Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup do lékařské poradny, možnost účastnit se soutěží a mnoho dalších výhod. Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte prosím e-mail, který jste používal(a) pro přihlášení na stránku

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Štítná žláza

Libuše H. 30.8.2016 redakce uLékaře

Dobrý den,mám dotaz, více jak 20 let se léčím se sníženou funkcí ŠZ, nikdy jsem žádné velké problémy neměla až letos v květnu kdy jsem měla najednou zvýšenou funkci ŠZ. Najednou během dvou měsíců jsem zhubla 6 kg až praktický lékař přišel na tento problém.(Dále měla jsem problém kdy mně strašně bylo srdce nervozita a najednou vysoký tlak,přesto , že celý život se potýkám s nízkým tlakem.) Tak mně snížil léky a v červenci jsem měla opět sníženou funkci tak mě vrátil léčbu zpět. Beru Euthyrox 100 jednu tabletu denně. Na další odběry jdu v říjnu. Zlobil mě hormon T4 ale nic mě pořádně nebylo vysvětleno. Proto pro svůj klid jsem si došla jako samoplátce 23.8.2016 na odběry. Výsledek TSH mIU/ 1 1,524norma laboratoře 0.270-4.200 T4 volný pmo1/1 20,5(toto mám v červených číslech) norma laboratoře 9.0-19.00 .Zajímalo by mne zdali je to v pořádku. Děkuji za odpověď

Odpovídá:

MUDr. David Folprecht


zdravím Libuše, bohužel váš dotaz je neúplný, nevím z čeho udáváte zvýšenou fukci ŠŽ, chtělo by to i ty původní hodnoty, ty co píšete nyní jsou prakticky v normě a rozhodující hodnota či spíše nejdůležitější je forma T3, která právě nejvíce způsobuje to bušení srdce a tato forma hormonu je nejúčinnější... každopádně je třeba vyloučit to že jste byla nějak předávkována Euthyroxem, což si nemyslím, ale spíše se může jednat o epizodu vysoké činnosti, proběhlého zánětu štítné žlázy, vzniku horkého aktivního uzlu, který produkuje vysoké hladiny právě T3, případně může jít i o nádor s takovou poruchou, takže určitě si nechte zkontrolovat ŠŽ ultrazvukem a poté případně scintigrafiií a vyloučit jakékoliv změny ve štítné žláze, které by mohly způsobovat takové potíže a nespoléhejte jen na krevní testy, rozhodně ve vašem věku je lepší žlázu odstranit úplně, protože tato je ve vyšším věku dost velkou hrozbou pro vznik nádoru, zvláště pokud se z ničeho nic začne chovat takto neobvykle, pak se něco děje a je lepší neriskovat a operaci neoddalovat... a rovněž dobrou prevencí i do budoucna i po operaci je dobré dávat co nejvyšší dávky Euthyroxu, třeba 150 i více, tím se zbytky štítné žlázy utlumí a nevytváří se tak další změny či ložiska které by mohly být rizikové pro vznik nádoru ŠŽ, pokud je právě dávka Euthyroxu spíše nižší, žláza se pořád snaží produkci hormonu nějak dohánět a třeba se i zvětšovat aby produkoval více hormonu, toto právě podávání vyšších dávek Euthyroxu blokuje a snížuje se tím TSH i pod těch 0,270 což je známkou úspěšného a dostatečného blokování... díky, pěkný den

Související dotazy

Štítná žláza
Dobrý den, 9.12.16 mi byla vyoperována štítná žláza...
Štítná žláza
Dobrý den, 12 měsíců jsem podstupovala intenzivní...
Zvětšená štítná žláza
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co znamená nález...
Štítná žláza hubnutí
Dobry den. Mám dotaz ohledně štítné žlázy už dva roky...
Štítná žláza
Dobrý den, prosím o přeložení nálezu pro laika. viz...
Neplodnost, štítná žláza
Štítná žláza. Dobrý den, je mi 26 let a snažíme...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Štípnutí, které přetrvávalo nezvykle dlouho


Štítná žláza a otěhotnení


Štítná zlaza


Štítná zlaza


Štítna zľaza


Štítná zlaza


Štítna zlaza hodnota


Štítná žáza a HA


Štítná žáza a její vyšetření


Štítná žláha a těhotenství


Štítná žláza

Dobry den . Chtela bych se zeptat .. Uz od malicka nemam stitnou zlazu .....

Štítná žláza


Štítná žláza


Štítná žláza


Štítná žláza


Štítná žláza


Štítná žláza


Štítná žláza


Štítná žláza

Dobrý den, asi před dvěmi lety jsem byla na vyšetření štítné žlázy..doktor mi...

Štítná žláza


Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest kolena z vnější strany


Bolesti hlavy


TTE


Bolest rameního kloubu a klíční kosti


Tlak pod palcem


Chronický zánět žaludku a nedomykavost jícnu


Průjem a horečka


MUDr. Eva Klimešová

European Dental Health

Zvětšená játra která jsou zdravá


MUDr. Alexander Marossy

Ordinace PL pro dospělé

Prosím o vysvětlení nálezu na rtg


Sudeckův syndrom


Menstruace po vysazení antikoncepce


Revma a běhání


MUDr. Mojmír Dolejší

Interna - gastroenterologie

Bolest


Kašel


Odpovídám na odpověď lékařky


Herpesin ve 33. tt těhotenství

Dobry den, jsemve 33tt a udelal se mi opar na rty. Velikostne prumerny. Mohu...

Plísňové onemocnění nehtů – nejen vada na kráse


Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×