Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Ti měsíční dítě třepe rukami a kope nohami

Mozek a nervy Lenka 15.10.2018

Dobrý den,
mám syna pet mesicu a casto trepe rukama. Nevim jestli je to projev nějaké radosti nebo ceho. Hodne i kope nohama až si myslim ze ho to i když je na zemi na podložce muze bolet. Berou ho teď dasne. Asi 2x se mi stalo, ze při um usinal a začal třást hlavičkou a rukama. Když jsem na nej promluvila tak se probudil a prestal. Porad se vzteka. Chodime k neurolozce, ale nikam dal už nás neposlala. Jsou tyto stavy běžné nebo si máme vyžádat více vysetreni??? Obavám se aby nemel do budoucna nějaké zachvaty atd.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, z Vašeho popisu skutečně nelze na závažnost stavu usuzovat. Třepe rukama, kope nohama, to mně připadá jako zcela normální projevy 5ti měsíčního dítěte. Určitě je potřeba přesněji definovat, pokud by se mělo jednat o nějaké patologické pohyby její frekvenci, přesný charakter (třes, záškuby), rozsah, atd. Třes či záškuby těsně před usnutím bývají projevem fyziologickým, alespoň tedy u zdravého dítěte. Já by jsem určitě ocenila, kdyby jste doložila komplexní zprávy od neuroložky, výsledky doposud provedených vyšetření, aby jsme mohli posoudit závažnost stavu, případně doporučit další postup diagnostiky, či léčby. Váš dotaz ještě přepošlu k zodpovězení neurologovi zde v naší poradně. S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

prim. MUDr. Vladimír Šigut

Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

Dobrý den Lenko
Z uvedených projevů opravdu nelze přesně nic vážného vypozorovat. Pokud je rytmické stahování rukou a nohou a trupu najednou se stavem nevnímání, potom někdy takto vypadá zvláštní epilepsie raného dětského věku tzv saalamové křeče. Zde je i obraz v EEG vyšetření, které je ale v takto malém věku ještě problémové. Může pomoci natočit stav na video např na mobil a lékaři- dětskému neurologovi ukázat. Dětský neurolog je dále schopen posoudit svým vyšetřením zda je nějaké odchylka v neurologickém obraze , která by dále ukazovala na neurologické poškození. Další stav který popisujete při usínání to je až rychlé rytmické pohyby hlavy , někdy provázené pohybem rukou jsou tzv hypnagogické záškuby typu jactatio capitis Jsou to nápadné pohyby při usínání a jsou zcela neškodné a u některé dítěte se při usínání nebo ve spánku mohou objevit a jsou normální. Opět by pomohlo natočit a ukázat dětskému neurologovi, které musí v takto raném věku také obezřetně indikovat např vyšetření CT, na které se musí dítě uspat, nebo zkoušet provést EEG, které při neklidu dítěte nemusí mít žádnou výtěžnost.
Zdravím dr. Šigut

Související dotazy

Neklidné dítě
Dobry den, mam dotaz ohledne me sestry.Ma 10 mesicni...
Bolest nohou a rukou
Dobry den, mam prosbu. Uz cca druhy mesic resim bolesti...
Zlomenina ruky
zdravim mam třištivou zlomeninu , zlomenina hlavičky...
Neklidne dite
Vazeni, prosim o radu. Muj 2 lety syn uz 14 dni je...
Zarůstání nehtů u měsíční dcery
Dobrý den, mám měsíční dceru, nehty jí zatím nestříhám....
Syn jí levou rukou a píše pravou
Dobry den, potrebuji se zeptat na sveho syna Davidka...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Thyreotoxikoza a těhotenství

DOBRÝ DEN. LÉČÍM SE NA THYREOTOXIKOZU A UŽÍVÁM CARBIMAZOL PUL TABLETY DENNĚ....

Thyrozol

Dobrý den chtěla jsem ze zeptat byla mě diagnostikovana autoimunni thyreoiditis-thyretoxikosa...

Thyrozol 10mg

Dobrý den paní doktorko. Chtěla bych se Vás zeptat na názor. Cca 1,5 se léčím...

Thyrozol a kojení

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda můžu kojit při užívání léku thyrozol...

Thyrozol a protilatky proti ŠŽ


THž

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, dceři se narodilo dítě a po porodu si ji nechali...

Tchán má zhoubný nádor na jícnu u žaludku

Dobrý den, potřebuji od Vás radu, dnes jsem byla s tchánem na kontrole v onkologické...

Tchýně

Jsem s přítelem už 7 měsíců, asi 3 měsíce jsme u jeho rodičů. Jeho matka mě...

Tchýně si přivlastňuje dceru

Dobrý den, jsem novopečená maminka a mám už 3mesicni miminko. Předem Vám chci...

TI

Dobry den,mame 9 mesacnu dcerku a ma trikuspidalnu insuficienciu I.stupna a...

TIA

Jak se pozna TIA.

TIA - diagnostika a vyšetření

Dobrý den, pane doktore/paní doktorko, můj dotaz bude poněkud obsáhlejší,...

TIA?

Dobrý den, Dvakrát se mi podařilo omdlít, ale mám kolem toho trochu nejasno…...

Tiapra

Dobrý den, chci se zeptat na lék Tiapra... Muj psychiatr tvrdí, že se smi užívat...

Tiaprid beru 2x dene 10 kapek

Dobrý den, psal sem vám ohledně těch tiku v obličeji byl jsem u neurolozky ta...

Tiapridal

Dobrý den. Po desetiletém užívání antipsychotik Tiapridal jsem prášky (po konzultaci...

Tiapridal a užívání Vironal

Dobrý večer, můj syn užívá Tiapridal100mg čtvrt tbl. dvakrát denně.Ráda bych...

Tibetská houba

Dobrý den,chtěla bych se Vás zeptat na tibetskou houbu,která se dává do mléka,z...

Tibetská houba a těhotenství

Dobrý den, dostala jsem od známých tibetskou houbu na zlepšení zažívání. Slyšela...

Tibetská houba v těhotenství

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda je možné v těhotenství pít tibetskou houbu....

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Pocit spatneho dychani,bolest a divny pocit u srdce...

Dobry den,je mi 18 let a mam takovy divny pocit okolo srdce a pocit spatneho...

Pálení rtů

Dobrý den, Před 3 týdny mě večer začaly pálit rty, zhruba ¾ rtů byly lehce...

Štípnutí

Dobry den, cca pred trictvrte rokem mě stipnul komár do lýtka. Mela jsem dve...

Hlen ve stolici

Dobrý den, má dcera 13 let měla cca na den průjem s hlenem bez krve(3.7.), ale...

Nedostatek draslíku

Dobrý den, mám neustále nedostatek draslíku, i když dlouhodobě beru dle doporučení...

Brániční kýla a posilování

Dobrý večer,mám prosbu,nedávno mě bylo zjištěno toto:refluxní esophagitida II.-III.st.při...

Ganglion a bolest kolene


HPV a rakovina

Dobrý deň chcel som sa len opýtať ak by som mal hpv a bojím sa rakoviny konečníka...

Lék Zaldiar


Polymorfní obtíže

Dobrý den,po dobrání ATB před 4 měsící jsem měla v ústech i na jazyku bílý povlak,který...

Antikoncepce a zvracení

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak moc je snížena účinnost HA, když jsem...

Kortikoidní mast

Dobrý den, jak dlouho mohu aplikovat Elocom mast, roztok svému 2 letému synovi...

Červené tečky na patře, prodělané virózy


Tvrdá boule na hlavě

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli tvrdá boule vzadu na hlavě (konkrétně...

Zubni nahrady

Dobry den, z duvodu velice spatneho stavu mych zubu a zdravotnich komplikaci...

Červene vysychajuce fľaky

Na tele (brucho) mam červene fľaky ktoré vyzerajú akoby vysychali na krku pod...

Užívám Warfarin a dělají se mi modřiny

Dobrý večer, je mi 62 let,jsem 2x po operaci žaludku,mám chronickou bronchitidu,těžkou...

Permanentní zahlenění krku

Dobrý den, mám prosím jeden velký problém a to je dlouhodobě zahleněný krk....

Otoky rukou a nohou

Dobrý den, asi před měsícem jsem se poprvé probudila s oteklýma rukama i nohama,...

Bolest pod mečíkem

Dobrý den, je mi 42 let, měřím 163 cm a vážím 66 kg,mám již několik roků trápení...

Reklama