Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Ta echogenita, steatot.změny a GIT mi nejsou jasné.

Trávení Johana 14.2.2018

Dobrý den,
děkuji paní doktorce i panu doktorovi za odpovědi ohledně žlučníku a mám ještě doplňující otázku. Dnes jsem byla na US a dostala jsem tento závěr: (kromě popisu jater = v pořádku a žlučníku s hladinou hyperech do průměru 9mm s dorsálním stíněním) "Pankreas v obl.hlavy šíře 26mm, parenchym difusně echogennější, d.Wirsungi štíhlý. Mírně difusní steatotické změny pankreatu. Mírná pneumatosa GIT."
Je to pro slinivku nějaké závažnější onemocnění? Ta echogenita, steatot.změny a GIT mi nejsou jasné. Může souvistet se žlučovými kamínky? Jím poměrně zdravě (nic jiného mi ani mé potíže s nadýmáním a pobolíváním nedovolí), ne moc tučná jídla, z alkoholu jen příležitostně víno, odjakživa jsem nekuřačka.
Jinak jsem rozhodnuta, že půjdu na odstranění žlučníku. Ještě jednou děkuji za odpovědi.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, vyšší echogenita pankreatu je podmíněná právě steatotickými změnami pankreatické tkáně, při sonografickém vyšetření je steatotický pankreas hyperechogenní. Steatosa pankreatu, čili ztukovatění slinivky břišní, je akumulace tuku v slinivce, akumulaci malého množství tuku v parenchymu slinivky lze pokládat za normální, protože není asociované s žádnými klinickými projevy. Příčinou mohou být vyšší hladiny tuků v krvi, obezita, některé metabolické nemoci, vliv léků či alkoholu a podobně. Nemyslím si, že je potřeba tuto skutečnost řešit, pokud nečiní výraznější potíže. Pro upřesnění diagnózy je taky vhodnější než UZ (ultrazvuk není příliš senzitivní ani specifický pro diagnózu steatózy) volit ještě jinou vyšetřovací metodu, která zobrazí pankreas lépe, ideálně CT břicha.
Mírná pneumatosa GIT, která Vám taky nebyla jasná, znamená pouze vyšší obsah plynů, které vznikají během trávení ve střevě a obvykle toto limituje i samotné ultrazvukové vyšetření.
S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, paní Johano, echogenita je to, jak se na ultrazvuku zobrazují struktury, tedy jak odrážejí při ultrazvuku používaný zvukový signál. Echogenita může být vyšší (obraz je světlejší), stejná jako okolí, ale také nižší, tedy hypoechogenní (na obrazu tmavší). Hyperechogenní znamená, že popisující lékař viděl, že je prohlížená tkáň na ultrazvuku světlejší. U Vás je to nejspíše dané tím, že slinivka je prostoupená tukem - je mírně ztukovatělá (steatotická) v celém rozsahu (difuzně). Hlavou slinivky prochází vyústění žlučových cest (ductus Wirsungi), u Vás je normální, tedy není ucpané například kaménkem, není rozšířené nebo naopak zúžené útlakem z okolí. Takže nález na slinivce je velku dobrý, ztukovatění bude pravděpodobně dané stravou či nadváhou,, pokud opravdu nepijete alkohol. Důležité je hlavně to, jaká je funkce slinivky. Tedy jestli nemáte zvýšené hladiny slinivkových enzymů a jaká je hladina krevních cukrů, zda nemáte cukrovku. Pneumatóza GIT znamená, že ve střevech máte více plynu. Opět nic nebezpečného ani významného, odpovídá to Vámi popisovanému nadýmání. Nálezy samozřejmě proberte s tím lékařem, který Vás na vyšetření poslal a který má výsledky laboratorních testů. Dietu dodržujet nadále, pijte hodně tekutin.
Kdyby byly pochybnosti ohledně nálezu na slinivce, je možné doplnit další zobrazovací vyšetření jako CT, magnetickou rezonanci či endoskopický ultrazvuk. Stran žlučníku se nálezy proberte také na chirurgii.
S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Jasne cervene tecky
Dobry den postupne mi po celem tele vyvstavaji jasne...
Artritida po GIT infekci
Dobrý deň, prosím o radu - bola mi diagnostikované...
Jasně červěná krev ve stolici
Dobrý den. Mám problém, už měsíc mám krev ve stolici,...
Polyp GIT
Zdravím, Je mi 18 let, zanedlouho 19. Od jisté doby...
Čirý výtok s malým množstvím jasně červené krve
Dobrý den,už 4 den màm čirý výtok s malým množstvím...
Jasně červaný krev na toaletním papíře
Dobry den chtel jsem se zeptat pri utirani konecniku...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Švedí mě žalud

Co to muže byt mel sem sex s přitelkyni nechraněny a asi za dva dny se mi na...

Švédský polštář

Dobrý den, pan MUDr. Jiří Marek mi odpovídal na můj dotaz, ale já bych se potřebovala...

ŠŽ

dOBRÝ DEN,MÁM SNÍŽENOU FUNKCI ŠŽ,MŮŽE TO MÍT VLIV NA TO,ŽE SE TĚŽKO ZHUBNE,DĚKUJI

Šž a těhotenství

Dobrý den, několik let se léčím na zvýšenou funkci šž. Brala jsem poslední dobou...

ŠŽ a těhotenství

Dobrý den paní doktorko,chtěla bych se zeptat:v 6 tý.těhot. na vlastní žádost...

T maligní lymfom

Dobrý den, Tatínkovi (68) byl diagnostikovan T maligni lymfom, v současnosti...

T-lymfoblasticky lymfom

Dobrý den, chci se zeptat, jaká ja šance na úplné vyléčení T-lymfoblastickeho...

T3+T4

Dobry den, kulturisti a fitnesaci pouzivaji T3+T4, co to je a jsk to funguje?...

T4

Dobrý den, před 3 týdny u mě začaly bolesti hlavy, nauzea, nevolnosti, závratě,...

T4 hodnota

Dobrý den, ráda bych se zeptala na hodnotu T4 viz. v příloze. Co vlastně znamená...

Tabár I

Dobrý den. Dnes mi našli na mamografu Středně denzní fibroglandulární strukturu...

Tabletka escapelle a menstruace

Dobrý den. před měsícem jsme měli s přítelem „nehodu“. bylo to na konci ms....

Tabletka navíc

Dobry den. Rano beru Venlafaxin 75. Dnes rano jsem mozna vzala omylem dva prasky....

Tabletka po

Dobry den, vzala som si na zaciatku mesiaca tabletku po , menzes som mala dostat...

Tabletka Prostin E2

Dobrý den, jsem v sedmém týdnu těhotenství. Dnes jsem byla u svého lékaře, aby...

Tabletka užitá dříve

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak dále postupovat. Tabletky Belara užívám...

Tabletku po?

Dobry den. Chcem sa spytat, s priatelom sme mali pohlavny styk, a po styku bola...

Tabletky

Dobry den,mam taky dotaz.Zacala jsem pouzivat antikoncepci Gracial,po vyjezeni...

Tabletky

Dobrý den, doktorka mi předepsala na bolest v krku tablety Triprim..po dvou...

Tabletky candistop

Dobrý den, prosím Vás zajímal by mě váš názor na doplněk stravy Candistop, dočetla...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Špinění

Dobrý den momentálně mě trápí špinění mimo menstruaci. Jedná se jen o slabý...

Červené fleky na žaludu


Antikoncepce a možné těhotenství

Dobrý den, beru antikoncepci Femoden. Prvni tabletku jsem si vzala přesně v...

Bulka u nehtového lůžka

Dobrý den, taťkovi se udělala pod nehtovým lůžkem bulka, která mu vytvořila...

Mohu mít angínu pokud nemám křční mandle?


Vynechání menstruace


Pití okeny

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,co se děje s člověkem /i v něm-vnitřnosti/,když...

Metastáze na játrech

Dobrý den paní doktorko, obracím se na vás, jelikož jsem zoufalá z toho, že...

Puchyrky pod zaludem

Dobry den, prosim o radu, na jedne strane penisu se mi zacaly objevovat jakesi...

Obava z těhotenství


Bolest a otok dásní a jazyka


Bolesti břicha


Bolest a brnění srdce

Dobrý den měl bych na vás dotaz. Chtěl bych se zeptat jestli nemám nějaké problémy...

Divertikulitida

dobrý den prosím o radu od listopadu trpím střevními problemy , dostala jsem...

Arytmie v mladém věku

Dobrý den, Prosím o radu, jsem už opravdu zoufalá. Byla jsem na vyšetření se...

Zlomenina obratle- léčba

Dobrý den chtěla bych se zeptat proč chirurg starším osobám přibližně po 90...

Ovulace po Pregnylu

Dobrý den, ráda bych se informovala na ovulaci po Pregnylu. V pondělí ve 13...

Spálová angína

Dobrý den,náš pětiletý syn má spálovou angínu.Neměl žádné výrazné obtíže,jen...

Přibrat na váze

Dobrý den.. Je mi 19let, výška je 166 a vážím 50kg. Velice těžce přibírám,ale...

Uzliny a bolest po požití alkoholu

Přeji příjemný den, před dvěma roky se mi objevila uzlina před uchem, se kterou...

Reklama
Zavřít