Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Strach z vážné nemoci

Infekce M. 6.11.2018

Dobrý den, potřeboval bych se ještě ujistit v několika otázkách v závislosti na níže uvedeném předchozím dotazu:

1. JE MOŽNÉ, ŽE DIFERENCIÁL (JEDNOTLIVÉ FRAKCE BÍLÝCH KRVINEK) MOHOU BÝT LEHCE ZVÝŠENY UŽ 2 DNY PŘED PROPUKNUTÍM INFEKCE? (v mém případě zánětu mandlí). Bohužel paní doktorka mi dnes řekla, že to nebylo úplně v normě, jak jsem psal minule, ale byly mírně zvýšené frakce bílých krvinek...

2. JE MOŽNÉ, ŽE AKUTNÍ INFEKCE MUŽE ZPŮSOBOVAT HUBNUTÍ, o kterém se zmiňuji níže? Přijde mi, že jsem zas trochu zhubnul (podotýkám, že hubnutí začalo pár dní po prvních příznacích zánětu mandlí, kdy se tvořily povlaky a čepy). Lidé v mém okolí mi říkali, že když byli nemocní, tak taky zhubli... PROSÍM O ODPOVĚĎ HLAVNĚ NA TENTO BOD. Cítím, že asi ještě zhubnu k mé smůle a jsem z toho nešťastný a vylekaný. Paní doktorka dnes mi na to nic neřekl, jen že je to normální... ale mně to prostě normální nepřijde zhubnou cca 1,5 kg jen tak během trvání zánětu na mandli... podotýkám, že teploty/horečky nemám, takže dehydratovaný nejsem.

3. Potom, co jsem objevil uzliny na krku, jsem se začal prohmatávat i na více místech a v pravém podpaží jsem našel taky takovou uzlinu velikosti většího hrášku, do 1 cm... akorát nevím, jak dlouho tam je, do podpaží jsem si předtím nesahal...

4. MŮŽE HUBNUTÍ SOUVISET S MÝMI UZLINAMI, ŽE BY TO MOHL BÝT LYMFOM?

Já už fakt nevím, co mám dělat... ještě čekám po dnešní návštěvě praktika na výsledky sérologie, KO + dif. + CRP novýho, a jaterních testů a EB-viru (podezření na mononukleozu). Hlavně nechápu, proč prostě hubnu.... chuť k jídlu mám, jím celkem dost (nejsem obézní, mám nyní 86 kg na 193 cm). Nemám teploty, necítím se slabý a unavený... tak co mi to sakra může být, už je mi z toho až k pláči...

_________________________________________
PŘEDCHOZÍ DOTAZ:

Dobrý den,


už nedávno jsem tu sem psal ohledně jednoho útvaru, který jsem si nahmatal. Nachází se níže na krku (ale ještě ne v nadklíčku, stále na krku). Jedná se o podlouhlý útvar, který však není nikterak široký (má zhruba kolem 2 cm x 0.4 cm). Objevil jsem ho zhruba před týdnem a něco (netuším, jak dlouho se tam nachází, všiml jsem si ho nahmatání cca předminulou středu). Není ani tvrdý, ani úplně měkký, něco mezi tím. Nebolí. Divné je, že si prostě nenahmatám, kde přesně začíná a kde končí (jako kdyby v jeho hmatné části byl na povrchu a pak "zajel hlouběji do krku). Mám strach, aby se nejednalo o uzlinu, ale je mi zase divné, že by měla takovýto tvar. Četl jsem, že uzliny jsou kulaté, popř. oválné - tento útvar je však až válcovitý - dlouhý a velmi úzký... Je možné, že by takto vypadala uzlina? Všude čtu, že když jsou zvětšené uzliny, tak jsou to "boule" tvaru švestky, ten můj útvar ale není boule, spíš velmi tenký válec... což mně připadá divné. Mám strach, aby se nejednalo o lymfom, protože uzlin si hmatám na krku více avšak ty jsou mnohem menší (ty největší mají cca 1 cm).

Předminulý pátek (koncem října) jsem absolvoval krevní testy - KO + diferenciál + CRP. Výsledky jsem se dozvěděl po víkendu a bylo zjištěno pouze zvýšené CRP a mírně zvýšené jednotlivé frakce bílých krvinek, jinak prý v pořádku (o těch zvýšených bílých krvinkách mi lékařka řekla ale až při mé dnešní návštěvě - viz dále). Nechápal jsem, proč mám zvýšené CRP, nic mi nebylo. 2 DNY POTÉ v pondělí mě začlo poměrně intenzivně škrábat v krku, objevil jsem čepy na jedné mandli a hned pod ní zduřelé bolavé uzliny. Navštívil jsem proto ORL, kde mi provedli výtěr, ihned na počkání udělali STREP test, ten však vyšel negativně. Bylo mi doporučeno Kutvirtovo (?) kloktadlo, které mi absolutně nepomáhalo, ani žádné jiné cumlavé pastilky. ...Mezitím se mi přes víkend bolesti spíše zhoršily, čepy a povlak a zduření jsem objevil i na druhé mandli. Navíc od doby, co mě bolí v krku a mám nateklé mandle s čepy, tak se v noci přidalo mírné noční pocení... není to takové, že bych propotil tričko či prostěradlo, ale jen mám vždy mírně mokrá záda. Chci se zeptat, myslíte si, že patří to pocení k mé akutní infekci mandlí? Já jsem pošuk a začínám si myslet, že by to noční pocení mohlo souviset s tím podlouhlým útvarem a že by se mohlo jednat o příznak lymfomu... na internetu píší, že lymfom doprovází noční poty...

Dnes jsem byl u mé praktické lékařky pro výsledky kult. krku (výtěru), který vyšel k mému překvapení !!!NEGATIVNĚ!!!! Přitom mám obě mandle oteklé s povlaky a čepy... Nechápu, jak je to možné... lékařka mi proto předepsala antibiotika ZINNAT plus mi odebrala další krev na další KO + diferenciál + EB-virus
+ nějakou serologii (?) nevím přesně... (podezření na mononukleózu). Výsledky budou snad zítra odpoledne.

A jako by toho k mé smůle nebylo málo, tak se mi stala ještě jedna věc. Každý den se VŽDY RÁNO PO VYMOČENÍ vážím. Už několik měsíců mám konstantní váhu (87 kg - na 193 cm výšky, obézní nejsem). Avšak ve čtvrtek jsem se opět ráno vážil a měl jsem už jen 86 kg, tzn. že jsem 1 kg zhubnul (asi za 2 dny) - avšak neměnil jsem stravu, jím stále stejně a s chutí, a i tak jsem to kilo zhubnul... nyní mám hrozné obavy, aby hubnutí nepokračovalo, což by opět nasvědčovalo pro nějakou vážnou nemoc - ten lymfom... Opravdu se vážím vždy ve stejnou dobu, jsem si vědom, že váha během dne kolísá, a proto se vážím každý den po vymočení ráno ve stejnou dobu...

Takhe blbě pro moji smůlu mi ty příznaky do sebe zapadají.... ten podlouhlý útvar, mírné noční poty a ještě to zhubnutí o 1 kg a mírné odchylky v krevním obraze (jednotlive frakce bílých krvinek a CRP). Jako pitomec jsem se prakt. lékařky ptal na ty uzliny, všechny jí ukázal, a ona konstatovala, že to nenasvědčuje žádnému vážnému hematologickému onemocnění (tedy zahrnující i lymfom). Že ty uzliny jsou drobné (i o tom podlouhlém útvaru konstatovala, že je to drobné, přitom je to celkem dlouhé, ale velmi úzké). Tak prostě nevím, co si mám myslet...

Chci se zeptat:

1. může ten podlouhlý útvar být uzlina? nebo spíše nějaká céva? na ORL mi říkali, že při lymfomu jsou uzliny velké jako např. švestka, ten útvar připomíná spíš "žížalu"...
2. myslíte si, že noční poty mohou souviset spíše s mojí akutní infekcí na mandlích? Nebo je možné, že mohou souviset s lymfomem? Občas se v noci mírně zpotím (ne tak, abych musel převlékat tričko či povlečení, spíše mám jen zpocená záda). Pocení jsem zpozoroval až po objevení příznaků zánětu mandlí, předtím jsem se nepotil.
3. Mám se obávat a zabývat se tím hubnutím? Jsem z toho celkem nešťastný, že takhle shodím 1 kg jen tak... a nejhorší je ten pocit nejistoty, co když budu hubnout dále... že pak začne kolotoč vyšetření a odhalí se něco ošklivého.... to 1 kg jsem hubl poté, co se objevily příznaky přítomnosti nějaké škodliviny na mandlích
4. SOUVISEJÍ ODCHYLKY V KO + DIFERENCIÁLU S INFEKCÍ MANDLÍ? MOHLO SE STÁT, ŽE CRP + + DIFERENCIÁL (JEDNOTLIVÉ FRAKCE BÍLÝCH KRVINEK) SE MÍRNĚ ZVÝŠILY KVŮLI TOMU ZÁNĚTU, JEHOŽ PŘÍZNAKY VYPUKLY 2 DNY PO ODBĚRECH?
5. Co by podle Vás mohlo stát za těmi čepy a povlaky na mandli, když mi STREP test i výtěr z krku vyšly negativně? Strašně mě deprimuje ten pocit nejistoty, že nevím, co mi je... a co budu dělat, když ani mononukleóza to nebude...

Prosím Vás, vím, že jsem toho napsal hodně, ale mohl bych Vás poprosit o vyjádření se ke VŠEM mým problémům, zejména k těm očíslovaným (1-5)? Moc Vás prosím pěkně.... už jsem z toho zoufalý a moc by mi to pomohlo. Opravdu už nevím, co mám dělat a co budu dělat, když i ty krevní testy nedohalí ani mononukleozu....

Děkuji a hezký den

Já se strašně moc omlouvám za neustálé otravování, ale jen prostě chci předejít nejhoršímu... chci být normální, mít normální problémy, ne řešit neustále dokola toto... Už mě to vyčerpává...

Odpovídá lékař:

MUDr. Dagmar Doležalová


Dobrý den, odpověď na první dvě otázky je ano. Odpověď na otázku čtvrtý bod je, že nelze odpovědět. Stanovení diagnózy , že se jedná o lymfom je závažné. Je k tomu zapotřebí klinické i laboratorní vyšetření. Při infekci, obzvlášť pokud není v rámci léčby dodržen klidový režim, je velmi zatížen imunitní systém a projeví se to zvětšením uzlin. Pokud by Vaše lékařka měla podezření, že se jedná o jiný problém, než klasický průběh angíny, informovala by Vás a odeslala na potřebné vyšetření. Chápu Vaše obavy, ale Váš hlavní problém je nepřiměřený strach z vážné nemoci. Proto bych doporučovala řešit toto s psychologem a psychiatrem. Jinak se budete trápit dál buď stejným nebo jiným zdravotním problémem.
S pozdravem
MUDr. Dagmar Doležalová

Související dotazy

Strach z vážné nemoci
Dobrý den, chtěl bych se poradit ohledně urologických...
Strach z nemoci
Dobrý den, píšu sem, protože už jsem zoufalá. Pokaždé,...
Strach z vážné nemoci
Na začátku října jsem dostal Streptokoka, nasadil jsem...
Strach z nemoci
Dobrý den, je mi 16 a už asi tak půl roku mám takové...
Bojíme se, aby se nejednalo o příznak nějaké vážné nemoci.
Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu ohledně...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Strach z testu na HIV

Dobrý den. Můj přítel má panický strach z testu na HIV. Já jsem si nechala tento...

Strach z toho, že dostanu plicní embolii

dobry den, chci se informovat jelikoz uz sem kazdemu k smichu napisu vam muj...

Strach z toxoplasmozy v těhotenství

Dobrý den, prosím Vás, co znamená, když mám v průkazce napsané: TOXO KFR 1:16,...

Strach z trombózy

Dobrý den, již 9 let se léčím s crohnovou nemocí a téměř 15 let trpím záchvaty...

Strach z trombozy

Dobrý den,mám dotaz zda se může udělat tromboza ,když nohu nemám oteklou?mám...

Strach z ublíženíí při řízení auta

Dobrý den, velmi se za svou situaci stydím a proto dotaz pokládám skrze SMS...

Strach z umrtvení

Dobrý večer, chtěla jsem se poptat zda nemůže po umrtvení nenávratně přetrvávat...

Strach z uzlin

Dobrý den, už jsem sem psal ohledně toho, že jsem si na krku našel v řadě...

Strach z varikokély

Dobrý den. Je mi 21 let a nedávno (asi tak před měsícem) jsem zpozoroval na...

Strach z vážné nemoci

Dobrý den, chtěl bych se poradit ohledně urologických problémů.Již minimálně...

Strach z vážné nemoci

Dobrý den, mám bratra, kterému je 28 let, po letech mi svěřil problém, cca před...

Strach z vážné nemoci

Na začátku října jsem dostal Streptokoka, nasadil jsem penicilin a druhý den...

Strach z večeře

Dobrý den, jsem slečna 20let a vážím 47kg a měřím 159cm, mám problém. Vše to...

Strach z vody

Dobrý den. Mám velký strach z vody, ne oběcně ale třeba v bazénech a podobně....

Strach z vysazení antikoncepce

Dobrý den, je mi 23 let a antikoncepci užívám již od svých 15ti. Brát jsem ji...

Strach z výšek

Obracím se na Vás s tímto mým problémem. Manžel holduje lezení a túrám po horách...

Strach z vyšetření

Dobrý den, mám takový problém, je mi 25, dodnes jsem nebyla na gynekologii....

Strach z vyšetření lékařem

Dobrý den, mám otce, kterému je 77let a zjistila jsem, že má plíseň na nehtech...

Strach z vyšetření mag. rezonancí - uzavřený prostor

Dobrý den, mám jít na vyšetření magnetickou rezonancí a mám z toho velký strach....

Strach z vyšetření, koloskopie, halucinace po uklidňujícím léku

Moc vam dekuji ,ze prostrednictvim netu se vas mohu zeptat .Je mi 28 let a pred...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zarudlá předkožka, pálení na penisu

Dobrý den. Trápí mě zarudlá předkožka a mírné pálení kůže na penisu, které trvá...

Hnědé skvrnky na obličeji pripomínající pihy

Dobrý den, prosím Vás o radu, nedavno jsem se vrátila od moře a na obličeji...

Zvracení černých šťáv

Dobrý den, Chci se zeptat co to znamená když po alkoholu(pivo) při kocovině...

Otoky nohou, žilní nedostatečnost


Přeočkování proti tetanu


Ledviny

Dobrý den, Mam problem v tlaku v zadech. Mam strach o ledviny. Jsem kulturista...

Bolest žaludku na lačno

Dobrý den. Už dlouhou dobu (skoro 5let) mám problém s žaludkem. Zaclo to že...

Loupání kůže na chodidlech

Dobrý den, obracím se na Vás s loupáním kůže na chodidlech. Již minimálně...

Pupínky na hlavě

Dobrý den, 2 roky mám červené pupínky na hlavě, občas se z nich něco odlupuje...

Menopauza

Dobrý den,mám prosím dotaz-dnes jsem po 345 dnech od posledního slabého dvoudenního...

Nálady a vyhublost:-(

obrý den paní doktorka, potřebovala bych poradit. Mám doma téměř ročního...

Očkováni proti kme

Dobrý den, 6. den po 1. očkování proti klíšťové encefalitidě jsem měla já...

Požití nepasterizovaných sýrů u těhotné

Dobrý den, jsem ve 23tt těhotenství a snědla jsem před třemi dny sýry o kterých...

Anxiozne-depresivní syndrom nebo štítná žláza?

Dobrý den 13.2 jsem měla výsledky krve TSH 0.028 FT4 25.33 před tím mi bylo...

Tlak v hlavě, svědění obličeje

Dobrý den, poslední dobou mě trápí divné stavy. O prázdninách jsem se učil na...

Hyperintenzní ložiska v bílé hmotě


Obava z rakoviny dělohy


Menopauza

dobry den uz si nevim rady je mi stale spatne navaly pocity strachu ted se pridalo...

Prestarium neo combi a zvýšené močení

Moj otec po NCMP uziva prestarium combi.predtym mal ebrantyl. Presrarium berie...

Atopický ekzém

Dobry den,již asi 3 měsíce mam na nartu cerveny flek,ktery obcas svedi. Mam...

Reklama