Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Tromboza

Vnitřní lékařství Petra 7.7.2016

Dobry den, koncem unora (20/2/16)sem si zlomila palec u leve nohy a zebra, chodila jsem o berlich. Po 2tydnech na kontrolu, tam mi rekli ,ze muzu na nohu chodit, tak jsem sla pesky z nemocnice. Druhy den na to, silena bolest v lytku, tak jsem si myslela, ze jsem si natahla sval. Lecila jsem to jako natazeny sval - ledove obklady. Po tydnu v silene nesnesitelne bolesti, kdy leky na bolest nezabirali jsem sla opet k dr., ty me poslali do nemocnice. Krevni testy a vysetreni ultrazvukem na trombozu, nic se neprokazalo a domnivali se, ze mam natrzenou achilovu slachu, tak mi dali nohu do sadry. Nezapadala jsem do vahove a vekove kategorie takze trombozu vyradili. Dali mi take injekce na redeni krve a leky na bolest. Po tydnu dalsi kontrola, doktor prekvapen ze mam sadru a po sundani mi rekl, ze nevi co to je, ale achilova slacha je v poradku.(pri kazde kontrole jiny lekar) Injekce mi rekl, ze si pichat nemusim, protoze nemam tak nateklou nohu, ze videl horsi a nohu mi dali do ortezy. Cekala sem dalsi tyden, na ultrazvuku 23/3/16 mi odhalili v lytku hlubokou zilni trombozu na dvou mistech 4 a 2cm. Od 24/3 me byla nasazena 3mesicni lecba - rivaroxaban a okamzite jsem vysadila antikoncepci. Posledni kontrola probehla 5/6/16- neudelali me zadne testy ani ultrazvuk a bylo predpokladano ze by melo byt vse v poradku. Zminila jsem se, ze me chodidlo stale nateka a ze noha poboliva, ale bylo me receno ze jsem si prosla trombozou a v nekterych pripadech pry noha uz nebude nikdy jako predtim. Posledni prasek jsem dobrala 9/6/16 a stale nosim kompresni podkolenky, doporuceno bylo minimalne pul roku, pak konzultace s obvodnim doktorem, ale doporucuji je nosit az 2 roky.

Ziji v zahranici a 28/6/16 jsem priletela do CR a protoze me leva noha stale boli, jemne skubani v lytku a nateka a tak jsem mela domluveny ultrazvuk, ten 30/6 prokazal v levem lytku "uzaver jedne ze svalovych vetvi pro lytkovy sval medialne" bylo mi doporuceno to prelecit, od 2/7/16 uzivam - rivaroxaban 2x 15mg a doufam, ze na dalsi 2 mesice mi predepisi v UK, protoze tady nemam pojisteni a vse si platim sama.

Uz v letadle jsem citila bolest i v prave noze, ale nevim zda je mozne zda by se tromboza mohla vytvorit i ve "zdrave" noze? Kompresni podkolenky nosim jen na leve noze, ale zacala sem ji nosit i na druhe, ale byly na miru a moje prava noha je silnejsi, protoze jsem ji nemela jednak v sadre a neustale jsem ji pouzivala, takze kompr.puncocha je tesnejsi! Nemam vysetrenou pravou (zdravou) nohu, je mozne ze tlak, pocit tezkych nohou a jemna bolest co citim v obou nohou je tromboza? Mela bych nosit kompresni podkolenky na obou nohach? Jak dlouho radite? Puncochy mi deformuji uz tak stihlou nohu.

Proc po 3mesicni lecbe rivaroxabarem ultrazvuk ukazal nalez, stava se to nebo bych se mela obavat ze budu muset uzivat leky dlouhodobe? V rodinne zdrav. historii nemame trombozu.

Tromboza se vytvorila po urazu, muzu uzivat antikoncepci az ukoncim lecbu?

Je neco cemu bych se mela vyhnout a nebo jak pomoci v lecbe? ( jak to jde, snazim se mit nohu podlozenou a hodne pit)

Je bezpecny 2 hodinovy let zpet do Anglie (UK)?

Pusobi nejak negativne slunicko na zily? Nosim cernou puncochu a ta v lete pritahuje cernou barvu, tak se snazim vyhybat slunci a kdyz nevyhnutelne tak jsem puncochu parkrat sundala.

Nejake doporuceni na krem- Heparoid?

Casto pouzivam na bolest zad nebo hlavy ibalgin-ibuprofen, ale bylo mi receno pouzit jen paralen-paracetamol, ale nevim jestli se to vztahuje jen behem lecby trombozy nebo celkove bych ho mela vyradit z lekarnicky?

Prosim o Vas nazor, zda je nutne dalsi vysetreni nebo muzu pokracovat jen v lecbe rivaroxabanem a vse by melo byt v poradku?

Dekuji za odpoved
Petra Lukaskova

Odpovídá lékař:

Dobrý den,
po 3 měsíční léčbě hluboké žilní trombozy by měla být provedena UZV kontrola,zda jsou žíly zrekanalizovány,tedy tromboze zcela vyléčena a tudíž může být ukončena léčba antikoagulancii(např.Rivaroxaban),pokud ne léčba pokračuje (dle UZV nálezu) další 2*-3 měsíce a poté je opět potřebná UZV kontrola.Kompresivní punčochy zcela jistě noste i po přeléčení,doporučovala bych alespoň 1 rok,lépe i déle,zpočátku komprese II.třídy,po vyléčení pak stačí komprese I.třídy.Pokud bolí i druhá končetina a zejména tato i oteká,určitě noste kompresi,ale lépe by bylo i absolvovat vyšetření.Hormonální antikoncepci neberte a po vyléčení se poraďte se svým gynekologem .Pokud jste neměla uděláno hematologické vyšetření se zaměřením na trombofilní poruchu ,bylo by toto potřebné vyšetřit. Omezení užívání léků platí pro dobu léčení rivaroxabanem: je potřeba vyloučit léky,které krvácivost a srážlivost krve ovlivňují a mezi ty patří i nesteroidní antirevmatika jako je Ibalgin či Acylpyrin.K utišení bolesti můžete užít zmiňovaný paracetamol=volně prodejný nebo Novalgin=vázaný na lékařský předpis,ale bez úhrady zdravotní pojišťovny nebo tramadol.Cestovat při této léčbě můžete za předpokladu komprese,sedět se zvýšenými dolními končetinami ,pohybovat v hlezenných a kolenních kloubech (tedy nesedět po celou dobu nehnutě).Sluníčko nevadí,ale pokud lokálně nanesete krém s nesteroidním antirevmatikem jako je Vámi zmíněný Heparoid,pak se nesluńte!,mohlo by dojít k fototoxické reakci.

Související dotazy

Trombóza
Dobry den Byla mi pred tydnem diagnostikovana tromboza...
Trombóza
Dobrý den, měla jsem bolesti lýtka, na interně mi byla...
Trombóza?
Dobrý den, cca 10 dní mně bolí lýtko pravé nohy. Do...
Trombóza
Dobrý den, jsem dnes propuštěn z nemocnice do domácího...
Hluboká žilní trombóza
Začátkem dubna mi byla zjištěna trombóza PDK, zpočátku...
Bolesti pod kolenem, artroskopie, trombóza
Dobrý den.Jsem dva mesice po artroskopie kolene.Odstranena...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Trombotisovaný hemorhoid

Dobrý den, včera jsem byla na malém chirurgickém zákroku kvůli sraženinám...

Trombotisovaný hemoroid

Dobrý den, přítelkyně má na konečníku již pár let tohle? Je to genitální bradavice,...

Trombotizované hemoroidy

Dobrý den, prosím. Vytvořil se mi trombotický hemeroid, krev jsem nepozoroval...

Trombotizovaný hemoroid

Dobrý den, dnes jsem si všiml že se mi na análním otvoru obevil tento vyrustek...

Trombotizovaný hemoroid

Dobrý den chtěla bych se zeptat trošku se i stydim u konečníku jsem si nahmatla...

Trombotizovaný hemoroid

Dobry den, u konecniku mam takovy problem pri sezeni to boli a pri toalete mam...

Trombotizovaný hemoroid

Dobrý den, Mám trombotizovaný vnější hemoroid-udělal se mi po baronově ligaci...

Trombóza


Tromboza


Tromboza

Dobrý den,dnes mi došla tahle odpověď na můj dotaz kde sem řešila přítele který...

Trombóza

Dobrý den přeji, prosím moc o radu. V srpnu jsem prodělala trombozu l.lytka...

Tromboza

Dobry den, Po tom jak mi byla diagnostikovana tromboza v dolni koncetine,...

Tromboza

Dobrý den, dne 22.11. mi byl laparaskopicky odstranen myom v celkové narkoze,...

Tromboza


Tromboza

Dobry den, mam dotaz tykajici se trombozy. Pred cca l rokem jsem mela uraz...

Tromboza

Dobrý den pane Doktore,před nedávnem jsem změnila zaměstnání a nyní denně cca...

Trombóza


Trombóza

Dobrý den, je mi 38 let, po artroskopii kolene, kde nic nenašli, mi 20 dnech...

Tromboza

Dobrý den mám dotazy 1. po úrazu jsem dostala hlubokou žilní trombózu jsem...

Tromboza

chci se zeptat jestli je možne dostat trombozu dol. končetin ,když uživám dlouhodobě...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Pupeny ve vlasech

Asi čtyři roky mám vyrážku na různých místech na hlavě,především ve vlasech.Jsou...

Bolest žeber


Zápach z úst

Okolí mě opětovne upozorňuje na zapach u úst kyselost.odesla sem ze dvou práci...

Útvary kolem konečníu

Dobrý den, Trápí mě nejakou dobu malé hrbolky u konečníku, které jsou dale...

Bolesti v krku, kašel, rýma a nově i bolesti ucha


Yersinie

Pan doktor zistili mi yersinie v krvy ale ja naštivila lekára kvôli bolestiam...

Vyrážka na žaludu


Bílé útvary kolem žaludu

dobrý den potřeboval bych pomoct je mi 14 let a kolem žaludu mám takové bíle...

Zvětšené mízní uzlinky a nárůst stresu

Dobrý den, již od útleho dětství mám zvětšenou uzlinu na krku, téměř před rokem...

Zánět kolene

Dobrý den chtěla jsem se zeptat jak dlouho se léčí zánět v koleni?

Bolest zad


Detralex v prvním trimestu těhotenství

Dobrý den, mám dotaz na užívání léku Detralex v těhotenství, jsem v 9 týdnu...

Prasklý meniskus a přetržený přední křížový vaz


Ejakulát

Dobrý den chci se zeptat zda je normální že v půlce masturbace mi vyjede cca...

Dýchání

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu. Co to znamená, když je během...

Mazové žlázky pochvy

Dobrý den, mám takový problém že mám hodně malých hodně malích pupínků po celé...

Otok, začervenání rtů

Dobrý den, nechala jsem si v uplynulém období předělávat všechny zuby. V prosinci...

Infekce v krku


Bolest čelisti po aplikaci lokální anestezie při ošetření zubu

DObrý den, mám dotaz ohledně bolesti zubů. Před 10 dny jsem byla na pravidelné...

Tlak v podbřišku

Dobry den. Asi 3 dny, kdyz jdu na malou tak pri moceni citim tlak v podbrisku...je...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.