Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Takže problémů se slezinou se obávám zbytečně?

Vnitřní lékařství Petr 16.12.2018

Važená paní doktorko,

takže problémů se slezinou se obávám zbytečně? To by nebylo viditelné? Je pro mě zvlaštní, že to nebolí. Kdyby to měly být namožené svalové úpony, očekával bych bolesti. Víte vzhledem k nemocem v široké rodině se musím přiznat, že jsem trochu karcinofob..... Pokud by se nedalo pokračovat ve vlaknu níže opakovaně přeposílám původní dotaz.
"Dnes jsem si našel větší bouli (spíše jako by otok) na levé straně hrudníku, pod levým prsem v míste, kde končí žebra. Níže do měkké části břicha již nepřechází. Není tam modřina a fyzické poškození např. nárazem na žebra si neuvědomuji. Nic mě nebolí a to ani při stisku tohoto otoku. Není to malá ohraničená bulka, spíše jako by středně velký otok, velikosti menší pěsti dospělého, přesně na hraně hrudního koše vlevo dole, na té hraničí kosti kde se spojují spodní žebra. Jako by z toho místa šlo i úzké zduření šikmo nahoru do levého podpraží. Toto už ale není tak výrazné, a tak si tím nejsem jistý."

Děkuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, nevím, co Vám odpověděla kolegyně v předchozím dotazu, ale pokud by jsem se já měla věnovat vztahu příznaků a případného onemocnění sleziny, tak zde souvislost nevidím. Slezina náleží funkčně k cévnímu systému jako orgán, kde dochází k vychytávání a destrukci opotřebovaných červených krvinek, a kde se v mízních uzlíčcích tvoří bílé krvinky. Zároveň je slezina největším lymfatickým orgánem a hlavním místem obrany proti škodlivinám a infekci vnikajícím do cirkulace. Mezi další funkce sleziny patří produkce protilátek, funkce rezervní nádrže krve. Slezina je orgán oválného tvaru uložený šikmo zezadu shora dopředu dolů v levé brániční klenbě, podle které je zakřivena. Její podélná osa sleduje 10. žebro/mezižebří, celá šíře sleziny postihuje oblast od 9. po 11. žebro. Otok, který popisujete nesouvisí se slezinou de mého názoru. S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, pane Petře, nepíšete, jak, kdy a za jakých okolností jste si otoku všiml poprvé, zda je teplejší, je změna barvy apod.. Osobně jsem se nesetkala s tím, že by se zvětšení sleziny projevilo jako pro pacietna viditelná boule nebo otok, nocméně vyloučit možnost, že se jedná o problém se slezinou nemohu bez vyšetření. Zvětšení sleziny někdy bývá nejčastěji pozorováno jako důsledek infekčních nemocí (bakteriálních, virových), některých městavých stavů například při nemocech jater, trombózách, při vzniku cyst, nádorových onemocnění různé povahy apod., pak také v důsledku krvácení po úrazech. Zkušený lékař dokáže velice zvětšenou slezinu vyhmatat, dále se zjišťuje pomocí ultrazvuku. Slezina nicméně není hmatná nad kostmi, ale v měkké částio břicha, kdy vy nic nepopisujete, proto se domívám, že roblém bude jinde. Pokud jste prodělal v nedávné době úraz s pádem na břicho, hrudník či záda či měl jinou nehodu a v návaznosti na to se Vám udělala takováto boule, jděte raději k lékaři ihned k vyloučení krvácení či jiných důsledků úrazu. Jestliže si na nic takového nevzpomínáte, pak doporučuji vyšetření praktickým lékařem se základním laboratorním vyšetřením včetné krevního obrazu, CRP, sedimentace, jaterních, ledvinných, slinivkových fukncí. Vyšetření by bylo při pochybnosech vodné rozšířit o testy dle nálezů a ultrazvuk břicha se zaměřením na zmíněné místo. Přeji Vám, aby se nejednalo o nic významného, abyste mohl uklidnit své obavy a mohl se cítit lépe. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Přídatná slezina
Dobry den, mel bych dotaz. V lete mi na ultrazvuku...
Operace cysty sleziny
Dobrý den, mám 10cm cystu na slezině. Bylo mi řečeno,...
Cysta sleziny
Dobrý den pane doktore, je mi 30 let, žena. Před...
Poranění sleziny
Dobry den, chci se zeptat jsem po urazu padu z moto...
Píchání v levém boku po úrazu sleziny
Dobry den, Jsem 4 tydny po urazu. Pad z motorky. Natrzena...
Anémie z nedostatku železa, lehce zvětšená slezina
Dobrý den, byla mi zjištěna Anemie z nedostatku železa...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Tachykaridie v těhotenství

Dobrý den pane doktore, jsem ve 28.týdnu těhotenství. Již před těhotenstvím...

Tak 4x do roka se mi zvětší krční uzliny

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, tak 4x do roka se mi zvětší krční uzliny,...

Tak jsem se rozhodla nemocnici žalovat

Dobry den, potrebovala bych poradit . Syn ktery ma 19 mesicu kopal do balonu...

Tak od cca 10 m přede mnou vidím vše už rozmazaněji.

Dobrý den, poslední cca 2-3 týdny pozoruji, že vidím hůře na dálku. Tak od...

Tak tady došlo nejspíše k omylu

MUDr. Zuzana Vejběrová není lékařka které patřila má reakce proto mám jen jedinou...

Také na toaletním papíře se objevuje jednou za čas jasně červená krev


Takoyashuova artritida

Dobrý den, sháním informaci o vzácné nemoci postihující ženy. U nás jsem ji...

Taky to nechci zanedbat

Dobrý den. Obracím se na Vás s tímto problémem. Už řadu let mám neurčité potíže....

Takze?

Takze je to normalni ze toto kluci zkouší v mládí mezi sebou?

Talaky v konečníku a bolesti v pravém boku

Dobrý den,mám takový problém.asi před 3 týdny mě zatlačilo a píchlo v místě...

Talcid a antikoncepce

Dobrý den, mohu bez obav užívat Talcid (na pálení žáhy, těžký žaludek atd.),...

Talk na hrudi, píchání u srdce

Dobry den. Mam takovy problem. Zacalo mi to tak pred 2mesici cca.. Stava...

Tamex family plus

Dobrý den jsem v 5 měsíci a přepadl mě průjem v lékárně mi doporučili tamex...

Tamoxifen

Dobrý den. Pročetl jsem poradnu a nenašel jsem ani podobnou odpověď na můj...

Tamoxifen

Dobrý den, 5/2007 segmentectomnia mammae 1.dx c.exenter.axiallae pro invasivní...

Tamoxifen?

Dobrý den ,jsem po ozařování a chemoterapii .Užívám Tamoxirin.Docela jsem po...

Tampon

Dobry den, chtěla jsem se Vás zeptat, zda muzu pouzívat tampon i kdyz mi je...

Tampon

Dobré dopoledne, je to možná nepravděpodobné, ale může se stát, že když si v...

Tampón

Dobrý den... Chci se jen zeptat jestli se může protrhnout panentská blána tamponem,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

OTÉKÁNÍ NOHOU A RUKOU

Dobrý den, cca od 18 let se léčím na endokrinologii s disfunkcí štítné žlázy....

Záchvaty úzkosti v noci, ztuhlost, problémy s dýcháním, strach ze smrti

Dobrý den pane doktore. Můj problém začal před 6 lety, večer jsem usnula náhle...

Zánět očního víčka

Dobrý den, už tak 4-6. den mám na oku tohle- fotka- a je to dost otravné, můžu...

Zlomenina kostrče

Dobrý den, v pátek jsem spadla ze schodů na kostrč. Včera na pohotovosti...

Bušení srdce


Hysterektomie

Je mi 50 let stále pravidelně menstuuji. Za 3 týdny mám jít na hysterektomii,...

Vyrážka na čele

Dobrý den, dělá se mi virážka na čele, byl jsem na kožním, nic mi nepomáhá,...

Vnitřní hemoroidy a sex

Dobrý den, byly u mne zjištěny vnitřní hemoroidy, čeká mě vyšetření rektoskopie...

Syfilis

Dobrý den, prosím Vás může se stát, že bych přehlédla první nebo druhé stádium...

Bolest kostí na rukou

Dobrý den, prosím Vás o radu ohledně bolesti rukou. Mám špatné prokrvování,...

EB virus

Dobrý den, prosím o radu, zda se mohou vyskytnout komplikace pro miminko, pokud...

Píchání a bolest pod hrudní kostí

Dobrý den. V noci mě začalo píchat mezi žebry pod spojovací kostí při hlubším...

Bolesti břich na pravé straně u pod pupíkem

Dobrý den pane doktore,mám dotaz mám už pomalu rok bolest břich nejvic mě to...

Atarax


Praskání kůže okolo nehtů

Vážení, v poslední době mě hodně praská kůže okolo nehtů. Je to velmi bolestivé....

Snížené množství lymfocytů

Dobry den, nedavno jsem byl vysetren na imunologii. Krevni obraz. Chtel bych...

Knedlík v krku

Dobry den, chtel bych Vas poprosit o vyhodnoceni lekarskych nalezu a popripadne...

Jizvička nad obočím

Dobrý večer chci se zeptat můj syn má jizvičku nad obočím 1cm velkou a zajímalo...

Častější stolice a průjmy

Dobry den, chtela jsem se zeptat. Jiz deset dni me trapi velmi casta stolice....

Vřed na penisu

dobrý den, včera jsem na penisu objevil vřed či pupínek, viz. fotka. bojím se,...