Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Režim po prodělání infekční mononukleózy

Infekce Pavla 15.7.2019

Dobrý den.
21. 3. jsem dostala angínu, následně mi byla diagnostikována mononukleóza (konečná diagnóza "Mononucleosis inf. ac. III/19 B27.0"). Potíže jsem necítila žádné (krom těch spojených s angínou a únavy), nicméně jsem měla zhoršené jaterní hodnoty (viz zprávy), játra ani slezina nezvětšeny. Brala jsem Essentiale forte, Flavobion, jaterní čaje a vitamíny. Na poslední kontrole (15. 7.) již byly jaterní hodnoty v pořádku, nicméně EBV vir stále aktivní (Anti-EBV VCA lgM = 1,79 pozit; anti-EBV VCA lgG = 8,44 pozit; anti-EBV EBNA-1 lgG = 0,72 negat).
Celou dobu byla doporučena dieta (omezení tuků), abstinence, zákaz sportu. Toto doporučení trvá i po poslední návštěvě. Další odběry jsou naplánované až na říjen.
Vzhledem k tomu, že jsem byla zvyklá aktivně sportovat několikrát týdně a ráda bych zase něco dělala, ráda bych se zeptala na váš pohled především ohledně sportu. Je nějaké velké riziko, kdybych nyní sportovat začala? Je sport v závislosti na naměřených hodnotách z vašeho pohledu riskantní? Co (ne)mohu dělat? Co se mi (ne)může stát?
Předem děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Kateřina Kovaříková


Dobrý den,
tak to je určitě nepříjemné, pokud jste byla zvyklá aktivně sportovat, že nyní cvičit nemůžete. Je pravda, že při onemocnění jater a zvýšených hodnotách jaterních testů se doporučuje klid jako součást léčby. Vy však máte už jaterní testy v pořádku. Pokud se tedy necítíte unavená, mírná zátěž a její postupné navyšování by nemělo vadit.
Předám ještě Váš dotaz k doplnění specialistovi z oboru.
Prosím tedy o strpení s odpovědí.
S pozdravem

Odpovídá lékař:

MUDr. Zarina Karimova

Specializace: Infekční lékařství‎ Pracoviště: Global Assistance

Dobrý den, Pavlo
Paní doktorka Kovaříková poskytla správnou a smysluplnou odpověď. Pravdou je že klidový režim je významnou složkou léčby a při nedodržení Vám může zůstat chronická únava jako následek. Ale to platí pouze v akutním období, tzn. že striktní zákaz sportování platí 3-4 měsíců po prodělání onemocnění, což ve Vašem případě už skoro uplynulo. Pokud se cítíte dobře, máte v pořádku jaterní testy a akutní období bylo v březnu 2019 tak již můžete pomaloučku zátěž navyšovat dle tolerance. Klíčové slovo je pomaloučku, opravdu musíte poslouchat vlastní tělo a když budete unavená tak že třeba přestat anebo zátěž snížit. Zdravím

Související dotazy

Infekční zdravý nosič mononukleózy
Dobrý den, mám strach, že jsem infekční zdravý nosič...
Infekční mononukleosa
Dobry den, vcera mi byla prokazana mononukleoza. Pred...
Infekční mononukleóza
Dobrý den, je mi 22 let, po dvou týdnech horeček, napuchlého...
Infekční mononukleóza?
Dobrý den, mám bolesti hlavy, rýmu a slabé svaly....
Těhotenství a přenos infekční mononukleozy
Dobrý den,jsem v 10.tydnu těhotenství. Za 14 dní pořádáme...
Infekční mononukleosa
Dobrý den, letos v létě jsem prodělala mononukleózu....

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Režim na slunci po mononukleóze

Dobrý den, dcera (10 let) má 2 měsíce mononukleozu, má nyní hodnoty S_ALT 0,56;...

Režim po ASK kolene

dobrý den. prosím o radu jak postupovat po operaci. Co pro mě znamená když...

Režim po hernioplastice

Dobrý den, jsem šestý den po laparoskopické hernioplastice TAPP vpravo.Chtěla...

Režim po klíšťové encefalitidě u 12 letého dítěte

Dobrýden,můj 12 letý syn zřejmě prodělal klíšťovou encefalitidu /zatím nejsou...

Režim po kyretáži

Dobrý den, jsem po odstranění polypu na deloznim čípku a s tim spojenou kyretazi...

Režim po odstranění krčních mandlí

Dotaz: Dobrý den dnes je to přesně týden, co jsem po tonsilektomii. Včera (25.5.)...

Režim po operaci kyčelního kloubu

Dobrý den, ještě prosím tedy pane doktore o informaci, v jaké poloze by...

Režim po operaci tříselné kýly

Dobry den byla sem 4.6.2018 na operaci kyly. Vse proběhlo v poradku.. kylu operovali...

Režim po operaci varixů

Dobrý den, jsem 2 týdny po klasické operaci varixů v CA, stehy vyndány, noha...

Režim po operaci vnitřních hemoroidů

Dobrý den,chtěla bych Vás požádat o informaci. Jsem 9den po operaci vnitřních...

Režim po spontánním pneumotoraxu

Dobrý den, právě mě propustili z nemocnice po léčbě spontánního totálního...

Režim po úrazu

Dobrý den, mám 6 týdnů po zlomenině zanártní kosti zavřené a zlomenině vnějšího...

Režim přenašeče CMV

Dobrý den, dceři jsou 2 roky. Na začátku května se jí po prodělané borelioze...

Režim při zlomenině obratle

Dobry den, pri pádu ze schodů jsem si zlomila obratel. Po dvou tydnech uz me...

Režim vertebropatha

Prosím o vysvětlení pojmu "režim vertebopata". Co vše tento režim obsahuje?...

Režimová opatření a léčba diabetu typu 2

Dobrý den, chci se zeptat jak mohu srazit vysokou glykemii když inzulín a Siofor...

Režimová opatření k úpravě anemie, karence vitaminu D, kyseliny listové a zvýšeného cholesterolu

Dobrý den, ráda bych Vás poprosila o radu - můj lékař odešel do penze a...

Režimová opatření při alergii na mléčnou bílkovinu

Dobrý den, dostala jsem výsledky alergologického vyšetření, ale neměla jsem...

Režimová opatření u dg.chondrosa a retrolistesa

Vážená paní doktorko.Moc Vás prosím o vysvětlení dg. Chondrosa L5/S1 s mírným...

Režimová opatření u diabetu typu 2

Dobrý den jsem diabetes od roku 1992 ale od roku 2007 jsem na insulínu HUMULÍN...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Požití jarové vody

Dobrý den, jsem ve 24.t.t. Včera jsem omylem vypila asi 3 loky jarové vody (napustila...

Bolest pod žebry


Bolestivá mandle

Dobrý den, víc jak půl roku mě trápí tupá bolest levé mandle, ovšem pouze při...

Závislost na nosních kapkách

Dobrý den, už pár dní mě trápí "ucpaný nos", přitom ale nemám rýmu. Použila...

Bolest jazyka


Ruptura LCA a zadni casti predniho menisku

Dobrý den, je mi 50 let a dnes mi doktor sdělil po MR nasledujici diagnozu...

Nález na páteři

Dobrý den, prosím bylo by možné vysvětlit mně ,,lidsky" tento nález? Děkuji...

Obtíže se žaludkem a jícnem po jídle

Dobrý den na jaře me začal trochu tlačit žaludek a pocit od žaludku ke krku...

Hnisavé boláky na tváři a bradě

Dobrý den, dnes mi byl předepsán ACNATAC. Nemám úplně akné, spíše se mi vytváří...

Červené fleky na kůži


Po operaci šedého zákalu v pravým okem vidím tečky

Jsem po operaci šedého zákalu, obě oči, září 2014; více jak měsíc jsem nosil...

Bolest a hlavně otok měkkého patra

Dobrý den, už druhý den mě trápí bolest a hlavně otok měkkého patra při polykání...

Otoky dolních končetin, napnutá suchá kůže

Dobrý den, nevím, kam se přesně obrátit, ale asi měsíc mi natékají nohy od kolen...

Svědění stydkých pysků

Dobrý den, Už týden me svědi stydne pysky a asi před dvěma dny se mi tam objevil...

Bolest pod žebry


Krvácivé projevy na kůži

Dobrý večer, dnes sem si všimla u dcery(5let) těchto červených flicku pod podpaží....

Zimnice


Nemůžu se nadechnout

Dobrý den, prosím poraď te mi na koho se mám obrátit s tímto problémem:v poslední...

Sactosalpinx

Dobry vecer mela bych otázku na které mi opravdu záleží a potrebuji radu od...

Osteoporóza - léčba Bonviva, Curaviscem a Milgammou

Mám gonartrotis 2.stupně,osteoporozu. Mohu současně mít injekce Curavisc,Milgamma...

Reklama