Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Statiny a

Vnitřní lékařství Miroslav 30.1.2018

Dobrý den, prosím o radu-konzultaci. Muž-věk 43 let, výška 167cm, váha 78kg. Byl jsem z vlastní iniciativy před týdnem na vyšetření se srdcem, EKG a sono v pořádku. Krevní laboratoř: glykémie 5.67, celkový cholesterol 5.86, triacylglyceroly 2.15, HDL-cholesterol 1.23, LDL-cholesterol 4.19, non HDL-cholesterol 4.6, S_TSH 1.25, S_FT4 volný 13.05, ft4-volný-volný T4 13.05, homocystein 10.18. Paní doktorka mi na ten cholesterol napsala Rosucard 1mg 1tbl ob den - balení na 4 měsíce ob den a po 3 měsících mám přijít na kontrolu. V lékárně ho něměli, tak mi dali náhradu Sorvasta 10mg. Chci se zeptat, jelikož se jedná o statiny, musím to brát, když zásadně upravím životosprávu a mám v plánu ještě shodit 5kg už kvůli vyšší glykémii, myslím že cholesterol nemám až tak velký. Přer půl rokem jsem změnil životosprávu, pohybu mám dost a k tomu ještě chodím na delší vycházky, alespoň 3x týdně 6km rychlou chůzí. Prosím o radu, jestli je možné ty léky vysadit při těchto hodnotách a za ty 3 měsíce jít tvrdě do sebe. Děkuji velice za radu.

Odpovídá lékař:

MUDr. Daniela Obrová


Dobrý den, pane Miroslave, já bych spíše volila postup jak říkáte Vy, nejdříve upravit stravovací režim, zvýšit pohybovou aktivitu a s odstupem opakovat kontrolní odběr krve na hladinu tuků v krvi. A pokud přeci jenom začít hned užívat statin, pak ho užívat ale denně, pokud se statin nasadí, pak se dá očekávat zlepšení hodnot lipodogramu. S pozdravem.

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, pane Miroslave, nevím, jaký byl přesně důvod k nasazení statinů. Máte mírnou nadváhu vzhledem k Vaší výšce, mírné zvýšení glykemie (osobně bych nepovažovala za vážné, pokud se nejedná o opakovaný nález), možná, že kouříte nebo někdo z Vaší rodiny měl srdeční či mozkovou příhodu v ranném věku. To by všechno mohly být rizikové faktory, které mohly vést k zahájení léčby. Proto se s Vaší paní doktorkou o tom ještě poraďte. Kdybyste statiny začal užívat, doporučovala bych rovněž denně.
Pokud bych měla soudit pouze z Vašich výsledků, za předpokladu, že jste jinak zdráv, nekouříte a nemáte jiné další rizikové faktiry, není podle mne zatím důvod s nasazením statinů spěchat. Zvolila bych zhubnutí, změnu jídelníčku, nejméně 30 minut aerobní pohybové aktivity denně. Po třech měsících bych zkontrolovala tlak, puls, krevní cukr na lačno a po jídle či zátěži glukózou, krevní tuky, kyselinu močovou a dál bych postupovala podle kontrolních výsledků a Vašeho stavu.
S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Statiny
Beru lék na snížení cholesterolu. Dočetla jsem se,...
Cholesterol a statiny
dobrý den, na neurologii mi bylo doporučeno n neužívat...
Statiny
Dobrý den, chci se zeptat zda užívání Zocor 40 mg dlouhodobě...
Léčba statiny
Dobrý deň, som dispenzarizovaná v ambulancii diabetológa...
Statiny a alkohol
Dobrý den, prosím vás užívám Atorvastatin Actavis 20mg.Mohu...
Statiny a alkohol
Dobrý den beru Roxilip statin 20 mg na zvíšený cholesterol...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Stáří plodu

Dobrý den, Prosím o konzultaci u gynekologa. Jsem 35+4 a mám namerenou biometrii...

Stáří plodu

Dobrý den. Dne 20.9.2019 jsem byla v ve speciálním lékařském zařízení. Podle...

Stáří plodu

Dobrý den pane doktore, chtěla jsem se zeptat na věc ohledně stáří plodu. 19.6.2013...

Stáří plodu dle CRL

Dobrý den, ve 13.tt mi na UTZ stanovili na papíře stáří plodu dle CRL 13+0....

Stáří plodu dle ultrazvuku

Dobrý den, mám na Vás takovou otázku ohledně těhotentství. S přitelkyni čekáme...

Stáří těhotenství

Dobrý den, mám vždy pravidelný cyklus. Tento měsíc jsem však menstruaci nedostala....

Stáří těhotenství

Vážená pani doktorko, jsem po IVF, dne 18.8. byl proveden ET blastocysty, dle...

Statická elektřina v těhotenství

Dobrý den, jsem v 6 týdnu těhotenství a při ovládání DVD rekordéru mě do prstu...

Statiny

Dobrý den, chci se zeptat zda užívání Zocor 40 mg dlouhodobě mě nemůže způsobovat...

Statiny

Beru lék na snížení cholesterolu. Dočetla jsem se, že statiny blokují tvorbu...

Statiny a alkohol

Dobrý den, prosím vás užívám Atorvastatin Actavis 20mg.Mohu na tyto léky pít...

Statiny a alkohol

Dobrý den beru Roxilip statin 20 mg na zvíšený cholesterol jinak nemám žádné...

Statistika infarktu u mladých žen

Dobrý den, je mi 34 let, nekouřím, nepiju tlak mám v normě.Pro pocity přeskákováné...

Status cribrosus bazálních ganglií

Dobrý den, po vyšetření CT mozku, které mi lékař pro jistotu objednal, po mých...

Stav

Dobry den, už měsic trpim divným stavem , začalo to ve škole když jsem sledoval...

Stav

Dobry den , cca před 14 dny jsem byl ve škole a zahleděl jsem se do jednoho...

STAV

Dobrý den, mám již dlouhodobý problém s nespavostí. Trvá minimálně hodinu,...

Stav babičky, otoky

Dobrý den, babička před 2 měsíci prodělala pásový opar.Asi 14 dní na to dostala...

Stav bederní pátěře

Dobrý den, pane doktore,prosím Vás o hodnocení mé páteře dle přiložené MR.Je...

Stav bederní páteře

Dobrý den, jsem půl roku po operaci vyhřezlé plotýnky. Zároveň mi byli odstraněny...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolesti podbřišku

Asi 14 dni mam mirne bolesti v podbrisku, ktere doprovazi neuplna stolice. Vetsinu...

Motání hlavy, malátnost a teplota

Dobrý den, ráda bych se informovala ohledně svého stavu. Již 12 dní mi není...

Rakovina prsu

Dobrý den.Moji mamce ( 55 let ) ted v lednu zjistili, že má rakovinu prsu -...

Gynekologie


Strava v těhotenství

Dobrý den, jsem v 6tt a prodělávám táhlou virozu. Navíc jsem těžký alergik...

Velikost penisu

dobrý den jmenuji se michael jemi 24let a mám 5cm penis nevíte co stím

KAšel


Bolest na průduškách a kašel


Vysoký krevní tlak

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda moje maminka může chodit na Lymfodrenáže...

Brnění v uchu

Dobrý den, již pár dní mě občasně brní v pravém uchu a převážně když si lehnu...

Barevná změna mateřského znaménka

Dobrý den, mám již od dětství větší mateřské znaménko teď jsem si všimla že...

Zápach dechu nebo potu

Dobrý den,prosím jestli můžete poradit.Již cca měsíc je v místnosti kde spí...

Brnění jazyka

Dobrý den. Zhruba tři roky mně silně pulzuje v hlavě. Absolvovala jsem řadu...

Tetanovka


Zápach


CYsta vaječníku a zpoždění menstruace


Svědění

Dobrý den.Je mi 14 let a nějakou tu dobu mě svědí pochva (jakoby zevnitř.Na...

Můžu si vzít ibalgin pokud užívám antibiotika?


Muze se jednat o klasicke nachlazeni ci promoinfekce hiv?

Dobrý den chci se zeptat pred mesicem sem mela rizikovy pohlavni styk a tento...

Červi ve stolici - riziko u malého miminka

dobrý den ukazal se mi ve stolici malinky bylí červík. Mám dvou a pul měsíční...

Reklama
Zavřít