Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Tromboza u ženy 24 let, HA, projev pri prujmu a dehydrataci

Srdce a cévy David S 9.6.2015

Dobrý den, vážený pane doktore.
Můj dotaz se týká mojí přítelkyně (24 let, žádné dlouhodobé léčení, v minulosti pouze odoperované slepé střevo v dětském věku) od pátku si stěžovala na tlak v lýtku, v neděli ráno se tlak zvýšil a přidala se předčasná menstruace (cca o 10 dní dříve) na pohotovosti dostala s podezřením na trombózu injekci Clexane 0,8ml a při dotazu na vynechání HA bylo lékařem sděleno, že záleží na gynekologovi a že zatím vysadit nemá. Tomuto předcházel cca týden dlouhý průjem který začal po úderu do hlavy a dle lékařů na pohotovosti se jednalo o potíže spojené s "pohnutou" krční páteří. Dnes byla diagnostikována "akutní krátká flembotrombóza krátkého dist. úseku jedné větve v. tibialis post. vlevo. Ostatní části hlubokého žilního systému jsou bez zřetelné trombotizace" dále "VFC, VFS, VP volné bez refluxu. VTP jedna z větví je distálně v délce několika cm tromboticky obturovaná echogenním trombem, dále již volná. VF obě větve volné, komprimovatelné svalové žíly lýtka jsou v přehledném průběhu volné, VSM drobná, volná."
Tato diagnóza byla určena dnes po vyšetření na sonografii, bez jakýchkoli odběrů krve nebo jiných vyšetření. Jako léčba určeno Xarelto 15mg 2x denně 3 týdny a následně Xarelto 20mg 1x denně. Použití kompresní punčochy lékař vůbec nezmínil a při dotazu na ní je to prý zbytečné a má si nohu ovazovat obinadlem, pouze přes den a po dobu kdy ji bude lýtko bolet, poté bez bandáže. Při návštěvě gynekoložky z důvodů výše uvedených byla přítelkyni okamžitě vysazena HA a údajně se tak mělo stát již při podání Clexane a následně důrazně doporučeno již nikdy neužívat HA obsahující Estrogen z důvodu trombózy. Také nás gynekoložka odeslala zpět za internistou pro předpis na kompresní punčochy, že je nutná rovnoměrná komprese kterou nelze obinadlem dosahovat. Při návratu za internistou do nemocnice nám bylo sděleno že je to dle něj zbytečné, že stačí obinadlo a že s předpisem správných punčoch je mnoho práce a v lékárně prý málo kdy mají ty správné. Nakonec téměř pod nátlakem předpis vystavil, na punčochy se stupněm komprese 2, v lékárně jsou objednané a budou zítra. Klidový režim prý není nutný, pracuje jako účetní a údajně může zítra do práce, jen se vyvarovat dlouhému sezení a rozvrhnout si "procházky" Protože mě toto chování zarazilo a každý má jiný názor, zajímalo by mě kdy je správné bandážovat a zda pouze postiženou nohu nebo obě, zda a jaké je riziko vzniku plicní embolie či krvácení po léku Xarelto a také jestli mohla být příčinou vzniku trombózy dehydratace nebo je to jen "okrajová" příčina vzniku - přítelkyně v průběhu průjmu bohužel velmi málo pila cca 1 L za den, poslední den před objevením tlaku v lýtku silný průjem a vypito cca 0,75L).
Předem Vám velice děkuji za Váš čas a budu velmi rád za případnou odpověď na můj dlouhý a rozsáhlý dotaz. Nevím zda bude něco rozpoznatelné ale přikládám foto obrázku ze SONO. David S.

MUDr. Zbyněk Cejnar
Odpovídá lékař:

MUDr. Zbyněk Cejnar


Dobrý den,
trombóza Vaší přítelkyně je poměrně malá. Co se týká punčoch, myslím si, že jsou lepší než obvazy. Riziko plicní embolie u malé žilní trombózy je poměrně malé. Hormonální antikoncepci bych také vysadil rovnou, protože není život zachraňující lék. Nasadit zpět se dá vždy. Dehydratace se určitě podílela na rozvoji trombózy, jedná se o jeden z rizikových faktorů. Xarelto je nyní standartní lék na hlubokou žilní trombózu. Snad bude vše již lepší, držím palce.

Související dotazy

Trombóza
Dobrý den, měla jsem bolesti lýtka, na interně mi byla...
Trombóza
Dobry den Byla mi pred tydnem diagnostikovana tromboza...
Opakované zvracení a dehydratace
Dobrý den, přítel začal mít samovolně průjem, bolesti...
Trombóza?
Dobrý den, cca 10 dní mně bolí lýtko pravé nohy. Do...
Trombóza
Dobrý den, jsem dnes propuštěn z nemocnice do domácího...
Tlaky a pálení nohou
Dobry den asi 3 dny zacalo to v noci a tahne se to...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Tromboza po operaci hemeroidu

Děkuji velice za odpověď MUDr. Navrátil. Jeste k dotazu. Operace vnitrnich...

Trombóza po operaci křečových žil

Dobrý den pane doktore, prosím Vás o názor. Mám 7 měsíců po operaci křečových...

Trombóza po operaci slepého střeva

Vážená paní doktorko, ve středu večer jsem byla na operaci slepého střeva. Operace...

Tromboza po sádrové fixaci

Dne 13.1. jsem si podvrtnul kotník na levé noze, dostal jsem sádr. dlahu a injekce...

Trombóza po úrazu

Dobrý den, po úrazu kotníku mi byla diagnostikována tromboza svalových větví...

Trombóza při systémovém onemocnění pojiva

Dobrý den, před necelými třemi týdny mi byl diagnostikován Sjorgenův syndrom...

Tromboza při užívání Clexane

Dobrý den, je mi 29 let, jsem po zlomenině vnitřního kotníku. Sádrová fixace...

Tromboza svalové žilní větve po vymknutí kotníku

Dobrý den, po vymknutí kotníku a natažení vazů se mi objevila trombóza svalové...

Tromboza svalových větví lítkového svalu. diagnoza I808

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat na tuto diagnozu,byl jsem léčen na podvrtnutý...

Tromboza u užívání hormonální antikoncepce


Trombóza v lýtku, znovu mě bolí noha

Dobry den,v listopadu mi byla diagnostikovana tromboza v lytku. Pourazova....

Tromboza v lýtku?

Dobrý den. Už asi třičtvrtě roku chodím 3x týdně cvičit na Vibrogym (vibrační...

Trombóza v oblasti lýtka

Dobry den. Byla mi diagnostikovana tromboza lytka po urazu. Byl podany injekcne...

Trombóza v podkolenní jamce


Tromboza v těhotenství

Dobrý den, ráda bych znala i jiný názor nebo jiný způsob léčby mého problému....

Trombóza v těhotenství

Dobry den, v tehotenstvi jsem prodelala trombozu leve nohy a male panve. Zadna...

Trombóza v těhotenství

Dobrý den, po porodu jsem prodělala trombózu (ve vedlejší žilní větvi na levé...

Trombóza v těhotenství

Dobrý den, ráda bych se dotázala na pár otázek vzhledem k těhotenství 32tt a...

Tromboza v třísle

Dobry den vcera vecer jsem byla u lekare na pohotovosti delal mi vysetreni...

Trombóza veny portae

Dobrý den, ráda bych se zeptala na onemocnění - trombózu vrátníkové žíly, tímto...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest břicha a plynatost


Cysta či absces stydkého pysku

Dobrý den, na velkém stydkém pysku se mi udělala tvrdá bulka, ze které jsem...

Krvavý a páchnuci výtok z pupku

Dobrý deň Mám 25 rokov a asi pred 3 mesiacmi som spozoroval zaschnutú krv...

Kousnutí muchničkou

Dobrý den, ve čtvrtek ráno jsem se probudil s lehce rudým, na dotek dosti citlivým...

Výrůstek na stydkém pysku

Dobrý den. Na velkém stydkém pysku se mi vytvořil malý útvar, vypadá jakoby...

Nechráněný styk při menstruaci

Dobrý den, je mi 16 a s přítelem jsem měla asi před mesicem nechráněný pohlavní...

Potíže se střevem a vyprázdňováním

Dobrý den. Normálně chodím na záchod 2-3x týdně. Poslední asi 3 měsíce chodím...

Výrůstek u konečníku


Maxitrol mast a užívání

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak dlouho po aplikaci působí mast Maxitrol....

Bušení srdce a Betaloc

Dobrý den, na orl mi byl diagnostikovan jicnovy reflex, nasazen Pantoprazol...

Edém a svědění prstů na rukou

Dobrý den, prosím o radu...dcera 17 let, vše začalo malou zatvrdlinou v oblati...

Věková hranice pro legální pohlavní styk


Otok po operaci zlomeniny

Dobrý den, jsem několik dní po vyjmutí kovové dlahy z holenní kosti (zloměnina...

Bolesti po operaci anální fisury

Dobrý den, jsem po operaci anální fisury. Už to je jeden týden, při stolici...

Tiky a záškuby po celém těle

Dobrý den, mám problém se záškuby a tiky celého těla,už si se mnou doktoři...

Podezření na boreliosu

Dobrý den dne 23.7. Jsem byl stanovat v lese. Vrátil jsem se domu prohlížel...

Bolest v podbřišku vystřelující do konečníku


Furunkulus v podpaží

Dobrý večer, již delší dobu (takový rok a půl, možná 2 roky) mě trápí boláky...

Zarostlý nehet

Dobrý den, mám problém s palcem u nohy, kde mi zarůstá nehet. Jednou jsem si...

Záblesky v očích

Prosím o sdělení, co může způsobovat záblesky-světlo při krajích zorného pole....

Reklama