Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Špatný pocit

Psychika Prostě pani D. 24.9.2018

Dobrý den, ráda bych se poradila ohledně mých dvou problémů s mou přecitlivělostí a s fyzickými potížemi. První se týká něčeho hluboce zakořeněného, že když do mého nitra jako by někdo bodl a pak mě to bolí. Abych to lépe popsala, celý život se se mnou táhne zvláštní pověst - prve ničitel hraček, bordelář, špindíra a nešika. Postupně v tomto rostu a snažím se z toho vymanit, ne kvůli okolí, ale kvůli sobě. Navíc toto nedělám úmyslně. Jde o to, že mi vadí, když se někdo vrací k něčemu, co se mi nepovedlo nebo mi dá tu hroznou nálepku, které se již nemohu zbavit i když se mě ty věci netýkají - pak mám pocit, že z toho plyne, že se mnou nikdo nechce do blízkého vztahu - vztahuji to i na to, že se mi chce radši vyhnout - jako kamarádka jsem dobrá, ale na partnerské žití asi naprosto na ho... Snažím se a snažím, nicméně málo se mi daří dojít ke standardům šikovnosti, udržovat okolo sebe pořádek zvládám, ale jde mi to těžko (špínu kolem sebe nemám). Naučila jsem sebe uklízet si hned oblečení, po jídle okamžitě umýt talíř apod. No, prostě normální péče. Nebydlím se žádným partnerem, dělám to pro svůj dobrý pocit. ALe další je moje nešikovnost v práci, když se mi něco nepovede, tak mám najednou pocit, že jsem tam k ničemu a vše zkazím a toto se se mnou táhne jako nit...když jde se mnou někdo na jídlo, neumím se najíst jako člověk ...pomalu vždycky jsem jak dobytče a pak už ani nechci nikam s někým chodit, aby nezjistil, že jsem prasátko a neumím se ani normálně najíst.
Další věcí je můj syndrom neklidných nohou, což jsem mnohokráte řešila. Nedá se kvůli tomu spát, nedá se v klidu sedět a nedá se ležet v klidu vedle člověka...samozřejmě je to v lékařském řešení, ale je to úpornější více a více...nakonec jsem dostala "vynadáno", že se o sebe nestarám a jím si doplňky stravy, ale co má člověk dělat, když doktoři zkouší to a to a nohy jsou neklidné stále. Pak i z toho jsem byla špatná, a to velice dlouho, po několik týdnů...Pak mé psychiatrické potíže mě dovedli několikrát do pražských Bohnic do nemocnice pro "duševně choré" a já mám dojem, že i toto ode mě odehnalo blízké lidi. Jinak práci si chci udržet - zpětná vazba posledně byla, že se o ni nemám bát, ale vadí mi ty poznámky. S nešikovností nic nenadělám a standardům precizně uklizené místnosti také nedostojím...Já nějak nevím, co se sebou mám dělat...Děkuji Vám předem moc za odpověď....

Odpovídá lékař:

MUDr. Kristýna Jiříčková

Specializace: Praktické lékařství Pracoviště: Monse spol, s.r.o.

Milá paní D., moc díky za dotaz, ale bojím se, že má rada Vám moc nepomůže. Je potřeba soustavně pracovat na vaší psychice, docházet na psychoterapii, užíváte nějaké léky? Zkuste za minulostí udělat tlustou čáru a říct si, že nyní již budete "jiná", jezte v klidu, nepospíchejte, at nejste špinavá, dejte si záležet na tom, at jste vždy upravená, namalujte se, ne kvůli okolí, ale kvůli sobě, at máte dobrý pocit. Pracujte na sobě, jen vy sama to můžete změnit, dělejte věci pomalu, s rozmyslem, jistě se Vám budou dařit lépe. Řekněte si prostě, že ode dneška jste šikovná, krásná, a jistě to bude lepší. Na nemoc neklidných nohou doporučím hořčík. S pozdravem, KJ

Odpovídá lékař:

MUDr. Luboš Janů Ph.D.

Specializace: Psychiatrie Pracoviště: Ambulance Smrková ulice, Plzeň

Dobrý den, zde skutečně je v popředí psychoterapeutická péče, pokud o ni ale máte zájem a chcete v ní aktivně pracovat, docházet. Je třeba delší čas a zejména vaše motivace. Také najít psychoterapeuta je obtížnější. Bohnice mají smysl jako akutní řešení, pokud dlouhodobá léčba selhává. Na syndrom neklidných nohou, pokud je výrazný, bude hořčík málo, ale to je "již v řešení". Brzkou úlevu přeje Luboš Janů

Odpovídá lékař:

PhDr. Sylvie Navarová

Specializace: Psychologie Pracoviště: CETERAS - Centrum terapeutických služeb

Dobrý den, oceňuji, jak na sobě pracujete, píšete, že umýváte talíř po jídle, hned uklízíte oblečení. To jsou důležité kroky ke změně "nálepky", kterou Vám kdysi okolí dalo. Rozumím tomu dobře tak, že se chcete "nálepky" zbavit? Čím ji nahradíte? Jak o sobě chcete přemýšlet - když ne "špindíra", tak kým budete? Můžete vyhledat psycholoterapeuta a vše s ním probrat a hledat, jak novou identitu začít žít. Seznam psychoterapeutů naleznete např. zde: http://www.czap.cz/seznam-psychoterapeutu
S pozdravem
PhDr. Sylvie Navarová

Související dotazy

Problém s početím, špatný spermiogram
Dobrý den, je mi 30 let, snažíme se s manželem (34...
Špatný pocit
Dobrý den před půl rokem se mě ve škole stalo že mě...
Špatný úpon předního svalu na holenní kost
Dobrý den, delší dobu mám " bouli " pod kolenem, které...
Špatný zlozvyk
Dobrý den, potřebuji se zbavit špatného zlozvyku. Moje...
Špatný spánek
Dobrý den , je mi 16 let a mám poslední dobou strašně...
Špatný spermiogram
Dobrý den manžel byl na spermiogramu který dopadl špatně...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Špatný cit v ruce, tlak v uchu, mravenčení

Dobry den, Je mi 22 let, nekuracka, nepiji alkohol. Poslední dobou mám občas...

Špatný čípek

Dobrý den, dnes jsem byla u svého gynekologa a zda se ze mam horší stav mého...

Špatný denní režim

Dobrý den, Poslední dobou trpím tlaky v brise (jakoby při trémě?) také se mi...

Špatný krevní obraz

Dobrý den, 25.2.2018 jsem byl na lékařském vyšetření, kde mi zjistili špatný...

Špatný krevní obraz

Dobrý den, nedávno jsem byl nemocný (teplota, kašel, rýma), když jsem došel...

Špatný krevní obraz

Vážení lékaři, při posledním rozboru krve jsem měl zvýšenou sedimentaci (11),...

Špatný krevní obraz + křeče v žaludku

Dobrý den, nedávno jsem psal dotaz ohledně zvýšeného počtu leukocytů v krvi...

Špatný můstek

Dobrý den,přítel má 3 roky můstek,po celou dobu mu co 3-4 měsíce vypadává.Při...

Špatný nález mikroskopem na děložním čípku ale dobrá cytologie

Dobrý den, mám takový problém. Již rok docházím á 3 měsíce na onkogynekologii...

Špatný odběr krve

Dobrý den, před týdnem mi byl proveden odběr krve na alergologii. Hned mi...

Špatný pocit

Dobrý den před půl rokem se mě ve škole stalo že mě začalo bušit srdce hodně...

Špatný pocit ze sexu

Dobrý den, je mi 20 let, se svým přítelem jsem 2 roky. Ze začátku byl sex v...

Špatný pohyb po operaci předního křížového vazu

Dobrý den, jsem týden po plastice předního křížového vazu a stala se mi nepříjemná...

Špatný prášek (antikoncepce)

Dobrý den, i když jsem se dívala do diskuze jeslit uz nějaká slečna neměla stejný...

Špatný průběh pooperačního stavu po artroskopii

Dobrý den,30.11.2017 jsem podstoupila artroskopii pravého kolene,ze zprávy pro...

Špatný průchod vzduchu do plic

Při rychlejší chůzi či běhu, na jakkoliv dlouhou vzdálenost se rychle zadýchám...

Špatný psychický stav

Dobrý den paní doktorko, mám problém se svým psychickým stavem a už nevím jak...

Špatný psychický stav ?

Přeji dobrý den,chci se zeptat, jestli psychiatr může doporučit aby moje dcera...

Špatný růst vousů

Dobrý den.Je mi 15 a od 14 mám vousy pouze na pravé straně,jsou černé a tvrdé.Byli...

Špatný růst vousů

Dobrý den chtěl sem se zeptat nemám moc husté vousy a místy mi nerostou.Je nějaký...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Léčba Entizolem

Dobrý den, při vyšetření na urologii mi byla zjištěna Ureaplasma (léčba Doxybene...

Opožděná menstruace


Je možné, že jsem se mohl nakazit Aids/Hiv?


Nejistota v orientaci

Dobrý den, je mi 13 let. Můj problém je, že jsem asi Gay. Vzrušuje mě genitál...

Nevím jak rozpoznat zanet od rosouciho moudraku

Dobry den, mam dotaz ohledne zubu, jiz 3 dny me boli prava strana a nevim jak...

Délka penisu

Dobrý den, chtěl bych se zeptat ohledně vývoje penisu. Je mi 25 let a můj penis...

Léčba entizolem

Dobrý den, mám bakterii Gardneerela vag byl mi předepsán entizol por tbl nob...

Nejistota v orientaci

Dobrý den pane doktore. Potřeboval bych poradit. Můžu být homosexual , když...

Nejistota v orientaci

Dobrý den, jsem kluk a je mi 16 let. Jsem bisexuál (nebo to aspoň o sobě tvrdím)...

Nejistota v heterosexuálním životě

Dobrý den, obracím se na Vás s jedním svým problémem. Jedná se o to, že sice...

Nejistota s rozhodnutil zubaře

Dobrý den po několika letech se my podařilo sehnat zubaře který přibírá.......

Rakovina plic

Dobry den. Manzelovi zjistili nador na plicich C340 NEKROTIZUJICI DEZMOPLASTICKY...

Nejistota po plastice křížového vazu

Dobrý den, Před 5 týdny jsem absolvoval plastiku předního křížového vazu...

Potíže s kolenem

Dobrý den, je mi 32 let-jsem po 3tí operaci levého kolene. Poslední operace...

Nejistota při chůzi, bolest mezi lopatkami, občastné brnění rukou

Dobrý den, je mi 14 let a před 3dny mě začala zničeho nic brnět ruka, toto se...

Okraj placenty dosahuje k VB hrdla

Dobry den, jsem ve 20 tt a pri velkem ultrazvuku, kdy plod byl dost vysoko,...

Bolest pravého ramene v klidu

Dobrý den, Už druhým měsícem se potýkám s tupou bolestí pravého ramene, která...

Ulomený zub a kaz

Dobrý den, měla jsem problem se zubem, který měl narušenou sklovinu. Jelikož...

Nejistota na nohách, pocit houpavé chůze

Dobrý den paní doktorko. Začnu pěkně od začátku. Mám sedavé zaměstnání, ale...

Nejistota ohledně boreliózy

Dobrý den, před týdnem jsem měl se v noci vzbudil menší křečí v lýtku (běžně...