Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Stav po infekci dýchacích cest, přetrvává teplota, kašel

Plíce, dýchání Iva 1.11.2017 redakce uLékaře

Přetrvávajíci kašel, zvýšená teplota, únava a bolest v krku. Dobrý den, jsem čtvrtý týden doma. Prodělala jsem zánět průdušek. Dva týdny jsem se léčila sama a chodila do práce. Po odpolednech jsem spala a užívala ibalgin a pila průduškové čaje. Nejen, že se stav nezlepšil, ale rapidně zhoršil. Zašla jsem k obvodní lékařce, dostala Klacid, dále Cyplox, Medrol 1 týden, Prednison další týden, do toho Azithromycin na 6 dní. Přetrvává silný kašel, zvýšená teplota, škrábání v krku a únava. CRP je v pořádku i moč, krev, RTG...
Výsledkem návštěv lékařů je, že jde o stav po prodělané infekci, že již žádná v těle není, "pouze" se mi rozjelo astma a reflux jícnu. Zlepšení při užití všech preparátů/ dvakrát denně Omeprazol, ráno i večer dvakrát Awamys, Spiritiva, Combair, Zyrtec odhaduje pan doktor až na dva měsíce. Chci se zeptat, jestli je možné, že tento stav je opravdu způsoben astmatem a refluxem. Nebo jestli Vás napadá ještě nějaké vyšetření, které bych mohla absolvovat. Jestli nemůže být v těle nějaká infekce. Děkuji, s pozdravem Iva T.

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Barchánková


Dobrý den, pokud máte zvýšenou teplotu a další příznaky, které popisujete, pak byste mohla mít pokračující virovou infekci (respiračních virů je velmi mnoho, jste oslabená a můžete onemocnět i jiným virem, než který vyvolal původní onemocnění...pak se potíže samozřejmě opakují a pokračují). U virové infekce je obvykle normální CRP, není nález na rentgenu. Při astmatu a refluxu jícnu bych neočekávala zvýšenou teplotu. Nicméně není vyloučeno, že reflux potíže zhoršuje.
Diagnostika astmatu se provádí při spirometrickém vyšetření. Nevím, zda jste toto vyšetření měla.
Měla jste komplikovaný průběh infekce, proto i doba rekonvalescence bude delší. Infekce dýchacích cest se někdy komplikují a opravdu trvají takto dlouho. Navíc kašel může přetrvávat i 3 týdny po vyléčení infekce. Léky, které máte předepsány, doporučuji užívat i nadále. Nadále také dodržujte klidový režim.
Váš dotaz předám ještě i specialistovi, abyste měla ještě další názor. S pozdravem BB.

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, chápu, že po takhle dlouhé době se jste již z nemoci unavená a nejste si jistá, že byly vyšetření i léčba správné. Někdy se opravdu stává, že infekce je těžká, průběh komplikovaný a léčba je takto dlouhodobá. Dvojí antibiotika měla jistě přeléčit bakteriální vyvolavatele, je ale možné, že jste při infekcí oslabené imunitě chytla nějaký virus, který Vám nyní způsobuje Vaše obtíže jako zvýšenou teplotu. Doporučené léky užívejte nadále, Váš stav by se měl začít postupně zlepšovat. Pokud můžete, nechoďte do práce, jinak Vaše úzdrava bude ještě vleklejší.

Nevím, jakým způsobem byl u Vás stanoven reflux a astma, existují na to odborná vyšetření – gastroskopie na reflux a spirometrie na astma. Doporučuji Vám, abyste se obrátila na plicního specialistu a nechala se tam stran nynějších obtíží ještě dovyšetřit. Bylko by vhodné, pokud jste jetště v tomto směru nebyla vyšetřena, abyste měla rentgenový snímek plic, spirometrii, vyšetření na mykoplasmata a chlamydie a také na černý kašel. Tyto infekce se sice také léčí antibiotiky, ale léčba je obvykle delší, je možné, že by u Vás nestačila.

Stran refluxní nemoci jícnu – pokud by se obtíže nespravily do 14 dnů, pak by bylo na místě zvážit provedení gastroskopie, aby se diagnóza ozřejmila. Doporučení na plicní i do gastroporadny Vám vystaví Váš praktický lékař.

Zatím užívejte předepsané léky, doplňte je o bylinné čaje, probiotika, vitamin C a nějaký z prostředků na posílení imunity ( Preventan, Imunoglukan atd.).

S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Časté infekce dýchacích cest
Dobrý den, mám autoimunní thyreoiditis a celiakii....
Myoplazmová infekce dýchacích cest
Dobrý den, jsem astmatik kompenzovaný Symbicortem 2x200,...
Infekce dýchacích cest
Dobry den, v posledni dobe me trapi bolest hlavy,...
Opakování infekce dýchacích cest
Dobrý den, asi tri tydny jsem lecila antibiotiky, kdy...
Infekce horních cest dýchacích
Dobrý den, Mám takový nepříjemný dotaz a docela se...
Infekce horních cest dýchacích
Dobry den, ted uz je to tyden co me trapi nejaka viroza...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Stav po hysterektomii

Má sousedka je po odstranění dělohy a operací pokleslého močového...

Stav po hysterektomii, špinění

Dobry den, pred rokem jsem podstoupila hysterektomii kvuli rakovine del.cipku,...

Stav po hysteroskopii

Dobrý den, pane doktore (ko), jsem 10 dní po hysteroskopii (resekce polypu+separovaná...

Stav po cholecystektomii

USG jater a žlučových cest. Stav po hemipnkreatduodenektomii a CHE. Anechogenní...

Stav po cholecystektomii

Dobry den, chci se zeptat mam 3 tydny po vyjmuti zlucniku a zacalo me bolet...

Stav po chřipce

Chtěla bych se zeptat, jsem už měsíc doma po chřipce. Stále mám zvýšenou sedimentaci,...

Stav po IM

Dobrý den. Jsem po by passu srdce po infarktu. Bylo mi řečeno,že bolest hrudníku...

Stav po IM

Dobrý den pane doktore, jak už to tak bývá, dnes se člověku, laikovi, nedostává...

Stav po infarktu myokardu

Prosím o radu,o co by se mohlo jednat. Píši za manžela, před rokem prodělal...

Stav po infarktu myokardu, pracovní neschopnost

Dobry den chtel bych se zeptat mel jsem infarkt v listopadu jsem v neschopnosti...

Stav po infekční mononukleóze

Dobrý den, chtěla bych moc poprosit o posouzení mého zdravotního stavu. V polovině...

Stav po infekční mononukleóze

Dobrý den, má 20ti letá dcera prodělala v 15ti letech mononukleózu. Od té...

Stav po interrupci a nehoda skondomem

Jsem mesic po interupci a pred tydnem se nam s pritelem stala nehoda s kondomem..muzu...

Stav po ischemické mozkové příhodě, nález na MR

Dobrý den, prosím o vysvětlení MR a toho co by mělo následovat k dovyšetření....

Stav po jídle

Dobrý večer paní doktorko , už delší dobu se mi stává toto - vždy když se najím...

Stav po kolapsu, lze z vyšetření poznat RS?

Dobrý den, po kolapsu v práci jsem byla odvezena do nemocnice, kde mi pro podezření...

Stav po komplikované zlomenině

Dobrý den. Asi před sedmi lety jsem prodělala tříštivou zlomeninu levé ulny....

Stav po komplikovaném zánětu nosních dutin

Dobry den, minuly rok jsem prodelala komplikovany zanet maxilarnich dutin,...

Stav po kompresivní fraktuře Th 12

Dobrý den, jsem rok a půl po úrazu, kdy došlo ke kompresní zlomenině Th12 snížené...

Stav po konizaci čípku

Dobrý den, před dvěma dny jse podstopila konizaci, chtěla bych se zeptat co...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Problém pri polykání.

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat letos v březnu mi byl zjištěn reflux jic dostal...

Pálení rtů

Dobrý den, už dlouho dobu (asi 2 roky) mě pálí rty a nevím co s tím. Byla jsem...

Kyselina močová


Odstranění dělohy a vaječníků

Dobrý den, ráda bych znala Váš názor: Je mi 48 let a po 3měsíčním silném menstr.krvácení...

Interference testu

Dobrý den paní doktorko. Mám dotaz ohledně vyšetření krve na IgG a možné interference:...

Bolest hřbetu ruky

Dobrý den,celou noc jsem nespala bolestí na horní straně dlaně,tzv.hřbetu ruky,domnívám...

Výrustek u řitního otvoru

Dobrý den, u řitního otvoru jsem před měsícem objevil takový výrustek, viz foto....

Zalehlé ucho


Dlouhodobý kašel

Dobrý den, 33 let, 193 cm, 92 kg. Pracuji v kanceláři. Trápí mě tak cca 1,5...

Bolest pod žebrem

Dobrý večer, bolí mě pod pravým že břemene od páteře až k žaludku i žaludek...

CYsta vaječníku a zpoždění menstruace


HA

Dobrý den, kvůli dovolené u moře si budu oddalovat menstruaci. Užívám třífázovou...

Pupínky na penisu


EMG

Dobrý den chtěl bych se Vás zeptat jestli před vyšetřením EMG karpálního tunelu...

Hořké šťávy ze žaludku


Tlak v uších

Tlak v hlavě a uších Dobrý den pane doktore nebo paní doktorko. Už měsíc...

Hodnoty krevního obrazu

prosim o odpoved.mam neutrofily leukocity b 72.7 lymfocyty leukocyty b 18.8....

Možné těhotenství?

Dobrý den Den po menstruaci do mě pritel 2x vjel bez ochrany a den než mi mela...

Pořadí užívání léků

Dobrý den, potřebovala bych poradit ohledně pořadí užívání léků. Ráno užívám...

Mazové žlázy na penisu


Inzerce
×