Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Teratom

Gynekologie Vendula 20.11.2019

Dobrý den,
v minulém týdnu mi na ultrazvuku byl diagnostikován nezhoubný nádor na pravém vaječníku (dermoid, teratom), velikosti cca 3x3cm. Během vyšetření mi pan doktor říkal, že můj gynekolog se semnou domluví na dalším postupu, pravděpodobně na operaci.
Dnes jsem navštívila svého gynekologa, kde jsme se měli domluvit co dál. Řekl, že nevidí důvod k operaci a mám přijít za 3 měsíce, což mě trochu vyvedlo z míry, když jiný doktor řekl, že další krok by měla být pravděpodobně operace.
Při porovnání jeho ultrazvuku a ultrazvuku pana doktorka, který se na toto specializuje bylo prý vidět, že dermoid se zmenšil během půl roku o cca 9mm (začala jsem před půl rokem užívat léky s výtažkem z Cordyceps a čaje na podporu ženských orgánů.)

Mám na vás prosím tyto dotazy
1. postupuje můj gynekolog správně? tedy prohlídka za 3 měsíce? je to běžný postup? přijde mi zvláštní nádor nechat jen tak. (zatím jsem bezdětná, takže mě trochu znepokojuje, že se nádor může rozšířit a tím pak mohu vzniknout problémy s otěhotněním)
2. Je možné, že za zmenšením nádoru může stát užívání přírodních léků s výtažky z houby cordyceps? je pravděpodobné, že díky nim může nádor úplně zaniknout?
3. byla jsem asi před 5ti lety jednou darovat vajíčka, mohl tento zákrok způsobit vznik nádoru?

předem děkuji za odpověď
Hezký den

Odpovídá lékař:

MUDr. Danica Fričová


Dobrý den Vendulo, teratom patří mezi tzv. germinální nádory, kdy se může v něm vyskytovat jakákoliv tkáň. Jak sama říkáte- je nezhoubný, ale je pravdou, že má tendenci se zvětšovat. Nicméně neumím V8m jako praktický lékař odpovědět, zda na zmenšení mají vliv přírodní preparáty, které užíváte ani zda je postup správný. Dotaz přeposílám specialistům, kteří Vám budou odpovídat.

Odpovídá lékař:

odb.as. MUDr. Luděk Fiala Ph.D., MBA

Specializace: Gynekologie a porodnictví, sexuologie

Dobrý den, to je mnoho dotazů a je třeba se k nim postupně vyjádřit.
Obecně, pokud vysloví lékař podezření na nezhoubný nádor vaječníku, což jsou např. nejrůznější cysty, musí si být jist, že ten nález na ultrazvuku tomu opravdu odpovídá - pak je možné odebrat tzv. onko-markery z krve a pozvat pacientku za nějakou dobu (1-3 měsíce) na kontrolu,

Abychom jednoznačně řekli, že je něco nezhoubné nebo zhoubné, měli bychom mít vždy histologický nález, tedy odběr části tkáně, který získáme jedině operací (např. laparoskopicky)

Za třetí - dermoid nebo teratom jsou nádory , které obsahují např. tkáň jako jsou vlasy, chlupy, zuby apod. - nádor je obvykle typický vzhledem a vzniká lokální poruchou vývoje tkání. Protože jde o pevné části, těžko si lze představit, že se zmenší, zmenšují se obvykle cystické útvary, které obsahují tekutinu.
Darování vajíček může ovlivnit chování vaječníku, což někdy v budoucnu může vést k tomu, že sama budete mít problém s otěhotněním (pár takových pacientek jsem již měl), ale obecně se nemusíte obávat, že by toto bylo primárním následkem odběru vajíček.
S pozdravem
MUDr.Luděk Fiala PhD, MBA

Související dotazy

Teratom nebo endometriom
Dobrý den, dneska jsem byla na vyšetření u lékaře...
Těhotenství
Dobrý den, chci se zeptat. V září 2015 jsem měla první...
Teratom
pěkný den. chtěla jsem se zeptat. Na prohlídce mi...
Teratom
Dobrý den, byla jsem na preventivní gynekologicke prohlídce...
Inocell po chemoterapii
Vážení lékaři, Mám syna který onemocněl v roce 1995...
Občasná bolest u srdce
Dobrý den,můj manžel má 32 let a už od mládí občas...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Terapie fraktury obratlů

Dobrý den, Včera mi sdělili, že mám naštípnuté asi 3 obratle v bederní oblasti...

Terapie infektu u dítěte

Dobry den, mam dotaz tykajici se meho synka 1,5roku stareho. Mel vysoke horecky...

Terapie kbt

Dobrý den, Chtěl bych se zeptat, zda mi můžete doporučit nějakého psychiatra...

Terapie mykózy

Dobrý den, už přes měsíc se potýkám s plísní na nohou, resp skoro na celých...

Terapie pro ADHD pacienta

Dobrý den. Mám 8 letého syna s diagnostikovaným ADHD s agresivitou, špatně reaguje...

Terapie sexuální výdrže

Dobrý den,chtěl jsem se zeptat ,jestli jse da vylecit mala vydrz v sexu? Nekdy...

Terapie syndromu dráždivého tračníku

Dobrý den, prosím o radu jak často můžu preventivně použít imodium. Mám problémy...

Terapie virové bradavice

Dobrý den , mám bradavici na levém malíčku u nohy . Již dvakrát jsem byla na...

Terapie vodou

Dobry den, chtel bych se zeptat, jestli je zdrave rano vypit 1,5 l vody, a nasnidat...

Terapie Warfarinem

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli je nějaký jiný lék než warfarin na moje...

Teratom

pěkný den. chtěla jsem se zeptat. Na prohlídce mi našli teratom o velikosti...

Teratom

Dobrý den, byla jsem na preventivní gynekologicke prohlídce pri které mi zjistili,...

Teratom nebo endometriom

Dobrý den, dneska jsem byla na vyšetření u lékaře a v lékařské zprávě stojí,...

Teratozoospermie

Dobrý den, s přítelem se už rok snažíme o miminko, stále bezúspěšně. Proto si...

Terbinafin a alkohol

Dobrý den. Dnes mi paní doktorka předepsala lék Terbinafin Actavis 250 mg. O...

Terbinafin a těhotenství

Dobrý den, beru Terbinafin Actavis 250mg na plíseň nehtů a s manželem plánujeme...

Terbistad, užívání u dětí

Dobrý den, dceři(3 roky) kožní lékařka předepsala Terbistad 1 % krém na ložisko,...

Terfimed a Pharmatex

Dobrý den, musím 3 měsíce užívat Terfimed 250mg , což je antimykotikum. Nenaruší...

Termální koupele po operaci aorty

27.4.2016 operace mozku.nádoru, nezhoubne, kontrola v říjnu. 27.6.2016 bypass...

Termalni lázně

Dobrý den,dnes mi doktorka zjistila zánět průdušek.Mám antibiotika na 6 dnů.Příští...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest v zádech


Macmiror complex 500

Dobrý den, můj gynekolog mi předepsal tablety macmiror complex 500 na léčbu...

Bolesti bederní páteře

Prosím o radu. Mám stále a dlouhodobé bolesti páteře, nyní chodím na rh a stav...

Zavedení stentu v močovodu

Dobrý den, v pátek (19.8.) mi byl při odstraňování ledvinových kamenů zaveden...

Bulka na varleti

Dobrý den, mám na levém varleti malou tvrdou bulku - cca už 4 měsíce. První...

Zalehlé ucho při rýmě


Nelze přetáhnout predkozku

Dobrý den, je.mi 15 let a mám takový problém. Při erekci mi nejde přetáhnout...

Nemoci jazyka

Dobrý den, na jazyku se mi objevili dva nárůstky a dlouhodobý povlak na jazyku....

Výsledek histologie - konizace děložního čípku

Dobrý den, před 2 týdny jsem byla na konizaci děložního čípku (el.kličkou)....

Cukrovka 2.typu

Dobrý den Je mi 52 let. Měřím 159cm vážím 80kg. Matka si píchala 4 děné...

Třes končetin

Dobrý den, už v mladším věku jsem měla problémy se třesem rukou, hlavně když...

Vyvrácený nehet, co s tím

Dobry večer, nosím gelové nehty a dnes se mi stala taková hodně nemila věc....

Svědění

Dobry den,tak tyden mam svedeni a bolesti konecniku,hlavne v noci.a pridava...

KAncerofobie


Bolest stehenní kosti

Dobrý den. Již 2,5 měsíce se trápím s bolestí levého stehna a okolí a mám...

Zvětšená uzlina na krku

Dobry den chtel jsem se zeptat na jedne strane krku pod bradou mam zvetsenou...

Masturbace a nateklá předkožka

Dobrý den, dnes po masturbaci mi lehce natekla předkožka, nebolí to ani nesvědí,...

Zlomenina zanártní kosti

Dobrý den, 30.9. jsem si zlomila zanártní kost, šla jsem na pohotovost 1.10.,...

Řezání při stolici

Byla jsem u doktorky na klasické celkové prohlídce, ke které patřila i prohlídka...

Xarelto a dieta

Dobrý den, začátkem dubna mi byla zjištěna trombóza PDK, zpočátku Xarelto 15...

Reklama
Zavřít