Respirační infekt v rodině

Dobrý den,jen bych se chtěla zeptat před necelými čtyřmi týdny zjistili synovi...

Respirační onemoc.

dobrý den,chci se zeptat:maminka má autoimunní onem SLE,má trvale sníženou tvorbu...

Respirator

dobry den , pracuji jako operator lisu -vyroba desek brzdovych a je tu smes...

Resveratrol

Dobrý den, už bylo sepsáno hodně článků, jak odborných, tak v běžných magazínech...

Resveratrol ve vínech

Ahoj všem z poradny. Už od svých asi 14 let piju červené víno. V současné době...

Ret

Dobrý den, na spodním rtu se mi objevila tato skvrna, která krvácí, bohužel...

Ret

Dobrý den, mám na Vás takový dotaz. Jako malá jsem spadla na přední zuby a dlouho...

Retardovaná ejakulace

Dobrý den, je mi 18 let a nejspíš mám problém s ejakulací, přesněji retardovanou...

Retardovaná ejakulace

Dobrý den, potřeboval bych poradit. Můj problem je takový, že pokud masturbuji,...

Retarpen a alkohol

Dobrý den, Chtěla bych se zeptat, zda mohu po aplikaci Retarpenu pít alkohol...

Retence moči po operaci kolena.

Vážený pane doktore. Léčím se se zvětšenou prostatou, je mi 66 roků. Beru lék...

Retence po cystoskopii

Dobrý den, manžel podstoupil cytoskopii močového měchýře a poté měl zavedenou...

Retence při močení, tmavá moč

Dobry den, mam otazku mam retenci pri moceni musim tlacit. Dneska rano jsem...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest pravého ramene

Dobrý den,mám dotaz.Je mě 27 let a často mě bolý pravé rameno v někdy s ním...

Bolest břicha

Dobrý den, zničeho nic mě začalo bolet na pravé straně břicha na úrovni pupku. Bolest...

Mám dotaz ohledně zvýšených jaterních testů.


Brnění konečků prstů

Dobrý den, mám takový problém s brněním prstů. Mám je dost citlivé na dotek...

Postižení jazyka

Mám popraskaný jazyk a po stranách jakoby výrůstky..Vše v nepravidelné době...

Jedno varle níž

Dobrý den, je mi 22 a mám dotaz ohledně varlat. Velikostně jsou si dost podobná...

ATB a Slunce


Chlamydie

Dobry den, na gynekologii mi zjistili chlamydie. Pan doktor mi predepsal Klacid...

Tříštivá zlomenina patní kosti

Dobrý den, 27.6. jsem utrpěl tříštivou zlomeninu patní kosti dle RTG s porušením...

Proktologické vyšetření

Dobrý den, Jmenuji se Klára a je mi 16 let. Poslední dobou mě trápila bolest...

Hodnota PSA


Bolest prsou při užívání HA

Dobrý den, už 3 měsíce beru antikoncepci Sunya pravidelně ve stejnou hodinu,...

Antibiotika

Dobrý den, Chtěla bych se zeptat, jestli by se mi něco stalo kdybych na...

Angiopatie

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jaké jsou příznaky angiopatie a za jakých...

Zvětšené uzliny


Užívání léků na žilní nedostatečnost (Cyklo3fort) během kojení - ano, nebo ne?

Dobrý den. Je mi 32 let a jsem v 25 týdnu těhotenství. Beru Cyclo3fort na chronickou...

Zvýšená kyselina močová


Popis EKG

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na podrobnější komentář výsledku EKG, sinusový...

Velké množství vyloučení moči

Dobrý večer, mám takový problém. Asi před týdnem jsme vylučoval moči něco okolo...

Bolest na prsou

Dobrý den již 3 den mám bolesti na prsou, Byla jsem u lékaře a provedl mi CRP...

Zavřít reklamu