Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Srdeční arytmie, vada chlopně

Srdce a cévy I 8.5.2018

Dobrý den, je mi 26 let a několik let mě trápí problémy se srdcem. Začalo to před pěti lety, kdy jsem i v těžké životní situaci vzala 2x prášek na spaní, následovalo silné bušení srdce, které trvalo asi hodinu. Na pohotovosti mi bylo řečeno, že se jedná o supraventrikulární tachykardii 200/min. Tento stav se během čtyř let objevil ještě 2x (po užití Lexaurinu při stresových situacích). Vždy ukončeno vagovým manévrem. Stav mě dohnal ke kardiologovi, který mi dal holter a provedl ECHO srdce. Na echu my bylo před půl rokem zjištěno následující: suspektní incip. stadium myxoidní degenerace mitrální chlpně - diskrétní, t.č. 1/4 stupně málo významná, ostatní chlopenní nález v normě. Cípy jemné v paraster. projekcích dovření v rovině prstence, mírná redundace předního cípu, naznačen billowing zadního cípu v segmentu P2, rupturu slašinky nevidím, prolaps nevidím. Mitrální insufucience asymetricky na posterolater. stěnu LS úzkým jetem do 1/3-1/2. Závěr - bez specifikacké opatření či medikace, vhodné UZ kontroly 1x za 2-3 roky. Tento nález mě vyděsil a začala jsem pátrat na internetu. Všude se píše, že časem se stav začne horšit a čeká mě operace chlopně. Docela se toho děsím. Trpím na bušení srdce, hlavně po ránu nebo ve stresu. Několikrát jsem byla na pohotovosti na EKG, vždy se lékaři přikláněli k tomu, že je to z úzkostí. Nevím, jestli to tedy spíš nemám přiklánět právě nedomykavosti chlopně. Dále trpím na extrasystoly které pociťuji velmi nepříjemně, častou dušnost a motání hlavy. Tep mám velmi nízký 60/90 až 70/110. Rádi bychom s přítelem založili rodinu ale velmi se bojím toho, zda vůbec můžu s touto vadou otěhotnět a rodit přirozeně? Je nedomykavost chlopně rizikový pro těhotenství? Je pravidlem, že se nedomykavost bude jen zhoršovat a čeká mě operace nebo může být celý život stejná? Může supraventrik. tachykardie souviset s nedomykavostí chlopně? Jsem zapřísáhlá nekuřačka, alkohol piji příležitostně (dvě skleničky vína, nikdy ne tvrdý alkohol), snažím se sportovat, mám 53 kilogramů, 170 cm. Děkuji

Odpovídá lékař:

mjr. MUDr. Denisa Gottvaldová


Dobrý den,

obavy z otěhotnění nejsou jistě na místě. Ideální je stav samozřejmě prokonzultovat s Vaším kardiologem. Pokud by zde bylo rtiziko, týkalo by se zejména samotného porodu, ne těhotenství jako takového. Pokud by bylo riziko k porodu vysoké (jako že podle současného nálezu jistě není), tak by se volil porod císařským řezem. V těhotenství by si Vás kardiolog samozřejmě kontroloval častěji a doporučil by vhodný postup i vzhledem k porodu.
To, zda stav bude celý život stejný, nebo zda se bude vada zhoršovat, to Vám předem nikdo neřekne. To ukáže až čas a život samotný. Operace - náhrada chlopně by pak bylo krajním řešením při špatném vývoji stavu. Zatím absolvujte pravidelné ultrazvukové kontroly 1x za 2-3 roky, jak doporučil kardiolog.
Ostatní potíže - palpitace, extrasystoly s Vaší vadou nemusí vůbec souviset, úplně nejčastěji jsou právě spojeny spíše se stresovou situací, vypětím. Supraventrikulární tachykardie je normální reakce těla na zátěž/stres. Normálně je přítomná třeba i při sportu. Není to nic nebezpečného.

Přeji Vám, ať se Vám vada v průběhu života nezhoršuje a ať v pořádku otěhotníte a porodíte.
S pozdravem, MUDr. Gottvaldová

Související dotazy

Rossova operace, srdeční vada
Dobrý den, je mi 15 let a mám vrozenou srdeční vadu...
Vada srdce
Nedomykavost mitrální chlopně a antikoncepce. Chtěla...
Srdeční vady
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, jak velké riziko...
Arytmie a darování krve
Dobrý den, mám vrozenou nedomykavost pravé srdeční...
Nedomykavost chlopně a dárcovství krve
Mám vrozenou nedomykavost pravé srdeční chlopně, chodím...
Srdeční arytmie
Dobrý den, chci se zeptat. Matka je po operaci srdce...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Srdeční arytmie

Dobry den Chci se zeptat jen jestli je mozne vylecit aritmii? Moje kardiolozka...

Srdeční arytmie

Dobry den. Je mi 25 let a asi tyden mam nekolikrat za den takove zvlastni jako...

Srdeční arytmie - warfarin

Dobrý den. Užívám Warfarin, 3mg, 1x denně. Nyní, asi 3 měsíce, mám problémy...

Srdeční arytmie , extrasystoly

Dobrý den, mám dotaz, již 7 měsíců, mě trápí extrasystoly. Bohužel, se mi stává,...

Srdeční arytmie a masáže vč. hrudní páteře měkými technikami

Mohu při bolestech v zádech postoupit masáž páteře vč. hrudní, pokud mi byla...

Srdeční arytmie a nepravidelné "přeskočení srdečního" tepu

Dobrý den, prosím o radu. Je mi 28let mám dvě děti, 5 a 2 roky a cca 6 let...

Srdeční arytmie při zubařském ošetření vleže

Dobrý den, Hned ze začátku,bych chtěl poděkovat všem odborníkům za informace...

Srdeční arytmie- tachykardie

Dobry den, pred 14 dny kolaps byla jsem 6 hodin na jipce. Z ničeho nic me začala...

Srdeční arytmie- tachykardie

Dobrý den. Je mi 27 let. Jsem objednán na kardiologii, nicméně mě zajímá názor...

Srdeční arytmie, stav po katetrizační ablaci

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat, v květnu jsem byla na katetrizační ablaci stěn,...

Srdeční činnost

Dobrý den. Jsem muž s nadváhou věk 43 let, deset let nekuřák. Mám nějakou dobu...

Srdeční činnost

dobrý den paní doktorko chtěla bych se vás prosím ještě zeptat..když mám dvouhodinový...

Srdeční činnost

paní doktorko a tím abych si došla na testy zítěžové myslíte, abych byla vklidu...

Srdeční činnost

jo tak takže problém bude ne v srdci, ale v mé hlavě a v tom, že se nechýbu,...

Srdeční činnost

jo tak takže problém bude ne v srdci, ale v mé hlavě a v tom, že se nechýbu,...

Srdeční činnost

Dobrý den, syn 8 let nyní prodělal spálu na kontrolním vyšetření při poslechu...

Srdeční činnost

já jsem byla na dvou vyšetřeních ekg bylo to v pořádku.. když jsem se svěřila...

Srdeční činnost

děkuji za dotaz..snažila jsem se to nazančit tím že jsem se zeptalaa jestli...

Srdeční frekvence

Dobrý den, chci se zeptat kolik bych měl mít tepů srdce za minutu. Děkuji za...

Srdeční frekvence u mladého muže

Dobrý den, chtěla jsem ze zeptat, jaká je hranice krevního tepu u dospívající...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Dyspepsi a hlad

Zdravím, Mám furt hlad, mám ten pocit že se chci najíst i když jsem plný a...

Bodnutí vosou do předloktí a bolest svalu

Bolest předloktí po bodnutí včelou. Dobrý den, před týdnem mě bodla včela asi...

HLA B27

Dobrý den, prosím o odpověd na dotaz ohledně pozitivity HLA B27. Před 1/2 rokem...

Otok spodního rtu

Dobry den, Od vcerejsiho dne pozoruji otok spodniho rtu, k čemuž se dnes pridaly...

Slepák

Dobrý den, jsem po operaci slepého střeva. Chtěl jsem se zeptat, jakou dietu...

Bolest varlete a dolní končetiny

Mám asi 1 rok zvětšené pravé varle. Při jeho prohmatání necítím bolest. Ale...

Pavučina před okem

Dobrý den, dnes ráno po probuzení jsem před okem viděla jakousi pavučinku. Je...

Těhotenství v 36 letech - jaká vyšetření

Dobrý den, je mi 37 let. Máme 2 děti - 8 a 5 let a rádi bychom si "pořídili"...

Tetování přes jizvu

Dobrý den. Nechala jsem si na konci září 2015 odstranit na noze znamínko. Po...

Infekce moč. cest

Dobrý den, před cca 2 měsící jsem prodělala zánět močových cest. Gynekoložka...

Manžela trápí několik let průjem

Dobrý den,mého manžela trápí několik let průjem . poslední dobou se to velmi...

Campylobacter přetrvávající potíže

Dobrý den. Koncem listopadu u me začaly trávicí potíže. Diagnostikován campylobacter....

Jak dlouho se drží drogy v těle

Dobrý den, prosím, měla bych dotaz. jelikož nevím na jakého lékaře se zde zaměřit,...

Flek po klíštěti

Dobrý den, mám na Vás malou otázku... Minulý týden jsem na sobě objevil asi...

Petechie


Bolest a tlak v hlavě,bolest zubů, uší a páteře

Dobrý den, ráda bych Vás požádala o radu , snad jsem svůj dotaz zadala do...

Chodím často na záchod

Dobrý den, 22.6. mi začala ms, 25.6. už jsem ji skoro neměla a ten samý den...

Mykotická infekce dutiny ústní


Dušnost

Zdravím. Prosím způsobují plicní chlamydie dušnost ,jako oslabení nádechu nebo...

Padání vlasů

Dobrý den, trápí mě velké padání vlasů, lámání nehtů, suchá a velmi citlivá...

Reklama
Zavřít