Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Těhotenství

Srdce a cévy Anna 11.2.2013

Dobrý den,
je mi 37 roků,mám dvě děti 11 a 15,porody bez obtííží.Po druhém porodu jsem byla na operaci křěčových žil levé nohy ,nyní jezdím na sklerotizace obou nohou,nekouřím a antikoncepci neberu již dva roky,žádnou embolii ani zánět žil jsem neměla,ale moje babička zemřela na embolii po porodu ve 47 letech.Zvažuji třetí dítě ,ale nevím jestli to není pro mne hodně riskantni.Chtěla bych znát Váš názor a rizika.
Děkuji předem za odpověd Anna

Odpovídá lékař:

MUDr. Aleš Ducháček


Vážená paní Anno,
je sice pravda, že vyšší věk znamená vyšší riziko trombózy a obecně i jiných komplikací těhotenství, ale 37 let ještě není v současnosti zas tak "extrémní" věk pro graviditu, pokud jste jinak zdravá. Ohledně rizika trombózy jde hlavně o aktuální stav a funkci žil dolních končetin - pokud jste po operaci a v péči cévního lékaře, předpokládám, že nemáte pokročilou žilní nedostatečnost, takže riziko by nemělo být příliš zvýšené (neodoperované pokročilejší křečové žíly by znamenaly větší problém...). Z údaje o úmrtí Vaší babičky také myslím vyšší riziko neplyne (porod ve 47 letech v době, kdy dnes standardní prevence trombózy nebyla asi běžně prováděna a který třeba mohl být i jinak komplikovaný je sám o sobě velkým rizikem, nemusí jít tedy o odraz dědičné zátěže. Navíc mohlo jít o tzv. "vzduchovou" embolii, což je odlišný problém nesouvisející s trombózou...). Takže myslím, že se nemusíte bát - zeptejte se na věc ale i Vašeho cévního lékaře - pokud by byl zvažován ještě nějaký "větší" zákrok na žilách, bylo by dobré ho provést před graviditou, v některých pokročilejších případech žilních potíží je vhodné provádět prevenci trombózy v průběhu gravidity pomocí léků (hlavně na konci a kolem porodu, přístup je individuální, nemohu Vám tedy odpovědět zcela přesně). Pro Vaše další uklidnění je dobré zvážit také testování na častější trombofilie (geneticky daný sklon k trombóze, provádí se ze vzorku krve) - na tom se můžete domluvit opět s Vaším cévním, nebo také s praktickým lékařem nebo gynekologem. V případě, že by výsledek těchto testů byl pozitivní, je to informace sloužící k vhodnému rozplánování prevence trombózy v průběhu gravidity, nemělo by to samo o sobě být důvodem k nedoporučení těhotenství (až na výjimky, které vzhledem k tomu, že již máte za sebou 2 nekomplikovaná těhotenství jsou nepravděpodobné).

Doufám, že Vám odpověď pomohla, přeji do budoucna co nejklidnější průběh těhotenství i porodu!

S pozdravem, Aleš Ducháček

Související dotazy

Těhotenství
Dobrý den, chci se zeptat na vhodnost cestování letadlem...
Těhotenství
Dobry den. V březnu 2016 se mi po 3. císařském řezu...
Nové těhotenství
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat před 14 dny v ranném...
Těhotenství?
Dobrý den, antikoncepci jsem brala asi tak rok a půl...
Těhotenství?
Dobrý den,chtěla bych se zeptat mám vynechání menstruace...
Těhotenství?
Dobry den chtela bych se zeptat mela jsem.styk pred...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Těhotenství

Dobrý den. Jsem po revizi dělohy po zamlklém těh. 10tt. Revize proběhla 30.9.2011...

Tehotenstvi

Dobry den.. S manzelem se snazime o miminko uz dva roky ale od te doby co jsem...

Těhotenství

Dobrý den, dnes jsem s malou dcerkou jedla karamelky a jak mi dala do pusy...

Těhotenství

Dobrý den, na silvestra jsme se s přítelem mazlili, týden potom také. Jsem...

Těhotenství

Dobrý den, 35. den cyklu jsem zjistila, že jsem těhotná, ale jelikož se s manželem...

Těhotenství

Dobrý den, při laparoskopii se zjistilo že mám srůsty, byli mi odebrány oba...

Těhotenství

Dobrý den, měla bych dotaz. Měla jsem pohl. styk (dnes) se svým partnerem...

Těhotenství

Dobrý den, v pozdějším věku jsem se seznámila s mým manželem a moc bychom si...

Tehotenstvi

menstrulaci jsem mela 23.3 a 25.3.jsem skoncila a vecer jsem mela pohlavni styk,20.4....

Těhotenství

Dobrý den,ráda bych se Vás zeptala:dnes mi lékař sdělil že jsem těhotná ale...

Těhotenství

Dobrý den, chtěla bych poprosit o váš názor. včera jsem byla na gynekologické...

Těhotenství

dobrý den,chtěly bych se zeptat , jsem těhotná , podle těhotenskych testu a...

Těhotenství

Dobrý den,chci se zeptat 17.12.2013jsem dostala obstřik do zápěstí 5ml marc.A...

Těhotenství

Dobrý den, s přítelem jsme měli 12.7. pohlavní styk, ale nejsme si jisti, jestli...

Těhotenství

Dobrý den chtěla bych se Vás zeptat, jsem ve 23.t.těhotenství ,už mám tři děti...

Tehotenstvi

Dobry den prosim vas mohli by jste mi poradit mam nepravidelnou mentruaci ale...

Těhotenství

Dobrý den, měsíčky jsem měla 16.12 a 25.12 jsem měla nechráněný pohlavní sty....

Těhotenství

Dobrý den. Ve třinácti letech mi začaly problémy se zdravím. Byla mi prováděna...

Těhotenství

Dobrý den, mám otázku měla bych být ve 29tt podle poslední MS 4.10.2017, ale...

Těhotenstvi

Chtela jsem se zeptat beru antikoncepci nekdy zapominam ale mela jsem asi 6dni...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Užívání neurolu a alkohol

Dobrý den, potřebuju vědět zda na neurol si můžu dát jedno dvě piva ( desítky),...

Nitroděložní tělísko

Dobrý den, prosím o jiný nezávislý pohled na můj dotaz. Před měsícem jsem...

Zeslabení zubní skloviny

Dobrý den, je mi 16 let, před půl rokem mi sundali rovnátka. Zuby jsou rovné,...

Zelená stolice u kojeného kojence

Mám syna kterému je 25 dnů kojím ho a začal mít asi 5 dni zelenou stolici,...

Bakteriální vaginóza


Bolest zad v kříži

Dobry den, Od porodu pred peti mesici me casto boli zada v krizi. Nekdy v...

Řítní trhlina

Mám diagnostikovanou chronickou řitní trhlinu. potíže s tím mám od dětství....

Krvácení z dělohy

Dobrý den, přes třičtvrtě roku mě trápí krvácení z dělohy. Není to celodenní...

Bolest od krku po lopatku a morání hlavy

Dobrý den, paní doktorko. Můj manžel (48 let) měl před rokem bolest za krkem,...

Červená bulka u zubu

Dobrý den,mám problém v oblasti sedmicky se mi udělala červená bulka která neprerusta...

Panenská blána


Cvičení při trombóze

Dobrý den, 3.8.2016 mě diagnostikovali hlubokou žilní trombozu v povodí v....

Řitní trhlina

Dobrý den, chtěla bach se zeptat jestli dá zahojit natrhnutý konečník? Je mi...

Bolest a otok palce nohy

Dobrý den, V noci z patku na sobotu jsem chytla jen tak z ničeho nic křeč...

Strupy na kůži

Dobrý den, dělají se mi po těle nepravidelně takové strupy, které zase zmizí...

Nervozita před sexem

Dobrý den.Jak se mám zbavit extrémní nervozity před sexem s novou partnerkou?...

Mám synka s Tourettovým s...

Mám synka s Tourettovým syndromem. Bude mu 12 let. Různě si ho přehazovali...

Campylobacter

Dobry den, měla jsem vysoké horečky a průjem. Lekař mě poslal na vyšetřeni na...

Výtok z prsu

Dobrý den, je mi 19 let a mám takový problém. Před dvěma dny jsem zjistila,...

Panenská blána


Reklama