Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Tiky, bolest hlavy, tetanie, obava z otravy cigaretovým kouřem

Mozek a nervy Karel 19.1.2021

Dobrý den, můj dotaz bude mířit především neurologovi. Dotaz bude znít možná trochu absurdně, ačkoliv svou nevědomostí jsi za své potíže mohu pravděpodobně sám, nicméně musím to prokonzultovat. Věc se má tak že mám neurologické potíže a bohužel se domnívám že za to mohou cigarety. Nikdy v životě jsem nekouřil, ale nějak před půl rokem jsem začal, ovšem ne kouřit, ale vdechovat kouř, cosik mi to přišlo příjemné. Cosik jsem si řekl že je to přece zdravější než vdechovat kouř přes cigaretu do plic. Tak jsem víceméně inhaloval kouř. Pár minut denně. Asi 5 měsíců. Až poté co mi začali neurologické potíže jsem zjistil jak nebezpečné může být dýchat kouř bez filtru a kolik stovek nebezpečných látek obsahuje kouř, tak jsem s tím přestal. Ale to už bylo pozdě a potíže jsem měl na světě.

V září 2020 mi začali mi svalové tiky na obličeji, tlaky v hlavě (jako bych měl hlavu ve svěráku), točení hlavy které trvalo několik dní a svědění očí, podle příznaku a na doporučení neurologa jsem byl i hospitalizovaný několik dní v nemocnici. Provedli testy:

CT mozku
Lumbální punkci
Krevní obraz
Oční vyšetření

Všechno vážného, především nádorová onemocnění a záněty mozku vyloučili. Během následujících měsíců jsem podstoupil vyšetření krevního tlaku, magnetickou rezonanci, vyšetření tepen na mozku, vyšetření štítné žlázy, EEG mozku, EMG mozku, dle moči a krve mi vyšetřili játra a ledviny.
Po všech těchto vyšetřeních došel neurolog k závěru že to není nic organického, všechny vyšetření vyšli v pořádku kromě EMG kde mi zjistily zvýšenou nervosvalovou dráždivost. A všechny mé potíže označil za LATENTNÍ TETÁNIÍ a předepsal mi hořčík v soli který užívám.

Za posledního půl roku mám pořád stejné problémy, několikahodinové bolestivé tlaky v hlavě které mám každý den, silné svalové tiky v obličeji, jednou se mi opět vrátilo několikadenní točení hlavy, poslední měsíc se přidalo brnění prstu na rukou a nohou. Všechno to nasvědčuje tetánií, já bych se přece jen rád ujistil, že jsem si něco nepřivodil dýcháním cigaretového kouře a neotrávil se z některou ze sloučenin, protože se domnívám že každodenní dýchaní koncentrovaného kouře mohlo přivodit chronickou otravu nějakou nebezpečnou látkou. Přemýšlel jsem nad otravou kadmiem, ale podle vyšetření ledvin, které by měli být při otravě těžkými kovy zatížené ta možnost pravděpodobně zaniká.

Přece bych se jen zeptal na pár otázek, které mi nebyli zcela přesně zodpovězeny.

1, Domníváte se že vzniklé potíže mohli vzniknout dýcháním koncentrovaného cigaretového kouře ve kterém je obsaženo 4000 nebezpečných látek? a jak bych zjistil kterou z nich jsem se mohl otrávit?

2, Lze se dýcháním cigaretového kouře otrávit za pět měsíců těžkými kovy, a jestli ano, jak zjistím otravu?

3, Mohl jsem si přivodit neurotoxicitu? Nebo otravu nitrosaminy? A lze zjistit neurotoxicitu nebo otravu nitrosaminy vyšetřením CT mozku a magnetické rezonance?

4, Pokud neurolog vyloučil všechno organické, znamená to že vyloučil jakoukoliv otravu nebezpečnými látkami obsaženými v kouři?

Ačkoliv neurologovi věřím, přece jen se chci tímto dotazem zeptat další kvalifikované osoby. Svého zdraví jsem si začal vážit, až poté co vznikly potíže, jediné co teď dělám je, že vedu zdravý životní styl a konzumují ty nejzdravější potraviny a detoxikační přípravky které jsou na trhu. Užívám hořčík v soli a další vitamíny a jen čekám kdy se můj stav zlepší.

Mnohokrát děkuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková Chief Medical Officer

Specializace: Vnitřní lékařství Pracoviště: uLékaře.cz

Dobrý den, pane Karle, děkujeme Vám za důvěru. Chápu, že se potřebujete ujistit, že je vše v pořádku. Myslím, že je to tak, jak Vás Vaši lékaři ujistili, že nejde o tělesnou příčinu potíží. Někdy nějaká událost v životě může vyprovokovat úzkostný stav nebo vystupňovat nějaký psychický rys a potíž je na světě. K Vašim otázkám: 1. Podle všeho jste se hodně zaměřil na to, že u Vás mohlo dojít k poškození v důsledku vdechování kouře, což ale nebylo prokázáno a jistě by důsledek netrval takto dlouho po tak krátké a navíc jen pár minut denně po dobu tak krátkou jako je 5 měsíců. Pasivní kouření je sice škodlivé, a je dobře, že jste toho zanechal, ale nemyslím, že Vám to způsobilo Vaše potíže. 2. způsobem, který jste popsal, se nelze otrávit těžkými kovy. 3. Nedomnívám se, že došlo k otravě nitrosaminy a následné neurotoxicitě. Měl jste podrobné vyšetření, které prokázalo tetanii a nic jiného, a pak tedy není třeba dále hledat a obávat se tohoto stavu. Nebyl by prokazatelný na zobrazovacích metodách, ale pokud by byly nervy poškozeny, bylo by to zjištěno dalšími metodami. 4. Neurolog předně vyloučil, že došlo k poškození mozku, míchy a periferních nervů a to nezávisle na příčině. Závěrem si dovolím doporučit, abyste se držel toho, co jste sám napsal. Važte si svého zdraví, dost spěte, zdravě jezte, není třeba se detoxikovat, spíše se udržovat fit přirozenými cestami jako pohybem, jídlem a snahou o duševní a tělesnou rovnováhu. Nepijte alkohol, užívejte hořčík, vhodné jsou i vitaminy skupiny B. Potíže jako jsou tiky, tetanie mohou být projevem úzkostných stavů, pro které bych Vám doporučila psychoterapii, která by Vám mohla pomoct zbavit se utkvělé myšlenky na to, že bylo Vaše zdraví poškozeno. Bolesti hlavy někdy souvisí s psychikou rovněž, ale často také s přetíženou krční páteří. Svaly kolem krční páteře jsou často u lidí ve stresu nebo trpících úzkostí stažené. Na Vaše přání pošlu dotaz lékaři neurologovi a poprosím také sestry, aby Vám pomohly s nalezením vhodného psychoterapeuta, pokud o to budete mít zájem. Držím Vám palce, aby to bylo dobré. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

MUDr. Tomáš Bauer
Odpovídá lékař:

MUDr. Tomáš Bauer

Pracoviště: Neurologická ambulance Sokolov

Vážený pane Karle,
z toho, že se na možnost otravy cigaretovým kouřem ptáte již podruhé v posledním půl roce (i poté, co jste byl velmi podrobně vyšetřen), je zjevné, že Vás obavy z něj skutečně velmi trápí. Plně souhlasím s tím, co napsal dr. Cícha v září 2020 i dr. Boušková dnes, tedy (dle Vašich bodů):
1. nedomnívám se, že byste si krátkou expozicí cigaretovému kouři vyvolal Vaše obtíže, resp. se jakkoli otrávil
2. otravu těžkými kovy si každodenní několikaminutovou inhalací cigaretového kouře po dobu 5 měsíců nezpůsobíte
3. neurotoxicita je vlastnost látky, tu jste si přivodit nemohl (neurotoxický být člověk vskutku nemůže); otravou nitrosaminy netrpíte (viz odpověď na otázku č. 1
4. "vyloučit vše organické" znamená, že nebyla potvrzeno postižení nervového systému obecně
S kolegy jsem i zajedno v tom, že se nyní zřejmě tak soustředíte na své obtíže, že si je již jen tím udržujete stále přítomné a sebe v napětí; v tomto směru by stála skutečně za zvážení konsultace psychologa. S pozdravem TB

Související dotazy

Tetanie
Omlouvam se, rad bych se vratil k odpovedi na muj dotaz...
Tetanie
Dobrý den.Své obvodní lékařce jsem sdělila příznaky...
Tetanie
dobrý den chci se zeptat ještě je magnosolv vhodný...
Tiky
Dobrý den, trpím v současné době tiky v končetinách,...
Tetanie
dobrý den prosím o radu když jsem přišla na neurologii...
Latentní tetanie
Dobrý deň chcem sa opýtať ohľadom tetanie a,nedavnp...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Tiky v oku

Dobrý den.Během dne se mi několikrát stane, že cítím jak mi škube spodní víčko....

Tiky v oku

Dobrý den, je mi 24 let a mám už delší dobu, asi tak 6 měsíců tiky v pravém...

Tiky v podbrusku

dobry den prajem, priblizne dva dni v roznych intervaloch pocitujem jemne...

Tiky v podbřišku - pohlavní nemoc?

Dobrý den, 6.5. jsem měl po celou dobu chráněný pohl.styk s prostitutkou z...

Tiky v rukou ve spánku

Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala, zda je normální, že má dcera - 2 roky...

Tiky ve svalech

Dobrý den, paní doktorko. Trpím panickou paruchou a nyní, v těhotenství, se...

Tiky ve svalech

Mám problém s tiky ve svalech ( takové poškubávání), není bolestivé, ale značně...

Tiky ve svalech a strach z ALS

Dobrý den, chci se vás zeptat nevím zda mi na to budete moci odpovědět takhle...

Tiky vo svaloch

Pocitujem to už pár rokov, ale až teraz mi napadlo, či by to nemohlo byť niečo...

Tiky-léčba botulotoxinem

Dobrý není pozdě na léčbu dlouhodobych tiku v obličeji např botulotoxin jestli...

Tiky, otoky ruky

Dobrý den, již 14 dní mám tiky v pravé ruce i viditelné, k večeru mi ruka natéká....

Tiky, porucha pozornosti

Dobrý den, chtěli bychom vás požádat o pomoc, o doporučení, o kontakt na...

Tiky, svalové záškuby a poruchy řeči

Dobrý den, nyní mám dvouměsíční dítě(plně kojené). Porod proběhl akutně 37+3tt...

Tiky, vysazování Tiapridalu

Dobrý den. Už asi 10 let užívám lék Tiapridal kvůli tikové poruše (1 - 0 -...

Timoptol 0.5

DOBRÝ DEN.RÁD BYCH SE ZEPTAL-KAPU TIMOPTOL 0.5 CCA 9 L.NYNÍ MI ZJISTILI ASI...

Tina

Dobry den, Pred mesiacom sa mi vytvorila medzi polkami akoby zaparenina....

Tina stehen a

Dobrý den přeji. Mám problém s jasně červenou vyrážkou na tříslech na levé straně...

Tinair u dítěte mladšího 6ti let

Dobrý den , chtěla bych se zeptat na Váš názor. Byla jsem s tři letou dcerou...

Tinea

Dobrý den, už delší dobu se mi objevuje mezi třísly a stehnem tato vyrážka,...

Tinea

Dobrý den, můžete mi prosím poradit, co je toto v trislech za vyrazku ? Velice...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Lupání v kolenou

Dobrý den, ráda bych se zeptala na problém, který mi začal asi před třemi týdny....

Bolest spánku a ucha po extrakci osmičky

Dobrý den, jsem šestý den po vytržení pravé spodní osmičky. Nyní mě provází...

Brnění rtu a spodní čelisti, bolesti hlavy a krční páteře

Dobrý den, mám jeden dotaz. Občas se mi stává, že mě brní ret případně oba,...

Zánět v těle při CRP=0

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda se dá nějakým jiným způsobem odhadnout...

Průjem


Zvýšený cukr, bolesti na hrudi

Dobry vecer, mam zvyseny cukr rano 6,5 hodinu po jidle 8 - lekar to neresi,...

Tiky ve svalech

Mám problém s tiky ve svalech ( takové poškubávání), není bolestivé, ale značně...

Zlomený nehet

Dobrý den, prosím o radu ohledně nehtu na noze.Zakopla jsem, nehet na palci...

Streptokok v pochvě a stále se opakující mykózy

Dobrý den, již čtvrtým rokem mě opakovaně trápí mykózy. Se svojí gynekoložkou...

Natažený sval v koleně

Dobrý večer pane doktore, dnes 9.5.2015 jsem běžela na hasičských závodech přes...

Změny na děložním čípku


Bulka na šourku

Dobrý den je mi 17 a asi před měsícem jsem si nahmatal bulku o velikosti asi...

Zánět močových cest

Dobry den, pred mesice jsem byla nemocna - zanet moc.cest,mela jsem krev a...

Vysazení antikoncepce

Dobrý den, chci se zeptat, za jak dlouho po vysazení antikoncepce má přijít...

Bolest čelistí a brnění tváře

Dobrý den, V pátek v noci mě rozbolely zuby tak, že jsem si musela vzít nurofen...

Červené fleky na kůži


Elicea a alkohol

Dobrý den, mám na vás prosbu. Je mi 20 let a od června tohoto roku se léčím...

Celodenní motání hlavy

dobry den,už nevim kam se obratit,prosim o radu,od porodu 2,5roku,i když myslím...

Suchý žalud

Dobrý den, je mi 25 let, dokončil jsem vysokou školu a mám již několikaletý...

Lehká skoliosa a bolest bod lopatkami


Reklama