Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Steatóza jater a ložiško

Trávení Vladimír 16.5.2021

Přeji hezký den,mám dotaz ohledně nálezu ze sonografického vyšetření.Můj obvodní lékář se k němu vyjádřil pouze slovy,že se mám za měsíc stavit na kontrolu a v případě nějakých obtíží dříve.Sonografické vyšetření mi bylo uděláno na základě 14 dnu trvajících zažívacích obtíží v oblasti žaludku a střev spojené s těžkou a palčivou bolestí v levém podžebří.Děkuji za odpověď s rozumným výkladem výsledku vyšetření a doporučení následného postupu.(Přikládám zprávu z vyšetření)

Odpovídá lékař:

MUDr. Alžběta Vogelová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: MediClinic, a.s.

Dobrý den. Vzhledem k bolestem je vhodné doplnit také krevní testy - včetně jaterních funkcí, zánětlivých parametrů, krevního obrazu, enzymů slinivky břišní.
Ultrazvuk jednoznačně neozřejmil příčinu Vašich bolestí. Možnou příčinou je dietní chyba, bolest přenesená od zad, zánět trávicí soustavy (např. gastroenteritida) atd...
Játra jsou na ultrazvuku ztučnělá - jde o vratný druh reakce na poškození toxiny, alkoholem, změny při obezitě, cukrovce či jiné poruše metabolismu... V lobus caudatus (ocasatý lalok, který se nachází vzadu mezi pravým a levým jaterním lalokem) je okrsek pravděpodobně s netypickým cévním zásobením (je otázka, co jej způsobilo, zda jde např. o vrozenou anomálii?), nebo jde o ložisko bez ztučnění, o adenom (nezhoubný nádor ze tkáně žláz) či hemangiom (nezhoubný nádor z krevních cév). Vzhledem k nejasnostem bych zvážila doplnění MR (magnetické rezonance) či CT (počítačové tomografie) jater k ozřejmění příčiny této struktury v ocasatém laloku. Radiolog uvádí jako další možnost tuto změnu sledovat, k čemuž se přiklonil Váš praktický lékař.
Stran steatózy dodržujte zdravou životosprávu - omezte alkohol, v případě nadváhy je vhodné zhubnout, strava by měla být vyvážená, s omezením živočišných tuků, s dostatkem ovoce, zeleniny, vlákniny, maso upřednostňujte libové (drůbež, ryby), omezte konzumaci polotovarů a smažených jídel. Důležitý je pravidelný pohyb - alespoň půl hodiny aerobní aktivity (běh, plavání, rychlá chůze, jízda na kole...) nejlépe denně.
K dotazu se vyjádří také specialista.
S pozdravem,
MUDr. Vogelová

Odpovídá lékař:

MUDr. Mgr. Anna Prchlíková


Vážený pane Vladimíre, co se týče sono nálezu: vše popsané odpovídá normálnímu nálezu na vyšetřených orgánech v přehledném rozsahu, pouze v části jater byl popsán okrsek, který by mohl odpovídat okrsku s abnormálním cévním zásobením, atypickému hemangiomu nebo adenomu. Steatoza, která byla zmíněna, je mírná a jedná se o subjektivní hodnocení radiologem - uvažte sám, jestli máte normální váhu, zdravý životní styl? Pokud ne, zapracujte na životosprávě. Steatoza nebo-li ztučnění jater je velice častý nález, protože se dnes populace má dobře - moc jí a málo se hýbe, kouří... V rámci prevence byste měl mít čas od času testované hladiny lipidů v krvi, měřený krevní tlak atd. Soudím, že sono prováděl zkušený a pečlivý radiolog. Vámi popisovanou kliniku ani jedna z možností nevysvětluje, takže se jedná o nezávislé záležitosti. Uvažované možné nálezy Vám vysvětlila kolegyně. Jak sonografista napsal, je indikováno buď sledování pomocí sonografie, nebo dovyšetření jinou metodou. Pro Váš osud má větší význam kontrolní sonografie s odstupem času, pokud možno u stejného sonografisty, a to cca za 1/2 roku, později v ročních intervalech a bude-li nález stacionární, tak byste mohl být výhledově ze sledování zase vyřazen nebo zván v ještě delších intervalech. Původ bude téměř jistě benigní a pravděpodobně veškerá peripetie skončí pouhým sledováním a/nebo dovyšetřením jinou metodou, přičemž se okrsek měnit nebude. Takové nálezy se sledují proto, že se v malém procentu případů mohou zvětšovat a působit pak obtíže spíše svým expanzivním růstem (velikostí), v případě hemangiomů s rizikem možného krvácení - pak se takové procesy řeší. Malé nálezy se ale pouze sledují. Rozmyslete se, jaká forma sledování/dovyšetření by pro Vás byla nejpříjemnější. Takové sledování může velmi dobře zajistit praktický lékař - může Vás s odstupem času poslat ke stejnému sonografistovi, jako jste byl minule. Sonografista, který popis psal, působí opravdu jako odborník, k takovému postupu bych tedy osobně neměla výhrady. Jinou možnosí je Vás poslat na gastroenterologii, kde mají tu moc Vás poslat na specializované vyšetření - rezonanci, a tak ozřejmit blíže, co v daném okrsku jater přesně je (praktický lékař obvykle na CT ani na MR neposílá, jsou to vyšetření drahá a je obvyklé, že praktik pacienta pošle ke specialistovi, který teprve uváží, jestli pacienta na specializované zobrazovací vyšetření pošle, a vybere konkrétně na které). Výsledkem ale pravděpodobně bude opět doporučení k sonografickému sledování, i když pravda, vědělo by se přesněji, co se to vlastně sleduje. Někteří gastroenterologové i přes své možnosti volí cestu pouhého sledování - někdy sledují pacienta sonograficky sami, záleží na uvážení lékaře. Naši sestru poprosím, aby Vás kontaktovala a nabídla Vám pomoc s objednáním do gastroenterologické ambulance, pokud byste tuto možnost preferoval. K Vašim klin. obtížím: jak jsem psala, sono nález je nevysvětluje. Předpokládám, že 14 denní zažívací obtíže odezněly/odeznívají (?) a lékař je hodnotil nejspíš jako gastritidu po dietní chybě? Předpokládám, že provedl i laboratorní testy a vyloučil zánět slinivky břišní (amyláza...). Pokud obtíže dále nebudou, tak nebude co vyšetřovat. Pokud by přetrvávaly, tak Vás pravděpodobně pošle na gastroskopii event. další vyšetření, kontrolní laboratoř atd. a bude se pídit po původu obtíží dál. S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Steatoza jater
Dobrý den, byl jsem na vyšetření u hepatoložky se...
Steatóza jater
Dobrý den, byl jsem na UZ jater závěr zprávy zní: Zvětšení...
Steatoza jater
Dobrý den jsem rok po operaci žlučníku, nyní mi už...
Steatóza jater
Steatoza a hladovění. Dobrý den, byla mi diagnostikována...
Steatoza jater
Dobrý den, mám steatózu a chci se zeptat jaké tuky...
Steatoza jater a bolesti hrudníku
Dobrý den, jsem po cholecystektomii 2010, již delší...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Steatoza jater

Dobrý den, mám steatózu a chci se zeptat jaké tuky nebo v jaké formě se ukládají...

Steatoza jater

Dobrý den, na UZ břicha mi lékař diagnostikoval steatozu jater.Jsem trvale...

Steatoza jater

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, trpím vysokým krevním tlakem 160/100...

Steatóza jater

Dobrý den včera jsem se ve vaší poradně ptala ohledně steatofibrosy, že se...

Steatóza jater

Dobrý den, byl jsem na UZ jater závěr zprávy zní: Zvětšení jater s výraznou...

Steatóza jater - existuje souvislost s imunodeficitem a hypersplenismem?

Dobrý den, je mně 45 let. Při náhodném vyšetření jater kvůli imunodeficitu...

Steatoza jater - lékařka mne nikam dále neposílá

Chodím pravidelně na SONO břicha jako "vyléčený" onko pacient (Ca 502, 5 let...

Steatoza jater a bolesti hrudníku

Dobrý den, jsem po cholecystektomii 2010, již delší dobu steatoza jater. O...

Steatóza jater a doplňky stravy

Dobrý den, chci se zeptat, zda na ztučnělá játra pomůže Lagosa nebo Essentiale,...

Steatoza jater a doplňky stravy

Dobrý den tučná játra mám už skoro 20 let.Jsem vegetarián a teť mám diabetes...

Steatoza jater a psoriáza

Krásný den Vám přeji. Mám ztučnělá játra a lupenku, může to spolu nějak souviset?...

Steatoza jater a sport

Dobrý den, před pár dny mi byla zjištěna steatoza jater. Můj lékař na interně...

Steatóza jater a strava

Dobrý den pred týdnem mi byl na sonu objevena steatoza jater mam nadvahu ale...

Steatoza jater nebolí

Dobrý deň chcem sa spýtať mám diagnózu staetoza jater dělám v práci dost trošku...

Steatoza jater, zažívací potíže

Dobrý den, mám k Vám prosbu, můžete mi poradit? Asi před půl rokem mi zjistily...

Steatóza pankreatu

Dobry den pane doktore, Mel bych na Vas zdvorily dotaz, který se tyka me...

Steatóza slinivky

Dobry den, mohu se zeptat, zda se casem upravi ztucnena slinivka ( pokud clovek...

Steatoza slinivky

Dobrý den, minulý týden je absolvoval vyšetření na CT, na které jsem byl odeslán...

Steh

Dobrý den před rokem jsem podstoupila operaci slepého střeva laparoskopicky...

Steh

Dobrý den měla bych dotaz jestliže mam u pupika zarostly steh už rok mohly by...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Nadměrné pocení a červenání obličeje

Přeji pěkný Den. Prosím Vás o radu co se týče nadměrného pocení a červenání...

Bodnutí čmelákem

Dobry den. V stredu doobedu ma ustipol cmeliak do stehna (pocas jazdy nam vletel...

Bodnutí a kousnutí sršněm

Před 2 dny mě bodl a kousl sršeň do kotníku, vznikl velmi bolestivý otok, kolem...

Zarudle a bolestive fleky na nohou

Dobry den Pred tremi dny se mi udelali fleky na dolnich koncetinach. Jsou o...

Bodné poranění chodidla

Dobrý den, před více než týdnem jsem si v zahraničí u moře do nohy - chodidla...

Bodlina v kůži

Dobrý den, na dovolené jsem si zapichl mořské jezky do rukou, všechno se mi...

Prořezávání zubu moudrosti

Dobrý den, asi tak před čtyřmi dny se mi udělala v dásni za levou dolní sedmičkou...

Stav po úrazu prstů ruky

dobrý večer,mám dotaz s prosbou v dubnu se mi stal úraz pravé ruky 4+5 prst,byly...

Bodlina od morskeho jezka

Dobry den, v lete na dovolene jsem si zabodla morskeho jezka do nohy nad koleno....

Poštípání od štěnic

Dobrý den. Zhruba před 3-4mi týdny se mi na levém stehni bez příčin objevily...

Tlak v hlavě

Dobrý den, již dva týdny pociťuji šíleně nepříjemný tlak v hlavě.. Je tak šílený,...

Bodky po rukach

dobry den , rad by som vedela co mozu znamenat cerveno cierne malinkate tečky...

Bodavé, tupé bolesti hlavy

Dobrý deň, už okolo pol roka ma trápia bodavé, tupé bolesti v lavej zadnej časti...

Kardiostimulátor

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na to, že můj děda je v nemocnici a má špatné...

Bodavé bolesti v oblasti nártu

Dobrý den, mám dotaz týkající se mého dědy. Je mu 71 let, důchodce, ale velmi...

Zápach penisu - mykoza


Bodavé bolesti na hrudi

Dobrý den, je mi 22 let poslední 3 měsíce mě trápí bolest na hrudním koši na...

Písek ve stolici

Dobrý den můj 3měsíční syn plně kojený má ve stolici písek. Bohužel píše se...

Bodavá bolest ve vagině

Dobrý den, je mi 13 let a už asi 5 dní mě bolí ve vagíně jakoby takové píchání,...

Neustálé škrundání v břiše

Vážená paní doktorko, prosím o radu. Už asi rok mi pořád škrundá v břiše. A...

Reklama