Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Smíšená úzkostná a depresivní porucha

Psychiatrie Martin 19.9.2020

Dobrý den,

před dvěmi lety mi byla diagnostikovaná smíšená úzkostná a depresivní porucha, ze začátku jsem si to odmítal připustit až to došlo tak daleko , že jsem se nechal hospitalizovat, zaléčeno Sertralinem 200mg + jsem bral na noc Derin na spaní, po dvou letech a v červenci snížení na 25mg sertralinu a pak k jeho vysazení, na konci srpna se mi postupně vrátili stavy jako před tím tzn. ( úzkosti, deprese, hrozné myšlenky) po domluvě s doktorkou 28.8. vrácen sertralin na 50mg a Atarax na úzkosti ( bohužel je slabý a nepomáhá) Sertralin byl postupně dále zvyšován až na 200mg , začali opět hrozné vedlejší účinky, zvracení, nechut k jídlu a další, za týden přidán kvůli časnému probuzení Mirtazapin 30mg, po 14 dnech bylo vidět mírné zlepšení, myšlenky ustoupili dozadu, ale nyní se zintenzivněli úzkosti přes den, když je to k nevydržení sáhnu tak 2x týdně po půlce 0.5 Rivotrilu. Moje otázka zní ? Je tato kombinace častá a bezpečná ? Sertralin beru tři týdny a mirtazapin 2 týdny, je možné že například Sertralin už nepůsobí tak jako před vysazením ?
Děkuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den Martine, Vámi popisovaná kombinace antidepresiva Sertralinu, léku ke zlepšení kvality spánku Mirtazapinu a SOS anxiolytika Rivotrilu není nijak vzácná. Problém Rivotrilu je ten, že je to lék návykový, obvykle již během několika dní, týdnů na něj vzniká návyk, tím i nutnost navyšovat dávku k dosažení terapeutického efektu. To, že Vám nyní Sertralin nezabírá, vidím jako důvod ke změně antidepresiva za jiné, určitě by jste to měl komunikovat s Vaším ošetřujícím psychiatrem, u kterého jste v péči. A kromě farmakoterapie doporučuji i intenzivní psychoterapii, kognitivně behaviorální, skupinovou atd. Mé doporučení je proto jednoznačné, navštivte co nejdříve svého psychiatra a domluvte se na dalším postupu léčby.

Související dotazy

Úzkostná panická porucha
Dobrý den, nedávno mi byla diagnostikována úzkostná...
F41.2 Smíšená úzkostná a depresivní porucha
Dobrý den, 6 let jsem brala Zoloft. 3/4 roku jsem...
Smíšená úzkostná a depresivní porucha
Ano. Antidepresiva beru již asi 3 měsíce a nepravidelně,...
Úzkostná depresivní porucha
Dobrý den mám takoví problem asi půl roku jen střídam...
Úzkostně depresivní porucha a nové projevy
Dobrý den, Obracím se na Vás možná s hodně obecným,...
Panická úzkostná porucha
Když má člověk např. angínu, má m.j. třeba zvýšenou...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Směs kyseliny chlorovodíkové a pepsinu

Používám směs kyseliny chlorovodíkové a pepsinu míchanou v lékárně.V současné...

Směs problémů - candida, špinění a bolest kostrče po ATB

Dobrý den, souvisí spolu po ATB (na boreliozu) kvasinky či candida, zánět spojivek,...

Smetanová zmrzlina v těhotenství

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli jsem se mohla nakazit listerii, když...

Smetanový výtok

Dobrý den mám takový problém začalo me povolovat břicho jako před menstruaci...

Smích léčí?

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat na jeden problémek.Byla jsem v divadle a udělalo...

Smích po operaci tříselné kýly

Dobrý den, mám možná trochu bizarní dotaz. Jsem 4 dny po operaci tříselné...

Smilax

Dobrý den, chci se zeptat je mi 16 let a chtěl bych zvýšit testosteron, v tabletach...

Smím cvičit pilates, jogu (posílení pán dna, břišný svaly) po operaci - hysterectomii

Prosím o radu. 6.9.2012 jsem byla operovaná, operace proběhla bez komplikace....

Smíšená hyperlipidémie

Dobrý den, můžete mi říci něco k těmto výsledkům vyšetření manžela. Děkuji

Smíšená pleť

Dobrý den. Mohla byste mi prosímvás poradit ohledně mé smíšené pleti ? Mam mastnou...

Smíšená úzkostná a depresivní porucha

Ano. Antidepresiva beru již asi 3 měsíce a nepravidelně, dokonce jsem i pozil...

Smíšená úzkostně depresivní porucha

Dobrý den , prosím o Váš o názor na můj stav . Předem se omlouvám za delší vzkaz....

Smíšené psychické obtíže

Dobrý den, chtěla bych se zeptat už nějakou dobu mám pocit smutku, dlouho u...

Smithova zlomenina

Hezký den,dne 17.6.2015 mě byla provedena operace na levém zápěstí,předloktí...

Smithova zlomenina

Dobrý den, před rokem jsem z důvodu pádu prodělal Smithovu zlomeninu distalniho...

Smkám krev

Dobrý den, jsem nemocný již 5 dnů, včera jsem byl u lékaře, který mi dal penicilin...

Smluvní lékař

Dobrý den, chci se zeptat. S přítelem jsem se rozhodla že půjdu na interupci,...

Smog a těhotenství

Dobrý den,chtěla bych se Vás zeptat, jak moc škodlivý vliv může mít momentální...

Smradlavá díra v pravé mandli

Již celkem dlouhou dobu mám problém se zápachem z úst, který je způsobený smradlavou...

Smradlavá kulička

Dobrý den,dneska je vysmrkal cosi divného.Vypadalo to jako nějaká kulička,která...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest zubu po čištění kanálku a odstranění nervu

Dobrý den, V pondělí jsem byla u zubaře, jelikož jsem již více než týden měla...

Infekční mononukleóza

Dobrý den, je mi 22 let, po dvou týdnech horeček, napuchlého krku a léčbě antibiotiky...

Aknenormin

Mám otázku. Beru Aknenormin skoro 2 týdny a potřebuji vědět, jestli si můžu...

Sexuální touha, Nadrženost


Skvrny na penisu

Dobrý den, vzhledem k tomu že jsem v pubertě tak mi již začíná růst ochlupení....

Bolest nad obočím

Dobry den uz jednou jste mi poradili proto potrebuji jeste radu z bolesti co...

Lehce zvýšená teplota


Alvogyl po extrakci zubu

Dobrý den, jsem týden po extrakci 6 zubu dole, do otevřené dásně mi byl aplikovaný...

Vyrážka na obličeji

Dobrý den. Během posledních 3 let se mi na převážně pravé tváři, nose a...

Salazopyrin

Dobrý den, rádi bychom s partnerem založili rodinu, on se však léčí s revmatickou...

Uzly v plicích

Měla jsem zápal plic lehčí v roce 2013 a nyní ho mám znovu,antibiotika mi nepomáhají,chodila...

Vyšetření ct bederní páteře

Vyšetření CT páteře zaznam- Primárně užší páteřní kanál /v zobraz.rozsahu ventrodorsalne...

Malý penis


Antikoncepce po 45 letech věku

Dobrý den, je mi 47 let, doposud jsem brala antikoncepci Minulet na 3 cykly....

Noduly na plicích

Dobrý den. Před třemi lety mi rentgenem našli na plicích 3 noduly o velikosti...

Řezná rána na prstu

Dobrý den, mám dotaz, zda je řezná rána, která krvácí cca půl hodiny důvodem...

První sex


Deformity kloubů rukou

Dobrý den. Prosím jestli se daji prsty nějak léčit. Děkuji

Bolest v mezizubnim prostoru

Dobry vecer, mam velky problem s mezizubnim prostorem mezi dvema stolickami....

Tuhnutí krku, nevolnost, trnutí ruky, slabost

Dobrý den, dotaz se týká mého manžela. Před 3 týdny si volal záchranku, neboť...

Reklama