Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Statistika infarktu u mladých žen

Srdce a cévy Pavsa 15.3.2013

Dobrý den,
je mi 34 let, nekouřím, nepiju tlak mám v normě.Pro pocity přeskákováné srdce mám za sebou vyšetření sono srdce kde zjištěn nevýznamný prolaps chlopně. Bez léků a omezení jen kontroly. Nemůžu se zbavit pocitu strachu z infarktu a zajímá mě statistika infarktu u mladých žen? Děkuji

MUDr. Aleš Ducháček
Odpovídá lékař:

MUDr. Aleš Ducháček


Dobrý den,
myslím, že infarktu se bát opravdu nemusíte. Akutní infarkt myokardu u mladé ženy je skutečně velmi výjimečná věc a navíc by bylo značně neobvyklé, že by se "ohlašoval" těmi příznaky, které popisujete - tedy pouze "přeskakováním" srdce. Lehký prolaps mitrální chlopně je častý nález a pro funkci srdce prakticky nic neznamená - významnost lze dobře posoudit echokardiografií, každopádně nezvyšuje sám o sobě riziko infarktu či jiné akutní srdeční příhody. Je ale pravda, že se tento nález někdy sdružuje právě s pocity bušení a přeskakování srdce (tedy některými nezávažnými typy arytmií). Co přesně stojí za Vašimi příznaky ale echokardiografie neodhalí - pro bližší vyšetření arytmií je potřeba EKG včetně dlouhodobého záznamu, některé základní krevní testy (na krevní minerály, funkci štítné žlázy aj...) a další - pokud tedy věc řešíte s Vaším praktickým lékařem, domluvte se s ním, zda považuje za potřebné tato vyšetření doplnit - měl by to zvážit podle podrobnějšího vyptání se na Vaše potíže. Také se ho můžete zeptat na to riziko infarktu - i přes výše uvedený údaj o vzácnosti tohoto onemocnění u mladé ženy je pro posouzení rizika vhodné znát údaje týkající se dřívějších onemocnění ve Vaší rodině a také například Vaší výši krevního cholesterolu - tyto údaje by měl Váš praktický lékař mít k dispozici, pokud jste u něj byla někdy na preventivní prohlídce.

Související dotazy

NImesil a riziko infarktu, mrtvice
Dobrý den. Ráda bych se zeptala,zda mohu bez obav užít...
Infarkt myokardu a koma
Dobrý den,manžel popsal lékařce tlak na na hrudi vystřelující...
Hypertense u mladých
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na jednu věc. Již cca...
Stav po infarktu myokardu, pracovní neschopnost
Dobry den chtel bych se zeptat mel jsem infarkt v listopadu...
Infarkt
http://www.kardiochirurgie.cz/novinky/enzym-pomuze-odhalit-blizici-se-infarkt-473 Dobrý...
Infarkt
manžel je 1rok po infarkte a srdce mu bije na 40 procent...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Stáří plodu dle ultrazvuku

Dobrý den, mám na Vás takovou otázku ohledně těhotentství. S přitelkyni čekáme...

Stáří těhotenství

Dobrý den, mám vždy pravidelný cyklus. Tento měsíc jsem však menstruaci nedostala....

Stáří těhotenství

Vážená pani doktorko, jsem po IVF, dne 18.8. byl proveden ET blastocysty, dle...

Stáří těhotenství

Dobrý den. V patek 12.3. jsem byla na prohlídce u sveho gynekologa, delal...

Statická elektřina v těhotenství

Dobrý den, jsem v 6 týdnu těhotenství a při ovládání DVD rekordéru mě do prstu...

Statiny

Dobrý den, chci se zeptat zda užívání Zocor 40 mg dlouhodobě mě nemůže způsobovat...

Statiny

Beru lék na snížení cholesterolu. Dočetla jsem se, že statiny blokují tvorbu...

Statiny a

Dobrý den, prosím o radu-konzultaci. Muž-věk 43 let, výška 167cm, váha 78kg....

Statiny a alkohol

Dobrý den, prosím vás užívám Atorvastatin Actavis 20mg.Mohu na tyto léky pít...

Statiny a alkohol

Dobrý den beru Roxilip statin 20 mg na zvíšený cholesterol jinak nemám žádné...

Status cribrosus bazálních ganglií

Dobrý den, po vyšetření CT mozku, které mi lékař pro jistotu objednal, po mých...

Stav

Dobry den, už měsic trpim divným stavem , začalo to ve škole když jsem sledoval...

Stav

Dobry den , cca před 14 dny jsem byl ve škole a zahleděl jsem se do jednoho...

STAV

Dobrý den, mám již dlouhodobý problém s nespavostí. Trvá minimálně hodinu,...

Stav babičky, otoky

Dobrý den, babička před 2 měsíci prodělala pásový opar.Asi 14 dní na to dostala...

Stav bederní pátěře

Dobrý den, pane doktore,prosím Vás o hodnocení mé páteře dle přiložené MR.Je...

Stav bederní páteře

Dobrý den, jsem půl roku po operaci vyhřezlé plotýnky. Zároveň mi byli odstraněny...

Stav čípku

Dobry den, je mi 21 let a jsem skoro 26 tydnu tehotna s dvojcaty. Ziju v Irsku...

Stav dcery

Dobrý den,ptám se za mojí dceru.Je jí 45 let.Ma za sebou onkologickou léčbu(NOSOHLTAN)Před...

Stav déletrvající svalové slabosti

Dobrý den, nedávno jsem se ráno probudila se svalovou slabostí nohou a rukou,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Nepříjemný tlak v krku a nucení ke kašlání


Křeče v lýtkách

Dobrý den, poslední dobou mne trápí křeče v lýtkách, které se dostaví většinou...

HLA B27 pozitivní

Krásny den,už nevím jak dál.Už asi rok a pul trpím bolestma zad.Jsem 8 měsíc...

Opar, bolest zubů a ucha

Dobry den, obcas trpím na opary (1x do roka cca) a chtěla jsem se zeptat. V...

Popraskaný jazyk

Dobrý den, několikrát do měsíce (ale je to různé) se mi na jazyku dělávají...

Hyperintenzní ložiska v bílé hmotě


Bolest ucha při polykání.

Dobrý den, chci se zeptat, když polykám tak cítím bolest vystřelující do ucha....

Astenospermie

Dobrý den, chci se zeptat, při vyšetření spermiogramu mě byla zjištěna neobstrukční...

Problém se zažíváním

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu. V polovině září jsem byl ráno...

Pozitivni antigen HLA-B27


Opožděná menstruace

Dobrý den, Už je to 9 dni co se mi zpozdila menstruace. Bolí mě v podbříšku...

Zlomenina kotníku pravé nohy

Dobrý den, je mi 40 let a před týdnem jsem si zlomil kotník na pravé noze při...

Tlak v krku

Dobrý den, mám takový problém. Už dlouhou dobu něco cítím v krku. Nutí mě to...

Brnění konečků prstů, obava z trombózy po očkování

Dobrý den. Asi před hodinou jsem psala svůj dotaz (445068), ale napadlo mě,...

Bolest zubu a lymf. uzliny

Dobrý den, asi před třemi tydny jsem prodělala hnisavou angínu, když už mi pak...

Acylpyrin

Dobrý večer udělala jsem si mazání z Alpy a acylpyrinu prý to pomáhá na bolest.Užívám...

Diskopatie

Dobrý den, prosím vysvětlete mi výsledky z CT L5/S1 - páteřní kanál primárně...

Žaludeční vředy na ultrazvuku

Dobrý den , mám dotaz , chtěla jsem se zeptat jesli se daji žaludeční vředy...

Lupání a křupání v uchu


Urizia 6 mg/0,4 mg tablety s řízeným uvolňováním

dobry den již dva dny beru urizia 6 mg/0,4 mg tablety s řízeným uvolňováním...

Reklama