Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Serotoninový syndrom

Psychiatrie Dominika 30.4.2020

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Vysadila jsem ze dne na den antidepresiva Miraklide SSRI, protože jsem zažila serotoninový syndrom celkem 4x.
Po tom co se to stalo počtvrté jsem antidepresiva okamžitě vysadila, je to asi týden co jsem neměla ani tabletku, zažívám zvláštní brnění tak jestli je to normální, dále jsem se chtěla zeptat, jestli se dá nějakým způsobem syndromu předejít, protože jsem vždy co se to stalo poznala, že se to stane. Dále mě zajímá jak dlouho se antidepresiva udržují v těle po vysazení.
Děkuji

MUDr. Barbora Němečková
Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Němečková

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den milá Dominiko,

děkuji za Váš dotaz. Pokud máte příznaky serotoninového syndromu (vysokou horečku, neklid, zmatenost, třes a náhlé stahy svalů) měla byste okamžitě kontaktovat Vašeho lékaře nebo jet do nemocnice, jelikož jde o život ohrožující stav. Nejsem si jista, zdali popis Vašich obtíží chápu správně - byl Vám serotoninový syndrom dignostikován již dříve? To, že jste měla serotoninový syndrom 4x znamená někdy dříve nebo myslíte během jednoho dne? Pokud jste o Vašem stavu již neinformovala Vašeho ošetřujícího lékaře (praktického lékaře nebo psychiatra), udělejte to prosím co nejdříve (okamžitě). Pokud neužíváte žádnou jinou medikaci (ovlivňující metabolismus serotoninu) může u vás k serotoninovému syndromu docházet kvůli odlišnému metabolismu tohoto druhu leků a léky ze skupiny SSRI jsou tak pro Vás nevhodné, těmto stavům se nedá předcházet. Proto určitě kontaktujte Vašeho lékaře. Pokud jste opravdu zažila serotoninový syndrom je nutné Vám vyměnit lék za jiný.
Váš dotaz dále předávám specialistovi.

S pozdravem,

MUDr. Barbora Němečková

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Magdolenová

Specializace: Psychiatrie Pracoviště: Česká správa sociálního zabezpečení

Dobrý den, paní Dominiko, děkujeme za Váš dotaz. Co se týče Vašich dotazů, jak už psala praktická lékařka, potřebovaly bychom znát více anamnestických dat. Jedná se o život ohrožující komplikaci léčby, kterou může spolehlivě diagnostikovat jenom lékař, pacient může snadno zaměnit za různé jiné zdravotní potíže. Pokud je někomu diagnostikován, zpravidla dochází k úpravě medikace, jedná se většinou o nevhodné kombinace léčiv, často i z volného prodeje. K "brnění" bych taky potřebovala více informací, může se jednat o potíže různého původu. Escitalopram se vylučuje po pravidelném užívání několik dnů.
V každém případě souhlasím s doporučením praktické lékařky. Je potřeba neprodleně kontaktovat lékaře, který Vám antidepresiva předepisuje (nevím zda praktický lékař, psychiatr) a opravdu zná podrobné informace o Vás, požádat o konzultaci a úpravu léčby. Také nevím přesně z jakého důvodu Vám jsou antidepresiva předepisovány, ale pravděpodobně budete potřebovat nějakou náhradu za vysazené léky.
S pozdravem a přáním brzkého zlepšení, MUDr. Magdolenová

Související dotazy

Serotoninový syndrom
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat jestli můžu lék...
Serotoninový syndrom?
Dobrý.den, tři měsíce beru antidepresiva citalec 20...
Psychika - serotoninový syndrom
Dobrý den, zajímalo by mě, jestli mohou člověku zůstat...
Mirzaten, Citalec a serotoninový syndrom
Dobry den, Uzivam mirzaten 30mg vecer a citalec 20mg...
Ashermannův syndrom
Ashermannův syndrom a nízká děložní sliznice - chtěli...
Anemický syndrom
Dobry den preji. Mela bych takovy dotaz. Mam anemicky...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Seropram

Dobrý den, již rok a 2 měsíce beru Seropram, půlku ráno. Neurol při potížích,...

Seropram a nespavost

Dobry den, pani doktorko, cca pred dvema mesici jsem zacal brat Apo Citalopram,...

Seropram a užívání Evry

Dobrý den, je mi 31 a léčím se od listopadu s úzkostí. Užívám Seropram, denně...

Seropram dávkování

Hezký den, od 21let beru přerušovaně antidepresiva. Nyní v 37 letech opět začínám...

Seropram vs Citalec


Seroslepost - mereni

Dobry den pane doktore, lze prosim vas nejak merit seroslepost? U me vady,...

Serotonin


Serotonin a HAK

Dobrý den, paní doktorka na neurologii mi po smrti tatínka nabídla léky se...

Serotonin v krvi


Serotoninový syndrom

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat jestli můžu lék Mirzaten kombinovat s potravinovým...

Serotoninový syndrom?

Dobrý.den, tři měsíce beru antidepresiva citalec 20 a nyní pět dní navýšení...

Serova lecba

Dobry den pi.doktorko.V kostce ma anamnéza:od 3let alergik,astmatik bydlici...

SEROXAT

Dobrý den, ráda bych se zeptala na návykovost SEROXATU ? Jak je nebezpečný...

Seroxat a Helex a alkohol

Zdravím, momentalne uzivam seroxat 20mg a helex 0,25mg. Pomaly to zacinam vysadzat....

Serozní cystadenom v.s. hlavy pankreatu

Dobrý den,nádor je velký 3 cm,potíže mám občas,zaháním je deganem,dietou..měla...

Sertivan 50mg


Sertivan 50mg

Dobry den, jiz 1 rok uzivam sertivan 50mg, snasim jej dobre. Mam dotaz, zda...

Sertivan a Doxycyklin

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli je možné užívat antidepresiva Sertivan...

Sertivan a Neurol v těhotenství

Dobrý den, jsem v prvním měsíci těhotenství a již třetím rokem užívám AD. Do...

Sertivan50mg a Mirzaten30mg najednou?

dobrý den, mám dotaz. Užívám léky Mirzaten 30Mg asi 2 měsíce. Po této době...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Dotaz

Dobrý den, 1. července jsem při přeskoku přes strom špatně dopadla na pravou...

Dotaz

Dobrý den, už asi rok trpím bolestmi vaječníků. Bolest se projevuje během menstruace,...

Pravděpodobnost otěhotnění při vynechání 1 pil. HA


Dotaz

Dobrý den, HA jsem užívala 7 let. Nyní mám problémy s krční páteří, které trvají...

Krvácení z nosu


Dotaz

Dobrý den.Jsem 8.den po KET.Pouze 5.den bylo jednodenni slaboucké krváceni.Test...

Předávkování pervitinem

Dobrý den, nedávno jsem se lehce predavkoval pervitinem a začal jsem pociťovat...

Dotaz

Už asi 4 měsíce, trpím občasným třesem hlavy do stran. Vyšetření EEG, CT mozku,...

Mastné vlasy po vysazení antikoncepce

Dobrý den, nevím, pro jakého lékaře je můj dotaz určen, ale....koncem října...

Otok a zarudnutí nohou

Dobrý den. Už asi rok mám problémy s nohou. Poslední měsíc je to horší ze...

Naražený prst

dobry den, je to vice jak dva mesice, co jsem si narazila/zlomila prstenicek...

Zvětšená uzlina po očkování

Dobry den, muj 20mesicni syn ma vzdu na krku zvetsenou uzlinu, kdyz otoci...

Noční zvracení průjem

Dobrý den, Je to uz asi rok a pul co trpim timto problémem. Stane se mi, ze...

Přemýšlím, jestli nejsem gay

Dobry den mam dotaz. Jednou mi kamarádka řekla jestli nejsem gay , ale rekl...

Již delší dobu mám bolest tlak a někdy i nafouknutí a ztvrdnutí v levé části břicha

Již delší dobu mám bolest tlak a někdy i nafouknutí a ztvrdnutí v levé části...

Pálení pat


Vyrážka a covid-19

Dobrý den, v jedné domácnosti jsou všichni pozitivní na covid, mne čekají testy...

Dotaz

Dobrý den, mám dotaz. Jsem po operaci hemeroidu a odstranění kožních ras. Na...

Dotaz

Dobrý den, je mi necelých 16 let a trápí mě poměrně často oteklý horní ret....

Dotaz

Dobrý den, chtěl bych se poradit ohledně několik dní trvajících bolesti hlavy.Poslední...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.