Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Revmatoidní artritida

Revmatologie Klára 12.11.2019

Dobrý den,
již tři roky se léčím u revmatoložky s revmatoidní artritidou. Bolesti se kloubů se objevily pro prodělané a vyléčené borelioze. Dále mám genetickou hemochromatozu a hodnodnoty ferritinu kolem 380. A prodělanou streptokokovou infekci v krku. V krku mě od té doby, ale stále pobolívá, vyšetření na několika ORL nic neprokázalo a výtěr z krku je nagativní. V poslední době bílkovny v moči U leu 200 - 400 většinou bez nějaké významnější kultivace na bakterie. Bolí mně pouze velké klouby ramena, kyčle, kolena. Léky na RA (Salazopyrin) jsem začala užívat nedávno, ale byly mi pro vedlejší účinky vysazeny. Nyní neuživám žádné.
Krevní obraz je jinak zcela v pořádku.
CRP nemívám zvýšené cca kolem 0,5 - 0,7
a hodnoty RF jsou následující
ANA Ig 180 . . . . . negativní
ds-DNA . . . . . . . negativní
ANCA . . . . . . . negativní
RF IgG . . . . . . . 5.9 IU/ml 0.0-22.0

Doplňující informace omlouvám se zapomněla jsem uvést dotaz. Po potvrzené přeléčené streptokokové infekci jsem dva měsíce. Ovšem problémy jsem měla již od května, ale výtěry byly v pořádku a na ORL mi bylo doporučeno jen kloktat. Přes léto byla bolest už tak velká, že jsem si koncem prázdnin výtěr zaplatila jako samoplátce, byl tam streptokok typu C hemolytický masivně. Bolest po penicilinu ustoupila, ale po nasazení Salazopyrinuv na revma v říjnu se opět objevila (možno je to jen souhra náhod) Stejný infekt jsem měla v době nástupu problémů s klouby před třemi lety. Ovšem streptokok byl v testech jako přechozená infekce, protilátky v krvi a nebyl léčen. Můj dotaz tedy zní, zda streptokoková infekce může mít souvislost s RA, dále pak zda je u RA možné mít hodnoty RF takto v normě nebo zda obojí může mít vliv na součásné bolesti ledvin i vysoké bílkoviny v nich. Pro mě se z toho stává začarovaný kruh, jelikož všechno je takové nejednoznačné, každý lékař vše léčí jen dle své specialiace, ale já se necítím dobře komplexně a mám pocit, že je jedno spojené s druhým.
eště kompletní poslední výsledky RA
ANA Ig 180 . . . . . negativní
ds-DNA . . . . . . . negativní
ANCA . . . . . . . negativní
RF IgG . . . . . . . 5.9 IU/ml 0.0-22.0
RF IgA . . . . . . . 3.3 IU/ml 0.0-22.0
RF IgM . . . . . . . 3.6 IU/ml 0.0-22.0
Anti-citrulinové protilátky <1.50 U/ml 0.00-4.00

Odpovídá lékař:

MUDr. Lenka Smejkalová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den paní Kláro.
Bohužel z Vašeho dotazu mi není moc zřejmé na co byste se chtěla zeptat nebo s čím potřebujete poradit. Pokud Vás trápí bolest v krku, tak někdy může chvíli trvat než se postižená sliznice znovu zregenerujete. Nepíšete jak jste dlouho po infekci. Pokud byste ráda konzultovala svůj revmatologický problém a léčbu z revmatologem, tak prosím doplňte informace. Popřípadě nahrajte zprávu z revmatologie. Váš dotaz předávám revmatologovi. Pěkný den.

Odpovídá lékař:

MUDr. Eva Dokoupilová

Specializace: Osteologie, Revmatologie Pracoviště: Revmatologická a osteologická ambulance MEDICAL PLUS

Paní Kláro dobrý den. Revmatoidní artritida, která je u Vás zřejmě potvrzena (píšete, že se s ní léčíte, je však nyní bez léků, aspoň se o nich nezmiňujete) je autoimunitní onemocnění. Ptáte se bohužel na věci, které Vám musí vysvětlit Váš revmatolog, u kterého se léčíte. Ten Vás vidí, vyšetřil Vás a má k dispozici další diagnostické možnosti. Myslím, že byste mu měla více věřit a možná se v jeho ambulanci více ptát. Přeji hodně štěstí.

Odpovídá lékař:

MUDr. Mgr. Anna Prchlíková


Vážená paní Kláro, pokud tomu dobře rozumím, nevíte si rady s opakujícími se bolestmi v krku, které se zlepšují po antibiotické léčbě, ale zase se objeví při nasazení léků z revmatologie. Dále máte nejasnosti ohledně diagnoz - zda skutečně máte revmatoidní artritidu, když RF vycházejí negativní, není Vám jasné, jak přistoupit k obtížím od ledvin a nálezům v moči. Je to tak? Tedy odpověď rozdělím do tří částí: 1) krk: pokud se bolest v krku vrací s nazasením léčby z revmatologie, sdělte to svému revmatologovi, jistě Vám navrhne řešení. Je možné, že jste kolonozována bakterií, která Vás začne obtěžovat po nasazení imunosupresivní léčby, na druhou stranu, na druhou stranu to není běžná komplikace. Řešením by v takovém případě bylo buď vymyslet eradikaci nebo dlouhodobé potlačení bakterie (kultivace, antibiotika lokálně, celkově, antiseptická léčba, možná je i aplikace depotního penicilinu), nebo změnit revmatologickou léčbu (spíše bych zkusila dát šanci první možnosti). 2) diagnostika revmatoidní artritidy je postavená na klinickém obrazu, rentgenovém obrazu a laboratoři. Laboratoř přitom může vycházet negativně, existuje pojem seronegativní revmatoidní artritida. Předpokládám, že chodíte na revmatologii ke specialistovi, tedy že diferenciání diagnostika vyloučila jinou diagnozu. V případě pochyb se neváhejte svému revmatologovi svěřit s pochybami, ptát se na cokoliv. 3) leukocyty v moči jsou samy o sobě u ženy normální (v tomto počtu), nemusí znamenat infekci. Co však není normální je přítomnost bílkoviny, je potřeba opakovat odběr moči, pokud by se nález opakoval, tak dále vyšetřit sbíranou moč za 24 hod., dalším krokem je sono a event. dále podle výsledků. Proteinurie může být projevem poškození ledvin při revmatiodiní artritidě, ale to nebývá běžné. Může jít o nesouvisející diagnozu. Každopádně je potřeba toto dovyšetřit. Domluvte se prosím svojí revmatoložkou a/nebo praktickým lékařem. S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Revmatoidní artritida a přibírání na váze
Extrémně zvýšený revmatoidní faktor a prudké přibírání...
Otoky obličeje, revmatoidní artritida
Dobrý den, ráda bych se s Vámi poradila. Je mi 21...
Revmatoidní artritida a tanec
Dobrý den, je mi 14 a mám revmatoidní artrididu a jsem...
Revmatoidní artritida
Dobrý den, již 2 měsíce se léčím s revmatoidní artritídou,...
Revmatoidní artritida a léčba
Prosim o radu pro mého 74 let starého otce s pokročilou,doteď...
Revmatoidní artritida
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda se dá revmatoidní...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Revmatoidni artritida

lecim se 12let brala jsem zlate jinekci,salazopyrin,ted beru pul roku aravu...

Revmatoidní artritida

Dobrý den, mám RA a nerozumím zprávě z rentgenů. Prosím o vysvětlení: vyšší...

Revmatoidní artritida

Dobrý den, Rád bych Vás požádal o radu. Žiji a pracuji momentálně ve Francii...

Revmatoidní artritida

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu. Zhruba rok mě pobolívají klouby....

Revmatoidní artritida

Dobrý den, poprosím o informaci jaké možnosti mám ohledně biologické léčby revmatoidni...

Revmatoidní artritida

Dobrý den,již 10let trpím revmatoidní artritidou.Nyní 2roky vysoce aktivní.Ráda...

Revmatoidní artritida


Revmatoidní artritida

Dobrý den, mám časnou formu RA. Vyčetla jsem si, že jeden z příznaků je ranní...

Revmatoidní artritida

Dobrý den,jsem muž 38 let,revmatoidní artritida v rodině žádná.Začali mne bolet...

Revmatoidní artritida

Dobrý den, manželce diagnostikovali revmatoidní artritidu a předepsali jí 1xdenně...

Revmatoidní artritida

Dobrý den,prosím o radu mám Anti CCP 2.22,ANF imunofluor poz +++,ENA screening...

Revmatoidní artritida - nateklé kotníky

Dobrý den, mám RA II.stupně s vysokým DAS skore (7,2) s fyzickým handicapem....

Revmatoidní artritida - nežádoucí účinky po Medrolu

Dobrý den.Můj manžel má revmatickou artritidu.Je mu 48 let.Bere Trexan a Medrol.Bohužel...

Revmatoidní artritida ?

Dobrý den, jsem momentálně v zahraničí na Novém zélandu a od té doby co...

Revmatoidní artritida 2.stupně

Dobrý den,mám RA v obou zápěstích,od června 2009 užívám MTX,prednison,od září...

Revmatoidní artritida 4. st

Dobrý den,mám dotaz.léčím se s revmatoidní artritidou 4 st, osteoporózou,na...

Revmatoidní artritida a bechtěrevova nemoc

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat, jestli při nemoci kterou má moje mamka a to...

Revmatoidní artritida a léčba

Prosim o radu pro mého 74 let starého otce s pokročilou,doteď nelecenou,revmat...

Revmatoidní artritida a Methotrexát

Dobry den, Mam revmatoidni artritidu, beru 10 mg metotrexatu/tyden. Obcas...

Revmatoidní artritida a přibírání na váze

Extrémně zvýšený revmatoidní faktor a prudké přibírání na váze Je mě 35 let...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

St.p. operaci kýly

Dobrý den, před cca 6-ti týdny jsem byl naoperaci pupeční kýly. Operován jsem...

Bolest varlete


Krvácení mimo cyklus

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na problém, který mě trápí už skoro tři měsíce....

Nevolnost,návaly horka,točení hlavy, zimnice


Condrosulf


Bolest nártu, otok kotníku

Dobry den, je mi 23 let a trápí me bolest nártu. Bolest mi vystreluje přes...

Naražená pata


Krvácení z děložního čípku

Dobrý den,díky krvácení sliznice děložního čípku jsem během tří let podstoupila...

NAtržená uzdička


Bolest zápestí


Diabetes a darcovství krve?

dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli diabetik, který trpí cukrovkou prvního...

Přenos vztekliny

Dobrý den, v létě se v podvečer během vycházky otřel manželovi netopýr o tvář....

Čím depilovat přirození

Ahoj, depiluji si pravidelně přirození. Prosím, co je pro zdraví bezpečnější...

Bolest konečníku při menstruaci

Dobrý den. Při menstruaci mám strašné křeče v konečníku. Stolice je téměř nemožná,...

Natržená uzdička na penisu

Dobrý den chtěl bych se zeptat, je mi 15 a odtrhla se mi na penisu uzdička asi...

Zlomenina bérce a kotníku

Dobry den mam zlomeny berec ,,kotnik. plus holeni kost asi trinac šroubu kdy...

Epilepsie po požití alkoholu - řízení vozidla

dobrý den, je mi 27 let, ve čtvrtek jsem měla epileptický záchvat vyvolaný po...

Hnisavé pupínky na stehnech

Dobrý den. Objevují se mi na nohou konkrétně stehna malé pupinky připomínající...

Heterosexuálnímu partnerovi se hnusí ženské přirození

Dobrý den, Chci se zeptat, čím může být způsobeno, když se heterosexuálnímu...

Boláky na nohou

Dobrý den, už 3 týdny mě trápí boláky na nohou. Občas se mi objevovaly už dříve,...

Reklama