Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Rh inkompatibilita

Gynekologie Jitka 30.4.2017

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na trochu složitější dotaz. Jsem podruhé těhotná s Rh negativním faktorem. V prvním těhu jsem dostala ve 28tt injekci na protilátky po porodu skončila malá na fototerapii (3.den po porodu). Vím, že se žloutenka tvoří jen z rozpadu přebytečných krvinek. Ale v porodnici mi řekla dětská dr.že má dcera žloutenku kvůli naší neshodě krve. Četla jsem, že se protilátky tvoří i po vaginálním krvácení (krvácela jsem asi ve 32. po pohl.styku asi 3dny-postupně ustávalo). Mohly se vytvořit protilátky a způsobit dceři žloutenku? Teď jsem těhotná podruhé. Na začátku těhu vyšly krev.testy na protilátky negativní. Ve 28tt byla aplikována injekce. Já se ale bojím, že se ještě do porodu nějaké protilátky vytvoří a dítě bude mít žloutenku zase kvůli naší neshodě. Mám si zažádat u svého gynekologa o krevní testy ještě teď před porodem? Kdyby vyšly pozitivní, může vůbec dostat druhou injekci? Děkuji předem za odpovědi na všechny mé otázky. S pozdravem J.

Odpovídá lékař:

MUDr. David Folprecht


dobrý den, myslím že se nemusíte stresovat, pokud máte negativní protilátky, žádné velké komplikace by vůbec neměly hrozit, a případná žloutenka po porodu s tím nemusí nijak souviset a že by se protilátky vytvářely jen po vaginálním krvácení je myslím nemožné... no ještě váš dotaz předám gynekologovi, díky, pěkný den.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jan Sládeček


Vážená paní,
těhotná přibližně v 28. týdnu těhotenství a potom v prvních 72 hodinách po porodu dostat injekce imunoglobulinu. Imunoglobulin se podává těhotným ženám s negativním Rh faktorem také v dalších situacích, při kterých mohlo dojít k průniku krve plodu do krevního oběhu matky.
Hyperbilirubinemie je zvýšení hladiny bilirubinu v krvi nad 25 μmol/l. Ikterus (žloutenka) je žluté zbarvení sklér, později i kůže a sliznic, které je patrné obvykle při hodnotách nad 68–85 µmol/l. Fyziologická hyperbilirubinemie (icterus neonati) postihuje 45–65 % zdravých novorozenců.[1] Důležité je odlišit hyperbilirubinemii fyziologickou a patologickou.
Další odběr na protilátky bude v 36 týdnu.
Co se týče možnosti tvorby protilátek při krvácení to bych nepovažovat za pravděpodobné.
Příjemný den

Dětská obrna Porod Bilirubin v krvi Krvácení na začátku těhotenství

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

RH inkompatibilita
Dobrý den, jsem v 11 týdnu druhého těhotenství a byla...
Inkompatibilita Rh systému
Dobrý den, partnerka je v 10tt a má krev B-, já jako...
Potrat, Rh inkompatibilita
Dobrý den, minulý týden jsem prodělala zamkly potrat,...
Rh inkompatibilita
Dobry den, mam dotaz ohledne krevni skupiny. Mam B-...
Rh faktor
Dobrý deň, narodila sa mi dcérka a zistili jej krvnu...
Rh faktor
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné aby...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Rh faktor

Dobrý den, měla bych dotaz. Pokud mají rodiče úplně stejnou krevní skupinu i...

Rh faktor -

Dobrý den, chtěla bych se zeptat: Já jsem rh faktor- a můj manžel rh faktor+....

Rh faktor - potrat - další těhotenství

Dobrý den, minulý srpen jsme čekali třetí mimi, přiznám se, že nás to velice...

Rh faktor negativ a pichani protilatek v tehotenstvi

Dobry den, chtela bych Vas poprosit o radu. Jsem ve 20.tydnu tretiho tehotenstvi....

Rh faktor negativní v prvním těhotenství

Dobrý den, jsem ve 26. týdnu svého prvního těhotenství. Při odběrech krve ve...

Rh faktor negativní v těhotenství


RH faktor v těhotenství

Dobrý den, mám na Vás dotaz. Jsem podruhé těhotná a mám krevní skupinu 0 negativní....

Rh faktor v těhotenství

Dobrý večer paní doktorko, mám dotaz týkající se Rh faktoru. Stále mi je tato...

Rh faktor v těhotenství

Dobrý den, Měla bych dotaz ohledně negativního Rh faktoru. Mám krevní skupinu...

Rh inkompatibilita

Dobry den, mam dotaz ohledne krevni skupiny. Mam B- partner ma B+,narodil se...

RH inkompatibilita

Dobrý den, jsem v 11 týdnu druhého těhotenství a byla mi v minulém týdnu odebrána...

Rh neg. faktor v těhotenství

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na otázku týkající se těhotenství v souvislosti...

Rh negativní

Dobrý den.Mám rh faktor negativní.Před 16 lety jsem po porodu dostala injekci...

Rh negativní

Dobrý den, vážený pane doktore, dovoluji si obrátit se na Vás s prosbou o radu....

Rh negativní

Dobrý den, jsem 0 negativní, při porodu prvního syna se skupinou A+ mi nebyly...

RH negativní - protilátky

Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat, jestli je při potratu v 8.tt...

RH negativní faktor

Dobrý den, chtěla bych se zeptat...s manželem se snažíme o druhé miminko,nějak...

Rh negativní faktor matky

Dobrý den paní doktorko, mám dotaz nikdo mi to nedokáže vysvětlit, že je to...

Rh negativní faktor v těhotenství

Dobrý den, je mi 33 let a mám dotaz na rh faktor negativní v těhotenství. Mám...

Rh negativní matka a Rh pozitivní otec

Dobrý den, mám dotaz - má krevní skupinu AB negativní a partner O pozitivní....

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Dieta po operaci štítné žlázy

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli jsou nějaká omezení ve stravě pro...

Zdlouhavá menstruace po porodu

DObrý den, paní doktorko, jsem rok po porodu. Od 4-měsíců věku syna začala...

Problém s jícnem

Vážená paní doktorko,prosim o vasi radu,nebot uz jsem naprosto bezradna..utrapena..dle...

Bolest po trhání zubu


Popraskané žilky v obličeji

Dobrý den, dělají se mi červené popraskané žilky(flíčky) na obličeji. Existuje...

Citalec a Atarax dotaz č. 2

Dobrý den, od května tohoto roku beru z důvodu úzkostné poruchy Citalec 20mg...

KAšel


Jako bych měl hlavu "na šťopce"

Dobrý den p. doktore, mám pocit, jako bych měl hlavu "na šťopce". Je jakoby...

Podkožní bulka po akné

Dobrý den, asi před týdnem se mi udělalo nad penisem akné(bed'ar). Byli jsme...

Bolest v místě aplikace testosteronu

DObrý den, chtěl jsem se zeptat. Týden zpátky jsem si aplikoval do svalu testosteron...

Kousnutí do tváře

Dobrý den, na vnitřku tváře jsem dnes objevil tmavý útvar. Jsem témě přesvědčen,...

Samovolný únik spermatu

Dobrý den, s partnerkou se připravuji na svůj první pohlavní styk. Řeším ale...

Zánět Bartoliniho žlázy

Dobrý den, mám dotaz který se týká Bartholliniho žlázy. Nejdříve bylo vše bez...

Vigantol

Dobrý den, chtěla jsem zeptat, četla jsem, že hodně lidí má nedostatek vitamínu...

Bolest kolene při úplném napnutí nohy

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, na problém ohledně levého kolena. A jestli...

Silné křeče v žaludku, pocit na zvracení, nechutenství

Dobrý den, poslední týden absolutně nemám chuť k jídlu, tři dny jsem nejedla...

Dysurie, podezření na chlamydie

Dobry den, v rijnu 2017 jsem mel nechraneny pohlavni styk i analni. Po cca....

Boulička v nose - vystouplá nosní sliznice

Dobrý den, včera jsem si při líčení všimla, že mám v nose zvětšenou část u nosní...

Chladový test

Dobrý den, nedávno jste mi odpověděl na můj dotaz týkající se potvrzení Raynaudova...

Co je to melanom v děloze a jaké jsou spojené s tím rizika při operaci

Dobrý den Chtěla jsem se jen informovat jestli se mám bát případné operace...