Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Trombóza žíly

Cévy Petr 5.11.2019

Syn pracuje v zahraničí,často absolvuje dlouhé lety, po jednom z nich dostal trombosu v
podkolení, po 6 měsících léčby /xarelto/ mu l ékař sdělil, že trombus je stále v žíle a je pravděpo-
dobné, že je to záležitost celoživotní. Je to možné? Mohlo by se jednat o dědičnost, když jsem jako
otec měl trombosu v synových 23 letech?
Děkuji

Doplňující dotaz je možné, že se trombus v žíle po 6 měsících nerozpustí a naopak bude tam doživotně.

Odpovídá lékař:

MUDr. Lenka Smejkalová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den pane Petře.
Kontrola léčby účinnosti léků, které ředí krev, a měly by rozpustit sraženinu, se provádí ultrazvukovým vyšetřením žil. Dle kontrolních nálezů se také dále rozhodujeme o délce léčby. Každá vzniklá trombóza v hlubokém žilním systému, i když se rozpustí, tak zanechává trvalé poškození žilní stěny a chlopní uvnitř žíly. Charakter následků, tj. zda se klinicky projeví záleží od velikosti postižené žíly a rozsahu trombózy a zda došlo k rekanalizaci žíly a vytvoření náhradního žilního řečiště. Vzhledem k rodinnému výskytu trombózy by mělo být u vás, syna a popřípadě dalších Vašich dětí provedeno hematologické vyšetření, které potvrdí či vyloučí vrozený trombofilní stav, což znamená větší srážlivost krve. Pokud toto vyšetření doposud nebylo provedeno, tak doporučuji toto vyšetření podstoupit. Případný nález vrozené abnormality srážlivosti krve je důležitý do budoucna u Vás i u Vašich dětí. Pěkný den.

Odpovídá lékař:

MUDr. Mgr. Anna Prchlíková


Vážený pane Petře, ano, je možné a docela pravděpodobné, že budou v žíle přetrvávat posttrombotické změny trvale, trombus se může tzv. organizovat, to znamená, že se do něj dostanou vazivové buňky a trombus se změní ve vazivovou tkáň navazující na stěnu žíly. Je potřeba, aby Váš syn dodržoval režimová opatření - nadále nosil punčochu, pravidelně se hýbal, dostatečně pil, aby podpořil cirkulaci krve. Zda má či nemá pokračovat v léčbě Xareltem déle, to musí rozhodnout cévní lékař podle rozsahu, charakteru stávajícího nálezu, rizikových faktorů (zda stále lítá...). Mohl by užívat Detralex k podpoře cévní stěny žil. Pokud jste i Vy měl trombozu v minulosti, tak to samozřejmě zvyšuje pravděpodobnost, že máte rodinnou zátěž, záleží na oklonostech, kdy jste trombozu měl. Neváhala bych, ať se syn zeptá svého cévního lékaře a/nebo praktika na možnosti provedení zákl. genet. testů, pojišťovna nebude mít problém s úhradou. I na výsledcích gen. testů by mohla záviset délka léčby trombozy. Případně je možné gen. testy podstoupit jako samoplátce (není to zas až tak drahá záležitost). Pokud se u Vás e syna prokáže trombofilní mutace, bylo by vhodné vyšetřit i další příbuzné. S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Trombóza
Dobry den Byla mi pred tydnem diagnostikovana tromboza...
Trombóza
Dobrý den, jsem dnes propuštěn z nemocnice do domácího...
Trombóza?
Dobrý den, cca 10 dní mně bolí lýtko pravé nohy. Do...
Trombóza
Dobrý den, měla jsem bolesti lýtka, na interně mi byla...
Hluboká žilní trombóza
Začátkem dubna mi byla zjištěna trombóza PDK, zpočátku...
Bolesti pod kolenem, artroskopie, trombóza
Dobrý den.Jsem dva mesice po artroskopie kolene.Odstranena...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Trombóza v těhotenství

Dobrý den, ráda bych se dotázala na pár otázek vzhledem k těhotenství 32tt a...

Tromboza v třísle

Dobry den vcera vecer jsem byla u lekare na pohotovosti delal mi vysetreni...

Trombóza veny portae

Dobrý den, ráda bych se zeptala na onemocnění - trombózu vrátníkové žíly, tímto...

Trombóza vnějšího hemoroidu

Dobrý deň, zhruba pred dvoma týždňami som si objavil zhruba 3 cm nad konečníkom...

Trombóza x porod


Tromboza z antikoncepce?


Trombóza žil

Dobry den, jsem 14 dni po cisarskem rezu a jiz 5. den mam bolesti v levem lytku....

Trombóza žil

Dobrý den, jsem po stimulaci hormony (podstoupila jsem IVF), následoval odběr...

Trombóza žil a masáže

Dobrý den pane doktore, prosím Vás, můžu chodit na rehabilitace, masáže s krční...

Trombóza žil dolních končetin

Dobrý den, mám flebotrombozu LDK,na deset dnů Fraxiparine dvakrát denně,kompresní...

Tromboza žíly

Dobry den. Jsem 6 tydnu po orchiektomii pro seminom varlete. Vse probiha bez...

Trombóza- dýchání a alkohol

Dobrý den, právě jsem prodělala trombózu a beru warfarin 5mg. Vím, že se na...

Tromboza, embolie- otěhotnění

Dobrý den, jsem měsíc po zjištěné tromboze v levé noze (lýtko)a prodělané plicní...

Tromboza, embolie, pocit únavy a slabosti

Dobrý den, již několik měsíců pociťuji mírný otok, bolest při došlapu a pocit...

Trombóza, léčba Warfarinem a antidepresiva - jak to zkombinovat?

Dobrý den, je mi 38 let, po artroskopii kolene mi asi po 20 dnech zjistili trombozu...

Trombóza, warfarin a potápění

Dobrý den, v květnu mi byla v levé noze diagnostikována trombóza ve dvou tepnách....

Tromboza,embolie,mrtvice

Dobrý den, zajímalo by mě jak hodně jsem při hodnotě destiček 702 ohrožená...

Trombóza?

Dobrý den, před dvěma lety mi začala otékat levá noha, od kotníku až ke kolenu....

Tromboza?

dobrý den,pane doktore,mam dotaz.pred 2 mesici jsem mela zvysene DD na 1,37..aplikace...

Trombóza?

Dobrý den,mám dotaz, jsem v 17tt těhotenství a v leže hlavně večer-v noci v...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Tlak v čele

Dobrý den mám problém který trvá už velice dlouho. Občas max. 2x týdně mě připadá...

Znaménka na penisu

Dobry den mam na koreni penisu tyhle drobne cerne vyrustky ktere vypadaji jako...

Zvětšené uzliny na pravé straně na krku


Slabá menstruace

Zdravím, chtěla jsem se zeptat MS mám skoro pokaždé 28-31 den tentokrát přišla...

Píchání si injekce do břicha proti srážlivosti krve

Prosím mám zlomený kotník a mám už 4tydny nehodící sádru a ještě 4tydny budu. Píchání...

Brnění pravé strany obličeje, umrtvovací vložka zubu

Dobrý den, mám od konce prosince v zubu umrtvovaci vložku s kortikoidy, bohužel...

Bolest mezi lopatkami spojená s pálením žáhy

Dobrý večer pane doktore, měla bych na Vás moc prosím otázku. Je mi 39 let,...

Brnění a mravenčení temene hlavy

Dobrý den,již asi rok mám neustále pocit brnění,mravenčení na temeni hlavy,bolest...

Bolest u lopatky

Dobrý den, posledni dobou mě bolí pod pravou lopatkou. Zřejmě jsem si toto...

Azitromycin a alkohol


Nepravidelnost krčních mandlí

Dobrý večer Mám takovéhle výrůstky na mandlích O co podle Vás jde? Nejde...

Slabá menstruace

Dobry den chci zeptat mela jsem menstruaci jen dva dny a pek jsem trochu spinila...

Macmiror complex 500 vaginální globule


Kousnutí muchničkou

Dobrý den, ve čtvrtek ráno jsem se probudil s lehce rudým, na dotek dosti citlivým...

Opožděná puberta

Zdravím, je mi 17 let a nevím jestli nemám nějakou hormonální poruchu nebo opožděnou...

Pichlavá bolest v podbřišku, srůsty?

Dobry den, od zacatku listopadu me trapi spis pnuti, pichlava bolest v podbrisku....

Slabost a točení hlavy

dobry den, vzdy jako mladsi jsem mela nizky tlak, ale s dospelosti se to docela...

Nizoral tablety (jak působí, o co se jedná)

Dobrý den, kvůli opakujícím se kvasinkovým (Candida) infekcím pochvy jsem dostala...

Bolest a svědění mezi půlkami pod kostrčí

Dobrý den, už několik měsíců se mi občas vrací bolest a svědění mezi půlkami...

Bolesti krční páteře

Dobrý den, prosím mohli byste mi přeložit do lidského hlediska tento nález na...

Reklama